Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (26/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 26.9.1996 ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

*Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ούτε, βέβαια, συνεργασίας με τα άλλα κεντροαριστερά κόμματα της Βουλής, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που κάνουν λόγο για νίκη της κεντροαριστεράς. Στο μεταξύ οι υπουργοί του νέου κυβερνητικού σχήματος ετοιμάζουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος, στη συνέχεια, θα καταρτίσει το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αύριο συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

*Διαδοχικές επαφές με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχει από το πρωί ο Μιλτιάδης Εβερτ, για το θέμα της ανάδειξης νέου αρχηγού. Διεργασίες παρατηρούνται, όμως, στο εσωτερικό του κόμματος και από τους κ. Μάνο, Σουφλιά και την κ. Μπακογιάννη, που έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μάνος εκτιμά ότι στο τέλος θα πρέπει να αναμετρηθούν μόνο ο ίδιος και ο κ. Σουφλιάς καθώς όπως ισχυρίζεται μόνον έτσι θα γίνει μια αντιπαράθεση πολιτικών ιδεών και θα διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος.

*Τον κίνδυνο διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που οι κύριοι Εβερτ και Μητσοτάκης διεκδικήσουν την προεδρία, επισημαίνουν στελέχη της παράταξης. Σε δηλώσεις του στο Μ.Π.Ε. ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός, ζήτησε να παραμείνει ο κ.Εβερτ ως μεταβατικός Πρόεδρος ως το Συνέδριο και εκεί να εκλεγεί με διαδικασίες, στις οποίες θα συμμετέχει όλο το Κόμμα, νέος Πρόεδρος. Ο βουλευτής Πιερίας Νίκος Κάκκαλος υπογράμμισε στο Μ.Π.Ε. ότι ο Κ.Μητσοτάκης είναι ο φυσικός ηγέτης της παράταξης και θα μπορούσε να κληθεί να βοηθήσει όσο του επιτρέψουν οι δυνάμεις του χωρίς να μπει στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Eφόσον όμως, συνέχισε ο βουλευτής, δεν ευοδωθεί αυτή η εξέλιξη, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογή νέου ηγέτη που θα υπερβαίνει τις αντιθέσεις των δύο οικογενειών -Καραμανλή και Μητσοτάκη- και θα συνενώνει το Κόμμα. Ονόμασε δε ως τέτοιο πρόσωπο τον Γεώργιο Σουφλιά.

*"Αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα της εδαφικής διεκδίκησης σε βάρος της Ελλάδας, το οποίο έχει εγείρει η Τουρκία", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος, αναφερόμενος στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, περί παραπομπής στη Χάγη του θέματος της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, σημείωσε ότι "δεν είναι δυνατόν να συζητάμε στα διεθνή όργανα, μεταξύ άλλων και στη Χάγη, οποιοδήποτε θέμα θεωρεί η μία πλευρά ότι συνιστά διαφορά της με την άλλη πλευρά γιατί τότε αυτός ο κατάλογος θα ήταν ατέλειωτος". "Υπάρχει θέμα edavij^r διεκδίκησης σε βάρος μας και αυτό είναι που εμείς θεωρούμε ότι πρωτίστως πρέπει να αντιμετωπιστεί και μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση την πρόοδο που έχουμε κάνει", είπε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδεχτεί την πρόταση της χώρας μας να αντιμετωπιστεί από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας.

*Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Τανσού Τσιλέρ ότι προκειμένου να πάει η Τουρκία στη Χάγη για τα Ιμια, πρέπει το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την επιδοκιμασία της τουρκικής τακτικής να εγείρει νέα θέματα για να τα παζαρεύει. "Ο ελληνικός στρατός στα νησιά υπάρχει μετά τα γεγονότα της Κύπρου. Προϋπόθεση λοιπόν για να γίνει οιαδήποτε τέτοια συζήτηση, είναι η επίλυση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Είμαστε όμως πολύ μακριά από αυτό το σημείο ", συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

*Τη σύσταση Ομάδας Δράσης για τα Ενεργειακά Δίκτυα στα Βαλκάνια ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η Ομάδα, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, θα έχει ως στόχο να καταγράψει σε ένα χρόνο όλα τα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων με τη μελέτη τους και με την αξιολόγηση, σε συνεργασία με τις αρχές κάθε κράτους, της χρηματοδότησής τους από ενδιαφερόμενους Οργανισμούς και Τράπεζες. Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι απώτερος στόχος της Ομάδας είναι η εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης, η διευκόλυνση της εκτέλεσης ενεργειακών δικτύων και η διασύνδεσή τους με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, για την πορεία υλοποίησης των οποίων εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του.

*Εκκωφαντικός θόρυβος που σημειώθηκε το μεσημέρι προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους των περιοχών Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγγελοχωρίου, Νέας Μηχανιώνας, και Επανωμής καθώς και των ανατολικών περιοχών της Θεσσαλονίκης. Τον κρότο κατέγραψαν και οι σεισμογράφοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ωστόσο ειδικοί του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για σεισμό αλλά για άγνωστο στιγμιαίο κρότο. Οι αστυνομικές αρχές και η πυροσβεστική υπηρεσία δηλώνουν άγνοια για το θέμα. Σε δηλώσεις του ο ταξίαρχος της 113 πτέρυγας μάχης του στρατιωτικού αεροδορμίου του ΣΕΔΕΣ, Ευστάθιος Κυρίτσης, τόνισε ότι την ώρα εκείνη δεν πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Θεσσαλονίκης, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση να επρόκειτο για υπερηχητικό αεροσκάφος που έχει σπάσει το φράγμα του ήχου. Σύμφωνα δε με aniylatijo}r της πτέρυγας δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση για διέλευση από την περιοχή υπερηχητικού αεροσκάφους άλλης μονάδας της αεροπορίας.

*Έντυπα για το είδος και το μέγεθος της ιδιωτικής τους περιουσίας καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εικοσιπέντε περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο της καταγραφής της ακίνητης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι δηλώσεις αυτές είναι υποχρεωτικές και θα πρέπει να υποβληθούν εντός τριών μηνών για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μηνών για τους Έλληνες του εξωτερικού.

*Χειμερινό ωράριο λειτουργίας θα ισχύσει από την προσεχή Τρίτη 1η Οκτωβρίου, στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Αυτό ανακοίνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Υφασμάτων και Ειδών Νεωτερισμού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης διαμορφώνονται ως εξής: Δευτέρα- Τετάρτη-Σάββατο από 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ. και Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή από 8.30 π.μ. έως 2 μ.μ., καθώς και από 5 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

*Με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Παπατζιάν και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν κ. Βαέζι θα συναντηθεί, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ιράν και Αρμενίας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Γεωργίου ο οποίος μεταβαίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εξεταστούν σχέδια ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και θα προετοιμαστεί η επόμενη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Τεχεράνη.

*Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από το Ισραήλ η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ διέταξε τις ένοπλες παλαιστινιακές δυνάμεις να αντισταθούν στις ισραηλινές επιθέσεις στις αυτόνομες περιοχές. Σύμφωνα με απολογισμό των Παλαιστινίων γιατρών σκοτώθηκαν 30 Παλαιστίνιοι και 4 Ισραηλινοί ενώ τραυματίστηκαν περίπου 300 Παλαιστίνιοι και 20 Ισραηλινοί.

*Πέθανε τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης, από κίρρωση του ήπατος ο Νίκου Τσαουσέσκου σε ηλικία 45 ετών, ο νεότερος γιος του δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάι Τσαουσέσκου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο καθηγητής Πήτερ Φερένσκι. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Βιέννης με εσωτερική αιμορραγία και εισήχθη στο τμήμα Γαστρεντερολογίας, που είναι ειδικευμένο σε ασθενείς του ήπατος για να ακολουθήσει θεραπεία και αργότερα να υποβληθεί σε διπλή μεταμόσχευση οισοφάγου και ήπατος.

*Εκστρατεία παγκόσμιας εμβέλειας για τις παραβιάσεις των amhqyp_mym δικαιωμάτων στην Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. Τις ημέρες αυτές μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας από την Σενεγάλη, τον Καναδά και την Ισπανία βρίσκονται στην Τουρκία και ζητούν να συναντηθούν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αρμοδίους των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό. Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανίτα Τισέν, δήλωσε ότι έχει ζητηθεί μέσω της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν.

*Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία για τις δημοτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Το κυβερνητικό Δημοκρατικό κόμμα άρχισε ήδη την προεκλογική του καμπάνια με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας Σαλί Μπερίσα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του σοσιαλιστικού κόμματος,αλλά και των υπολοίπων της αντιπολίτευσης ,με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί ο Προεδρος της χώρας να ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας ενός κόμματος.

*Βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές προβλέπει για αύριο σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από το απόγευμα στα Δυτικά αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 15 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 26 September 1996 - 12:07:43