Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 30.11.96

Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα παραμείνει -όπως όλα δείχνουν- "κομμένη" στα δύο η χώρα, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των αγροτών. Μετά την άκαρπη χθεσινοβραδινή συνάντηση των εκπροσώπων τους με κυβερνητικό κλιμάκιο - επικεφαλής του οποίου ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης- οι αγρότες αποφάσισαν, διά βοής, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Νέο ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και κινητοποιούμενων δεν έχει ορισθεί, ενώ θεωρείται εξαιρετικά απίθανο κάτι τέτοιο να γίνει πριν από τη Δευτέρα.Οι κινητοποιηθέντες αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, στον κόμβο με την παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, στο ύψος της Βιοκαρπέτ και στους κόμβους Βελεστίνου-Αλμυρού- παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Επιπλέον, "κλειστή" παραμένει και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών, μόνο στα δύο μεγαλύτερα "μπλόκα" -λίγο έξω από τη Λάρισα, καθώς και στα Τέμπη- βρίσκονται συγκεντρωμένα περισσότερα από 5.500 τρακτέρ. Ως μοναδική διέξοδος της κυκλοφορίας, έχει απομείνει η παλαιά εθνική οδός Ελασσόνας-Κατερίνης.Ηδη, κινητικότητα παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδες αγροτών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην περιοχή της Σίνδου. Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές των περιοχών όπου έχουν εκδηλωθεί οι κινητοποιήσεις. Κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Δημόπουλου, προς τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, μετέβησαν Εισαγγελείς σε όλα τα μπλόκα. Στόχος της εισαγγελικής παρουσίας είναι η τήρηση της τάξης.

Πρόσθετα έσοδα της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου 175 δισεκατομμυρίων δραχμών, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1997 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Τα επιπλέον έσοδα αναμένεται να προέλθουν κυρίως από τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων ακίνητης περιουσίας, ομολόγων και έντοκων γραμματίων, καθώς και από τους φόρους σε τσιγάρα και ποτά. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, παραδέχτηκε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι ο πλέον αυστηρός της τελευταίας δεκαπενταετίας. Πρόσθεσε όμως, ότι από την αποτελεσματικότητα του θα κριθεί η πορεία της χώρας προς την Ευρώπη. Ο Μιλτιάδης ΄Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να μειώσει το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος, προχωρεί σε φορολογική επιδρομή που θα οδηγήσει σε ύφεση. Για προϋπολογισμό λαιμητόμο κάνει λόγο το ΚΚΕ, ανειλικρινή τον χαρακτηρίζει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, απάνθρωπο ταξικό ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ η Πολιτική Ανοιξη κατηγορεί την κυβέρνηση για μονιμοποίηση της λιτότητας.

Σοβαρά προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες, τις συγκοινωνίες και σε σπίτια και καταστήματα δημιούργησε η ξαφνική καταιγίδα που έπληξε το μεσημέρι τον νομό Ξάνθης. Από τα ορμητικά νερά χειμάρρου που δημιουργήθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις κινδύνεψαν να πνιγούν δύο μικρά παιδιά στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Τελικά τα παιδιά διεσώθησαν από άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σοβαρά κινδύνεψε και ένας 24χρονος που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής, ο οποίος σώθηκε χάρη σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο που τον συγκράτησε.Διακόσια υπόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στον νομό. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης, σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω κατολισθήσεων. Στο εθνικό δίκτυο η συγκοινωνία διεξαγεται κανονικά. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η νομαρχία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης", που αφορά την προστασία της πόλης απο τις πλημμύρες. "Πρόκειται για μια ξαφνική θεομηνία που έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων", σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ξάνθης, Κωνσταντίνος Λασκαρίδης.

Σκληρότερη στάση του Συνασπισμού απέναντι στην κυβέρνηση προανήγγειλε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος.Η επιτροπή συνεδριάζει από το πρωί και συζητά τις πολιτικές εξελίξεις, την αντιπολιτευτική τακτική του Συνασπισμού και την οργανωτική του ανασυγκρότηση. Ο πρόεδρος του κόμματος κατέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί κυρίως στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό ο κ.Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι επιρρίπτονται μονομερώς τα βάρη και είναι ανειλικρινείς. Κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση σε αυτήν την κυβερνητική πολιτική και σημείωσε ότι η σημερινή εικόνα δεν επιτρέπει αισιοδοξία γιατί κυριαρχεί η απάθεια και η αμηχανία. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για πολυγλωσσία στα εθνικά θέματα.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 11.30 π.μ., οι πολύτεκνοι Μακεδονίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις τροποποιήσεις που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται να επέλθουν στα επιδόματά τους, με το νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Όπως επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης, ''Οι Άγιοι Πάντες'', Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ''οι πολύτεκνοι είναι αγανακτισμένοι από τό σχεδιαζόμενο έγκλημα εθνικής αυτοκτονίας, την περικοπή του επιδόματος- σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα και θα τη διατρανώσουν, αύριο, στη μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση που πραγματοποίησαν ποτέ στη Βόρεια Ελλάδας''.

Την 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενώ από τις 9 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι πρόδρομες , χριστουγεννιάτικες κυρίως, εκδηλώσεις όπως ανακοινώθηκε χτες βράδυ από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Οργανισμού Πάνο Θεοδωρίδη. Ο κ.Θεοδωρίδης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του πρώτου τετραμήνου, τη μεγάλη δηλαδή εκκίνηση, το χαρακτήρισε ως ήπιο. Την ημέρα της επίσημης έναρξης θα παρουσιαστεί το πρωί ένα μεικτό πολυθέαμα μουσικής και λόγου βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει στο μέγαρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η μεγάλη εκδήλωση-διαδρομή στην ιστορία της πόλης μέσα από τέσσερις ενότητες: την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Διασπορά και τον 20ο αιώνα.

Γενικεύεται, σε σημαντικό αριθμό τραπεζών, η μείωση των επιτοκίων με την είσοδο στο μήνα Δεκέμβριο.Ως συνήθως, το πρώτο βήμα έκανε η Εθνική Τράπεζα, για να την ακολουθήσουν -μειώνοντας από τη Δευτέρα τα επιτόκια τους- και οι τράπεζες Αγροτική και Γενική. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο καταθέσεων της Αγροτικής θα διαμορφωθεί στο 10,75%, ενώ της Γενικής στο 11%. Εξάλλου, νέα επιτόκια -που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου- ανακοίνωσε χθες και η τράπεζα Μακεδονίας Θράκης.

Ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται εδώ και τέσσερα χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου των "τρελών αγελαδων", της ασθένειας δηλαδή που προκαλεί τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στον άνθρωπο. Η βιοχημική ανίχνευση μιας πρωτεϊνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μολυσματικότητα και ίσως μέρος του παθογόνου παράγοντα της αντίστοιχης νόσου των προβάτων, φαίνεται να είναι το "κλειδί" για τον έγκαιρο εντοπισμό της γνωστής θανατηφόρου ασθένειας στον άνθρωπο. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του 7ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου και βασίζεται στα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας του εργαστηρίου μικροβιολογίας και λοιμωδών νόσων της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ και του φαρμακευτικού τμήματος, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.

Την περιφερειακή διάσταση της Εθνικής Τράπεζας, με άξονα τη Θεσσαλονίκη, θα αναπτύξει ο διοικητής του ομίλου, Θόδωρος Καρατζάς, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση, την προσεχή Τετάρτη. Το δείπνο με ομιλητή τον κ.Καρατζά διοργανώνει το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Γαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

Εμπόδια στους τουρκοκύπριους ασθενείς που προτίθενται να πάνε στις ελεύθερες περιοχές για νοσηλεία συνεχίζει να προβάλλει το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς. Έντονα διαμαρτυρήθηκε χθες το ζεύγος Κοκμέζ στο οδόφραγμα του Λήδρα Παλάς, όταν αστυνομικοί τους απαγόρευσε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές, για να πάρει φάρμακα για το 6χρονο παιδί τους.Ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να περάσει στις ελεύθερες περιοχές, ασχέτως αν τον πυροβολήσουν οι Τούρκοι. Τα φάρμακα που δίνονται στην οικογένεια Κοκμέζ από τις υγειονομικές υπηρεσίες της κυπριακής δημοκρατίας, δεν διατίθενται στην αγορά των κατεχόμενων.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε νέα φάση, μπαίνουν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης και των φοιτητών, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα για ενδέκατη ημέρα. Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι θα αποσύρει όλους τους βουλευτες της από το Ομοσπονδιακό και Σερβικό Κοινοβούλιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποκινησης απεργιακών κινητοποιήσεων στα εργοστάσια και στα σχολεία της χώρας αν δεν αναγνωριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου.Ταυτόχρονα ο δυτικός κόσμος, μετά την ουδέτερη θέση που κράτησε τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων, εκφράζει όλο και περισσότερο την ανησυχία του σχετικά με τις μεθοδεύσεις του Μιλόσεβιτς που οδήγησαν στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών και ασκεί πλέον ανοιχτά πιέσεις προς το Σέρβο Πρόεδρο να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο κατοχυρώνει στην Αντιπολίτευση τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Ανοίγουν αύριο στις 7 ώρα το πρωί οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, την Κυριακή, όπως και στον πρώτο γύρο, η κύρια αναμέτρηση θα γίνει μεταξύ της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και του εκλογικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, αποτελούμενου από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, το Δημοκρατικό Κόμμα και το ΜΑΑΚ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 80 δήμους, συμπεριλαμβανομένου και των Σκοπίων, καθώς στους υπόλοιπους από τους 125 οι δημοτικοί άρχοντες και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκλέχθηκαν στον πρώτο γύρο.

Συμφωνία για χορήγηση δανείου ύψους δέκα εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων υπέγραψαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης εκπρόσωποι της Εμπορικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ. Όπως ανακοίνωσε η σκοπιανή τράπεζα, το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την οικονομική υποστήριξη των ιδιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας κατά το 1997. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης για την υποστήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ, πέρυσι χορήγησε 40 εκατομμύρια μάρκα, τα οποία διατέθηκαν στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες μέσω τεσσάρων σκοπιανών τραπεζών.

Με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ντάριους Ροσσάτι, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στα Σκόπια. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, ο σκοπιανός πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικές τις τρεις συμφωνίες, που υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και υπογράμμισε πως η συνεργασία αυτή πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Ο κ.Γκλιγκόρωφ απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι να επισκεφθεί στις αρχές του επόμενου έτους τα Σκόπια. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι κατά την επίσκεψή του θα υπογραφεί συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, πριν από την αναχώρησή του από τα Σκόπια, συναντήθηκε, επίσης με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι.

ΚΑΙΡΟΣ Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για τις βραδινές ώρες σήμερα κυρίως στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

• •


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.02 run on Saturday, 30 November 1996 - 15:26:51