Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.12.1996

"Η πολιτική της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στηρίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών και την αρχή της μη ανάμειξης σε εσωτερικές τους υποθέσεις" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το απόγευμα. "Τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικούς τρόπους στη βάση του διεθνούς δικαίου και της αποφυγής χρήσης βίας" τόνισε ο κ. Σημίτης ο οποίος εξήρε το ρόλο του ΟΑΣΕ στην πρόληψη κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάμειξη του οργανισμού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Εντείνονται σε όλη την Ελλάδα οι κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Οδοφράγματα υπάρχουν σε κόμβους του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μπλόκα στο δρόμο προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τη Χαλκιδική στον κόμβο "Πράσινα Φανάρια", αλλά η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι δυνατή από παρακαμπτήριους. Από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών από τα τρακτέρ που εμποδίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

"Η κυβέρνηση σε ό,τι την αφορά έχει απαντήσει από την αρχή με υπευθυνότητα και πνεύμα διαλόγου. Όλοι λοιπόν πρέπει να επιδείξουν αυτή τη στιγμή πνεύμα συνεννόησης και καλής πίστης και να αναλάβουν τις ευθύνες τους", δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τύπου κ. Νικολάου. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος είχε πει ότι η ΝΔ παρόλο που δεν συμφωνεί με το είδος των κινητοποιήσεων, βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή "πρωτοφανή" καθώς όπως είπε δεν είναι δυνατόν ο κ. Εβερτ να θεωρεί πως οι παραγωγικές τάξεις της χώρας δεν έχουν άλλο τρόπο να εκφράσουν τα αιτήματά τους εκτός να αποκλείουν τη χώρα.

"Αισιοδοξώ ότι δε θα χρειαστεί ούτε καν να πλησιάσουμε προς τις γιορτές και ότι το πρόβλημα θα λυθεί πολύ πιο γρήγορα, μέσα στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους αγρότες", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε. Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και του υπουργείου Γεωργίας "σε ένα μεγάλο μέρος ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών" και τόνισε ότι "από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει υπάρξει μια ειλικρινής και ουσιαστική διάθεση να δοθούν λύσεις".

Την ελπίδα ότι δεν υπάρξει στην Ξάνθη μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά τις βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί στη Βουλγαρία εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος σε συνέντευξη με αντικείμενο τον απολογισμό της χθεσινής και προχθεσινής παρουσίας του στις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης. Πάντως διευκρίνισε ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες ήταν ότι δεν εδημιουργείτο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους υδάτινους όγκους που ενδεχομένως ερχόταν από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ζημιές στην περιοχή, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια δραχμές.

Τις προτάσεις των κυρίων Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιώργου Σουφλιά για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου θα εξετάσει σε συνεδρίασή της την Πέμπτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών, επισήμανε ότι μπορούν να βρεθούν συναινετικές λύσεις για το συνέδριο, επισήμανε ωστόσο την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ της δικής του πρότασης και εκείνης του κ. Βαρβιτσιώτη. Παίρνει δε αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη θεωρώντας ότι όσα είπε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν έπρεπε να τα πει. Εξάλλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Το Έθνος" η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει το συνέδριο του κόμματος ως συνέδριο επιβίωσης και κατηγορεί τον Μιλτιάδη Εβερτ ότι συρρικνώνει το κόμμα σε ένα τμήμα της παραδοσιακής δεξιάς. Επαναλαμβάνει δε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Σουφλιά.

Έκθεση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες παρέδωσε στο πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο πρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας Γιάννης Βαρδακαστάνης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, η ευαισθητοποίηση της πολιτείας είναι απαραίτητη, ώστε να αρθούν οι κοινωνικές διακρίσεις και να δοθούν ίσες ευκαιρίες στη ζωή στα άτομα αυτά. Παράλληλα, η συνομοσπονδία καλεί τη Βουλή, την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να εγγυηθούν τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματά τους και να θεσπίσουν συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα πολιτικής, ώστε να τους παρέχονται ίσες ευκαιρίες και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για την παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση αυτών των συμπολιτών μας. Ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΣΑΕΑ ότι θα δώσει αντίτυπα της έκθεσης και στους 300 βουλευτές. Να σημειωθεί ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεπερνούν τα 37 εκατομμύρια, ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.

Για όγδοη συνεχή ημέρα παραμένει "νεκρό" το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων. Μέχρι χθες, εν αναμονή στο λιμάνι βρίσκονταν 23 πλοία, εκ των οποίων τα 13 είναι ήδη πλευρισμένα. Επιπλέον, 14 πλοία αποχώρησαν, καθώς το λιμάνι αδυνατεί να τα εξυπηρετήσει. Kατευθύνθηκαν δε, είτε προς την Κύπρο, είτε την Τουρκία, ή και άλλα μικρότερα ελληνικά λιμάνια. Πάντως, μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων, ωστόσο είναι αδύνατη η φορτοεκφόρτωση κάθε εμπορικού σκάφους. Ακόμη και τα μικρού μεγέθους πλοία αναγκάζονται είτε να περιμένουν να λήξει η απεργία -που, σημειωτέον, έχει κηρυχθεί "επ' αόριστον"- είτε να αλλάξουν ρότα.

Οριακή είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σερβία μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών και τις συνεχιζόμενες και όλο μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Η έκρυθμη κατάσταση φορτίστηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση των σερβικών αρχών ότι προχώρησαν στη σύλληψη 32 διαδηλωτών με τις κατηγορίες της πρόκλησης υλικών ζημιών σε δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων των τελευταίων ημερών.

Για το Λονδίνο αναχώρησε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την εφαρμογή της ειρήνης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη που αρχίζει αύριο. Στην αυριανή διάσκεψη θα καθοριστεί λεπτομερώς το πρόγραμμα για την εφαρμογή της ειρήνης το 1997. Η κ Τσιλλέρ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο θα έχει ορισμένες διμερείς επαφές.

Η επικράτηση ισχυρών βόρειων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο. Χιόνια θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και σε περιοχές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χαμηλό υψόμετρο. Ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση ενώ θα σημειωθεί εξασθένιση των φαινομένων από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί αύριο στα Βόρεια από -1 έως 10 βαθμούς, στα Δυτικά από 4 έως 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 3 December 1996 - 19:31:47 UTC