Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 4.12.96

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν αποκλείσει οδικούς κόμβους στο νομό Θεσσαλονίκης. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ.Δράκου ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών και την υπόθεση ανέλαβε ο Εισαγγελέας, κ.Γιαννάκης.

Ομως οι αγρότες χθές το βράδυ απέκλεισαν και τον οδικό κόμβο της Θέρμης, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε πρόσβαση πρός το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Εκατοντάδες τρακτέρ,κυρίως απο τις ανατολικές περιοχές του νομού, αφού παραπλάνησαν τις αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

ΧΘες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Νικολάου - ο κ.Ρέππας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα- απηύθυνε έκκληση σε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσθέτοντας οτι η αδιαλλαξία δεν ωφελεί και οι δρόμοι δεν πρέπει να μείνουν αποκλεισμένοι.Από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, ερωτήσεις για την "ώρα του Πρωθυπουργού" την Παρασκευή, ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ Μ.Εβερτ δήλωσε οτι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να έλθει σε επικοινωνία με τους αγρότες.

Σήμερα, αναμένεται στη Λάρισα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Γεωργίας Στεφ.Τζουμάκα, για να συζητήσει με τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών τρόπους για την επίτευξη λύσης στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται για ολόκληρη τη χώρα.

Την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, είχε στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλειμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ. "Αυτές οι συναντήσεις έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και κάποιο πολιτικό περιεχόμενο όσο αφορά το κοινωνικό, με την έννοια ότι δεν μιλάς περί του καιρού ή ενός ταξιδιού, μιλάς ότι υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να τελειώνουν", δήλωσε ο κ. Σημίτης σχολιάζοντας τις δύο συναντήσεις. Οπως είπε, κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκλιγκόροφ, ανέφερε ότι να επιδιώξουν οι δύο χώρες να αναπτύξουν τις σχέσεις και για να γίνει αυτό πρέπει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ να κοιτάξει το θέμα του ονόματος των Σκοπίων και να επιδιώξει τη λύση του. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν πρόκεται να ξεκινήσει απευθείας διάλογος της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Τουρκία ο ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο διάλογος με τα Σκόπια γίνεται στον ΟΗΕ και για την Τουρκία παρατήρησε:"Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου".

Πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα των κρατών εντός των υφισταμένων συνόρων. Ολα τα όργανα και ιο θεσμοί του ΟΑΣΕ πρεπει να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης Ευρώπης. Αυτό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης μιλώντας στην ολομέλεια - τη δεύτερη ημέρα των εργασιών- της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΑΣΕ. Ο κ. Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση αναφερόμενος προφανώς στη γειτονική Τουρκία ότι "επιθυμούμε οι γείτονες μας σταθερά να ρίχνουν άγκυρα στην οικογένεια των δημοκρατικών χωρών που σέβεται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, που συμμερίζεται τις αξίες μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας, την εφαρμογή των κανόνων δικαίου, και των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θεμελιωδών ευθυνών μεσα σε ένα περιβάλλον απελευθερωμένο από συρράξεις, εντάσεις και απειλές.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος διέψευσε ότι υπήρξε πρόταση ή ελήφθη απόφαση για την αναστολή των πτήσεων αεροσκαφών, τουρκικών και ελληνικών, πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Ο κ.Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι ''όπως διαβεβαίωσαν τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τέτοια πρόταση δεν υπήρξε''.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία απόφαση, ούτε έχει δεσμευθεί για τον τερματισμό των πτήσεων ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ανέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο, Κέρι Κάβανο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, όπως μετέδωσε σε ανταπόκριση του από τη Λισαβόνα το ΡΙΚ. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, μεταδίδει το ΡΙΚ, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, την έναρξη διαδικασίας ουσιαστικών διαβουλεύσεων για αναζήτηση κοινού εδάφους και στη συνέχεια τις απευθείας συνομιλίες.

Τις προτάσεις των κυρίων Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιώργου Σουφλιά για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου θα εξετάσει σε συνεδρίασή της αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών, επισήμανε ότι μπορούν να βρεθούν συναινετικές λύσεις για το συνέδριο, επισήμανε ωστόσο την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ της δικής του πρότασης και εκείνης του κ. Βαρβιτσιώτη. Παίρνει δε αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη θεωρώντας ότι όσα είπε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν έπρεπε να τα πει.

Για όγδοη συνεχή ημέρα παρέμεινε χθες "νεκρό" το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων. Μέχρι χθες, εν αναμονή στο λιμάνι βρίσκονταν 23 πλοία, εκ των οποίων τα 13 είναι ήδη πλευρισμένα. Επιπλέον, 14 πλοία αποχώρησαν, καθώς το λιμάνι αδυνατεί να τα εξυπηρετήσει. Kατευθύνθηκαν δε, είτε προς την Κύπρο, είτε την Τουρκία, ή και άλλα μικρότερα ελληνικά λιμάνια. Πάντως, μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων, ωστόσο είναι αδύνατη η φορτοεκφόρτωση κάθε εμπορικού σκάφους. Ακόμη και τα μικρού μεγέθους πλοία αναγκάζονται είτε να περιμένουν να λήξει η απεργία -που, σημειωτέον, έχει κηρυχθεί "επ' αόριστον"- είτε να αλλάξουν ρότα.

Tις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία των λιμένων της χώρας, ζητά να πληροφορηθεί -με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή- το ΔΗΚΚΙ. "Τα λιμάνια ολόκληρης της χώρας έχουν "νεκρώσει" από την απεργία των 2.500 εργαζομένων σε αυτά, μετά τους συνεχείς εμπαιγμούς της κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης πριμ παραγωγικότητας, το οποίο -εξάλλου- αποτελεί δική της δέσμευση", τονίζει το ΔΗΚΚΙ στην ερώτηση του. "Δεκάδες πλοία βρίσκονται αγκυροβολημένα στις αποβάθρες, ενώ πολλά άλλαξαν πορεία εν πλω και κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου, με συνέπεια να χάνονται - για τη χώρα μας- εκατοντάδες εκατομμύρια σε συνάλλαγμα".

Σε καμία περίπτωση δε τίθεται σε κίνδυνο η έγκαιρη αποπεράτωση του έργου αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου διαβεβαιώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη'97'', με αφορμή καταγγελίες των μελών της Ενωσης Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την μη ανανέωση ορισμένων συμβάσεων ωρομισθίων. Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επισημαίνει ότι το θέμα των συμβάσεων θα διευθετηθεί εντός των προσεχών ημερών και ήδη έχει ανατεθεί στη Νομική Υπηρεσία η διερεύνηση του αν η διακοπή της σύμβασης και επαναπρόσληψη των ίδιων συμβασιούχων δε δημιουργεί νομικά προβλήματα, ενώ αναφέρεται ότι εφόσον δημιουργούνται προβλήματα θα προσληφθεί νέο προσωπικό.

Με 24 δισ.δρχ. επιχορηγούνται, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, 91 επενδυτικά σχέδια -συνολικού προϋπολογισμού 43,5 δισ.δρχ.- στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναμένεται, δε, να δημιουργήσουν 1.650 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, για το δεύτερο εξάμηνο του 1996, υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια -προς υπαγωγή στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου- 267 σχέδια. Ο προϋπολογισμός τους ανήλθε -αθροιστικά- σε 223 δισ., ενώ το ύψος της αιτούμενης επιχορήγησης σε 132,3 δισ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό των επενδυτών, σε περίπτωση που εγκρίνονταν όλες οι αιτήσεις, θα δημιουργούσαν 6.238 νέες θέσεις εργασίας.

Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης, με αφορμή την επιστροφή του "Λίθου του Σκόουν" από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο. Ο ΄Ελληνας ευρωβουλευτής σημείωσε ότι αποτελεί βασική αρχή της ΕΕ ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε κράτους μέλους και τόνισε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστραφούν στο φυσικό τους περιβάλλον, την Αθήνα.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στις ευρωπαϊκές δομές, εξέφρασε ο Έλληνας πρεσβευτής στη Σόφια, Παναγιώτης Καρακάσης, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, Ρούμεν Γκέτσεφ, σήμερα στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο κ.Καρακάσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο σημαντικών ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στον αριθμό των επενδύσεων στη χώρα αυτή.

Περί τους 2.350 επιχειρηματίες από 80 χώρες συναντήθηκαν στη Γένοβα της Ιταλίας -με στόχο τη σύναψη διμερών και πολυμερών συμφωνιών- στο πλαίσιο του 15ου EUROPARTENARIAT. Αναλυτικά, συμμετείχαν 1.800 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, 320 μεσογειακές, 100 ασιατικές, καθώς και 85 από τη Λατινική Αμερική.Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν -μέσα σε δύο μόνο ημέρες- περίπου 12. 000 προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που έλαβαν μέρος επικεντρώθηκε στους ακόλουθους τομείς: υπηρεσίες και γενικό εμπόριο, μηχανολογικός εξοπλισμός, υφάσματα-ενδύματα, χημικά-πλαστικά και τρόφιμα-ποτά.

Σε καταγγελία της Τουρκίας για την άρνησή της να συμμορφωθεί με το διεθνές Δίκαιο και τον Κώδικα Συμπεριφοράς Κρατών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη προέβη, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην καταστρατήγηση από τουρκικής πλευράς των διατάξεων του Κώδικα του ΟΑΣΕ που αφορούν στη μη επιβολή στρατιωτικής κηδεμονίας σε άλλο κράτος μέλος, ενώ υπογράμμισε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος κάποιου άλλου, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Βελιγραδίου, συμμετείχαν και χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του συνασπισμού ''Ζάγιεντνο''. Οι συγκεντρωμένοι, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Τεράζιε του Βελιγραδίου, όπου μίλησαν οι ηγέτες του ''Ζάγιεντνο''. Την ώρα που διεξαγόταν η συγκέντρωση, οι αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Βελιγραδίου ''Β-92'', ο οποίος τη στιγμή εκείνη μετέδιδε απευθείας τη συγκέντρωση. Έτσι, μετά από έξι μέρες παρενοχλήσεων στο πρόγραμμα του, ο ραδιοφωνικός σταθμός Β-92 δεν πρόκειται να εκπέμψει άλλο. Ταυτόχρονα με το σταθμό Β-92, οι αρχές διέκοψαν και το πρόγραμμα του φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού ''Ιντεξ''.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του Αλία Ιζεντμπέκοβιτς της Βοσνίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου της Ρουμανίας και Σαλί Μπερίσα της Αλβανίας, είχε στη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.. Κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Βόσνιο ομόλογό του συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Περισσότερους από τους μισούς δήμους στους οποίους η εκλογή στους δημάρχους έχει ήδη κριθεί μετά τον δεύτερο γύρο που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή στην ΠΓΔΜ, κέρδισε ο κυβερνητικός συνασπισμός που κυβερνά στα Σκόπια. Από τους 112 δήμους για τους οποίους υπάρχουν ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση έχει κερδίσει 52 ενώ οι Σοσιαλιστές επτά ενώ το Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) που εκφάζει τους μετριοπαθείς Αλβανούς που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισε δώδεκα ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των δήμων που κέρδισε ο κυβερνητικός συνασπισμός σε 71 στο σύνολο των 125 δήμων που έχει η χώρα.

Eνταση στο χωριό Ρίμποβο της Νότιας Βουλγαρίας έχει προκαλέσει το αίτημα μουσουλμάνων γονέων οι κόρες τους να πηγαίνουν στο σχολείο με φερετζέδες. "Η παιδεία στη Βουλγαρία είναι κοσμική και συνεπώς δεν επιτρέπονται στους μαθητές ενδυμασίες που να επιδεικνύουν με προκλητικό τρόπο τις θρησκευτικές ή άλλες διαφορές τους", τόνισε η υφυπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας, Μαρία Αντοβα, σε ειδική επιστολή της προς τον διευθυντή του σχολείου του χωριού Ρίμποβο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 4 December 1996 - 8:36:31 UTC