Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 17.12.96

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με τους αγρότες κάτω από καθεστώς απειλών και εκβιαστικών τακτικών, γιατί ένας τέτοιος διάλογος δεν είναι διάλογος, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ελευσίνα. Δεν αρνούμαστε το διάλογο με κανένα, ούτε με τους αγρότες, διευκρίνισε ο κ. Σημίτης και κάλεσε για άλλη μια φορά τους αγρότες να ανοίξουν τα μπλόκα και αμέσως μετά να συζητήσουν για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προκαλεί με την πολιτική της σωρεία μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία και ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος με τους αγρότες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αγροτικό συλλαλητήριο θα διοργανώσει την Πέμπτη στην Αθήνα η Συντονιστική Πανθεσσαλική Επιτροπή. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης ωστόσο ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Την ύπαρξη σοβαρών και διαχρονικών προβλημάτων στον αγροτικό τομέα, που οδήγησαν σε αδιέξοδο και συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών, διαπίστωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδρίασε στη Νάουσα. Στην απόφαση του σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικό εθνικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα του αγροτικού και συνεταιριστικού χώρου και απευθύνεται έκκληση στους αγρότες να συμβάλλουν αποφασιστικά με την απελευθέρωση των οδικών αξόνων της χώρας.

Aρχίζει σήμερα το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1997 που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ. Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας και το απόγευμα συλλαλητήριο έξω από τη βουλή.

Σε 7,71 τρις δραχμές θα φθάσουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 1996, ενώ η υστέρηση των εσόδων δεν θα υπερβεί τα 150 δις δραχμές. Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή της ΝΔ. Ο κ.Δρυς παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει αδυναμία για είσπραξη βεβαιωμένων φόρων από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας όμως ότι για πρώτη φορά τα τρια τελευταία χρόνια η υστέρηση των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού είναι μικρότερη από 2% σε σχέση με τους στόχους.

''Η Ευρωπαϊκή Ενωση, περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τη δύναμη του δικαίου και να μην απειλεί με τη δύναμη των όπλων'' τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη απαντώντας στις νέες απειλές της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλλέρ, πως ''η Ελλάδα έχει δίκιο να φοβάται την τουρκική στρατιωτική ισχύ, αλλά η Τουρκία θέλει την ειρήνη και αν το χερι που εχει τείνει ειρηνικά αποκρουστεί και μείνει έξω από την Ε.Ε., τότε θα υπάρχουν πραγματικοί λόγοι να φοβάται η Ελλάδα''. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως είναι κρίμα μετά από μία ειλικρινή αντιπαραβολή θέσεων, να αντιδρά η κ.Τσιλλέρ με αυτόν το σπασμωδικό τρόπο. Διότι, η Ευρώπη είναι αυτή που έχει τείνει το χέρι της ειρήνης και της συνεργασίας και περιμένει από την Τουρκία να βρεί την πολιτική βουληση να τείνει η ίδια το χέρι ειρήνης και συνεργασίας. Και οι δηλώσεις της κάθε άλλο παρά αυτήν τη δύναμη και αυτό το θάρρος και την πολιτική βουληση δείχνουν. Τη βουληση δηλαδή αντί των σπασμωδικών ενεργειών, να υπάρξει μία ειλικρινή προσπάθεια να αντιμετωπίσει η Τουρκία ειρηνικά και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο τα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

''Η ενίσχυση της πολιτιστικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι παράγοντας νομιμοποίησης της ίδιας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και κυρίως στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών κοινωνιών'', υπογράμμισε μιλώντας στη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε το πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, για την ενίσχυση του βιβλίου και της ανάγνωσης, ιδίως μέσω των μεταφράσεων, το πρόγραμμα ΡΑΦΑΗΛ, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και το θέμα της ενιαίας τιμής βιβλίου, ενώ εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για τον συνυπολογισμό της πολιτιστικής διάστασης στις επιμέρους δράσεις της Κοινότητας και κυρίως στις δραστηριότητες των διαρθρωτικών Ταμείων.

Συνάντηση με το προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού θα έχει μέσα στην εβδομάδα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να καταταθέσει στους εκπροσώπους των ομογενών τις δικές του προτάσεις σχετικά με την κατάργηση της απαλλαγής του φόρου μεταβίβασης για την αγορά ακινήτων από τους ομογενείς, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα, ο κ. Δρυς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει με τη δέουσα προσοχή τις προτάσεις του ΣΑΕ και θα εξετάσει προσεκτικά αν υπάρχει περιθώριο για μία κοινή ή άλλη συναινετική λύση.

Η ελληνική ομογένεια έχει σήμερα με τον Μπιλ Κλίντον τις καλύτερες σχέσεις που είχε ποτε με Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε., Αντριου Αθενς. ''Ο Πρόεδρος Κλίντον θέλει να βρει λύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και καταβάλει προσπάθειες ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους'', τόνισε, και πρόσθεσε πως μέσα στο 1997 μπορεί να υπάρξει μία λύσει στο Κυπριακό, κάτι που ευχόμαστε όλοι να πραγματοποιηθεί. Σημείωσε δε πως μπορεί να ο Τζωρτ Στεφανόπουλος να μην είναι πλέον σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον, τον ''αντικαταστούν'' όμως, τρεις ομογενείς μας. Κατέληξε λέγοντας πως επίσης με πολλά άτομα που έχουν καταλάβει σημαντικά κυβερνητικά πόστα τα μέλη του Σ.Α.Ε. έχουν συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν.

Χάρτη των τηλεοπτικών συχνοτήτων της πόλης θα έχει αποκτήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο κ.Καστανίδης αναφερθηκε και στην έκδοση του χάρτη ραδιοφωνικων συχνοτήτων της πόλης, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τύπου.

Την ετοιμότητα της Θεσσαλονίκης να υποδεχθεί τους Ευρωπαίους φίλους της, δείχνοντας παράλληλα, με το ιστορικό της πρόσωπο και την εικόνα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης, εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης και Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη'97'', Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη για τη νέα διοργάνωση, από το Δήμαρχο της Κοπεγχάγης, της πόλης που ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το 1996, Γιανς Κράμερ Μίκελσεν. ''Ξεκινούμε με την πεποίθηση ότι την 1η Ιανουαρίου 1998, όταν θα παραδώσουμε με τη σειρά μας τη σκυτάλη του θεσμού στην Στοκχόλμη, θα έχουμε εκπληρώσει, τουλάχιστον δύο στόχους'', σημείωσε ο κ.Κοσμόπουλος, ''να έχει αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε άξιο πρεσβευτή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να έχουμε φέρει τους λαούς της Ευρώπης ακόμη πιο κοντά στο ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό''.

Την αισιοδοξία του για την πορεία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ εξέφρασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι. Ο Σκοπιανός υπουργός, ο οποίος παρουσίασε στη συνέντευξη τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του στον Καναδά, το Λονδίνο, τη Λισαβόνα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη σχετικά με το όνομα του κράτους των Σκοπίων, τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμμία νέα πρόταση από τις δύο πλευρές σχετικά με το θέμα της ονομασίας. "Υπάρχει ένα status quo και σε αυτό το γενικό πλαίσιο θα κινηθούν και οι νέες διαπραγματευσεις", σημείωσε ο κ. Φρτσκοφσκι.

Τη σύσταση Επιστημoνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή καθηγητών ΑΕΙ και υπηρεσιακών παραγόντων αποφάσισε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στόχος του Συμβουλίου είναι η μελέτη και επεξεργασία των γενικών κατευθύνσεων της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού του Υπουργείου, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης, σήμερα, εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση προβλέπεται η σύσταση ειδικών επιτροπών στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης καθώς και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών από επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη μελέτη της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και την προετοιμασία του Νομοθετικού έργου.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, ακόμη, ως προς την ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Αυτό διευκρινίζει, με ανακοίνωση του, ο αρμόδιος για τον καθορισμό των ημερομηνιών έναρξης και λήξης των εκπτώσεων Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Υπογραμμίζει δε, ότι αποφασίστηκε η -κατ' εξαίρεσιν, και μόνον- χορήγηση αδειών προσφορών για το μήνα Δεκέμβριο, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ως "κάψιμο" του τελευταίου χαρτιού της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τη δημοσιοποίηση των χρεωστών προς το Δημόσιο από το υπουργείο Οικονομικών, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Καλεί δε, την κυβέρνηση "να ασχοληθεί σοβαρά και αποτελεσματικά τόσο με τις εισπράξεις όσο, και κυρίως, με τις δαπάνες του Δημοσίου τομέα, αντί να απαξιώσει την αξιοπιστία της, μετερχόμενη μεθόδους παρελθουσών δεκαετιών, ή και αιώνων ακόμη, που κάθε άλλο παρά εκσυγχρονιστικές είναι". "Ο εμπορικός κόσμος έχει επανειλημμένα, στο παρελθόν, καταδικάσει τις πρακτικές διασυρμού των φορολογουμένων από το υπουργείο Οικονομικών", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η πρόκληση της μετουσίωσης της θεωρίας του εκσυγχρονισμού σε πράξη, θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Προσκλεκλημένοι ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του London School of Economics, Νίκος Μουζέλης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπούλιας. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 1996 και ώρα 7.30 μμ, στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO, Νικόλαος Γερμανός.

Η Άγκυρα "ερμηνεύοντας" την τελευταία διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για την Κύπρο, σχολιάζει ότι αυτή "δείχνει πως υπεύθυνη του κλίματος έντασης που βιώνεται στο νησί, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά"... Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ομέρ Ακμπέλ, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών - σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu - είπε: "Η έκθεση που περιλαμβάνει την περίοδο κατά την οποία αυξήθηκε η ένταση στο νησί και σημειώθηκαν ανεπιθύμητα γεγονότα, δείχνει, κατά τρόπο ξεκάθαρο, την ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς".

Συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν θα επιδιώξει η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι ''πρόκειται για μια προσωπικότητα, η οποία τυγχάνει ευρύτερου σεβασμού στα Ηνωμένα Εθνη''. Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο κ.Αναν, ο οποίος διετέλεσε υπεύθυνος των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, ''δοκιμάστηκε και εξ'αιτίας ακριβώς της εμπλοκής του δεν είναι πρόσωπο, το οποίο για πρώτη φορά θα μπει σε προβλήματα και σε κρίσεις''.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως θετική ένδειξη για την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στη Σερβία εκτιμάται, σχεδόν από όλες τις πλευρές, η απόφαση των αρχών για επανεξέταση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Νις, τη δεύτερη, μετά το Βελιγράδι, μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Η αντιπολίτευση χαιρέτησε την απόφαση του πρωτοδικείου της πόλης, το οποίο διέταξε την εφορευτική επιτροπή να επανεξετάσει την απόφασή της, με την οποία είχαν προηγουμένως ακυρωθεί 26 από τις 70 έδρες, που αριθμεί συνολικά το δημοτικό συμβούλιο του Νις.

Η μαφία και το οργανωμένο έγκλημα έχουν υποκαταστήσει τις βασικές αξίες της κοινωνίας και υποσκάπτουν τα θεμέλια στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, στη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ" ο κ. Ζέλεφ επισήμανε ότι στη θέση της ελευθερίας, που ήταν το κυρίαρχο σύνθημα μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος, ήλθε το ζήτημα της ασφάλειας. Ετσι, η ελευθερία μετατοπίστηκε σε ένα δεύτερο επίπεδο και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τις νέες Δημοκρατίες.

Αύριο αναμένεται να ορισθεί η νέα κυβέρνηση της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας, της μιας από τις δύο συνιστώσες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η συμφωνία ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει την απόφαση για εκλογή από τη βουλή της ομοσπονδίας, νέου προέδρου ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κροάτη Κρέσιμιρ Ζουμπακ ο οποίος ασκούσε δύο αξιώματα ασύμβατα μεταξύ τους.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 17 December 1996 - 8:30:19 UTC