Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 25.1.97

Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την απεργία διαρκείας που πραγματοποιούν από την αρχή της εβδομάδας. Σήμερα επίσης αναμένεται να αποφασίσουν και οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί αν θα αρχίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο πρόληψης τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις άκαιρες και αδικαιολόγητες. Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επαφών με τους αγρότες και είναι αποφασισμένη να προστατέψει το σύνολο των πολιτών σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και στα συμφέροντά της.

Έκκληση προς τον Πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη και την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, ''να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου, ώστε να αποτραπεί το διογκούμενο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς ο ελληνικός τουρισμός δεν αντέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά περαιτέρω μείωση της τουριστικής κίνησης'', απευθύνει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, πιο γνωστός ως HATTA. Αφορμή για την έκκληση αυτή αποτέλεσε η ταξιδιωτική σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, προς τους Βρετανούς τουρίστες, να αποφεύγουν την Ελλάδα ως τόπο προορισμού διακοπών, γιατί, σύμφωνα με τη σύσταση, θα ταλαιπωρηθούν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

"Είμαστε αποφασιστικοί και ανυποχώρητοι έναντι των τουρκικών προκλητικών επιθετικών σχεδίων για αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο. Διασφαλίζουμε στο ακέραιο το αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Γι' αυτό είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι". Αυτό επανέλαβε χθες ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ακόμα -απαντώντας έτσι και στις έντονες επικρίσεις του κ. Έβερτ επειδή δεν τοποθετήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σ' ένα τόσο καυτό θέμα, ότι ο Κώστας Σημίτης συμφώνησε και προώθησε το 5ετές αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δις. δρχ. και μάλιστα στους δύο πρώτους μήνες ζωής της κυβέρνησής του.

Τη βαθειά ανησυχία των ΗΠΑ για την Κύπρο τόνισε στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, η νέα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. ''Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την Κύπρο, και όλο το πακέτο των θεμάτων που συνοδεύουν το θέμα αυτό, και πιστεύουμε ότι έχουμε κάποιες ευκαιρίες αυτήν τη χρονιά να καλυτερεύσουμε αυτήν την ατυχώς μακρόχρονη διαφωνία'', δήλωσε η κ. Ολμπράιτ.

Τη θέση ότι η Βρετανία δεν αντιτίθεται στην παροχή εγγυήσεων από πλευράς Αμερικανών, εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Ντεϊβιντ Μάτεν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Επίσης τόνισε ότι η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στις διαπραγματευτικές συνομιλίες αντί των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, ενώ επισήμανε ότι η Βρετανία εξέφρασε την άποψη ότι οι διάφορες κινήσεις της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της κοινής διακήρυξης Ντεμιρέλ- Ντενκτάς δεν ήταν υποβοηθητικές κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε κρούση κι ούτε βλέπει να υπάρχει έδαφος, στην πρόκληση που έχει εκφραστεί προς τις ΗΠΑ, να εγγυηθούν την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, καθώς και την ασφάλεια των ελεύθερων περιοχών και των Τουρκοκυπρίων. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν η πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης θα παραμείνει σε ρητορικό επίπεδο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ''δεν υπήρξε κρούση'' και είπε ότι δε βλέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποιο έδαφος, ''γνωστής της πάγιας θέσης των ΗΠΑ ότι δε διαδραματίζουν ρόλο εγγυητή στην Κύπρο''. Σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να θέσει τέτοιο θέμα.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας σε τρίτες χώρες που βρίσκονται έξω από επίσημες συμμαχίες", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ. Ο κ. Μπριλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρότεινε επίσημα στις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι παρούσες, προκειμένου να βοηθήσουν.

Την ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας και την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς όρους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υποστήριξε ο σκιώδης Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Ο κ. Κουκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στο Λήδρα Πάλας, τόνισε ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα εξυπηρετούσε τις αρχές της ισότητας και δημοκρατίας για τις δύο κοινότητες.

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει την παράνομη κατάπλευση τριών τουρκικών πολεμικών σκαφών στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, κάνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αμμοχώστου. Τα τουρκικά σκάφη αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Αμμοχώστου το πρωί και οι κατοχικές δυνάμεις τους ετοιμάζουν μεγαλειώδη υποδοχή.

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η ομίχλη στην εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίου "Μακεδονία" αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση με τη δρομολόγηση της κατασκευής του έργου επέκτασης του αεροδιαδρόμου 10/28 μέσα στη θάλασσα. Όπως εξήγγειλε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών κ. Χάρης Καστανίδης, ήδη την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η χωροθέτηση των έργων επέκτασης, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να διευθετηθεί το πρόβλημα. Επιπλέον, διακηρύχτηκε η μελέτη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών του χερσαίου τμήματος του παράλληλου τροχιοδρόμου του 10/28 και μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιλεγεί το εργοληπτικό γραφείο από τα 23 συνολικά που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τη δέσμευση τόσο της κυβέρνησης όσο και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η Θεσσαλονίκη -μετά τις κοσμογονικές αλλαγές του 1989- είναι αναγκαίο να διαδραματίσει ξεχωριστό και κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις του ελλαδικού, βαλκανικού και ευρωπαϊκού χώρου, επανέλαβε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ. ΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.Όπως τόνισε ο κ.Λαλιώτης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, ''για να έχει αντίκρισμα αυτή η δέσμευση, πρέπει να συνοδεύεται από απόλυτες προτεραιότητες στο σχεδιασμό και στις τελικές επιλογές για συγκεκριμένα έργα πνοής και με διασφάλιση των αναγκαίων πόρων''.

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τον Μάιο του 1997 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες που εκκρεμούν για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, ώστε μέσα στο 1997 να εγκατασταθούν όλοι οι ανάδοχοι των επί μέρους έργων, έδωσαν στον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και στους Νομάρχες Κοζάνης, Πασχάλη Μητλιάγκα, Καστοριάς, Γ. Καπαχτσή και Φλώρινας, Τραϊανού Πετκάνη, τα στελέχη της "Εγνατίας Οδού Α. Ε", της Δ.Σ.Ε (πρώην 3η ΠΥΔΕ) και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Άρης Παπαδόπουλος,κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η χρηματοδότηση του τμήματος της Εγνατίας Οδού, που θα διασχίσει τη Δυτική Μακεδονία (προϋπολογισμός κόστους περί τα 120 δις. δρχ.) είναι εξασφαλισμένη και εκτιμάται πως το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2000, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, που παρουσιάζονται στην κατασκευή του τμήματος Πολύμυλου-Λευκόπετρας.

Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγιναν οι μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ο κ. Στεφανόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση των πλημμυροπαθών της Θράκης ενώ οι μουφτήδες απάντησαν ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι και στέλνουν τους χαιρετισμούς τους.

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από σήμερα επταμελής Διακομματική Αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της αντίστοιχης Επιτροπής της Λαικής Εθνοσυνέλευσης της χώρας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Κάρολος Παπούλιας και συμμετέχουν οι βουλευτές Ελευθέριος Βερυβάκης και Κυριάκος Σπυριούνης από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βυζοβίτης από τη Νέα Δημοκρατία, Ορέστης Κολοζώφ από το ΚΚΕ, Σπύρος Δανέλλης από το Συνασπισμό και Γιώργος Ρόκος από το ΔΗΚΚΙ.

Oι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου υπέγραψαν χθες πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης. ''Πρόκειται για την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου με ουσιαστική σημασία ιδιαίτερα για την Κύπρο'', δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκε μια κοινή επιτροπή η οποία δύο φορές το χρόνο θα παρακολουθεί την εκπόνηση και την τήρηση αυτού του προγράμματος. Ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ηγέτης του λεγόμενου "Πνευματικού Συμβουλίου" των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας, Νεντίμ Γκέντζεφ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Δικαιοσύνης, υπέγραψε συμφωνία για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές με το Κόμμα Δημοκρατικών Αλλαγών, του οποίου ηγείται, η Μ. Ναλμπάντ, μετά την αποχώρηση του Μεχμέτ Χότζα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο μουσουλμάνοι ηγέτες απηύθυναν έκκληση για συμμετοχή στο κοινό ψηφοδέλτιο και στον Αχμέτ Ντογκάν, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας, του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος συσπείρωσης των μουσουλμάνων κατά τις εκλογές.

Εκπρόσωποι του Δήμου Κραγκουγιεβατς (ελέγχεται από την αντιπολίτευση) συμφώνησαν με τον διευθυντή του σερβικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Ντραγκλιουμπ Μιλάνοβιτς για την διακοπή του προγράμματος της τηλεόρασης της πόλης έως ότου τα αρμόδια δικαστήρια αποφασίσουν για το καθεστώς που θα τελεί ο τοπικός σταθμός της πόλης αυτής. Μετά τη συμφωνία οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιτηρούσαν το κτίριο της τηλεόρασης αποσύρθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, οι σερβικές αρχές δεν επέτρεψαν στη νέα διοίκηση της τοπικής τηλεόρασης να αναλάβει τα καθήκοντα της. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και υπήρξαν μικροεπεισόδια με άνδρες των αστυνομικών αρχών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, πιθανόν να αναλάβει ως πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς, ως νέος πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, πρόκειται να ανακοινώσουν ότι θα διεκδικήσουν και πάλι τις προεδρικές τους θέσεις. Ο νέος πρωθυπουργός της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να οριστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το σύνταγμα της ομόσπονδης δημοκρατίας, ο ορισμός του θα πρέπει να γίνει από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν και σήμερα στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική χώρα όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 25 January 1997 - 8:31:02 UTC