Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.5.1997

Το νέο σκηνικό που παρουσιάζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις δύο συναντήσεις που είχαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Τανσού Τσιλλέρ, καθώς και τα επόμενα βήματα της Αθήνας για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών, εξετάστηκαν επί περίπου δυόμισι ώρες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ενημέρωσε τους παριστάμενους υπουργούς για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με την Τανσού Τσιλλέρ τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Την κυβερνητική επιτροπή απασχόλησε ιδιαίτερα η λειτουργία και η προοπτική της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλήνων και Τούρκων που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και η οποία θα έχει σαφή διαδικαστικό χαρακτήρα. Εξάλλου, το πόρισμα που θα παρουσιάσει τον Ιούνιο η επιτροπή δε θα είναι δεσμευτικό. Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα απαρτίζουν την ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπως έχει ζητήσει η ολλανδική προεδρία -η οποία άλλωστε θα είναι και ο διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο επιτροπών- θα αρχίσουν οι εργασίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

''Πρέπει η Ελλάδα, ως ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας να προβαίνει σε χειρισμούς, οι οποίοι στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα σε όλους τους αναγκαίους και χρήσιμους αποδέκτες των μηνυμάτων αυτών σε διεθνές επίπεδο. Και νομίζω ότι εκεί αποβλέπουν οι χειρισμοί και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης'', δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στους πρόσφατους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Έβρου, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα διαπραγμάτευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα σαφές και αμετάθετο πλαίσιο αναφοράς, όχι απλά και μόνο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά της πάγιας εθνικής μας πολιτικής. Το πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος, είναι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, κάτι που ισχύει με τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής ''CBS Evening News'' Νταν Ράδερ πρόκειται να μιλήσει σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. ''Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως οι δημοσιογράφοι σ' όλο τον κόσμο διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε φορά που γράφουν την αλήθεια'', δήλωσε ο Νταν Ράδερ και πρόσθεσε ότι ''η ελευθερία του Τύπου είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', ενώ τόνισε ότι δεν θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά στον κατάλογο υπάρχουν η Αλγερία, η Κίνα, η Τουρκία. Στο μεταξύ, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Εφημερίδων έδωσε στη δημοσιότητα συνταρακτικά στοιχεία για δολοφονίες και διώξεις των λειτουργών του Τύπου και ΜΜΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί κατά το 1997 περισσότερη έμφαση στην ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο, περίπου 1800 έπεσαν θύματα επιθέσεων σε 160 χώρες του κόσμου. Εξάλλου, σε 22 χώρες 180 δημοσιογράφοι εκτελούν ποινές φυλάκισης, στερούμενοι το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης του λειτουργήματός τους.

Ποσότητες επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία μυδιών και οστράκων συσκεύαζε σε παράνομο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και τα διοχέτευε στην αγορά έμπορος που αναζητείται από την αστυνομία. Σε έφοδο που πραγματοποίησαν άνδρες της αγορανομίας Θεσσαλονίκης στο παράνομο εργαστήριο αποφλοίωσης και συσκευασίας μυδιών και οστρακοειδών, στην οδό Τάκη Οικονομίδη 23, στην Καλαμαριά, ιδιοκτησίας του 47χρονου Απόστολου Παπαφλωράτου, βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά εξήντα κιλά αλλοιωμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία μύδια. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο υπάλληλος στο εργαστήριο Γιώργος Δολιανίτης, 33 χρόνων αποφλοίωνε τα μύδια και τα τοποθετούσε σε πλαστικούς κάδους πάνω στους οποίους τοποθετούσε ετικέτες με ανύπαρκτους αριθμούς άδειας του μυδοτροφείου και του εξυγιαντηρίου, ενώ σφράγιζε τις ετικέτες με σφραγίδα του τμήματος Ελέγχου Τροφίμων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, την οποία είχε κατασκευάσει ...ο ίδιος! Στη διάρκεια ελέγχου που έγινε μέσα στο παράνομο εργαστήριο -σύμφωνα με την αστυνομία- βρέθηκαν οξειδωμένα παλιά σκεύη, το δάπεδο και οι τοίχοι του εργαστηρίου ήταν ρυπαροί, στο χώρο που δεν εξαεριζόταν επικρατούσε αφόρητη δυσοσμία, ενώ -σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης- στην είσοδο του εργαστηρίου υπήρχαν μέχρι και ανθρώπινα ... περιττώματα!

Στα ίχνη κυκλώματος που εξασφαλίζει πλαστές άδειες παραμονής στην Ελλάδα σε άτομα ρωσικής καταγωγής βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στην Ανατολική Μακεδονία. Η ασφάλεια Σερρών συνέλαβε πρόσφατα τρεις νεαρές Ρωσίδες, τις οποίες, τα μέλη σπείρας ''βάφτισαν'' ... Ελληνοπόντιες και τις εφοδίασαν με πλαστές άδειες παραμονής. Για την υπόθεση η εισαγγελία πρωτοδικών Σερρών διενεργεί ήδη προκαταρκτική εξέταση, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η σύλληψη των τριών αλλοδαπών γυναικών μπορεί να οδηγήσει τις διωκτικές αρχές στα ίχνη διεθνούς σπείρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αλλοδαπές πλήρωσαν στη χώρα τους από 800 δολάρια η καθεμία σε συμπατριώτες τους, οι οποίοι τους εξασφάλισαν ελληνικό διαβατήριο και άδεια παραμονής. Στη συνέχεια τις νεαρές γυναίκες πέρασαν στην Ελλάδα - από αφύλακτα σημεία των ελληνοβουλγαρικών συνόρων - άλλα μέλη της σπείρας τα οποία ανέλαβαν και να τις τακτοποιήσουν προσωρινά στην Ελλάδα. Οι πλαστές άδειες που βρέθηκαν στα χέρια τους, είχαν σφραγιστεί από το αστυνομικό τμήμα Προμαχώνα Σερρών, αλλά από τον έλεγχο που διενήργησε η ασφάλεια, προέκυψε ότι ο κωδικός αριθμός της σφραγίδας δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν της αστυνομίας του Προμαχώνα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα μέλη του κυκλώματος πλαστογραφούν ακόμα και τις σφραγίδες των ελληνικών αρχών.

Εικοσιπέντε άτομα, στην πλειοψηφία τους επιχειρηματίες και δημόσιοι υπάλληλοι από την περιοχή του Κιλκίς, εμπλέκονται σε υπόθεση εισαγωγής και κυκλοφορίας ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων πολυτελείας με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας ΑΜΟ. Όπως αποκαλύφθηκε από τις δικαστικές έρευνες, πέντε και πλέον ετών, που διενήργησε η Εισαγγελία στον ακριτικό νομό, οι κατηγορούμενοι εξασφάλιζαν ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά με τα οποία εμφανιζόταν ως δήθεν ανάπηροι ή πολύτεκνοι. Οι ανάπηροι ''μαϊμούδες'' κατέθεταν τα πλαστά δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια εισήγαγαν και κυκλοφορούσαν, με πινακίδες ειδικών κατηγοριών, τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα πολυτελείας χωρίς να πληρώσουν δασμούς. Με βουλεύματα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κιλκίς παραπέμπονται σε δίκη - στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο- και οι 25 κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων για λαθρεμπορία και για χρήση πλαστού εγγράφου. Όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς, η δίκη προσδιορίστηκε για τις 25 Νοεμβρίου 1997. Η υπόθεση λαθρεμπορίας με τα πολυτελή αυτοκίνητα ΑΜΟ στο Κιλκίς αποκαλύφθηκε στα τέλη του 1991. Την περίοδο εκείνη είχαν διαταχθεί ανάλογες δικαστικές έρευνες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Με μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων συνεχίζεται ο τιμητικός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997'' σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Από τη 1 αύριο το μεσημέρι θα στηθεί γλέντι στην περιοχή Τσινάρι του Διοικητηρίου, με θρακιώτικους σκοπούς και τραγούδια, ενώ στις 9:30 το βράδυ ο Ερασιτεχνικός Καλλιτεχνικός Όμιλος Μαντολινάτας, με μαέστρο το Νικόλαο Αστρινίδη θα δώσει συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στα τέλη Ιουνίου -κατά πάσα πιθανότητα- θα συζητηθεί το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα θέσει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στο Βρετανό ομόλογό του, της νέας κυβέρνησης των Εργατικών, προσδιορίζοντας ως πιθανότατη ημερομηνία συζήτησης του, την 30η Ιουνίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας μαθητών, μετά από απόφαση του Προέδρου της κ. Αποστόλου Κακλαμάνη, υποδέχθηκε 50 μαθητές και συνοδούς του Ελληνόφωνου Σχολείου του χωριού "Νίκος Μπελογιάννης", που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτίως της Βουδαπέστης στην καρδιά της Ουγγαρίας. Κατά την 8ήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα, οι μαθητές θα ξεναγηθούν στην Αίθουσα Εκθέσεων "Ιστορικών Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας" και "Χαρίλαος Τρικούπης 100 χρόνια μνήμης" της Βουλής, καθώς και σε άλλους χώρους του Κοινοβουλίου.

Η κωμική όπερα του 18ου αιώνα ''La Serva Padrona'' (Υπηρέτρα Κυρά) του Τζιοβάνι Περγκολέζι πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ στο θέατρο Αυλαία, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997''. Πρόκειται για μια παραγωγή των Φίλων του λυρικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στην οποία συμμετέχει η ορχήστρα ''Εμφασις'', υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου, η σοπράνο Αλεξάνδρα Μαθιουδάκη και ο βαρύτονος Δημήτρης Κάσσαρης.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία, την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων, τόνισαν σε δηλώσεις τους, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανόλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών και τη νίκη των Εργατικών. ''Εμείς προσβλέπουμε σε μια συνεργασία με την κυβέρνηση, την οποία επέλεξε ο βρετανικός λαός, ελπίζοντας ιδιαίτερα στην υλοποίηση των όσων προεκλογικά έχουν εξαγγελθεί'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Με την άνοδο των Εργατικών στην εξουσία μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για το Κυπριακό σε ότι αφορά σε ορισμένα πράγματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού. Ανέφερε μάλιστα ότι θεωρείται σημαντική η άποψη στελεχών του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, ότι τυχόν αποτυχία της προσπάθειας στο Κυπριακό, δε θα πρέπει να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η άποψη ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση δε θα παραχωρήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας σε κανέναν έμμεσα ή άμεσα.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους, για την ενέργεια του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παρέμβει στο θέμα μετάβασης Ελληνοκυπρίων προσκυνητών, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα για την Κυριακή του Πάσχα, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οργανώσεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής παροικίας των ΗΠΑ. Αυτή η ενέργεια, αναφέρει η ανακοίνωση, αποτελεί παρέμβαση στις θετικές κινήσεις για το Κυπριακό, ενώ σημειώνει ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης στην επίσκεψη 460 Τουρκοκυπρίων στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα.

Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες στην Αλβανία, πέφτοντας θύματα επιθέσεων μελών ενόπλων συμμοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση, την οποία αναμετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων, επισημαίνεται ότι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας δολοφονήθηκαν στην Αυλώνα από αγνώστους, ενώ επιθέσεις ενόπλων συμμοριών σημειώθηκαν και στο Τεπελένι, στο Αργυρόκαστρο και σε άλλα μέρη.

Την καλή πορεία των σχέσεων μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Κίνας επισήμανε σε συνέντευξή της στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων η πρέσβειρα της Κίνας στα Σκόπια, η οποία ανακοίνωσε ότι εντός του 1997 ο Σκοπιανός Πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ θα επισκεφθεί την Κίνα. Η πρέσβειρα της Κίνας έκανε λόγο για μια νέα περίοδο στις διμερείς σχέσεις, η οποία, όπως είπε αναπτύσσεται κάτω από "ιστορικές" συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η χώρα της είναι από τα πρώτα μεγάλα κράτη που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

"Η Βουλγαρία προορίζεται για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τη διευκολύνει ". Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Πέταρ Στογιάνοφ, στο Παρίσι.

Τη διαπίστωσή του ότι η Βουλγαρία εκδηλώνει ενδιαφέρον προς την πρωτοβουλία για τη βελτίωση της υποδομής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, βοηθός του Αμερικανού Προέδρου, Μπίλ Κλίντον, για θέματα εθνικής ασφάλειας, κατά τη συνάντησή του, στη Σόφια, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι. Κατά τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η πρωτοβουλία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη εάν δεν λάβουν μέρος και η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) και η Βουλγαρία, καθώς οι χώρες αυτές διαδραματίζουν τον πολύ σημαντικό ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας, όπως είπε.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 3 May 1997 - 8:05:17 UTC