Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.5.1997

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έναντι των βουλευτών που αμφισβητούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει ούτε διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθείται έχει επικυρωθεί με τη λαϊκή εντολή στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, είπε ο πρωθυπουργός και έφερε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι τα εξωτερικά ζητήματα δεν προσφέρονται για ρητορική, ούτε μπορεί να είναι αντικείμενο σχολιασμών, χωρίς εμβάθυνση σε χειρισμούς, αξιολόγηση των στοιχείων και στάθμιση των δεδομένων. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε "αποκυήματα φαντασίας", όσα περί ανασχηματισμού βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διέψευσε την ύπαρξη βαθμολογίας για την απόδοση των υπουργών και σημείωσε ότι το κάθε μέλος της κυβέρνησης κρίνεται καθημερινά από το έργο του. Σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο, είπε ότι επιδίωξη είναι η αλλαγή των δεδομένων μέσα από τη συναίνεση και τη συμφωνία.

Τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η Ολλανδική προεδρία κάνει λόγο για συνάντηση και απευθείας διάλογο των δύο επιτροπών, διέψευσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι πρόθεση της χώρας μας είναι οι επιτροπές αυτές να συνεδριάσουν ξεχωριστά, να διατυπώσουν τις απόψεις τους προς την Ολλανδική προεδρία και, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει κατάλληλο έδαφος, θα εξεταστούν οι διαδικαστικές προτάσεις για την επίτευξη μιας προσέγγισης. Στο μεταξύ τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε το απόγευμα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς. Σε δηλώσεις του ο κ. Νάιλς εξέφρασε αισιοδοξία για τα ελληνοτουρκικά και την ελπίδα ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα από την ολλανδική πρωτοβουλία αναφορικά με τη σύσταση επιτροπών που θα ασχοληθούν με διαδικαστικά ζητήματα. Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, ο κ. Νάιλς επισήμανε ότι η χώρα του δεν αναμειγνύεται και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία, απλώς συμφωνεί με τη διαδικασία που ξεκίνησε η Ολλανδική προεδρία.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ελληνοαμερικανική συνάντηση στο Ηράκλειο της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με αντικείμενο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέματα εξοπλισμών και προβλήματα των Βαλκανίων. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης δήλωσε ότι εξετάστηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι το απαραβίαστο των συνόρων.

Απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε χθες από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο αναφορικά με τις αποκαλύψεις που περιέχονται στο προσωπικό του αρχείο, έδωσε σήμερα με δύο γραπτές του δηλώσεις ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην πρώτη του δήλωση, αναφέρει ότι δεν ασχολείται με τις δηλώσεις του τέως βασιλιά γιατί τόσο το περιεχόμενο όσο και το ύφος τους είναι ανάξια σχολιασμού και προσθέτει : "Θα αρκεστώ μόνο να συστήσω σε όσους διάκεινται ακόμη συμπαθώς προς το θεσμό της μοναρχίας να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το πολιτειακό για την Ελλάδα ελύθη οριστικά". Στη δεύτερη δήλωσή του, που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρώην προέδρου, αναφέρεται στη συνάντηση που είχε το 1966 στο Παρίσι με τον διευθυντή του γραφείου του έκπτωτου μονάρχη Δημήτρη Μπίτσιο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρει ότι ο Μπίτσιος του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και αποκρούει τον ισχυρισμό του τέως βασιλιά ότι ο ίδιος ζήτησε πρώτα την επιβολή πραξικοπήματος.

Συνεχίζεται η αεροναυτική άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την επωνυμία "Τοξότης", που άρχισε χθες μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία παρενόχληση των ελληνικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά. Υποστήριξε επίσης, ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδίδει αεροναυτικές αγγελίες μέσω της πολιτικής αεροπορίας. Η άσκηση προβλέπει αποστολές ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Λευκωσίας.

Ικανοποίηση για την κατάσταση της υγείας του Μίκη Θεοδωράκη εκφράζουν οι θεράποντες γιατροί του. Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών υποβλήθηκε σε ακτινογραφία θώρακος και βρογχοσκόπηση. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και θεράπων ιατρός του συνθέτη, Γιάννης Ιορδάνογλου, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αναστείλει κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος του έτους. Χθες τον επισκέφθηκε στο ιατρικό κέντρο ο υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα, την επιστροφή των οποίων αρνήθηκε ο νέος υπουργός πολιτισμού της νεοεκλεγείσας Βρετανικής κυβέρνησης παρενέβη σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. "Υπάρχει πράγματι ένα βρετανικό επιχείρημα ότι η ιδιοκτησία των μαρμάρων ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο και ότι δεν μπορεί να διαταραχθεί το καθεστώς αυτό. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη νομική συζήτηση για το τίνος ιδιοκτησία είναι τα μάρμαρα. Αυτό είναι η νομική ουσία του όλου θέματος", είπε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα θέμα πολιτικής και πολιτιστικής ευαισθησίας και όχι νομικού φορμαλισμού. Ο υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ελληνοβρετανική αντιδικία και σύγκρουση και επισήμανε την ευθύνη όλων μας απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Κινδύνους για την υγεία των μαθητών εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη πώληση προϊόντων από τα κυλικεία των δημοτικών σχολείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, το 80% των κυλικείων δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με την κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που ισχύει από το 1989. Στην απόφαση τονίζεται ότι μόνο συγκεκριμένα και υψηλής ποιότητας προϊόντα θα πρέπει να πωλούνται στα δημοτικά σχολεία.

Φάκελο με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες περιοχές όσον αφορά το θέμα αυτό, θα παραλάβει από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣBBE) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Σαντέρ θα επισκεφτεί τη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ, όπου θα εκφωνήσει ομιλία ως τιμώμενος εισηγητής. Ως γεγονός "μείζονος εθνικής και αναπτυξιακής εμβέλειας" χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ.Σαντέρ στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Ευθυμιάδης, τονίζοντας ότι η παρουσία του προέδρου της Κομισιόν στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την πλέον επίσημη πιστοποίηση του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δημόσια εκδήλωση με θέμα τη διεθνή οικονομία και τη σύγχρονη αριστερά διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Μαΐου, στις 7.30 το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "Α. Παπανδρέου", σε συνεργασία με τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυχρονισμό της Κοινωνίας και τον Όμιλο Πολιτεία. Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λούκα Κατσέλη και Τάσος Γιαννίτσης και ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομίας του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Κανένας κίνδυνος ραδιενεργούς μόλυνσης δεν υπήρξε, ούτε υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας, διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το γραφείου τύπου του "Κοζλοντούι" με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας του τρίτου αντιδραστήρα του σταθμού, χθες βράδυ. Οι αρμόδιοι τεχνικοί του εργοστασίου διέκοψαν τη λειτουργία του αντιδραστήρα μετά από βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε σε ηλεκτρική εγκατάσταση αντλίας του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις που κατά τόπους, στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές και είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να βρέξει μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 7 May 1997 - 16:40:19 UTC