Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.9.1887

Το πρόβλημα των λαθρομεταναστών εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος και Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για το θέμα των λαθρομεταναστών, από το 1991 μέχρι το 1996 συνελήφθησαν στη χώρα μας 1.147. 048 λαθρομετανάστες, ενώ νόμιμα μένουν στην Ελλάδα 69.884 άτομα, με άδεια παραμονής. Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, καθώς το θέμα των λαθρομεταναστών θα απασχολήσει και πάλι την κυβέρνηση.

Σαφή προειδοποίηση στην Aγκυρα ότι αν δεν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και αν δεν διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα προχωρήσουν οι σχέσεις της με την Κοινότητα, απηύθυνε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος στον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Ο κ. Πόος τόνισε ότι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα ζητήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι τουρκοκύπριοι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν αλλά θα έχουν και όφελος από την ένταξη. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Πόος εξέφρασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Άρχισε το απόγευμα στη Λωζάνη η 106η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία την Παρασκευή θα κληθεί να επιλέξει την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ωστόσο, ποικίλα σχόλια έχουν προκαλέσει οι αιχμές του αντιπροέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Χόντλερ, για αγοραπωλησία των ψήφων των μελών της επιτροπής. Η επίμαχη δήλωση έγινε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όμως αργότερα ο Ελβετός αξιωματούχος έσπευσε να δηλώσει ότι επρόκειτο για πληροφορίες που έφτασαν στον ίδιο από τα μέσα ενημέρωσης. Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι "Τέτοιου είδους καταγγελίες και αναφορές πρέπει να στοιχειοθετούνται και να τεκμηριώνονται γιατί δημιουργούν μία εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη η οποία έχει ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν στον αθλητισμό". Στο μεταξύ, σοβαρές ατασθαλίες στη διαχείριση της επιτροπής "Ρώμη 2004" κατήγγειλε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος Κάρλο Ρίπατι Μέινα, ο οποίος σημείωσε ότι ο ισολογισμός της επιτροπής παραμένει μυστικός ενώ τα μέλη της δήλωσαν τρία διαφορετικά ποσά.

Συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχε ο νέος υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, λίγο πριν ορκιστεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ο υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι με τη βοήθεια του νέου υφυπουργού, Σταύρου Μπένου θα ολοκληρωθεί το θεσμικό έργο του υπουργείου. Από την πλευρά του ο κ. Μπένος σημείωσε ότι αισθάνεται το υπουργείο σαν το σπίτι του επειδή υπηρέτησε για 12 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Καλαμάτας. Αιχμές κατά συνεργατών του Πρωθυπουργού άφησε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στο νέο υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη. Συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, οι σχέσεις φιλίας-συνεργασίας και αγάπης υπάρχουν από πολύ παλιά πριν τις παρέες των "τεσσάρων" ή των "204" που έχουν πλησιάσει τον Πρωθυπουργό. Επίσης ο απερχόμενος υπουργός ανέφερε για άλλη μία φορά ότι δέχθηκε πιέσεις και παρεμβάσεις στο έργο του. Τέλος ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά κυβερνά και καθορίζει τους κανόνες και είπε ότι στο θέμα της παραίτησης ο Πρωθυπουργός όφειλε να λειτουργήσει όπως ακριβώς έπραξε. Σχετικά με την παραίτηση Καστανίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιατάρακτη λειτουργία της και σημείωσε ότι ο κ. Καστανίδης έχει τη ευθύνη των επιλογών του και οι πράξεις του κρίνονται από τα αρμόδια όργανα. Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το θέμα της παραίτησης Καστανίδη, ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος περιοδεύει στην Ήπειρο.

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Στη σύσκεψη αυτή διατυπώθηκαν οι τελικές προτάσεις για την οικονομία που θα υποβληθούν στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, προκειμένου να ετοιμάσει την ομιλία του στα εγκαίνια της 62ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επίσκεψη στην Αγγλία πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος στις επαφές που θα έχει θα συζητήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας και θέματα εξοπλισμών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με το βρετανό ομόλογο του, Τζορτζ Ρόμπινσον, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Βρετανίας, Τσαρλς Γκάρθι, θα επισκεφθεί εργοστάσια αμυντικής βιομηχανίας και θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και της ελληνοορθόδοξης εκκλησίας.

Κηδεύεται το Σάββατο η πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα η οποία θα κηδευτεί χωρίς πριγκηπικές τιμές αλλά με έναν μοναδικό τρόπο, όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ στο Αβαείο του Γουεστμίσντερ. Η Νταϊάνα θα ταφεί δίπλα στον πατέρα της στο κτήμα της οικογένειάς της στην κεντρική Αγγλία. Πλήθος κόσμου συρρέει έξω από το παρεκκλήσι όπου βρίσκεται η σορός της Νταϊάνα. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες της γαλλικής αστυνομίας, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως μετά την ιατροδικαστική έκθεση για το πτώμα του οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου. Σύμφωνα με αυτή, στο αίμα του οδηγού βρέθηκε ποσότητα αλκοόλ υπερτριπλάσια από την επιτρεπόμενη στη Γαλλία, ενώ έγινε γνωστό ότι το αυτοκίνητο έτρεχε με ταχύτητα 196 χιλιομέτρων την ώρα. Όμως, ο εκπρόσωπος της οικογένειας του Ντόντι Αλ Φαγιέτ δήλωσε σήμερα ότι ο οδηγός ήταν άριστα εκπαιδευμένος. Το μεσημέρι οι γαλλικές δικαστικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά των επτά φωτορεπόρτερ που ακολουθούσαν το αυτοκίνητο της πριγκίπισσας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, προβαίνει σήμερα σε παραστάσεις και διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση και στην Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο σχετικά με έγγραφο, που κυκλοφόρησαν οι βρετανικές βάσεις στο νησί και στο οποίο γίνεται απαράδεκτη αναφορά στο ψευδοκράτος με το όνομα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος ανέφερε πως αναμένεται από αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, όπου και αν βρίσκονται, οι ενέργειες τους να συνάδουν και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με την πάγια θέση του Λονδίνου, να μην αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται, να επανορθώσουν αυτοί, οι οποίοι ενήργησαν εκτός της γραμμής της κυβέρνησης τους, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει "θετική ανταπόκριση στα διαβήματα και τις παραστάσεις που γίνονται". Διορθωτική ανακοίνωση εξέδωσαν οι βρετανικές βάσεις του νησιού που σημειώνουν ότι η αναφορά στο ψευδοκράτος ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου", σε εγκύκλιό τους, ήταν λάθος. Οι βρετανικές Βάσεις διαβεβαιώνουν ότι το λάθος έχει διορθωθεί και ότι είναι "ξεκάθαρη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναγνωρίζει το ψευδοκράτος", πολιτική που ισχύει και για τις Βάσεις.

Η ανάγκη αλληλοϋποστήριξης στις προσπάθειες της Κύπρου και της Εσθονίας για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στην Εσθονία. Ο κ. Κασουλίδης έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Μαρτ Σλίμαν, ενώ στις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Χύντρικ Ιλβς, συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, ανταλλάσοντας πληροφορίες και εμπειρίες έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα ποροβλήματα και οι αδυναμίες της κάθε χώρας κατά την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και επανέλαβε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για λύση του μαχροχρόνιου εθνικού προβλήματος. Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το ταξίδι στο δρόμο του μεταξιού που άρχισαν πριν μήνες με τη μηχανή τους ο Κώστας Μητσάκης και η Ολγα Παπαδόγιαννη, ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις, ένας μικρός άθλος έφτασε στο τέλος. Ο Κώστας και η Ολγα ταξίδεψαν 55 μέρες ξεκινώντας από το Πεκίνο για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη αφού πέρασαν από έξι χώρες και διένυσαν μία απόσταση 12.000 χιλιομέτρων. Το ταξίδι έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες , με θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς στην έρημο της Κίνας, με εξονυχιστικούς ελέγχους στη Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, η Ολγα φορώντας τσαντόρ στο Ιράν, και με μια τόσο ψυχρή αντιμετώπιση στην Αγκυρα που τους έκανε να πάρουν τα δώρα που είχαν φέρει για τον δήμαρχο και να φύγουν. Ο Κώστας και η Ολγα αφηγήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη , το χρονικό της περιπέτειας. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως 25 Νοεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο από τις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας, Νισάν Αμντόρ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "οι ασκήσεις θα έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα" και ότι θα επικεντρωθούν σε "επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης".

Στις διώξεις των δημοσιογράφων στην Τουρκία και την αντιμετώπισή τους ως τρομοκράτες που επιχειρούν τη διάλυσή της, αναφέρεται εκτενές άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", στο οποίο επισημαίνεται ότι στη χώρα αυτή οι νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου είναι εντυπωσιακά αυστηρότεροι από ό,τι στις ΗΠΑ και στις άλλες δυτικές χώρες. Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι τρομοκράτες έχουν δημιουργήσει μικρές εφημερίδες που απροκάλυπτα προπαγανδίζουν την καταστροφή της χώρας, ενώ ο εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη, Ερολ Κανοζκάν, δηλώνει απερίφραστα: "Οι άνθρωποι που γράφουν σ΄ αυτές τις εφημερίδες δεν είναι πραγματικοί δημοσιογράφοι, αλλά εκπρόσωποι Τύπου ομάδων τρομοκρατών" , σημειώνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στην ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί βροχή μικρής διάρκειας στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 30 και στα νησιά από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 2 September 1997 - 16:40:28 UTC