Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-22.11.1997

Oι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν στο Λουξεμβούργο, να κάνουν το πρώτο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, βήμα, για την αντιμετώπιση της απασχόλησης και της τεράστιας ανεργίας, η οποία ήδη αριθμεί 18.000.000 ανέργους. Δεν είναι μεν πανάκεια, είπε ο κ. Σημίτης, τα όσα αποφασίστηκαν στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής για την Απασχόληση στο Λουξεμβούργο, αλλά αποτελούν ένα πρώτο βήμα και μία δυνατότητα να εφαρμοστεί μία δέσμη μέτρων, παράλληλα με την αναγκαία πολιτική βούληση, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη διάρκεια της συνέντευξης, για το αν υπάρχουν πόροι ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα κατά της ανεργίας και να μην παραμείνει κενός λόγος η απόφαση τόνισε: "Υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι ένα μικρό τμήμα πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό". Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Σημίτης, στην αρχή της συνέντευξής του προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την ενίσχυση της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας". Βεβαίως, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά, οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν χαραχθεί και πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα μέσα στο 1998 και στο τέλος του χρόνου θα γίνει ο απολογισμός.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Kόρντοβεζ, προειδοποίησε ότι το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού θα χαθεί αν δεν εξευρεθεί λύση κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας που θα αρχίσει το 1998. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, με την οποία ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Κόρντοβεζ σημείωσε επίσης ότι βασίζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε δε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια "ιστορική έλλειψη εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα ξεπεραστεί όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε μερικά θέματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι το σημερινό διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, σημειώνοντας το διορισμό εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι "οι δύο ηγέτες στην Κύπρο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ενδιαφέρον αυτό δε θα συνεχιστεί επ' άπειρον". "Αν δεν υπάρξει μια συμφωνία, και ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δε διαπραγματευτούν σοβαρά η διεθνής κοινότητα θα γίνει πολύ κυνική", τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η διεθνής κοινότητα θα πει "ξεχάστε το, όλα τελείωσαν". Σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επιθυμούν την επίτευξη μιας συνολική λύσης του Κυπριακού, η οποία θα δημιουργήσει ένα διζωνικό, ομόσπονδο κράτος.

Ρυθμίσεις αγροτικών χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ορισμένους κλάδους, που θα γίνουν όμως με τραπεζικά κριτήρια προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, αποκλείοντας ταυτόχρονα να γίνει συνολική ρύθμιση. Κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του Συνασπισμού σχετικά με τα χρόνια προβλήματα της αγροτικής οικονομίας ο κ. Τζουμάκας ανέφερε ότι θα κατατεθούν στη Βουλή αυτοτελή νομοσχέδια για τα αγροτικά θέματα ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε χθες με εκπροσώπους της επιτροπής αγροτών Θεσσαλίας σημείωσε ότι κάποιοι ετοιμάζουν μέχρι το Μάρτιο κλίμα πολιτικής κινήσεων. Υποστήριξε μάλιστα ότι ορισμένοι συνδικαλιστές θέτουν μόνο πολιτικά κριτήρια. Ο υπουργός Γεωργίας τόνισε ακόμη ότι "δεν μπορεί να υπάρξουν συντάξεις χωρίς ασφαλιστικές εισφορές γιατί οι γεωργοί δεν είναι -όπως είπε- άτομα με ειδικές ανάγκες", δεν μπορεί να γίνεται κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού ούτε ορισμένοι να εκμεταλλεύονται τους αγρότες και να διαλύεται η χώρα.

Τη διαβεβαίωση ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εισέρχεται σε μια νέα εποχή με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, εγκαινιάζοντας το 38ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. "Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού αποκτά για πρώτη φορά τη νομική του υπόσταση ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Με το ίδιο νομοσχέδιο αποκτά και μια εξαιρετικά σημαντική κινητή περιουσία: ολόκληρο το συγκρότημα του ανακαινισμένου ''ΟΛΥΜΠΙΟΝ'' με τις δύο κινηματογραφικές του αίθουσες και τους άλλους χώρους, ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι όχι μόνο η νομική αλλά και η πραγματική έδρα του Φεστιβάλ", υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τόσο το διεθνές, όσο και το ελληνικό, έχει έτσι όλες τις προϋποθέσεις να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει τη θέση του, ως ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, με ιδιαίτερες βαλκανικές, μεσογειακές και παρευξείνιες αναφορές και ευαισθησίες.

Τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική για να μην παραβιάζεται η ισότητα της ψήφου και η γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών κοινωνιών στους εκλογικούς συσχετισμούς της Αυτοδιοίκησης, που μετατρέπουν σε κακό αντίγραφο και ομοίωμα της κεντρικής διοίκησης, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση έφθασε στο 2000 σέρνοντας μαζί της θεσμικά, πολιτικά και οικονομικά ελλείμματα, με αναπηρίες και προβλήματα που φόρτωσαν οι κυβερνητικές πρακτικές της κεντρικής εξουσίας". Παράλληλα, ευχήθηκε να μην αποδειχθεί η διοργάνωση "συνέδριο προεκλογικών ασκήσεων ή δοκιμαστήριο τακτικών σκοπιμοτήτων, καθώς είναι το τελευταίο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 1998".

"Εμμένει στην πολιτική των μετοχοποιήσεων η κυβέρνηση" δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Βουλγαράκη, για την μη αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης. Aναλύοντας ο υφυπουργός Οικονομικών τους λόγους για τους οποίους δεν ολοκληρώθηκε ακόμα η διαδικασία της αποκρατικοποίησης της Τράπεζας, τόνισε ότι η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε, δε διασφάλιζε το ελάχιστο τίμημα, των 30 δισ. δρχ., τέθηκε θέμα για μείωση του προσωπικού από 1.495 σε 1.200 και αύξηση του ύψους των επισφαλειών της Τράπεζας, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο ήταν πολύ συνοπτικό.

''Προσφέρουν πολύ κακή πολιτειακή και πολιτική υπηρεσία όσοι, κηδόμενοι του κύρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίζουν τον κ. Στεφανόπουλο να συμφωνεί ή να διαφωνεί με προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, που συζητούνται στη Βουλή'', δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και σχόλια σχετικά με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος. Ο κ. Βενιζέλος, που είναι ο Γενικός Εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενημέρωσε χθες πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο για θέματα της αρμοδιότητάς του. ''Οι δηλώσεις που έκανα μετά τη συνάντηση αποτυπώνουν το περιεχόμενο της ενημέρωσης και της συζήτησης κατά τρόπο απολύτως ακριβή όχι μόνο με την πολιτική και δημοσιογραφική, αλλά και με τη συνταγματική έννοια του όρου''.

Τις προτάσεις του για την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής με στόχο τον καλύτερο έλεγχο στη λειτουργία και την οργάνωση του Κοινοβουλίου, αλλά και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης. Όπως επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης, σε εισηγητική του έκθεση, "σε αρκετούς νόμους έχουν περιληφθεί τελευταίως διατάξεις, οι οποίες άπτονται θεμάτων που αφορούν την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της Βουλής. Τα θέματα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με διατάξεις του κανονισμού του Κοινοβουλίου". Στις ρυθμίσεις που εισηγείται ο κ. Κακλαμάνης προβλέπεται μεταξύ άλλων: Η γνώμη της διαρκούς επιτροπής για τα πρόσωπα που προτείνεται από τον αρμόδιο υπουργό να διοριστούν σε ορισμένες θέσεις του δημοσίου τομέα, γενική ρήτρα δυνατότητας έκφρασης γνώμης από τις διαρκείς επιτροπές μετά από σχετική απόφαση ορισμού της αρμόδιας επιτροπής ή υποεπιτροπής της από τη Διάσκεψη των προέδρων.

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα υπό τη λουξεμβουργιανή προεδρία. Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι η επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2001 και η παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον τρόπο επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο εγγύς μέλλον, το καθεστώς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετά το 1998, το Ταμείο Εγγυήσεων για την προώθηση της Κινηματογραφικής και Τηλεοπτικής παραγωγής και η μείωση του ΦΠΑ στους δίσκους της μουσικής.

Τριάντα υποθέσεις λαθρεμπόρων πετρελαίου που εκκρεμούσαν, λόγω αδυναμίας εκδίκασης, παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο του Πειραιά. Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Καψή. Εξάλλου, στην καταγγελία του κ. Καψή ότι υπόδικος για λαθρεμπορία πετρελαίου αποφυλακίστηκε δύο μέρες μετά τη σύλληψη του, λόγω "ανηκέστου βλάβης", ο υπουργός απάντησε ότι θα θέσει το θέμα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "λαθρέμποροι ανταλλάσσουν πυροβολισμούς στο Πέραμα και ένας από αυτούς ''προωθεί'' υποψήφιο δήμαρχο στην περιοχή του Πειραιά".

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ρωτήθηκε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με αφορμή διαμαρτυρίες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Νικολάου, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού και πρόσθεσε ότι είναι σεβαστή η γνώμη και των στελεχών και των πολιτών, αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι κινείται αποδοτικά στη δραστηριότητά της να παράγει έργο. Εξάλλου, σε ερώτηση για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νικολάου, υπογράμμισε ότι όσα έχουν παρατηρηθεί δεν θεωρεί ότι αποτελούν μείζον πρόβλημα και είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Πρόσθεσε δε, ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των λειτουργιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει εκλεγμένο προεδρείο στο οποίο συζητά και αποφασίζει.

Αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο νέος προϋπολογισμός θα έρθει στον Ολομέλεια του Σώματος την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου και η συζήτησή του θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί τα μεσάνυχτα σε ψηφοφορία προς έγκριση.

Να σεβασθεί τις ευαισθησίες των υπολοίπων Ελλήνων, κάλεσε τη Διοίκηση της HELEXPO -ΔΕΘ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Στέλιος Παπαθεμελής με αφορμή την παρουσία της ΠΓΔΜ στην έκθεση POLIS'97, όπου εμφανίζεται ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''. Ο κ. Παπαθεμελής, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί η 1η Εκθεση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, POLIS '97, διαμαρτυρήθηκε εντόνως και προς τη Διοίκηση του εκθεσιακού φορέα, για την παρουσία στο περίπτερο της Π.Γ.Δ.Μ. υλικού, όπου η χώρα αναφέρεται ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''. ''Οταν προ ημερών μια ξένη κυβέρνηση, η πολωνική, αρνείται να υπογράψει με τα Σκόπια, συμφωνία παρά μόνο με την επίσημη ονομασία τους (FYROM) και εξαναγκάζεται έτσι ο Σκοπιανός πρόεδρος σε διακοπή της επίσημης επίσκεψής του στη Βαρσοβία, είναι αδιανόητο η Διοίκησή σας να δέχεται τα Σκόπια με το ψευδώνυμο ''Μακεδονία'' και να ανέχεται στο χώρο σας προπαγανδιστικό υλικό'', υπογράμμισε ο κ. Παπαθεμελής και πρόσθεσε: ''Επιτέλους, σεβασθείτε τις ευαισθησίες των υπολοίπων Ελλήνων''.

Η Κ.Ο.Θ. του Κ.Κ.Ε σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι δε θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης. Με τον τρόπο αυτό εκφράζει την αντίθεση της στη συμμετοχή οργανώσεων, οι οποίες είτε συνεργάσθηκαν με τους κατακτητές είτε πολέμησαν την Εθνική Αντίσταση , καθώς επίσης και για την αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τα προβλήματα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της

Στην Κύπρο βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, σε συμπόσιο αθλητικών στελεχών ΠΑΣΟΚ - ΕΔΕΚ που θα γίνει στη Λευκωσία στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι προοπτικές του Ελληνικού Αθλητισμού, ύστερα από την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, από τη χώρα μας, η σημασία της ανάληψης της παραπάνω διοργάνωσης για τον Ελληνισμό καθώς και η πορεία του Κυπριακού Αθλητισμού.

Δυναμική ήταν και χθες η αγορά στη Σοφοκλέους. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσαν οι κατασκευαστικές και οι βιομηχανίες, ενώ οι τράπεζες παρουσίασαν για μία ακόμη συνεδρίαση περιορισμένα κέρδη. Η αγορά κινήθηκε για τέταρτη συνεχή ημέρα ανοδικά δείχνοντας σαφή σημάδια ανάκαμψης. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.438,74 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,62%. Η πτώση των επιτοκίων στην διατραπεζική και η ηρεμία που επικρατεί στην αγορά συναλλάγματος, έδωσαν την αναμενόμενη ώθηση στο Χρηματιστήριο και όπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η επόμενη εβδομάδα, ίσως εδραιώσει την ανάκαμψη στην αγορά που διαφάνηκε στην εβδομάδα που έκλεισε.

Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα στο Βουκουρέστι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του, Εμίλ Κονσταντινέσκου. Η επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, εγγράφεται στο πλαίσιο του μηχανισμού τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιέχονται θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ρουμανίας - Τουρκίας, την κατάσταση στην περιοχή, καθώς και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ θα αναζητηθούν δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Διαδοχικές επισκέψεις εργασίας στην Ιταλία και την Ισπανία αναμένεται να πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα ''Τούρκιε'', ο Μεσούτ Γιλμάζ θα μεταβεί στις 24 Νοεμβρίου στην Ιταλία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Τα δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας για σύλληψη του δολοφόνου του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Αντρέι Λουκάνοφ, διέψευσε ο υποδιευθυντής της Βουλγαρικής Αστυνομίας, Στέφαν Ντιμιτρόφ. Υπενθυμίζεται ότι ο Α.Λουκάνοφ δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1996, καθώς έβγαινε από το σπίτι του στη Σόφια. Βρέθηκε το όπλο του εγκλήματος, όχι όμως και ο δράστης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Τσαβντάρ Κρούμοφ, μέσα στα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία παρατηρείται μείωση των ανθρωποκτονιών. Σε 100.000 άτομα στη Βουλγαρία αναλογούν 2.000 ανθρωποκτονίες, ενώ στη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 7.000.

Το Ότραντο θαλάσσιο κανάλι μεταξύ Ιταλίας - Αλβανίας γίνεται ξανά η "θάλασσα του θανάτου" για τους Αλβανούς λαθρομετανάστες. Εικοσιδύο μίλια μακριά από το Πρίντεζι οι ιταλικές αρχές βρήκαν εγκαταλελειμμένο μικρό πλοίο στο οποίο βρίσκονταν 14 Αλβανοί, 5 από τους οποίους ήταν νεκροί. "Το ταξίδι του θανάτου" με το μικρό πλοίο ξεκίνησε πριν από 4 μέρες από το Δυρράχιο. Είναι άγνωστες οι αιτίες που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία στο Ότραντο που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη μετά από την φοβερή τραγωδία στις 28/3/1997 όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες Αλβανοί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από την Ιταλία οι 9 Αλβανοί που σώθηκαν από το τελευταίο ναυάγιο, αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στο λιμάνι του Πρίντεζι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 22 November 1997 - 9:05:17 UTC