Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.12.1997

Τη συμφωνία του με την απόφαση του πρωθυπουργού να αποπέμψει από την κοινοβουλευτική ομάδα τους βουλευτές Βασίλη Κεδίκογλου, Μόσχο Γικόνογλου και Χρήστο Κηπουρό, εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση το καταστατικό του κόμματος ο κ. Σημίτης είναι αρμόδιος για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και υπενθύμισε ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τετάρτη είχε καθοριστεί η γραμμή της πλήρους ενότητας και ομοφωνίας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Παρατήρησε ακόμα ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις. "Η εφαρμογή των κοινών αποφάσεων αποτελεί όρο της κοινής λειτουργίας μας", δήλωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι οι τρεις βουλευτές διαγράφονται μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά παραμένουν μέλη των άλλων κομματικών οργάνων. Η διαγραφή των τριών βουλευτών ανακοινώθηκε με προσωπική δήλωση του πρωθυπουργού και σχετική επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Στη γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι "η συλλογικότητα στην εφαρμογή των κοινών αποφάσεων είναι όρος κοινής λειτουργίας". Προσθέτει ότι οι τρεις βουλευτές συμμετείχαν επιλεκτικά στη στήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα πτώματα της τραγωδίας του ουκρανικού αεροσκάφους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, όπου αναγνωρίστηκαν τα 27, εκ των οποίων τα 6 είναι Ουκρανοί. Η διαδικασία αναγνώρισης είναι ωστόσο ιδιαίτερα δύσκολη καθώς τα περισσότερα πτώματα είναι διαμελισμένα. Στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" βρίσκεται και αντιπροσωπεία Ουκρανών υπό τον υφυπουργό Υγείας της Ουκρανίας με έξι ιατροδικαστές που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση των Ουκρανών θυμάτων. Στο μεταξύ, την πληροφορία ότι υπάρχει επίσημος ελληνικός χάρτης, που αναφέρει πως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχει ραντάρ προσέγγισης, διέψευσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πιλότοι και οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνονται από τις επίσημες εκδόσεις και γι αυτές η κυβέρνηση έχει ευθύνη. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η τελευταία έκδοση του 1996 της αεροναυτικής πληροφοριακής διεθνούς έκθεσης, δεν αναφέρει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο χάρτης που αναγνωρίζει η κυβέρνηση. Απέδωσε τέλος την ύπαρξη του εν λόγω χάρτη σε ιδιωτική έκδοση κάποιας εταιρείας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι συγκρατημένη γιατί είναι παρακινδυνευμένο να εξαχθούν πρόωρα συμπεράσματα, υπογραμμίζοντας ότι τις έρευνες παρακολουθούν εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι μετά τον εντοπισμό του αεροσκάφους "όλα δούλεψαν ρολόι κι αυτό δείχνει την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού".

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κηδεύτηκαν το μεσημέρι οι αξιωματικοί που επέβαιναν στο μοιραίο C-130 το οποίο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Οινόης, ενώ μετέβαινε στην περιοχή των ερευνών για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους. Το ύστατο χαίρε απηύθυνε πλήθος κόσμου στους Γεώργιο Παπαγιαννόπουλο, Παναγιώτη Γκολφινόπουλο, Παναγιώτη Αλεξίου, Σαράντη Μουτσάτσο και Θεόφιλο Γεωργακόπουλο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος καθώς το αεροσκάφος έπρεπε να περάσει πάνω μια κοιλάδα μεταξύ της Πάρθηνας και του όρους Πάστρα. Συνάντησε όμως χαμηλή νέφωση και ο πιλότος επέλεξε να περάσει χαμηλά μέσα από τις χαράδρες του βουνού. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι ο πιλότος θα μπορούσε να κάνει ανοδική πορεία με τη χρήση των οργάνων. Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και για τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα εξέφρασε με τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ενώ ο κ. Στεφανόπουλος έστειλε με τη σειρά του συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον κ. Κούτσμα.

Ψευδείς, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν επιδίδονταν σε κατασκοπεία, υπάλληλος του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν έχει τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο από τουρκικής πλευράς". Εξέφρασε δε, τη λύπη του, γιατί όπως είπε, η στάση της Αγκυρας φανερώνει διάθεση ψύχρανσης των σχέσεων των δύο χωρών, κάτι που δεν το επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Πάντως, κατέληξε ο κ. Ρέππας, αν πραγματοποιηθεί η απέλαση, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ακολούθησε σωστή στάση στην ανύπαρκτη "υπόθεση κατασκοπείας" που κατασκεύασαν οι τουρκικές αρχές και προσπάθησε να την συνδέσει με την αρμοδιότητα που δόθηκε στην Ελλάδα στη χορήγηση της βίζας Σένγκεν. Τέλος, ο κ. Τζεμ, σχετικά με το Κυπριακό, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη θα σήμαινε αποδοχή της νομιμότητας της υποψηφιότητας του ελληνοκυπριακού τομέα, πράγμα το οποίο είχε σχολιάσει και ο κ. Σημίτης".

Τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, επέδωσαν σήμερα επτά νέοι πρεσβευτές στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι πρεσβευτές της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Τις ευχαριστίες της χώρας του για τη θετική στάση της Ελλάδας, στην πρόσφατη κρίση των σχέσεων Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Κamai Kharrazi στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ.Κhαrrazi επισκέφτηκε τον κ.Κακλαμάνη, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιράν και Αρμενίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο Ιρανός υπουργός, αφού χαρακτήρισε τις ελληνο - ιρανικές σχέσεις εξαίρετες και υποδειγματικές, ζήτησε τη συνδρομή της χώρας μας στη σύσφιγξη των σχέσεων του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις και τα αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού, προς τον ιρανικό, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες του Ιράν για πρόοδο και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Η αύξηση του ημερήσιου κόστους νοσηλείας αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να εξορθολογιστεί η δαπάνη για τα νοσήλια και να υπάρξει πιο πλήρης νοσοκομειακή φροντίδα. Εξετάστηκαν ακόμη τρόποι έτσι ώστε η αύξηση του κόστους νοσηλείας να μην επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νοσηλεία στην τρίτη θέση θα κοστίζει 30.000 δραχμές ημερησίως για τα παθολογικά περιστατικά, ενώ δέκα χιλιάδες ακριβότερο θα είναι το ημερήσιο κόστος νοσηλείας για τα χειρουργικά περιστατικά και τους νοσηλευόμενους στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Από τις αρχές του 1998 τίθεται σε ισχύ ο νόμος 2458 του ΄97 που προβλέπει τη μετατροπή του ΟΓΑ σε κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι η 1η Ιανουαρίου του 1998 αποτελεί σταθμό για τον κόσμο της υπαίθρου, για τον αγρότη και την αγρότισσα αφού δημιουργείται ένα δίκαιο, όπως είπε, σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και για τους ίδιους. Με τον νέο νόμο οι αγρότες εξισώνονται με όλους τους ασφαλισμένους σε συντάξεις και παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι αγρότες που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΟΓΑ για κύρια ασφάλιση θα παίρνουν συντάξεις ανάλογες με το ύψος των εισφορών που θα πληρώνουν στον νέο ασφαλιστικό τους φορέα.

Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, είναι ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία που επικαλείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα και με καταμετρημένο το 98% των ψήφων. Θετική χαρακτήρισε την ανάδειξη του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ως προέδρου της Σερβίας, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας Βλαντιμίρ Σάμπουκ. "Θέλω να πιστεύω ότι η εκλογή του θα σημάνει την απαρχή της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μου. Θέλω να πιστεύω ότι ήρθε η ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλάβουν πλέον ποια είναι η θέση τους και σε συνεργασία με τα αριστερά ρεύματα της χώρας, που υποστήριξαν το πρόσωπο του σημερινού προέδρου, να ξεκινήσει μία οικονομική ανάπτυξη", τόνισε ο κ. Σάμπουκ μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αλβανικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής της χώρας για την παράταση της παραμονής των 200 Ελλήνων στρατιωτών για άλλους έξι μήνες στην Αλβανία στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, Αζέμ Χαϊντάρι, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, να μην επικυρώσει την απόφαση της Βουλής υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα.

Τσετσένοι πολεμιστές επιτέθηκαν σε ρωσικά στρατεύματα στη δημοκρατία του Νταγκεστάν στη νότια Ρωσία, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες και παίρνοντας τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς ως ομήρους. Περίπου τριάντα πολεμιστές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών πραγματοποίησαν επίθεση σε ρώσικη τεθωρακισμένη ταξιαρχία στο Μπούινακς, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών του Νταγκεστάν. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αστυνομικές δυνάμεις και στρατεύματα περικύκλωσαν τους Τσετσένους στην περιοχή του Καζμπέκ του Νταγκεστάν, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τα σύνορα της Τσετσενίας. Η τοπική διοίκηση του Νταγκεστάν όμως, αναφέρει ότι οι Τσετσένοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν στα σύνορα της Τσετσενίας, λόγω της πυκνής ομίχλης και της πυκνής βλάστησης, με τουλάχιστον τέσσερις ομήρους.

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοεν, ανακοίνωσε η γραμματεία τύπου της ΠΓΔΜ. Ο κ.Κοεν θα επισκεφθεί τους Αμερικανούς κυανόκρανους που υπηρετούν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Σκοπιανό ομόλογό του Λάζαρ Κιτάνοφσκι.

Ο πρόεδρος Κλίντον, όπως και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αναμένεται να επισκεφτούν την Τουρκία το 1998. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Σαμπάχ", οι επισκέψεις αυτές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία "προνομιούχο σύμμαχο" και ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Τη χώρα θα επισκεφθούν η βοηθός εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ Rita Hayes, ο υπουργός Εμπορίου William Daley, ο υπουργός Ενέργειας Federico Pena, ο βοηθός υπουργός Οικονομικών Larry Summer, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ και ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα John Schattuck.

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις, ενώ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 22 December 1997 - 17:40:44 UTC