Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.1.1998

Ένταση επικρατεί στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να θέσει εκτός νόμου το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν. Ωστόσο σήμερα οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη συγκρότηση νέου κόμματος με άλλον αρχηγό. Παράλληλα δύο ισλαμιστές βουλευτές θα καταθέσουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο κ. Ερμπακάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και έκαναν λόγο για άμεση απόδειξη της έλλειψης δημοκρατικού πλουραλισμού στην Τουρκία. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, οποίος επισήμανε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει μια δημοκρατική χώρα. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν το θέμα και διακήρυξε την πρόθεση της Ελλάδας να εργαστεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου, τον οποίο συνόδευε Νίκολας Μπερνς. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Σε δηλώσεις του από το Ηράκλειο της Κρήτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα αλλά ταυτόχρονα θα ενδιαφερθεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Για πρωτοφανείς εξελίξεις έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα αυτά μετατρέπουν σε εφιάλτη το φόβο των δυτικών για τον ισλαμικό κίνδυνο.

Την άποψη ότι οδεύουμε σε διαμελισμό του Αιγαίου, επανέλαβε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία της στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε δε ότι αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Νίκολας Μπέρνς, για τις οποίες, όπως υπογράμμισε, δεν αντέδρασε η κυβέρνηση, ζητώντας τουλάχιστον να φύγουν οι αμερικανικές βάσεις της Σούδας και του Άραξου, κάτι που έκανε το ΚΚΕ, πραγματοποιώντας μάλιστα πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, κάτι που θα επαναλάβει και κατά τις επόμενες ημέρες.

Αγνοείται η τύχη των τεσσάρων Ελλήνων ναυτικών, του υπό κυπριακή σημαία φορτηγού πλοίου "Φλέϊρ", το οποίο βυθίστηκε 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Χάλιφαξ στον Καναδά. Πρόκειται για τους Ζαννή Γεωργούλη πλοίαρχο, Πολυχρόνη Ψωμά υποπλοίαρχο, Σπυρίδωνα Φερεντίνο γ' μηχανικό και Ιωάννη Βεναρδή μάγειρα. Οι ομάδες διάσωσης καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στα παγωμένα νερά. Στο πλοίο επέβαιναν 25 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν 15 πτώματα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί. Το "Φλέιρ" είχε αποπλεύσει από το Ρότερνταμ, χωρίς φορτίο, με προορισμό το Μόντρεαλ του Καναδά. Χθες το απόγευμα βρέθηκε κομμένο στα δύο στην είσοδο του κόλπου Σαίν Λόραν του Καναδά.

Τη Δευτέρα το πρωί, σε στενό οικογενειακό κύκλο θα γίνει από το Α' νεκροταφείο Αθηνών, η κηδεία του Δημήτρη Χορν, ο οποίος πέθανε χθες το απόγευμα σε ηλικία 77 χρόνων. Γιος του συγγραφέα Παντελή Χορν, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Σφράγισε με την ερμηνεία του σημαντικούς ρόλους. Μεταξύ άλλων στα έργα ''Δωδέκατη νύχτα'', ''Ριχάρδος ο Β' '', ''Ριχάρδος ο Γ' '', ''Άμλετ'', ''Το Ημερολόγιο ενός τρελού''. Εμφανίστηκε επίσης σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το ''Κυριακάτικο ξύπνημα'' και ''Το κορίτσι με τα μαύρα'' του Μιχάλη Κακογιάννη, ''Η κάλπικη λίρα'' και ''Μια ζωή την έχουμε'' του Τζαβέλα, ''Αλίμονο στους νέους'' του Αλέκου Σακελλάριου. Συνεργάστηκε σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ το 1974 με τη μεταπολίτευση ανέλαβε τη διεύθυνση της ΕΡΤ. Τα συλλυπητήρια τους για την απώλεια του μεγάλου ηθοποιού, απηύθυναν στην οικογένεια του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κώστας Μητσοτάκης και ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας.

Σύσκεψη για το θέμα των ψαράδων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας, μεταξύ εκπροσώπων ψαράδων, σφουγγαράδων και των αρμόδιων υπουργών. Ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς διατύπωσαν τη νέα θέση της κυβέρνησης, οι αλιείς και οι σφουγγαράδες να αποδίδουν Φ.Π.Α. κατ΄αποκοπή, δηλαδή μία φορά το χρόνο μέσω των εμπόρων και ανάλογα με τη χωρητικότητα του σκάφους. Παράλληλα η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αιτήματα των ψαράδων. Μετά τις εξελίξεις αυτές οι εκπρόσωποι των αλιέων ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν τοπικές συνελεύσεις στα νησιά όπου τα λιμάνια παραμένουν αποκλεισμένα. Πάντως οι εκπρόσωποι των ψαράδων του Ηρακλείου και της Σητείας δήλωσαν ότι αίρεται αμέσως ο αποκλεισμός. Κλειστά παραμένουν τα λιμάνια Βαθύ στο Καρλόβασι της Σάμου, των Φούρων Ικαρίας, των Χανίων, της Λέρου και της Καλύμνου.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από τη Λάρισα αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ημερίδα για τους αγρότες. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους αγρότες στην τύχη τους και δεν έκανε κανένα έργο υποδομής και εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών. Χαρακτήρισε ανεπαρκή και αδαή τον κ. Τζουμάκα και έκανε λόγο για ανύπαρκτη υπεράσπιση των συμφερόντων των ελλήνων αγροτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής του κόμματός του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου, στη μεταρρύθμιση του υπουργείου γεωργίας, τη μείωση των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και τη μείωση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά μηχανήματα

Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην 10η ανακρίτρια, ο 27χρονος Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων". Ο Μαζιώτης οδηγήθηκε στη συνέχεια στις φυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του χαρακτήρισε τη δίωξή του πολιτική, αφού, όπως είπε, είναι γνωστό ότι ανήκει στο χώρο των αναρχικών, και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Μαζιώτης υποστήριξε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του, στο Καματερό Αττικής, δεν είναι δικά του. Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που είναι προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών, απόπειρα εκρήξεων και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Δύο θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στη Θεσσαλονίκη. Στην Τούμπα φορτηγό που οδηγούσε ο Αθανάσιος Σαρήπαπας, παρέσυρε και σκότωσε τον δεκάχρονο Μιχάλη Μίγδη. Στο 27ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, σκοτώθηκε η 21χρονη Ελένη Γερομόσχου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε σε δέντρο. Συνολικά, οι νεκροί από χθες μέχρι σήμερα το μεσημέρι ανέρχονται στους 9, οι τραυματίες στους 100 σε 78 τροχαία δυστυχήματα.

Μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στα ελληνικά χρονικά -συνολικά δέκα κιλά- κατάσχεσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, άντρες της οποίας εξάρθρωσαν διεθνές κύκλωμα εμπόρων ναρκωτικών, που διοχέτευε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικής ουσίας από τη Λατινική Αμερική. Από το τμήμα δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής έξι άτομα -τέσσερις Έλληνες και δύο Λατινοαμερικάνοι- ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι συμμετείχαν στο καρτέλ της κοκαΐνης. Η κοκαΐνη μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με φορτηγό πλοίο και είναι χαρακτηριστικό ότι στη λιανική η αξία της θα έφτανε τα 800 εκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Σε μείωση από 20.000 έως και 50.000 δραχμές στις τιμές των εισιτηρίων για υπερατλαντικές πτήσεις, αλλά και για το Λονδίνο, προχώρησε η Ολυμπιακή Αεροπορία. Η εταιρεία, έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου μειώνει τους ναύλους από την Ελλάδα προς Νέα Υόρκη και Βοστώνη από 167.000 σε 130.000 δραχμές. Για Μόντρεαλ από 174.000 σε 135.000, Τορόντο από 181. 000 σε 135.000, ενώ το εισιτήριο για Λονδίνο μειώνεται στις 70.000 τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την Αθήνα. Οι νέες μειωμένες τιμές θα ισχύσουν μέχρι την 31η Μαρτίου 1998.

Με την ευκαιρία της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), οργανώθηκε στις Βρυξέλλες ενημερωτική εκδήλωση, με ομιλητή τον μόνιμο αντιπρόσωπο στη ΔΕΕ, πρέσβη Νικόλαο Κουνινιώτη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ.Κουνινιώτης, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΔΕΕ, στη δραστηριοποίησή της, στην εμπλοκή της στις επιχειρήσεις επιβολής του εμπάργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην αποστολή της πολυεθνικής συμβουλευτικής αστυνομικής δύναμης στην Αλβανία, στις προοπτικές της ΔΕΕ, στο ρόλο της Ελλάδας και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. "Ο ρόλος της ΔΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια ανάπτυξης ενιαίας αμυντικής πολιτικής και ασφαλείας των κρατών - μελών, στην προαγωγή της ενότητας και της συνεργασίας και στην ενθάρρυνση της σταδιακής ενοποίησης της Ευρώπης, αλλά επεκτείνεται και πέραν των ορίων αυτής", τόνισε ο κ. Κουνινιώτης.

Είκοσι εννέα ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 19 τραυματίστηκαν σοβαρά από ισχυρή έκρηξη μεθανίου που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο ορυχείο λιγνίτη Σόκο στην περιοχή Σοκομπάνια στη νότια Σερβία. Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν ακόμη γνωστά. Η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα πένθους. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στις οικογένειες των άτυχων ανθρακωρύχων απέστειλαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και η πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Η τουρκική κυβέρνηση αλλάζει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα στο Κυπριακό και παύει να θεωρεί πρώτης προτεραιότητας το θέμα των πυραύλων S- 300 δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ". Η εφημερίδα αναφέρει, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένους πολιτικούς, ότι αξιολογήθηκε η κατάσταση στους κόλπους της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος δεν θα έχει ποτέ το θάρρος να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους και αποφασίστηκε να μη χτυπήσει η Τουρκία τους S-300 κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή εγκατάστασής τους.

Ανεπιτυχή χαρακτηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο στα Σκόπια, καθώς θεωρούν ότι δεν έθεσε στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, βασικά θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν σ' αυτή τη χώρα. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον Φάτος Νάνο ότι αγνόησε το θέμα του αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου, εκτιμώντας ότι έπρεπε να ήταν από τα κυρίαρχα θέματα των συνομιλιών που είχε με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ακόμη επέκρινε τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε ανεπιτυχείς παραλληλισμούς για τους Αλβανούς που ζουν στην ΠΓΔΜ και τους Σκοπιανούς που ζουν στην Αλβανία.

Συνεχίζει τις άσχημες εμφανίσεις, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας, η ελληνική ομάδα των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε σήμερα από τη Ρωσία με 8 - 12 και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την 5η θέση της διοργάνωσης. Πλέον, οι διεθνείς μας θα αγωνιστούν για τις θέσεις 7 - 8. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ η εθνική μας ξεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με τους καλύτερους οιωνούς, στα τρία τελευταία παιχνίδια με Αυστραλία, Σλοβακία και Ρωσία έχει τρεις ήττες.

Βροχές θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στα δυτικά και τα νότια ενώ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα νοτιοδυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες ενώ αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές στα κεντρικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται σποραδικές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 17 January 1998 - 17:09:29 UTC