Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.1.1998

Συνεδριάζει αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνεδρίαση αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία αυτά πρόσωπα θα είναι ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης στη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Δαμανάκη στην Αθήνα και ο Χρήστος Φωτίου στον Πειραιά. Για τις δημοτικές εκλογές μιλά στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" η Μαρία Δαμανάκη που τονίζει ότι ο κόσμος θέλει δήμαρχο και όχι τελετάρχη και αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός μετά το 1989 συνεργάστηκαν χωρίς προβλήματα στις δημοτικές εκλογές.

"Παρών" δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος δήμαρχος, απευθυνόμενος, όπως είπε, "σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να αγνοήσουν την τοπική κοινωνία στο θέμα του υποψηφίου δημάρχου επιβάλλοντας δικές τους λύσεις". Στο μεταξύ, αυτονόητη και αμετάκλητη είναι η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Την υποψηφιότητά του για τη θέση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανακοινώσει ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπασματζής.

Αισιόδοξος για νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, για τις οποίες λέει ότι μπορεί να γίνουν και πρόωρα, εμφανίζεται ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ. και υπογραμμίζει: "Υπάρχει σύμπνοια στην παράταξη και διάθεση να εργαστούμε όλοι μαζί. Γιατί τα επιδιωκόμενα είναι πολλά και δύσκολα. Θεωρώ ότι το ευκολότερο είναι η εκλογική νίκη. Το δεύτερο είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης. Και το τρίτο είναι να εμπνεύσουμε όραμα και αυτοπεποίθηση στους συμπολίτες μας".

Συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Σαρδηνίας για τον εντοπισμό των μελών του εμπορικού πλοίου "Άγιος Παντελεήμονας" που βυθίστηκε χθες το απόγευμα. Από τα εννέα μέλη του πληρώματος, διασώθηκαν ο Σπύρος Καρμούτζος, Γ΄ Μηχανικός, και ένας πακιστανός, ενώ αγνοούνται άλλοι τέσσερις πακιστανοί και τρεις Έλληνες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ναυάγιο οφείλεται σε μετατόπιση φορτίου. Στο μεταξύ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη των τεσσάρων Ελλήνων ναυτικών, του υπό κυπριακή σημαία φορτηγού πλοίου "Φλέϊρ", το οποίο βυθίστηκε 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Χάλιφαξ στον Καναδά. Από τους 25 ναυτικούς διασώθηκαν μόνο τέσσερις, που δεν είναι Έλληνες.

Κλειστά παραμένουν τα λιμάνια της Καλύμνου και της Χίου, ενώ οι ψαράδες σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους στο Ηράκλειο, τη Σητεία, τη Λέρο και την Πάτμο μετά την χθεσινή διαβεβαίωση του υπουργού Γεωργίας και του υφυπουργού Οικονομικών ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την απαλλαγή των αλιέων και των σπογγαλιέων από την υποχρέωση να καταβάλλουν τον Φ.Π.Α. Αντ΄αυτού θα συμφωνηθεί να αποδίδουν Φ.Π.Α. κατ΄αποκοπή, δηλαδή μία φορά το χρόνο μέσω των εμπόρων και ανάλογα με τη χωρητικότητα του σκάφους. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε εκβιαστικές τις κυβερνητικές θέσεις.

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας το πρόγραμμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την οργανωτική επιτροπή. Για το θέμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μόλις επιστρέψει από την Ινδία, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στο Ναγκάνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα υποβάλλει στη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση για εκεχειρία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ριζικές αλλαγές στον Αθλητισμό προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση και πρόκειται να το καταθέσει στη Βουλή το Φεβρουάριο. Το νομοσχέδιο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Το Βήμα" και σύμφωνα με αυτό αλλαγές επέρχονται στη λειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης, των επαγγελματικών ενώσεων, του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, στην επιχορήγηση από το κράτος των αθλητικών σωματείων και στο θεσμό της διαιτησίας. Επίσης καθορίζει τα όρια ανάμεσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την εμπορική εκμετάλλευση του αθλητικού θεάματος, ενώ καθιερώνει κανόνες συμπεριφοράς για τους φιλάθλους με στόχο την εξάλειψη της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Αύριο το πρωί σε στενό οικογενειακό κύκλο θα γίνει από το Α' νεκροταφείο Αθηνών, η κηδεία του Δημήτρη Χορν, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή το απόγευμα σε ηλικία 77 χρόνων.

Τη γυναίκα του σκότωσε και στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία ο 40χρονος Μανώλης Τσότρας. Το συμβάν έγινε στον Νέο Κόσμο Αττικής, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία αιτία του εγκλήματος ήταν το ότι τον τελευταίο καιρό ο Τσότρας προσπαθούσε να πείσει την γυναίκα του να σταματήσει να δουλεύει σε μπαρ. Εξάλλου, στη Δραπετσώνα βρέθηκε νεκρή από τραύματα γυναίκα περίπου 40 χρόνων, αγνώστων στοιχείων.

Η αναρχική ομάδα "15 Μάη" ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό σε μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών της Εμπορικής Τράπεζας χθες τα μεσάνυχτα στο Παγκράτι. Προκήρυξη της αναρχικής ομάδας αναφέρει ότι η χθεσινή ενέργεια έγινε σε συμπαράσταση προς τον Νίκο Μαζιώτη.

Την ελπίδα ότι το 1998 θα σηματοδοτήσει την έναρξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με χθεσινές δηλώσεις του. Ο κ. Κληρίδης, που διεκδικεί και πάλι το προεδρικό αξίωμα, συνέδεσε το μέλλον ολόκληρης της Μεγαλονήσου με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει νέα διεθνής κινητικότητα για το Κυπριακό. Αναφερόμενος στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, τόνισε ότι θεσπίσθηκε προκειμένου να πεισθεί ο διεθνής παράγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αποφασισμένες να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, με στόχο την προώθηση λύσης για το Κυπριακό.

Πολιτική αναταραχή επικρατεί στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να θέσει εκτός νόμου το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν. Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ χαρακτήρισε αναγκαία την απαγόρευση λειτουργίας του Ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας και επισήμανε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τους νόμους της Τουρκίας, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Τουρκικού συντάγματος με το οποίο απαγορεύεται κάθε ανάμειξη της θρησκείας στην πολιτική. Ωστόσο οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη συγκρότηση νέου κόμματος με άλλον αρχηγό. Παράλληλα δύο ισλαμιστές βουλευτές θα καταθέσουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο κ. Ερμπακάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο μετριοπαθής Μίλορ Αντόνικ αναδείχτηκε πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας, εξασφαλίζοντας τις ψήφους των μουσουλμάνων βουλευτών. Πρόκειται για τον πρώτο πολιτικό στη Βοσνία που αναδεικνύεται σε υψηλόβαθμο αξίωμα χωρίς να προέρχεται από ένα από τα μεγάλα εθνικιστικά κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία επτά χρόνια. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ως μεγάλη πολιτική ήττα των σκληροπυρηνικών εθνικιστών που απείχαν της ψηφοφορίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φατός Νάνο, όπως αποκαλύπτουν τα αλβανικά ΜΜΕ στις συμφωνίες που υπέγραψε με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψης του στα Σκόπια, αρνήθηκε να αποκαλεί τη χώρα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό τελικά οι συμφωνίες υπογράφηκαν με τη διευκρίνιση ότι αυτές συνάπτονται "μεταξύ αλβανικής κυβερνήσεως και μακεδονικής κυβερνήσεως". Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε συνάντηση που είχε ο κ.Νάνο με Αλβανούς φοιτητές και καθηγητές των Σκοπίων τους συνέστησε μετριοπάθεια αναφορικά με τη λειτουργία αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ένα θέμα για το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τέσσερις νεκροί και εξήντα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Λούξορ της Αιγύπτου. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να εφαρμόσει απόφαση των αρχών για απομάκρυνση 68 οικογενειών από οικισμό που στήθηκε παράνομα κοντά σε αρχαιολογική τοποθεσία. Οι οικογένειες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς που απάντησαν με πραγματικά πυρά.

Νεκροί βρέθηκαν μέσα στην κατοικία τους στο Αμμάν της Ιορδανίας ένας ανώτερος ιρακινός διπλωμάτης, η σύζυγός του και άλλοι έξι ιρακινοί. Ο διπλωμάτης ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της ιρακινής πρεσβείας.

Βροχές θα εκδηλωθούν σήμερα κυρίως στα δυτικά και τα νότια ενώ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα νοτιοδυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, ενώ αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές στα κεντρικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται σποραδικές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 18 January 1998 - 16:18:27 UTC