Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:33 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.1.1998

Στη στάση της Τουρκίας, αλλά και σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποχωρητικότητα της Ελλάδας στην επιμονή της Άγκυρας στα έξι μίλια, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας, υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα θέματα της έκτασης των χωρικών υδάτων είναι πάγιες και πρόσθεσε ότι όλες οι κυβερνήσεις παραμένουν στις θέσεις τους ότι το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια παραμένει ισχυρό και αναφαίρετο. Επεσήμανε δε, ότι όλες οι πολιτικές επιλογές της Ελλάδας, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής αμυντικής πολιτικής, είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. "Με αυτήν την έννοια, συνέχισε, δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή συνεννόησης με τρίτους για κάτι που αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να ασχοληθεί περισσότερο με τα εσωτερικά της προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει, γιατί όσο δεν πράττει κάτι τέτοιο δε δίνει την εικόνα ενός σύγχρονου και πολιτισμένου κράτους.

Διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις εφαρμογές της πληροφορικής στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Σημίτης ζήτησε την ταχεία εισαγωγή της πληροφορικής στο δημόσιο, ενώ σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες πληροφορικής στα υπουργεία. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της υπηρεσίας ανάπτυξης πληροφορικής που ήδη λειτουργεί, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε ότι καθορίστηκαν οι βασικές γραμμές της κυβέρνησης για το θέμα της κοινωνίας των πληροφοριών που θα καθορίσει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Την άρση των δικαστικών διώξεων των αγροτών που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεων ζητούν με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις οι αγρότες της χώρας. Πάντως η δίκη των 157 αγροτών της Καρδίτσας αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου 1998. Έξω από το δικαστικό Μέγαρο της πόλης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών που διαμαρτύρονται για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συμβολή των αγροτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις που άρχισαν σήμερα με συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Ο υπουργός Τύπου αναγνώρισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μεγάλες ομάδες Ελλήνων αγροτών δεν είναι ευχάριστη, τόνισε όμως: "Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στο να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες εδώ και πολλά χρόνια. Ζητούμε τη δική τους συμβολή ώστε στο πλαίσιο του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε και τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν".

Στόχος και επιθυμία μας είναι να λειτουργήσουμε ως μοχλός για την ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου, έτσι ώστε η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να είναι η απόδειξη της καλύτερης όψης της χώρας μας. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, παρουσία των υφυπουργών Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και ΠΕΧΩΔΕ Χρήστου Βερελή. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει τη σύσταση της Οργανωτικής και της Εθνικής Επιτροπής. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν την Οργανωτική Επιτροπή που θα έχει την επιμέλεια και την επίβλεψη των έργων. Το νομοσχέδιο θέτει σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες για τη διαφάνεια στην προμήθεια των έργων. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το νομοσχέδιο εστάλη το πρωί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν και να διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις, ώστε να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων και των φορέων του τόπου.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι είκοσι βουλευτές παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες εκλέγονται. Συζητήθηκαν ακόμη τα μεγάλα έργα που προετοιμάζονται στις περιοχές αυτές. Για την πορεία των μεγάλων έργων στην Ελλάδα, ενημέρωσε, εξάλλου, τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας, Νίκολας Μπερνς, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Στη συνέχεια, τον πρωθυπουργό επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός.

Σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής αναφέρθηκε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ξεχνά πως το Αιγαίο δεν αποτελεί απλώς μια περιοχή ελληνικής κυριαρχίας αλλά και χώρο ζωτικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κοινοτικός Επίτροπος έθεσε ακόμη ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Σε θέματα όπως ο εκλογικός νόμος, η βουλευτική ασυλία και η πρόταση θέσπισης νόμου για τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων διαφώνησαν σήμερα τα πολιτικά κόμματά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός ζήτησαν τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, κάτι για το οποίο διαφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σχετικά με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία νόμου δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για φασιστικές ιδέες προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της ναυτιλιακής εταιρείας "ΑΓΕΤ - Ηρακλής", πλοιοκτήτριας του πλοίου "Δύστος" που βυθίστηκε πέρσι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους είκοσι άτομα, προβλέπει νέα απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου του Πειραιά. Η κατάσχεση αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί το ποσό των 493 εκατομμυρίων για τις αποζημιώσεις των οικογενειών έξι ναυτικών που χάθηκαν στο ναυάγιο του "Δύστος". Το δικαστήριο έκρινε ότι για το τραγικό ναυάγιο ευθύνες είχε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σταμάτησαν το απόγευμα, χωρίς αποτέλεσμα, οι έρευνες της ιταλικής ακτοφυλακής, ανοιχτά της Σαρδηνίας, για τον εντοπισμό των υπολοίπων πέντε μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, "Άγιος Παντελεήμων", που αγνοούνται από το απόγευμα του Σαββάτου. Οι έρευνες σταμάτησαν καθώς πέρασαν 72 ώρες από το ναυάγιο.

Κηδεύτηκαν σήμερα στο Κιλκίς, το Ασβεστοχώρι και την κοινότητα Αυγής οι τρεις σπουδάστριες Βασιλική Ματίδου, Θεοδώρα Παπαθεοδώρου και Κυριακή Αγαθαγγελίδου που έχασαν τη ζωή τους χθες σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τα ΤΕΙ Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί εψάλη τρισάγιο στο σημείο του δυστυχήματος, παρουσία καθηγητών, σπουδαστών και του προσωπικού των ΤΕΙ.

Άλλοι 12 ιρακινοί λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα από τις λιμενικές αρχές της Σάμου. Οι λιμενικοί καταδίωξαν τον Τούρκο δουλέμπορο, που όμως κατάφερε να αποβιβάσει τους λαθρομετανάστες και να διαφύγει.

Η επέκταση της Εγνατίας οδού προς την Κωνσταντινούπολη είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών, αλλά εφόσον ενδιαφέρει αρκετές χώρες της περιοχής θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού μεταφορικού χώρου στον Εύξεινο Πόντο και η σκοπιμότητα της θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης στο μέλλον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την απάντησε αυτή έδωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Νιλ Κίνοκ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Αλέκου Αλαβάνου, που είχε επισημάνει ότι η επέκταση της Εγνατίας προς την Κωνσταντινούπολη θα έδινε μια νέα διάσταση στο οδικό δίκτυο.

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της συναισθηματικής κατάστασης και αντανακλά το σωματικό εγώ του ανθρώπου. Ένα κοκκίνισμα στο πρόσωπο, μια φαγούρα, μία ξαφνική τριχόπτωση που εμφανίζεται σε υγιή άτομα μπορεί εκτός από παθολογικά αίτια να οφείλεται σε νευρώσεις και ψυχώσεις, να οφείλεται δηλαδή στην ψυχική κατάσταση του ατόμου. Αυτά επισημαίνει ο διευθυντής της Ψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Βιδάλης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή το Γ' συμπόσιο ψυχιατρικής με θέμα: "Η σημειολογία της ψυχιατρικής στο γενικό νοσοκομείο", που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στο Ιπποκράτειο. "Δέρμα και ψυχιατρική" είναι μία από τις ενότητες του συμποσίου στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν θέματα που αφορούν στη σύγχρονη προσέγγιση αλλεργικών εκδηλώσεων του δέρματος, τη ψυχοπαθολογία νοσημάτων του δέρματος και την ψυχοδυναμική προσέγγιση των δερματικών παθήσεων.

Μήνυση κατά του πρώην Προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, των πρώην υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών, Ζουλιάλι και Σαμάτα, του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Μ.Γκαζιντέντε, του πρώην αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Κοσοβα, και 16 Αλβανών στρατηγών, κατέθεσαν στο γραφείο του Γενικού εισαγγελέα Τιράνων, οι αρμόδιες αρχές του Αλβανικού υπουργείου Άμυνας. Οι αρχές κατηγορούν τους προαναφερόμενους για λαθρεμπόριο όπλων, άνοιγμα των αποθηκών των όπλων και πυρομαχικών κατά την περίοδο των ταραχών στη χώρα, για εγκληματικές ενέργειες και γενοκτονία κατά την εξέγερση του Μαρτίου του 1997.

Η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην αμερικανική πρωτεύουσα, μεταφράζεται από τους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους ως προσπάθεια αναζωογόνησης της αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας, για την επίλυση των αραβο-ισραηλινών διαφορών, μετά τα πενιχρά αποτελέσματα των διπλωματικών εξορμήσεων που πραγματοποίησε στη Μέση Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλιν Ολμπραϊτ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1997. Η συνάντηση του Νετανιαχου με τον Κλίντον έχει προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασερ Αραφατ θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη.

Τοπικές καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 20 January 1998 - 17:05:26 UTC