Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.1.1998

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη εφόσον έχει εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Λουξεμβούργου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, και διευκρίνισε: "Επειδή οι όροι αυτοί δεν μπορούν να αποδώσουν αμέσως καρπούς πρέπει η Άγκυρα να παρουσιάσει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση που θα αναφέρεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών". Για το θέμα του διαλόγου των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί υπό δύο όρους. Να διατηρήσει η Τουρκία το ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να συμφωνήσει ότι η διαδικασία θα καταλήγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ήταν διαδικασία ευρωπαϊκού χαρακτήρα, ούτε ελληνική, ούτε τουρκική. Όμως από την αρχή φάνηκε η διαφορά των αντιλήψεων. Η ελληνική πλευρά επέμενε στο γράμμα της απόφασης περί της διαδικασίας, αντίθετα από την τουρκική που επέμενε να κάνει προτάσεις χωρίς να την αποδέχεται. Αναφερόμενος στο εύρος του εναέριου χώρου επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι τα 10 ναυτικά μίλια είναι κατοχυρωμένα με βάση το διάταγμα του 1931.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών πραγματοποίησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Κώστα Γείτονα, τον υφυπουργό Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη, και άλλους συνεργάτες του, επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία και την παθολογική κλινική και συνομίλησε με ασθενείς. Ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου του Νοσοκομείου, παρουσία όλων των διευθυντών των κλινικών. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε διάφορα δημόσια ιδρύματα, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση των προβλημάτων.

"Παγώνει" αύριο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ΔΕΚΟ. Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων είναι η διάταξη του φορολογικού, που αφορά την αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε σήμερα ότι το φορολογικό νομοσχέδιο όσον αφορά στους φόρους είναι παρακολούθημα του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι έχουν διατυπωθεί προτάσεις για επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό που αφορά στους γενικούς κανονισμούς προσωπικού σε ορισμένες ζημιογόνες επιχειρήσεις του δημοσίου.

Δεν ευσταθούν οι ερμηνείες δυνατότητας ανάθεσης έργων κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τον έλεγχο των έργων των Ολυμπιακών. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή θα κατατεθούν όλες οι απόψεις, πάντως υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για τη διαφάνεια και ότι θα υπάρχει αυστηρότατος προληπτικός δικαστικός έλεγχος από τριμελή επιτροπή δικαστικών. Τέλος είπε ότι θα υπάρχει εκ των προτέρων έλεγχος όλων των συμβάσεων πάνω από 100.000.000 δραχμές.

Η ενημέρωση των απανταχού ομογενών από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τα ιδιωτικά κανάλια και τον Τύπο απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, που μετείχε στη συνεδρίαση, γνωστοποίησε ότι υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δορυφορικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των τηλεοπτικών σταθμών ώστε οι ομογενείς να έχουν το "Κανάλι του Ελληνισμού". Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενημέρωση των ομογενών σε όλο τον κόσμο, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης να καλούνται στην Ελλάδα οι ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφοι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης, ανέφερε ότι σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν 191 εφημερίδες και περιοδικά, εκπέμπουν 138 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 41 τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ομαλά γίνονται από το μεσημέρι οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη, αφού η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε από τα ξημερώματα την περιοχή πάνω από τη Μίκρα διαλύθηκε, τερματίζοντας την πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών. Πάντως, λόγω της πρωινής ομίχλης που δεν επέτρεπε την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων πτήσεων, πολλά από τα αεροσκάφη αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο "Μακεδονία". Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην κίνηση των αεροπλάνων, λόγω των συνεχών, διαδοχικών αναχωρήσεων των πτήσεων που δεν αναχώρησαν στην ώρα τους.

Χωρίς να γίνει συζήτηση στα αρμόδια όργανα του κόμματος, κατέληξε το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Δαμανάκη για το Δήμο Αθηναίων, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους. Όπως είπε πρέπει να διευκρινιστεί τι χαρακτήρα έχουν αυτές οι εκλογές. "Αν είναι πολιτικού χαρακτήρα θα έπρεπε να επιλέξουμε μια πιο μεγάλη προσωπικότητα, όπως του Κώστα Λαλιώτη ή του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό είπα και στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Αν θέλουμε προεκλογική εκστρατεία που δεν στοχεύει στην αναγνώριση της πολιτικής μας δύναμης αλλά στη συνεργασία με άλλα κόμματα, τότε δεν ισχύει η πρώτη μου σκέψη. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξω την υποψηφιότητα της κ. Δαμανάκη, η οποία έχει επιδείξει έντονη και αξιόλογη δραστηριότητα στο Δήμο Αθηναίων".

Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για τις δημοτικές εκλογές σχολίασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο για τα χαρακτηριστικά των προσεχών δημοτικών εκλογών ισχύουν και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση του κ. Πάγκαλου, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι εξέφρασε τις απόψεις που είχε εκφράσει και στη σχετική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Με τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη θα συναντηθούν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητήσουν για την υποψηφιότητά του στον κεντρικό δήμο της πόλης. Η ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει καθοριστεί ακόμα αλλά είναι θέμα ημερών μετά τη χτεσινή απόφαση της Ν.Ε. που αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του Ε.Γ. του Κινήματος για υποστήριξη της πρωτοβουλίας του κ. Λαζαρίδη. Στο μεταξύ, παράλληλα με την προετοιμασία για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας από τον κ. Λαζαρίδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης των επιτελείων που θα τον πλαισιώσουν.

Τριάντα παλιννοστούντες ομογενείς γιατροί από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που διαμένουν κυρίως στο νομό Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης, που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα, διάρκειας 350 διδακτικών ωρών, διήρκεσε από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι το τέλος του 1997 και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του υποπρογράμματος κοινωνικού αποκλεισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εβδομήντα πέντε κιλά χασίς σε φούντα μετέφεραν στην Ελλάδα οκτώ Αλβανοί λαθρομετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα από ελληνική στρατιωτική περίπολο, σε παραμεθόριο περιοχή του νομού Καστοριάς. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς και οι οκτώ διέσχισαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα μεταφέροντας το χασίς μέσα σε σάκους. Έγιναν όμως αντιληπτοί από την περίπολο, την ώρα που βάδιζαν σε δασική περιοχή, έξω από την κοινότητα Πευκόφυτο και συνελήφθησαν.

Το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που παρατηρείται με το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση επιχειρήσεων θα συζητηθεί σε σύσκεψη που οργανώνει στις 9 αύριο το πρωί η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η σύσκεψη θα γίνει στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ στη Σίνδο και θα πάρουν μέρος τα μέλη των διοικήσεων των σωματείων από όλες τις επιχειρήσεις της βιομηχανικής ζώνης.

Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, το θέμα του Συντάγματος, η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, η ανεξαρτησία των οργάνων της δικαιοσύνης καθώς και γενικότερα ζητήματα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στα Τίρανα με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπός της αντιπροσωπείας, η οποία με επικεφαλής τον Γερμανό πρέσβη, Johannes Dohmes, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην αλβανική πρωτεύουσα, ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση καθώς και η παροχή διευκολύνσεων για θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου Ντεμιρέλ είναι σαφέστατα προσανατολισμένο προς τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας, κατά τον επόμενο μήνα, αρχής γινομένης από την επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊζαν, Χεϊνταρ Αλιγιεφ, στην τουρκική πρωτεύουσα, στις 11 Φεβρουαρίου. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο επίσημης πρόσκλησης που ο Ντεμιρελ απηύθυνε προς τον Αλίγιεφ στη διάρκεια των εργασιών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Τεχεράνη.

Άστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες, που στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι έντονες. Ωστόσο θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης. Χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 15 και στα νησιά από 11 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχή κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 21 January 1998 - 16:14:36 UTC