Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.1.1998

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, με αφορμή τις απόψεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη, στον ''Εθνικό Κήρυκα'' της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές καθώς ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα είναι 6 μίλια και δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε δήλωσή του τη συγκεκριμένη συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία "η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ των έξι μιλίων χωρικών υδάτων και δέκα μιλίων εναέριου χώρου της, είτε μειώνοντας τον εναέριο χώρο, είτε αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα, μέσα στο όριο των δώδεκα μιλίων". Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι απόψεις που διατύπωσε είχαν κατά βάση αποδέκτες τους Αμερικανούς και πρόσθεσε: "Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε διαπραγμάτευση με τους Τούρκους. Και φυσικά εφόσον δεν κάνουμε διαπραγμάτευση είναι αδιανόητο να υποχωρήσουμε ή έστω και να ολισθήσουμε κατά χιλιοστό από τις ελληνικές θέσεις". Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι η ελληνική θέση για τα έξι μίλια είναι σαφής.

Σχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιοι οργανισμοί, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Το "σχέδιο ολικής ποιότητας" αφορά στην εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας στη διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού ή μιας ιδιωτικής επιχείρησης με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι προσδοκίες των πολιτών. Ο όρος "ολική ποιότητα" σημαίνει ότι εμπλέκονται όλοι οι εργαζόμενοι στη διαδικασία δημιουργίας συνθηκών συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και του παραγόμενου προϊόντος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, γνωστοποίησε τη δημιουργία μητρώου ποιότητας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την επιδότηση των επιχειρήσεων που θα καταφέρνουν να καταγραφούν στο μητρώο ποιότητας. Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά η παροχή υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου, ενώ αποφασίστηκαν η τοποθέτηση ειδικού σύμβουλου στη Γραμματεία Δημοσίων Έργων, η ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου των τροφίμων στο Υπουργείο Γεωργίας και η δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στο Υπουργείο Εργασίας.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Άγκυρα, στον αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού με την τουρκική ΡΤΤ καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα Τούρκοι φανατικοί οπαδοί επιτέθηκαν με πέτρες στους μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις παίκτες του.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χώρο της υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κάθε πλευρά εξέφρασε διαφορετικές απόψεις και στοιχεία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επερώτησης πέντε βουλευτών της ΝΔ. Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές ελλείψεις, σημείωσε όμως ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης σε θέματα υγείας. Νωρίτερα, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αθ. Γιαννόπουλος, Π. Μελάς, Π. Σκανδαλάκης, Γ. Αλεξόπουλος και Ν. Αναστασόπουλος είχαν κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό, για πελατειακές σχέσεις στα νοσοκομεία, κακή διαχείριση, παραοικονομία που οργιάζει και ζήτησαν μακροπρόθεσμες λύσεις στο χώρο της υγείας. Μάλιστα, χαρακτήρισαν "φαρσοκωμωδία" την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο Λαϊκό νοσοκομείο. Απαντώντας, ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι "δεν κατανοεί γιατί ενόχλησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Ο υπουργός Υγείας παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν τα αυξημένα κονδύλια που έχουν διατεθεί από τον προϋπολογισμό για την υγεία. Σύμφωνα με αυτά, την τελευταία διετία έχουν γίνει 11.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενώ φέτος οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και φθάνουν στο 1 τρισ. 51 δισ. δραχμές. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το σύνολο των έργων θα ολοκληρωθεί μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια και πρόσθεσε ότι "ο πολίτης υφίσταται κάποια ταλαιπωρία, αλλά έχει γίνει συνείδηση ότι το ΕΣΥ του παρέχει ασφάλεια και περίθαλψη".

Στην κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας, προχώρησε με απόφασή του, το υπουργικό συμβούλιο, μετά από τη χθεσινή συνεδρίασή του, ενώ συζητήθηκε και σχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιοι οργανισμοί. Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Αναφερόμενος στο άρθρο 19 επεσήμανε ότι σύμφωνα με αυτό προβλεπόταν η στέρηση της ελληνικής ιθαγένειας από όσους αλλοεθνείς εγκατέλειπαν τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόθεση να επανέλθουν. Η κατάργηση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ, συνέχισε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας ότι θα αρχίσει να ισχύει από τη στιγμή που θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία και θα το καταργεί. "Ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική μας σχέση, όχι τόσο στη βάση του χαμηλού κόστους των παρεχόμενων αγαθών και προϊόντων, αλλά στη βάση της ποιότητας αυτών των αγαθών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με το δεύτερο θέμα που τέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Συνάντηση είχαν χθες βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την οικονομία, αλλά και για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα της συνάντησης κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις θέσεις που διατύπωσε ο κ.Μητσοτάκης στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης τονίζοντας ότι πρέπει να εναρμονιστεί η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων.

Περισσότερες από 1850 αγορανομικές παραβάσεις καταγράφηκαν το Νοέμβριο σε 1758 καταστήματα όλης της επικράτειας, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Εποπτείας Αγορανομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Μόνο οι 35 από αυτές αφορούν σε κερδοσκοπία των καταστημάτων κατά των καταναλωτών, ενώ 784 αναλογούν σε παραβάσεις όπως στέρηση τιμολογίων - τιμοκαταλόγων και ενδεικτικών πινακίδων τιμής πώλησης. Τα καταστήματα τροφίμων και λοιπών βιοτικών αναγκών, ήτοι εμπορικά, παντοπωλεία, ξενοδοχεία κλπ, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε αγορανομικές παραβάσεις, αφού σε 900 από αυτά διαπιστώθηκαν κρούσματα. Επίσης, παραβάσεις καταγράφηκαν σε 300 καταστήματα εστίασης, ήτοι εστιατόρια, ταβέρνες κλπ, και σε 488 καταστήματα αναψυχής (περιλαμβάνονται κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία, καφέ, μπαρ κλπ). Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι, ύστερα από την καταγραφή των παραπάνω παραβάσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες- ΣΔΟΕ, Αγορανομία- αποφάσισαν να εντείνουν τους ελέγχους, προκειμένου να περιοριστούν ανάλογα φαινόμενα, ενώ θα υπάρξουν βαρύτατες κυρώσεις για τους παρανομούντες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα προϊόντα που συνήθως παρατηρούνται φαινόμενα υπερτιμολόγησης είναι τα τσιγάρα, τα οποία αρκετές φορές πωλούνται ακόμα και στη διπλάσια τιμή από την καθορισμένη.

Την ανησυχία του για την πορεία των έργων της Εγνατίας Οδού, εκφράζει με χθεσινό του ψήφισμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου. ''Ολοι συμφωνούν'', αναφέρει το ψήφισμα, ''ότι η Εγνατία Οδός εκτός από εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό της βόρειας Ελλάδας και της χώρας ολόκληρης, αποτελεί μια σοβαρή μας πολιτική''. ''Ο Νομός Εβρου'', υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, ''έχει μια ιδιαίτερη σχέση με όλα αυτά, γεωοικονομική και γεωπολιτική, είναι η μοναδική προνομιακή του θέση, η αξιολογότερη σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μια θέση κλειδί για κάθε νέα σοβαρή ευρωπαϊκή, βαλκανική, παρευξείνια και φυσικά εθνική δραστηριότητα για κάθε παραγωγική, οικονομική, μεταφορική, ενεργειακή ανάπτυξη και άνθηση με ανυπολόγιστα πολλαπλά εθνικά οφέλη και κέρδη, ενώ αντίστοιχα ζημιές, αν χαθεί το τρένο''.

''Ασεμνα και προσβλητικά για τη δημόσια αιδώ'', χαρακτηρίζει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης τα διαφημιστικά σποτ για τις ''ροζ τηλεφωνικές συνδιαλέξεις'', που προβάλλονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή στο Τμήμα Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας, να σχηματίζουν δικογραφίες και να παραπέμπουν ακόμα και στο αυτόφωρο, υπεύθυνους για τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών που ενδεχομένως προβάλλουν άσεμνες διαφημιστικές σκηνές. Οπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Ασφάλεια έχει δοθεί ήδη λίστα με ονόματα πέντε ιδιωτικών καναλιών που εκπέμπουν από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι μετά τα μεσάνυχτα, τα συγκεκριμένα τοπικά κανάλια, προκειμένου να διαφημίσουν στους τηλεθεατές τις λεγόμενες ''ροζ τηλεφωνικές υπεραστικές συνομιλίες'', παρουσιάζουν τους αριθμούς τηλεφώνων με φόντο άσεμνες σκηνές που πολλές φορές, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, φθάνουν στα όρια της πορνείας.

Μηνιαία διατροφή, ύψους 800.000 δρχ. ζητάει από το Μαυροβούνιο διεθνή καλαθοσφαιριστή, Ζάρκο Πάσπαλι, η αεροσυνοδός από την Αθήνα, που ισχυρίζεται ότι το εξώγαμο παιδί της προέρχεται από την παράνομη σχέση που είχαν συνάψει πριν από περίπου τρία χρόνια. Η Ρέα Κώστα, κάτοικος Αθηνών, προσέφυγε στα δικαστήρια, διεκδικώντας να αναγνωρισθεί η πατρότητα της ανήλικης κόρης της από τον καλαθοσφαιριστή και χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Με μικρές απώλειες του γενικού δείκτη, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα χθες στη Σοφοκλέους. Η μικρή κάμψη έδειξε ότι η αγορά τείνει να σταθεροποιηθεί σ' αυτά τα επίπεδα, κάτι που κρίνεται ως απόλυτα θετικό, μετά την κρίση που προηγήθηκε. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.448,04 μονάδες, σημειώνοντας κάμψη κατά 0,25%.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απείλησε ότι θα "σπάσει τα φτερά" των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, εάν λειτουργήσει η νέα βάση της Πάφου, στο νότιο μέρος του νησιού, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κίμπρις". "Τα αεροσκάφη που θα απογειωθούν από την Πάφο δε θα μπορούν να προσγειωθούν πουθενά, γιατί τα φτερά τους θα καταστραφούν αμέσως", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ντενκτάς.

Στην αντιπροεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναμένεται να βρεθεί το Τουρκικό Ισλαμικό Κόμμα ''REFAH'', (Κόμμα Ευημερίας) κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας, παρά την ''απαγόρευση'' μιας από τις μορφές εμφάνισης του Κινήματος που φιλοδοξεί να αποκαλείται και ''ισλαμιστικής'' τάσης. Οπως ανέφεραν υπεύθυνοι του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού σε συνάντηση με τους Μόνιμους Ανταποκριτές στο Στρασβούργο, η γνωστή απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου, που απαγορεύσει το κόμμα με την ονομασία ''REFAH'', δεν άρχισε ακόμα να εφαρμόζεται, διότι ούτε καν δημοσιεύτηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να γίνει μετά την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ. Στο μεταξύ, ο Τούρκος βουλευτής, μέλος του ''REFAH'', Σεβδέτ Ακσάλι είναι αντιπρόεδρος της ΚΣΣΕ και μετέχει και στο Προεδρείο της, όπου δεν υπάρχει κανένας Ελληνας βουλευτής.

Αίτηση για ειδική συζήτηση για την κατάσταση της αλβανικής μειονότητας στο Κόσσοβο, κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η Ολομέλεια της οποίας συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου θα εξετάσει και τις γενικότερες πρόσφατες εξελίξεις στην Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, και τις επιπτώσεις τους στην περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπων προσέγγισης του Βελιγραδίου με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η τελική απόφαση για εξαιρετική συζήτηση για το Κόσσοβο, θα ληφθεί τη Δευτέρα, ενώ για την προσεχή Τετάρτη έχει προγραμματισθεί σαν κύριο θέμα Εκθεση του Ούγγρου Σοσιαλιστή βουλευτή, Αντρας Μπαρσόνι, αντιπροέδρου της ΚΣΣΕ, για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τη γύρω βαλκανική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και πολλές αναφορές και για το Κόσοβο, σε σημείο που δεν αποκλείεται η αίτηση να συμπεριληφθεί στη γενικότερη συζήτηση, αλλά με ανανέωση των παραμέτρων της.

Η ιδιαίτερη κατάσταση των Κούρδων προσφύγων από τη Νοτιοανατολική Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ αναμένεται να συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης την επόμενη, στο πλαίσιο πολύπλευρης προσέγγισης του θέματος, που θα συγκεντρώσει, μεταξύ άλλων, και τους υψηλότερους πολιτικούς αρμοδίους του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και πιθανόν της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου. Η εισαγωγή θα γίνει μέσω της διαδικασίας επειγόντων θεμάτων, που θα αποφασισθεί τελικά το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά αναμένεται να εξετασθεί και στο πλαίσιο γενικότερης συζήτησης για τις δραστηριότητες του ΟΗΕ, που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη, η Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, ενώ θα ακολουθήσει ειδικότερη συζήτηση για Βόσνιους πρόσφυγες. Την ίδια μέρα, θα παρέμβει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

Σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, κυβερνητική έκθεση την οποία παρουσίασε η τουρκική τηλεόραση που αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Τσιλλέρ είχε στελεχώσει με εγκληματίες ομάδες θανάτου, οι οποίες μάχονται στη νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών και δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη έρευνα γύρω από το θέμα Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης και της τότε αντιπολίτευσης ειδικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Σουσουρλούκ, το 1996, το οποίο έφερε στην επιφάνεια σχέσεις της τότε κυβέρνησης Τσιλλέρ και της αστυνομίας με μέλη της τουρκικής μαφίας.

Δίκτυο διακίνησης λαθραίων όπλων από την Αλβανία ανακάλυψε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η αστυνομία κατέσχεσε 11 αυτόματα και 2 ημιαυτόματα πιστόλια 1 κυνηγετικό όπλο, έξι χειροβομβίδες και 1.177 σφαίρες σε σπίτια στο Γκόστιβαρ και προχώρησε σε συλλήψεις 10 ατόμων τα οποία κατηγορούνται για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών.

Την ελπίδα ότι πρόκειται να επικυρωθούν από το βουλγαρικό κοινοβούλιο και οι οχτώ συμφωνίες που υπογράφηκαν σχετικά με την επίλυση της γλωσσικής διαμάχης, ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλαγκόι Χαντζίνσκι. Συγκεκριμένα, ο κ.Χαντζίνσκι δήλωσε ότι αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος επίλυσης της διαμάχης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η βουλγαρική πλευρά στέλνει μηνύματα καλής θέλησης για θετικά αποτελέσματα.

Την καταγγελία ότι οι τοπικές κροατικές αρχές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των Μουσουλμάνων στην πόλη Τόμισλαβγκραντ στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας με σκοπό την εθνική εκκαθάριση έκανε ο μουσουλμανικός ραδιοσταθμός ''Ράδιο Σεράγεβο''. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό στα σχολεία ακολουθείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κροατικής Δημοκρατίας και σταμάτησαν τα μαθήματα στη βοσνιακή γλώσσα αν και από το Σύνταγμα της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας αναγνωρίζονται και οι δύο γλώσσες η κροατική και η βοσνιακή, ενώ στα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών και στις επίσημες διοργανώσεις δεν χρησιμοποιείται το σήμα της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας αλλά μόνο το κροατικό σήμα.

Το Πασά Λιμάνι, η κυριότερη ναυτική βάση λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αυλώνα της Αλβανίας, σύντομα θα επαναλειτουργήσει. Η ναυτική αυτή βάση λεηλατήθηκε στις ταραχές της περασμένης άνοιξης, καταστράφηκαν υποβρύχια και κλάπηκαν χιλιάδες τόνοι καύσιμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Γκαζέτα Σκιπτάρε", πηγές από το αλβανικό υπουργείο Αμυνας κάνουν γνωστό πως το τουρκικό υπουργείο Αμυνας διαθέτει πέντε εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση και επαναλειτουργία της ναυτικής βάσης.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Τσορμπέα κατά πάσα πιθανότητα κέρδισε το στοίχημα για την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, από την οποία στην ουσία είχε εξαρτηθεί η επιβίωση της κυβέρνησης, καθώς τα κύρια κόμματα που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μομφής. Κατά την έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τετάρτης, ο κ. Τσορμπέα είχε προκαλέσει το κοινοβούλιο, είτε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, είτε να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, εγκρίνοντας το νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και τρεις εβδομάδες.

Πλούσιο θέαμα και δύο ντέρμπι περιλαμβάνει η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Ο Άρης, μετά την επιτυχία επί του Ολυμπιακού, θα αντιμετωπίσει στις 6:40 σήμερα το απόγευμα στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό. Την Κυριακή στις 6:40 ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο την ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που θα γίνουν αύριο στις 5 το απόγευμα, ο Ηρακλής θα αγωνιστεί εκτός έδρας με αντίπαλο τον Σπόρτιγκ. Ο Ολυμπιακός, αναμένεται να περάσει ένα εύκολο απόγευμα με αντίπαλο τη Δάφνη, ενώ το Περιστέρι θα υποδεχτεί τον Απόλλωνα Πατρών. Τέλος το Ηράκλειο θα φιλοξενήσει την ουραγό Λάρισα, ενώ ο Παπάγου τον Πανιώνιο.

Βόρειοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στα ορεινά. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες, αλλά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 3 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 24 January 1998 - 9:40:14 UTC