Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.1.1998

Η ΓΣΕΕ απέρριψε και την τροποποίηση της διάταξης , που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις στις υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ, ύστερα από συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και Εργασίας κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ δήλωσαν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με στόχο τη μη εφαρμογή του νόμου, μετά την ψήφισή του από την Βουλή.

Υπερψηφίστηκαν στη Βουλή τα άρθρα 1 και 2 του φορολογικού νομοσχεδίου, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, σε σύνολο 263 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 144 του κυβερνώντος κόμματος και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ιωάννης Καρακώστας, ενώ κατά τάχθηκαν 119 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου κατέθεσε αναδιατυπωμένο το επίμαχο άρθρο 31, που αφορά στις ΔΕΚΟ, το οποίο όμως δεν προβλέπεται να συζητηθεί, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση των προηγούμενων άρθρων. Σύμφωνα με την αναδιατυπωμένη παράγραφο 8 του άρθρου 31 του φορολογικού νομοσχεδίου, ''πρέπει οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ή βρίσκονται στη φάση εξυγίανσης, να ολοκληρώσουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τη διαδικασία σύναψης συλλογικών συμβάσεων''.

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει "μονόδρομο" την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. "Το ΚΚΕ χαιρετίζει αυτές τις κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είναι αποτέλεσμα του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της οικονομικής ολιγαρχίας των χωρών - μελών της. Οι αλλαγές που προωθούνται στις ΔΕΚΟ δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικότερα του τόπου. Είναι αντιδραστικού χαρακτήρα μέτρα" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κ. Ε του ΚΚΕ. Καταλήγοντας, κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ότι δεν λέει την αλήθεια και υποστηρίζει ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας κλάδων του Δημοσίου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί ενίσχυσης της εθνικής άμυνας".

Στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία και στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τουρκικών "διεκδικήσεων", αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα θα κάνει διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση για το προχθεσινό επεισόδιο κοντά στις βραχονησίδες Ιμια, όπου δυο τουρκικές πυραυλάκατοι παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Επίσης, ανέφερε ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν είναι συνηθισμένο και χαρακτήρισε επικίνδυνη την συμπεριφορά της Τουρκίας για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση για το αν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης είναι υποχρεωτικές για τους προσφεύγοντες σε αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια διαδικασία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", προσθέτοντας ότι όποιος αποδέχεται τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, σέβεται και τις αποφάσεις του.

Ποινική δίωξη για παρακώλυση ασφάλειας πτήσεων και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, κατά παντός υπευθύνου, άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, που ερευνά τα αίτια που προκάλεσαν την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία στα Πιέρια όρη. Ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης έδωσε παραγγελία στο συνάδελφο του εισαγγελέα πρωτοδικών, Πέτρο Ραφτόπουλο να ασκήσει τις παραπάνω ποινικές διώξεις, ενώ αύριο η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή. Οι δικαστικές αρχές δεν ανακοινώνουν το περιεχόμενο της πρότασης της παραγγελίας του εισαγγελέα, αλλά κυρίως τα στοιχεία του πορίσματος που συνέταξε μια δεύτερη επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών επικεντρώνονται από σήμερα στους υπαλλήλους της ΥΠΑ και ειδικότερα στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας που είχε την τελευταία συνομιλία με τον πιλότο του ουκρανικού αεροσκάφους, το μοιραίο βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου.

Προσέγγιση στο ζήτημα των διαδικασιών επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά πλήρη διαφωνία στη σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπήρξε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά τις χθεσινές εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πολιτισμού και γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και οι ειδικοί εισηγητές του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Λεωνίδας Τζαννής, όσο και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός τάχθηκαν κατά της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νόμων που ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση ως ιστορικό και δικονομικό λάθος, που θα οδηγήσει σε κρίση του κράτους δικαίου και θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα''.

Η απόφαση της Κύπρου να εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 δεν αποτελεί και το πλέον σοφό βήμα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ . Ο κ. Κουκ διευκρίνισε σε δηλώσεις του μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, ότι το δικαίωμα της Κύπρου να ενισχύει την άμυνά της δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, θεωρεί ωστόσο ότι η εγκατάσταση των πυραύλων δεν είναι σοφή κίνηση και εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δεχθεί τη μη εγκατάσταση των πυραύλων σε περίπτωση που Ελλάδα και Τουρκία καταλήξουν σε συμφωνία αποστρατικοποίησης του νησιού. "Μέχρι, ωστόσο να συμβεί αυτό, υπογράμμισε, η μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί".

Την ικανοποίησή της για τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, σχετικά με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση. Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Εκχαρντ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανώλης Χριστοφίδης, υπογράμμισε ιδιαίτερα το σημείο στο οποίο ο ΓΓ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων και διαβεβαιώνει ότι είναι σε επαφή με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για το διορισμό του τρίτου μέλους στην Επιτροπή.

Τη διαβεβαίωση ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι ανοικτός, μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Βόννη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν κυρίως οι διμερείς σχέσεις. Ο κ. Κίνκελ δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Αγκυρα, δεδομένου ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνήλθε 24 ώρες νωρίτερα στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να πεισθεί η Τουρκία να πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο.

Οι Τουρκικές αρχές συνέλαβαν 39 Ιρακινούς λαθρομετανάστες, μαζί με δύο άτομα που προσπαθούσαν να τους περάσουν παράνομα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Ανατόλια. Οι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στο Μποντρουμ,την πόλη στη θέση της αρχαίας Αλικαρνασσού, ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά θέρετρα της νοτιοδυτικής επαρχίας Μούλγκα, ενώ ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για τη δυτική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, κυρίως, Ιρακινών Κούρδων από την Τουρκία έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες φοβούνται μεγάλη εισροή μεταναστών στα εδάφη τους, ιδιαίτερα μετά την άφιξη στην Ιταλία, κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες 1.200 ατόμων. Από την πλευρά της, η Τουρκία κατηγορεί την Ευρώπη πως επιδεινώνει την κατάσταση παρέχοντας πολιτικό άσυλο στους λαθρομετανάστες.

Πυροβολισμούς δέχθηκε σερβικό αστυνομικό ελικόπτερο πάνω από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι δυτικά της Πρίστινα, στην περιοχή Κλίνα, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί η συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των Αλβανών οι οποίοι αποτελούν το 90% του πληθυσμού της περιοχής.

Σήμερα αναμένεται στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο άντρες, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, αναμένεται να είναι η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και η προώθηση των διμερών σχέσεων.

Στο νοσοκομείο των Τιράνων εισήχθη από το Σάββατο ο τελευταίος κομμουνιστής πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, μετά από καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με χθεσινή ιατρική ανακοίνωση, η οποία περιγράφει σοβαρή την κατάστασή του. O Ραμίζ Αλία, 72 χρονών, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου τον Απρίλιο του 1992, όταν οι σοσιαλιστές έχασαν τις εκλογές, οι οποίες έδωσαν τέλος στο κομμουνιστικό καθεστώς που κυβερνούσε τη χώρα από το 1944. Αργότερα συλλήφθηκε με την κατηγορία της γενοκτονίας, αλλά δραπέτευσε από τη φυλακή κατά την εξέγερση του περασμένου Μαρτίου. Τον Οκτώβριο αθωώθηκε και από τον Δεκέμβριο ζει στην Αλβανία.

Προβλήματα γύρω από τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, τα οποία συνδέονται με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέτασαν στη Σόφια, ειδικοί από τη Βουλγαρία και την Ε.Ε. Οι δυο πλευρές συζήτησαν και τις δυνατότητες εναρμόνισης της βουλγαρικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς στη Βουλγαρία και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σχετικά με τις υποδομές. Την ενεργό συμμετοχή της Βουλγαρίας στην αμερικανική πρωτοβουλία για συνεργασία στη Νοτιοαλατολική Ευρώπη, γνωστή ως "Σχέδιο Σίφτερ", σημείωσε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας, Ερχαρντ Μπλούσεκ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους αντιπροέδρους της βουλγαρικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ και Ευγκένι Μπακαρτζίεφ.

Η ευρωπαϊκή οικοδόμηση δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε ορισμένα κράτη της κεντρικής περιοχής, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας, Πέτρε Ρόμαν, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ποιος θα ωφελείτο αν η μοναδική διαφορά μεταξύ της Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου και της νέας Ευρώπης θα ήταν απλώς μια απλή μετατόπιση της διαχωριστικής γραμμής λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, διερωτήθηκε. Κατά της ''ασύμμετρης ανάπτυξης'' που επιβλήθηκε από αυθαίρετες ιστορικές εξελίξεις, βαθαίνοντας π.χ. τη διαφορά του ΑΕΠ μεταξύ Γαλλίας και Ρουμανίας, από 3,2 προς 1 προπολεμικά, σε 7 προς 1, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καταφέρθηκε επίσης ο Ρουμάνος πολιτικός, ασκώντας γενικότερη κριτική για την ''ασάφεια'' μέχρι σήμερα των αρχών πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η νέα Ευρώπη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 28 January 1998 - 7:40:12 UTC