Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.1.1998

Ταλαιπωρία στο κοινό προκαλεί η σημερινή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Η αναθεωρημένη ρύθμιση, που εξετάστηκε σε πρωινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή και κάνει αναφορά σε τέσσερις ΔΕΚΟ, τα ΕΛΤΑ, την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ. Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ότι θα ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων και των εργαζομένων, που, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει για μία μόνο φορά. Τα συνδικάτα θα έχουν δικαίωμα να θέσουν θέμα εκ νέου συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση επίσης θα δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, θα γίνει μόνο περικοπή προνομίων που αποτελούν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, που, όμως σημείωσε ότι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση για τους ακολουθούμενους χειρισμούς.

Στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα καταγγείλουν άμεσα η ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ "την κυβερνητική παρέμβαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας", όπως ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι, που υποστηρίζουν ότι η τροπολογία αντίκειται στο Σύνταγμα και το νόμο 1876/90, θα ζητήσουν, παράλληλα, την παρέμβαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, καθώς και των εθνικών και κλαδικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Επιπλέον, προσανατολίζονται και σε άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις, πέρα από τη σημερινή, δεύτερη κατά σειρά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, 24ωρη πανελλαδική απεργία. Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκε και σήμερα σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Ο Πρόεδρός της Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι τα συνδικάτα θα αγωνιστούν ώστε ο νόμος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να μείνει στα χαρτιά και να μην εφαρμοστεί. Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ σημειώνει ότι τα ελλείμματα των δημοσίων επιχειρήσεων οφείλονται "στην πολιτική των δανεικών και αγύριστων προς την ολιγαρχία".

Τη δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δεν έχουν τεθεί ειδικές προϋποθέσεις, για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι είναι σαφής η τάση να αφήσουμε την Τουρκία να έλθει στη διάσκεψη, η Τουρκία όμως μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί και πριν δεχτεί είναι πρόωρη κάθε διευκρίνιση των όρων και των προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στους όρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που επισημαίνουν πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, είπε ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στο τέλος της τετραετίας. Τώρα βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της προσπάθειας και είναι φυσικό να υπάρχουν δυσαρέσκειες, είπε ο κ. Πάγκαλος και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα με αξιοπιστία και ακρίβεια.

Διάβημα διαμαρτυρίας για τη χθεσινή νέα τουρκική ναυτική πρόκληση κοντά στα Ιμια επέδωσε σήμερα ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα. Την νέα τουρκική πρόκληση στην περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Καλολήμνου κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η Τουρκία έδειξε για ακόμη μια φορά την άτακτη συμπεριφορά της και δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συμπεριφορά. Να ξεκαθαρίσει τη στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ. Καραμανλής ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός του για τα εθνικά θέματα. "Οφείλει ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει άμεσα κατά πόσον οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών αποτελούν δεσμευτική και επίσημη πολιτική της κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Αν είναι έτσι πώς είναι δυνατόν να προϊσταται μιας κυβέρνησης όταν με τις θέσεις αυτές διαφωνούν πολλοί υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας".

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχαν σήμερα εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αύξηση των επιδομάτων, οι προσλήψεις στο δημόσιο και τα κέντρα υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στους νομούς. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να γίνουν παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραπληγικών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Συλλαλητήριο έξω από το δικαστικό μέγαρο των Τρικάλων πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής, που ζητούν την αποποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Συμπαρίστανται δε σε επτά συναδέλφους τους που επρόκειτο να δικαστούν για τις περσινές κινητοποιήσεις. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 3 Νοεμβρίου. Οι αγρότες της Καρδίτσας ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν αύριο, για δύο ώρες, την οδό Καρδίτσας Αθηνών στο ύψος του Νέου Μοναστηριού.

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1088 προσλήψεις στο δημόσιο με το σύστημα των μορίων. Οι θέσεις προκηρύχθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και οι προσλήψεις θα γίνουν σε διάφορες ειδικότητες στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Εθνικό Τυπογραφείο και στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος.

Με τον υφυπουργό Εργασίας, Χρήστο Πρωτόπαππα, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων στην ΗΒΗ-PEPSICO και αντιπροσωπειών της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση 20 ημερών στο τελεσίγραφο που έστειλε η διοίκηση στους 66 εργαζόμενους, προκειμένου να επιλέξουν αυτοί την απόλυση, συνταξιοδότηση ή μετάθεσή τους στις νέες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Στο διάστημα αυτό, θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης, με βασικό στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Απομακρύνονται από χθες από τον Χορτιάτη οι εγκαταστάσεις παράνομων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής κατασχέθηκαν οι κεραίες και τα μηχανήματα εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών "Αργώ", "Europe", "Planet", "Power" και "Telecity".

Τη διακήρυξη ιδεολογικών αρχών του Κινήματος Εθνικής Κοινωνικής Αναγέννησης παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του και πρώην υπουργός Παναγιώτης Μποκοβός. Ο κ. Μποκοβός είπε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και ο λαός κουράστηκε από το δικομματικό πολιτικό παιγνίδι και την εναλλαγή τους στην εξουσία. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολουθούν πολιτική υποχώρησης στα εξωτερικά θέματα και λιτότητας στην οικονομία, σημειώνοντας ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτές. Το Κίνημα Εθνικής Κοινωνικής Αναγέννησης έχει προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας σε 26 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Με κεντρικό σύνθημα "Θεσσαλονίκη 2000 Ανθρώπινη Πόλη" ο συγκοινωνιολόγος και δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βούγιας ξεκίνησε επίσημα σήμερα την προεκλογική του καμπάνια για τη διεκδίκηση της δημαρχίας Θεσσαλονίκης. "Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει άλλο", τόνισε ο κ. Βούγιας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι και παρουσίασε τους στόχους της δημοτικής κίνησης και τις θέσεις για τα προβλήματα της πόλης. Ο Σπύρος Βούγιας είναι 46 χρονών, αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Συγκοινωνιών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Την περίοδο 1973-74 και στη μεταπολίτευση συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της Ενωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης και από το 1992 δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο κίνδυνος δημιουργίας πανίσχυρων ολιγοπωλίων στο χώρο του ευρωπαϊκού τουρισμού, ως συνέπεια των προωθούμενων συνενώσεων μεγάλων οργανισμών του κλάδου, θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 1998. Στη διημερίδα, που θα γίνει με πρωτοβουλία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, θα συμμετάσχουν τα προεδρεία των αντίστοιχων φορέων όλης της Ευρώπης.

Μια εκλαϊκευμένη έκδοση των επιστημονικών αποδείξεων της ελληνικής καταγωγής και συνείδησης όλων των ελληνικών φύλων, και ιδίως των Βλάχων, που συγκροτούν τον σημερινό ελληνικό πληθυσμό, αποτελεί η μελέτη του ειδικού συμβούλου της Γενικής Γραμματείας Παλιννοστούντων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Αχιλλέα Ανθεμίδη, με τον τίτλο "Οι Βλάχοι της Ελλάδος". "Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να παραδώσει στη δημοσιότητα , και μάλιστα στο ευρύ κοινό την Ελλήνων, εκλαϊκευμένη μορφή των αυστηρά επιστημονικών μελετών που υπάρχουν σχετικά με το θέμα της προέλευσης των πληθυσμών της Ελλάδος" επισημαίνει ο κ Ανθεμίδης στον πρόλογο του βιβλίου του που θα παρουσιαστεί αύριο σε εκδήλωση του συλλόγου Κοκκινοπλιτών στην Κατερίνη.

Οι Τούρκοι στρατηγοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε "εκκαθαρίσεις" από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων του προσωπικού, στρατιωτικού και διοικητικού, που φέρεται να πρόσκειται φιλικά στο Κόμμα της Ευημερίας. εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" γράφει, ότι ήδη το Γενικό Επιτελείο "επεξεργάζεται ρυθμίσεις με τις οποίες θα τεθούν εκτός στρατεύματος και των διοικητικών υπηρεσιών του , όσοι έχουν αναμειχθεί στην αντίδραση". Τον χαρακτηρισμό "αντιδραστικοί" έχει προσάψει η τουρκική στρατιωτική ηγεσία στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, που δεν υποστηρίζουν ενεργά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται "για τη διαφύλαξη του κοσμικού καθεστώτος".

Την αμερικανική πρόταση για σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη απέρριψε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ. Στο μεταξύ, τα αραβικά κράτη συμφώνησαν στη διεξαγωγή διάσκεψης κορυφής για την άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό.

Θα συνεχιστεί και αύριο το κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αύριο οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα δυτικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 4 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 2 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 27 January 1998 - 17:05:29 UTC