Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 17/07/1998 (MΠΕ)

Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο παρόμοιο με αυτό της δεκαετίας του '80, όπου εργαζόμενοι, κράτος και κεφάλαιο θα συμφωνήσουν στα χαρακτηριστικά μιας πορείας προς την πλήρη ένταξη στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία τους χθες το βράδυ σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Γιάννης στις Αλυκές Θάσου. Καίγονται πεύκα και θάμνοι σε έκταση που δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί από τις δασικές υπηρεσίες της Καβάλας και της Θάσου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα και πήρε διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων, που δεν επέτρεψαν την απογείωση αεροσκαφών, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καβάλας.

"Πρώτο μέλημα όλων μας, τις δύσκολες ώρες που περνάμε, πρέπει να είναι η εξασφάλιση της ύπαρξής μας ως Έθνους. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί εγρήγορση και ενότητα και ο ρόλος των νέων προς την κατεύθυνση αυτή, είναι καθοριστικός". Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υποδεχόμενος στο Εντευκτήριο των Βουλευτών, 85 Κύπριους μαθητές του Λανιτείου Λυκείου Λεμεσού. Αναφερόμενος στο αμυντικό σύστημα S-300, ο κ.Κακλαμάνης τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιμείνουμε στην τήρηση της συμφωνίας και την παραλαβή του, γιατί αυτό αποτελεί σημαντικό διπλωματικό όπλο για την προώθηση του Κυπριακού.

Η πραγματοποίηση της Ελληνιάδας των Απόδημων Νέων το καλοκαίρι του 1999 στη Θεσσαλονίκη, μια Ολυμπιάδα των Ελληνόπουλων του εξωτερικού, καθώς και η νομική ταυτότητα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, αποτέλεσαν δύο από τα σημαντικά θέματα που συζήτησε το προεδρείο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπονται οι βουλευτές του κόμματος Γεράσιμος Γιακουμάτος και Βαρσάμης Γιοβανούδας που προβληματίζουν με τη συμπεριφορά τους, τόσο το κόμμα και τον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και την κοινή γνώμη.

Ερωτηθείς αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα της ασυλίας των βουλευτών - με αφορμή τη συμπεριφορά των βουλευτών της Ν.Δ. Γ. Γεράσιμου Γιακουμάτου και Βαρσάμη Γιοβανούδη - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι το ίδιο θέμα αντιμετωπίστηκε και πάλι στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η σχετική διαδικασία είναι κατ' εξοχήν κοινοβουλευτική και υπενθύμισε ότι η πρώτη φάση των ψηφοφοριών για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις έχει ολοκληρωθεί.

Εβδομήντα έξι λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους Ιρακινούς, επιχείρησαν να μεταφέρουν στην Αθήνα Ελληνας επιχειρηματίας και ο Βούλγαρος συνεργός του, οδηγός φορτηγού αυτοκίνητου ΤΙR. Οι δύο άντρες συνελήφθησαν, στο 33ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, από άντρες του μεταβατικού αποσπάσματος Φερών, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης και το αστυνομικό τμήμα Σαπών.

Η παραδοσιακή κληρονομιά της Πυλαίας, αναβιώνει μέσα από τα "ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ", τις καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πυλαίας, που ξεκινούν σήμερα και κορυφώνονται τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, με ομιλία του Δημαρχου Πυλαίας, Στέφανου Μποζίνη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Υπαίθριο Θέατρο (δίπλα στο Δημαρχείο), όπου θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής των παιδικών τμημάτων του Δήμου Πυλαίας.

Πεντακόσιοι μαθητές, Σερβόπουλα πρόσφυγες που τώρα ζουν στη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, αναχώρησαν χθες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου για την Ελλάδα, όπου θα φιλοξενηθούν για ένα μήνα σε κατασκηνώσεις και εγκαταστάσεις της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η φιλοξενία αυτή τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.

Δεκαπέντε χιλιάδες τίτλοι βιβλίων της σύγχρονης ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής θα παρουσιαστούν από 100 εκδότες, στο 7ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Βιβλίου της Αλεξανδρούπολης που ξεκινά σήμερα. Το Φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα στην παραλία της πόλης, αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Ε.Β.Ε.) και είναι ενταγμένο στις γενικότερες δραστηριότητες του Συνδέσμου για το βιβλίο και τη προβολή του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και έχει καθιερωθεί, από το 1986. Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου του Φεστιβάλ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί και για νέες κυκλοφορίες, από συγγραφείς που θα παρουσιάσουν βιβλία του 1998. Ακόμη, στις 24 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ισπανικά μπαλέτα που θα χορέψουν φλαμέγκο, προβάλλοντας την καλλιτεχνική κληρονομιά του τόπου τους. Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας.

Διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός λειτουργίας αυτή την περίοδο αντιδραστήρας "2" του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλγαρίας, ενώ σημειώνεται ότι οι διαρροές βρισκόταν στο πλαίσιο των επιτρεπτών ορίων.

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου του κόμματος του ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και κατέσχεσαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης του αποκαλούμενου ''Κοινοβουλίου'' των Αλβανών. Η συνεδρίαση αυτή του ''Κοινοβουλίου'' αφορούσε τη σύστασή του σε σώμα και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν σήμερα ότι η ενέργεια αυτή των σερβικών αρχών θα επιδράσει αρνητικά στην εξέλιξη της κρίσης στην περιοχή.

Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φατός Νάνο. Την παραπάνω είδηση δημοσιεύουν οι περισσότερες αλβανικές εφημερίδες, και αναφέρουν ότι πρόκειται για τον 19χρονο Φαρούκ Μαζρέκου από το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος συνελήφθη από την αλβανική αστυνομία στην κατοικία του Αλβανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον", ο 19χρονος Κοσοβάρος, κάτοικος Βελιγραδίου, είχε εισέλθει στον κήπο του Αλβανού πρωθυπουργού και συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να μπει στο εσωτερικό της βίλας από ένα παράθυρο. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι επικαλείται έγκυρες πηγές και αναφέρει ότι οι πρώτες ανακρίσεις από την αλβανική αστυνομία αποδεικνύουν ότι ο νεαρός μπήκε στη βίλα για να απειλήσει τον κ. Νάνο. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι "υπάρχουν υποψίες ότι νεαρός Φαρούκ Μαζρέκου είχε λάβει σχετική εντολή από ξένη μυστική υπηρεσία.

Ακόμη και βρέφη βίαζε σπείρα στην Ολλανδία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα μέλη της φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις των βιασμών, με στόχο να πουλήσουν το υλικό στο Internet. H δραστηριότητα της σπείρας αποκαλύφθηκε και το υλικό κατάσχεσαν αστυνομικοί.

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 1,84% σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.712,52 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 55,594 δισ. δρχ.

Σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη αρχικά προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 17 July 1998 - 5:40:07 UTC