Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/09/1998 (MΠΕ)

Αεροπλάνο της εταιρίας Swiss Air, με οποίο ταξίδευαν 150 άτομα κατέπεσε τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο κοντά στη Σκωτία, ενώ εκτελούσε την πτήση Νέα Υόρκη- Γενεύη. Στο σημείο, όπου κατέπεσε το αεροπλάνο γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία αναμένονται αύριο στις 6.15 ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ενόψει των εγκαινίων της 63ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στις 8.00 ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει την έκθεση και στις 10.30 ο πρόεδρος της Helexpo, Αντώνης Κούρτης θα παραθέσει δεξίωση στο κυβερνείο προς τιμήν του πρωθυπουργού. Στο μεταξύ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή του στην κορυφαία αυτή διοργάνωση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νομό Φλώρινας, σε μήνυμά του υπογραμμίζει τη σημασία της ΔΕΘ για την οικονομική ζωή όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Βαλκανικής γενικότερα. Την πλήρη υποστήριξη τους, αλλά και τις ευχές τους για την πλήρη επιτυχία της 63ης ΔΕΘ εκφράζουν στα μηνύματά τους οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Ανακούφιση στο χρηματιστήριο, καθώς μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών, ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 5,15%. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια μειώθηκαν αισθητά, στην αγορά συναλλάγματος σημειώθηκε εισροή 800 εκ. δολαρίων, οι τιμές των ομολόγων παρουσίασαν άνοδο ενώ η δραχμή σημείωσε άνοδο σε σχέση με το δολάριο, το μάρκο και το ECU. Σημαντική ανάκαμψη παρατηρήθηκε και σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Για τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιη η εξέλιξη της κρίσης, ωστόσο διαφαίνονται σημάδια εκτόνωσης.

Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ενόχληση των ΗΠΑ από την απόρριψη της τουρκικής πρότασης για συνομοσπονδία στην Κύπρο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν γνωστό τι θέλουν, καθώς απλά υποστηρίζουν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το κυπριακό, αλλά δεν σέβονται τις χώρες που μετέχουν στις διαδικασίες. Ερωτηθείς για το αν οι ΗΠΑ γνώριζαν την κίνηση των Ραούφ Ντενκτάς και Ισμαήλ Τζεμ για συνομοσπονδία στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι για αυτή την πρόταση υπάρχουν αντιδράσεις χωρών όπως της Γαλλίας, Κίνας που είναι νόμιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε απολύτως αισιόδοξη τη συνάντηση και επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρης έλεγχος του χρόνου για την πραγματοποίηση των αγώνων, στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε στη Λωζάνη πέρσι στις 5 Σεπτεμβρίου. "Το μήνυμα που αναδεικνύεται από όσα είπαν οι κ.κ. Σημίτης και Σάμαρανκ είναι ότι οι αγώνες του 2004 έχουν κάθε δυνατότητα να είναι οι καλύτεροι αγώνες που έχουν γίνει ως τώρα", σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στην Καλαμάτα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι για το ΚΚΕ δεν ήταν έκπληξη η κρίση, την οποία την είχε προβλέψει, "όπως και τις επόμενες που θα έρθουν". Το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τη σκόπιμη αισιοδοξία που δείχνει η κυβέρνηση, είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία επεσήμανε πάντως πως "η κρίση έχει και μια καλή πλευρά στην τραγωδία της, που μπορεί να βοηθήσει ένα μεγάλο μέρος του λαού, τα λαϊκά στρώματα, να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε η ώρα να παρέμβουν και να ξεσηκωθούν, γιατί από εδώ και πέρα τα μέτρα θα είναι ακόμη πιο επώδυνα".

Ξεπέρασαν το 1 τρισ. δρχ. οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 1998, μέσω του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ). Σημείωσαν αύξηση 211% (689 δισ.) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Τον Αύγουστο, οι συναλλαγές από τα υποκαταστήματα των ανώνυμων χρηματιστηριακών εταιριών στη Θεσσαλονίκης έφτασαν τα 123 δισ. και είναι αυξημένες σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, κατά 526%.

Έκκληση στο κοινό της Θεσσαλονίκης για περιορισμό της κατανάλωσης νερού ενόψει της αυξημένης ζήτησης και των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω ΔΕΘ, απηύθυνε η διοίκηση του Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το προσωπικό του οργανισμού θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και θα γίνουν παρεμβάσεις σε τεχνικό επίπεδο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΥΘ, Δήμος Παπαδημητρίου.

Χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα έληξε στη Μόσχα η διάσκεψη κορυφής Γέλτσιν- Κλίντον, αφού ο τελευταίος δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη υπόσχεση για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ρωσία είναι να εφαρμόσει τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει τη σοβαρή οικονομική κρίση. Από την πλευρά του ο Γέλτσιν τόνισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Στο μεταξύ, δύο μέρες μετά την ήττα του εντολοδόχου πρωθυπουργού Β. Τσενομίρντιν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας της Δούμα, η πλειοψηφία του σώματος ζήτησε από τον κ.Τσερνομίρντιν, να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη απόφαση της Δούμα, την οποία υπερψήφισαν 255 βουλευτές και καταψήφισαν 40, αναφέρει ότι "η εθελοντική παραίτηση του κ.Τσερνομίρντιν από τη θέση του πρωθυπουργού θα διευκολύνει την κατάσταση και θα προωθήσει την αναζήτηση συμβιβασμού" και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι "η υποψηφιότητά του οδήγησε τις πολιτικές δυνάμεις σε έντονη σύγκρουση". Ο πρόεδρος Γέλτσιν, εξάλλου, μετά από αίτημα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διορίζει έξι υπηρεσιακούς υπουργούς. Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου διορίζει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Γεβγκένι Πριμακόφ, υπουργό Δικαιοσύνης τον Πάβελ Κρασένικοφ, υπουργό Άμυνας τον Ίγκορ Στρόγιεφ, αντιπρόεδρο για οικονομικά ζητήματα τον Μπορίς Φιοντόροφ, υπουργό Εσωτερικών τον Σεργκέι Στέπασιν και υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων τον Σεργκέι Σόιγκου. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, οι έξι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι να εγκριθεί η νέα κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών στα χωριά του Πρίζρεν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου μέλη της σερβικής αστυνομίας καταδιώκουν ένοπλους Αλβανούς που διέφυγαν μετά από επίθεση σε αστυνομικά τμήματα με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στα χωριά Μπίλουσα, Ζάγκραντσκα Χότσα, Λέσκοβετς, Λεζ, καθώς και στο προάστιο Τούσους σκοτώθηκαν 15 Αλβανοί και 15 κρατούνται αιχμάλωτοι από τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ 2 Σέρβοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι συγκρούσεις σύμφωνα με τις σερβικές πηγές άρχισαν όταν ισχυρές δυνάμεις Αλβανών ανταρτών επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε αστυνομικά τμήματα των παραπάνω περιοχών.

Τουλάχιστον 100 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας γιγαντιαίας επιχείρησης των αστυνομικών αρχών σε 21 χώρες για την εξάρθρωση του διαβόητου δικτύου παιδικής πορνογραφίας, μέσω του Ίντερνετ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες άσεμνες εικόνες με πρωταγωνιστές παιδιά, ορισμένα από τα οποία μόλις δύο ετών.

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στ Αιγαίο πολύ ισχυροί με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 3 September 1998 - 5:40:18 UTC