Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/09/1998 (MΠΕ)

Από 1/1/1999 θα εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 50%, η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων, η ίδρυση έως το Φεβρουάριο του '99 εκατό νέων βρεφονηπιακών σταθμών και η δημιουργία εκατό κέντρων κοινωνικής μέριμνας για τους ηλικιωμένους. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις ομιλίες του πρωθυπουργού και είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο ύβρεων.

Χωρίς γιατρούς θα μείνουν τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα για πέντε ημέρες, καθώς η ομοσπονδία τους, αποφάσισε να κηρύξει πενθήμερη απεργία, από τις 11 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών να περιορίσουν μέχρι και 50% τα κονδύλια για τις εφημερίες. Ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας σχολιάζοντας την απεργία αυτή, δήλωσε ότι επαρκούν οι πιστώσεις για τις πραγματικές εφημερίες.

Περίπου 500 δις δραχμές θα διατεθούν για προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης στην τριετία 1998-2000, ενώ εγκαινιάστηκαν χθες από τον υπουργό Εργασίας Μιλιτιάδη Παπαϊωάννου οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, που αποτελούν το δεύτερο κέντρο προώθησης απασχόλησης στη χώρα.

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Σερβικής Δημοκρατίας ιδιαίτερα στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου και του πρωθυπουργού της σερβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας κ. Ντόντικ. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την επίσκεψη του Βόσνιου πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των σχέσεων στο τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς το 2001 και η ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, είναι εθνικός στόχος και η επίτευξη των όρων νομισματικής σύγκλισης θα διασφαλισθεί πιο γρήγορα και με διάρκεια, αν παράλληλα με την προσπάθεια της μακροοικονομικής σταθεροποίησης, αναπτυχθούν παρεμβάσεις αναπτυξιακής πολιτικής, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα επιτρέψουν την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρέους, αλλά και την άσκηση αποτελεσματικής φορολογικής πολιτικής. Αυτό υπογράμμισε ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας χθες το βράδυ σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Θεσσαλονίκη, από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδος, πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Σόφια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τρεις υπουργοί πρόκειται να υπογράψουν Πρωτόκολλο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Να αφήσουν τις "γκρίνιες" και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, κάλεσε τους βιομηχάνους της Β. Ελλάδας, ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσία του υπουργού, χαρακτήρισε το νόμο "άτολμο" σε ότι αφορά στην έκταση και το βαθμό αξιοποίησης των νέων θεσμών που εισάγει. Πρότεινε την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μετά από εύλογο χρονικό διάστημα από τριμερές όργανο όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας με σκοπό την εξεύρεση τρόπων εποικοδομητικής βελτίωσης του.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου και στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

Οι βουλευτές της Δούμα απέρριψαν για δεύτερη φορά την υποψηφιότητα του, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, για την πρωθυπουργία, με 273 ψήφους κατά και 138 υπέρ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός χρειαζόταν 226 ψήφους για να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την ήττα του, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά της πρώτης ψηφοφορίας, κατά την οποία συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους. Σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, επιμείνει για τρίτη φορά στο διορισμό του κ.Τσερνομίρντιν, θα πρέπει να διεξαχθεί και τρίτη ψηφοφορία από τη Δούμα μέσα σε εφτά μέρες.

Το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει την καθαίρεση του προέδρου, Μπορίς Γέλτσιν, σύμφωνα με δήλωση βουλευτών. Η διαδικασία απομάκρυνσης του κ.Γέλτσιν θα ξεκινήσει αργότερα αυτή τη εβδομάδα και θα αφαιρέσει σταδιακά την εξουσία του να διαλύει το κοινοβούλιο. Μια ad hoc επιτροπή θα παραδώσει αύριο τα πορίσματά της στο συμβούλιο της Δούμα και το συμβούλιο θα αποφασίσει να στείλει το κείμενο στο κοινοβούλιο προς ακρόαση την Τετάρτη ή την Παρασκευή, δήλωσε η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Ελένα Μιζουλίνα. Για την καθαίρεση του Ρώσου προέδρου απαιτούνται 300 ψήφοι από τους συνολικά 450 της Δούμα, ενώ σε περίπτωση που δρομολογηθεί η διαδικασία, ο κ.Γιέλτσιν θα χάσει αμέσως το δικαίωμα διάλυσης του κοινοβουλίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζον Σάτακ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τους αγνοούμενους, Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Ντολ, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον οποίο συναντήθηκαν στο Βελιγράδι, για την αποστολή διεθνών εμπειρογνωμώνων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι θα εξέταζαν τις καταγγελίες για εγκλήματα που διαπράχθησαν στην περιοχή.

Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών και είχαν βρει καταφύγιο σε δάση επέστρεψαν στα σπίτια τους στα χωριά της περιοχής Κλίνα. Σύμφωνα με τις κοινοτικές αρχές ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν στις εστίες του καθημερινά αυξάνεται, καθώς η κατάσταση στην περιοχή έχει σταθεροποιηθεί.

Εντείνεται ο προεκλογικός "πυρετός" στην ΠΓΔΜ, αφού τα κόμματα συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους για ενδεχόμενες συμμαχίες στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου. Χθες, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, τα δύο αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, PDP του Αμπντουραχμάν Αλίτι και το NDP - PDPA του Αρμπέν Τζαφέρι, συμφώνησαν για κοινή εκπροσώπηση στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Μεταβολή του καιρού από σήμερα το βράδυ, με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 8 September 1998 - 5:40:09 UTC