Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/10/1998 (MΠΕ)

Συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος των ενόπλων δυνάμεων (ΕΜΠΑΕ) και ενώ στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ στον Πειραιά, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διεθνής έκθεση συμβατικών οπλικών συστημάτων Defendory International '98, που λειτουργεί ως πόλος έλξης, για τους εκπροσώπους της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αγγίζει το ποσό των 4 τρις δραχμών, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στο ρυθμό υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα εξεταστούν και άλλα θέματα, όπως η πορεία των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο 5,2% κινήθηκε ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μετά τις μειώσεις των τιμών, που έχουν εξαγγελθεί σε ευρεία ομάδα καταναλωτικών προϊόντων. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ οι απόψεις των ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι διανυούμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία.

Τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου συζήτησαν σε κοινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ακης Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να βομβαρδίσει το Βελιγράδι. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Πηγές από το υπουργείο Αμυνας τόνιζαν ότι η μόνη εμπλοκή της Ελλάδας θα ήταν να παραχωρήσει μια στρατιωτική βάση για τη διευκόλυνση των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση μιας ώρας με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Τους δύο άνδρες απασχόλησε η προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των ηγετών των βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αττάλεια. Στο επίκεντρο της κοινής συνάντησης των ηγετών, αλλά και των διμερών επαφών που θα έχουν, θα είναι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι επιπτώσεις που έχει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

Επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί ο Μιλόσεβιτς στις απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην πρόταση για εξάντληση όλων των περιθωρίων προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση.

Στο μεταξύ με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβάνοφ, προκειμένου να συζητήσουν για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Μιλόσεβιτς αναφέρεται ότι "στη συνάντηση εκτιμήθηκε πως η εξομάλυνση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, επιτρέπει όπως συνεχιστούν αμέσως οι συνομιλίες μεταξύ σερβικής και αλβανικής πλευράς, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της περιοχής". "Οι απειλές για στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είναι απαράδεκτες" αναφέρεται στην ανακοίνωση "και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη διεθνή τάξη, έτσι όπως αυτή έχει κατοχυρωθεί στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Πολιτική πρόβλεψη νίκης έκανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη τύπου δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τη σαφή πλειοψηφία, τόσο των δήμων, όσο και των νομαρχιών στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ακόμη ότι στο Β' γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει από την επόμενη των εκλογών κάθε προοδευτικό συνδυασμό, λέγοντας χαρακτηριστικά "υποστήριξη οποιασδήποτε μη συντηρητικής παράταξης και θα εμφανιστεί, όπως είπε, πολύ πιο ενωμένο από ότι τώρα και για το Συνέδριο και για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση τί θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν στο δεύτερο γύρο της Αθήνας δεν περάσει η κ. Δαμανάκη, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι είναι αδιανόητο να μείνει εκτός του Β' γύρου η κ. Δαμανάκη, αλλά πρόσθεσε ότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι θα στηρίξουμε τον κ. Μπέη.

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στα έργα για την βιολογική επεξεργασία των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, αναγνωρίζει η αρμόδια επίτροπος, Βούλφ Μάτις, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη. Η κ. Μάτις σημειώνει ότι από τα προβλεπόμενα έργα, μόνο το έργο των εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων της τουριστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί, ενώ για τα υπόλοιπα σημαντικά έργα που θα βοηθήσουν την πόλη, παρατηρεί ότι ο ρυθμός της πορείας τους είναι αργός και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων χαμηλή. Στην απάντησή της, η Επίτροπος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Το έργο "Επέκταση της ολοκλήρωσης της βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης - Στάδιο ΙΙ" είναι υπό κατασκευή. Ενα πέμπτο του συνόλου των έργων έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας, έχει πραγματοποιηθεί το 35% των εργασιών.

Τον Σταθμό Ενημέρωσης Πολιτών και Υπηρεσιών Ψυχικής και Κοινωνικής Στήριξης του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης. Ο σταθμός θα προσφέρει φιλοξενία και ψυχοκοινωνική στήριξη σε άστεγα οροθετικά άτομα που μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως Κέντρο Ενημέρωσης για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Σύμβαση μεταξύ του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ανατολικού Τομέα Νομού Θεσσαλονίκης "Ελπίδα" και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) υπογράφηκε, για την έναρξη του τριετούς προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης στην περιοχή. Βάσει της σύμβασης τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης που αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία θα υλοποιήσει το εγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι τα έξοδα υλοποίησης του προγράμματος που συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, κατά το πρώτο έτος θα ανέλθουν στο ποσό των 45. 900.000 δραχμών το δεύτερο έτος στα 35.000.000 και το τρίτο έτος στα 42.500. 000.

Ενα μοναδικό τεκμήριο της ιστορίας της ελληνικής επιστήμης, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο "Κρίστις", κοστολογημένο στην τιμή των 300 εκατομμυρίων δραχμών. Πρόκειται για τον παλίμψηστο κώδικα του 12ου αιώνα που περιέχει αντίγραφο - γραμμένο από κάποιον βυζαντινό γραφέα - της περίφημης επιστολής που έστειλε ο Αρχιμήδης στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα, στον Ερατοσθένη, στην οποία επιστολή ο Αρχιμήδης αποκαλύπτει τη μεγαλοφυή μέθοδο που χρησιμοποιούσε προκειμένου να βρίσκει διάφορα μαθηματικά αποτελέσματα, προτού καν τα αποδείξει με τρόπο αυστηρό. Με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, προτείνουν στο υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με άλλους φορείς, να καταβάλλουν προσπάθεια, ώστε να βρεθούν χρήματα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να επιστρέψει το χειρόγραφο στον φυσικό του τόπο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη, διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε στρατιωτική συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας. "Ο διευθυντής Τύπου και Πληροφοριών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ραχμάνιν, με δήλωσή του χαρακτήρισε ως ανεδαφικές και φανταστικές τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Στρατάρχης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, με επιστολή προς τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, δήθεν του πρότεινε τη σύναψη στρατιωτικού αμυντικού συμφώνου μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου", είπε ο κ. Στυλιανίδης. "Ταυτόχρονη διάψευση υπάρχει και από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι "αυτό που υπάρχει είναι η γνωστή συμφωνία τεχνικής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1996".

Η πορεία εκδημοκρατισμού και η πολιτική εξομάλυνση, η αποκατάσταση της τάξης και η συγκρότηση κράτους δικαίου, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, η μακροοικονομική σταθερότητα, καθώς και η δημοσιονομική μεταρρύθμιση και αντιμετώπιση του προβλήματος των παραοικονομικών πυραμίδων και η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων, αποτελούν τους τομείς προτεραιοτήτων και τους βασικούς στόχους της νέας αλβανικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Παντελί Μάικο.

Την αποζημίωση των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, για τα πρόβατα που το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς τους είχε κατάσχει το 1958, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο για εθνικά και δημογραφικά θέματα. Το Συμβούλιο αναγνώρισε ως βάσιμη τη διεκδίκηση της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες της με στοιχεία του Κεντρικού Κρατικού Αρχείου και του υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για την παράνομη δήμευση 188. 530 προβάτων σημερινής αξίας 26,4 δισεκατομμυρίων λεβ. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στο πλαίσιο του νόμου περί αποζημιώσεων των κατόχων δημευμένων περιουσιών.

Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπει και για σήμερα, κυρίως στα νότια, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται αραιές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 30 και στα νησιά από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 9 October 1998 - 5:40:10 UTC