Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/10/1998 (MΠΕ)

Σε φορτισμένο κλίμα έγιναν χθες οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε σκληρός απέναντι στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι είναι η τελευταία φορά και δε θα επιτρέψει ξανά φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών και ομοσπονδιοποίησης του κόμματος.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επέρριψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμέλης τονίζοντας ότι υπήρξε σοβαρότατη ήττα με αποτέλεσμα νέα δεδομένα, νέες ισορροπίες και νέους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Ο κ. Παπαθεμελής υπογραμμίζει ότι όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν αποδεικνύουν παραλαβή του μηνύματος των εκλογών που είναι κρίση εμπιστοσύνης των λαϊκών στρωμάτων και στεγανοποίηση προς τα αριστερά και δεξιά. Στην ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι υπάρχουν ευθύνες και ότι πρέπει να υπάρξει καταλογισμός και κυρώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πολλοί εξ απονομής "στρατηγοί", χωρίς να έχουν υπηρετήσει φαντάροι.

Τις προβλέψεις της για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την έκθεση προεξοφλείται η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, γιατί όπως εκτιμάται στο τέλος του 1999, θα πληροί τους σχετικούς όρους. Ειδικότερα προβλέπεται ότι στο τέλος του 1999, ο πληθωρισμός θα είναι στο 2,9% το έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3,5%.

Το πράσινο φως για απολύσεις πέραν του 2% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων ανάβει με απόφαση του ο Άρειος Πάγος, σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα λειτουργικής κατανομής του προσωπικού τους. Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της, εκτιμά ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής, θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, θα πραγματοποπιηθούν φέτος στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του προστάτη της Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό το 1912, αλλά και της επετείου του Ιστορικού ΟΧΙ.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναμένει να του δοθούν όλα τα αντικειμενικά και διαφανή πορίσματα των ερευνών που διεξάγονται για τα θλιβερά γεγονότα της οδού Νιόβης και θα καταλογιστούν ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Αγγουράκη. Οπως είπε ο κ. Ρωμαίος το υπουργείο έχει ζητήσει να δοθούν τα πορίσματα τόσο των εισαγγελικών όσο και των διοικητικών αρχών το ταχύτερο.

Διεθνής εμπορική έκθεση διεξάγεται για πρώτη φορά στην πόλη Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή 60 εταιριών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Εως και τις 25 Οκτωβρίου οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά καινούρια προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, της μηχανοκατασκευής, της οικοδομικής, της ηλεκτρονικής κ.ά Τα εγκαίνια της έκθεσης, διοργανωτής της οποίας είναι το Βουλγαρικό Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο, πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ.

Δικοινοτική εορταστική εκδήλωση με θέμα "Το πολυεθνικό πρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών" διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο στο Λήδρα Πάλας με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος οι εορτασμοί συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη των ειρηνευτικών αποστολών του διεθνούς Οργανισμού. Στην εκδήλωση, η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να διασκεδάσουν με πολλούς τρόπους όπως μουσική, φαγητό και χορό, ενώ μεγάλη επιλογή θα έχουν τα παιδιά όλων των ηλικιών, αφού θα υπάρχει γι' αυτά ειδικά διαρρυθμισμένος χώρος όπου θα μπορούν να παίξουν, να κολυμπήσουν υπό επιτήρηση, να κάνουν ιππασία, ακόμα και να περιεργαστούν ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών που θα βρίσκεται εκεί.

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο για την προετοιμασία της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη βουλγαρική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία θα παρουσιάσει την πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος για την ένταξη της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θεσπίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο. Τη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου θα απασχολήσουν επίσης οι διμερείς σχέσεις της Βουλγαρίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και επίκαιρα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Κοσσυφοπεδίου.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογιε Χαντζίσκι συναντήθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα. Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ο κ. Κουκ τόνισε ότι η Βρετανία θα αναπτύξει τις σχέσεις και τη συνεργασία με την ΠΓΔΜ, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα νικήσει στις εκλογές. Επισημάνθηκε ακόμη ότι σε καμία περίπτωση το έδαφος της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο και ότι η χώρα θα παράσχει βοήθεια για την εναέρια παρακολούθηση στο Κοσσυφοπέδιο. Προηγουμένως ο κ. Κουκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Κουκ με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ και του Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Μερικές εκατοντάδες δημοσιοράφοι κυρίως του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjug, αλλά και άλλων ΜΜΕ του Βελιγραδίου πραγματοποιήσαν χθες πορεία διαμαρτυρίας στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ζητώντας την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων του Tanjug, οι οποίοι αγνοούνται εδώ και τέσσερις ημέρες. Πιστεύεται ότι οι δύο δημοσιογράφοι του επίσημου γιουγκοσλαβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου απαγάγησαν από ένοπλους Αλβανούς του Κοσσυφοπέδιου. Οι Νεμπόισα Ραντόσεβιτς και Βλάντιμιρ Ντόμπρισιτς είχαν ξεκινήσει την Κυριακή από την Πρίστινα για ρεπορτάζ και από τότε έχουν εξαφανιστεί τα ίχνη τους. Οι διαδηλωτές κατέληξαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία όπου παρέδωσαν ψήφισμα ζητώντας από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να ασκήσουν την επιρροή τους και να πιέσουν τους ηγέτες του ΑΣΚ για να απελευθερώσουν τους δύο δημοσιογράφους του Tanjug.

Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, πρών στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός της 56ης κυβέρνησης της χώρας από το 1945, αναλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης. Με το διορισμό του λήγει η πολιτική κρίση της Ιταλίας που ξέσπασε πριν τρεις εβδομάδες με πιθανό αποτέλεσμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενόψει των προετοιμασιών για την είσοδο της Ρώμης στο ενιαίο νόμισμα. Το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει τρεις πρώην πρωθυπουργούς, έξι γυναίκες, ακτιβιστές των φοιτητικών κινητοποιήσεων του '60, μαρξιστές και μέλη της Ένωσης Δημοκρατών της Ιταλίας, ενώ τις θέσεις τους διατηρούν ο υπουργός Οικονομικών Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και ο υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι. Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή σήμερα, από την οποία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Παράλληλα αναμένεται να παραστεί μαζί με ορισμένους υπουργούς του στην άτυπη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία το Σαββατοκύριακο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η Ρόσα Ρούσο Τζερβολίνο και είναι η πρώτη φορά που στη θέση αυτή διορίζεται γυναίκα, ενώ το υπουργείο. Στον Τζιουλιάνο Αμάτο ανατέθηκαν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν σήμερα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα δυτικά από 13 μέχρι 26 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 22 October 1998 - 5:40:09 UTC