Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακάμψει το ελληνικό βέτο στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας.
  • Αλλεπάλληλες παραβιάσεις του FIR Αθηνών και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
  • Αιματηρή ληστεία με θύμα μια 20χρονη φοιτήτρια σε υποκατάστημα της εμπορικής τράπεζας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης.
  • Δ. Ρέππας: Δεν τίθεται θέμα παραίτησης των τεσσάρων υπουργών που είναι επικεφαλής των τομέων στους οποίους επισημάνθηκαν αδυναμίες.
  • Ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής - Συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
  • Δηλώσεις Ρέππα για τις εκλογές στην ΠΓΔΜ.
  • Ντε Σιλγκί: Η Ελλάδα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
  • Στο Άγιο Όρος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.
  • Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.
  • Τις διαφωνίες του ΚΚΕ με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 1999 εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.
  • Προβληματισμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Νέα υπόθεση μαστροπείας αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη.
  • Πέντε κιλά χασίς επιχείρησε να μεταφέρει στην Ελλάδα Αλβανός από την Πρίστινα.
  • Εμπόριο παιδιών και οργάνων σώματος στην Αλβανία.
  • Η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε προσχέδιο έκτακτων μέτρων τα οποία θα τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό του 1998.
  • Διατήρηση των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η Ελλάδα έχει προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακάμψει το ελληνικό βέτο στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, στην απόφαση αυτή υπάρχει αντίφαση, καθώς από τη μια πλευρά η Τουρκία θεωρείται υποανάπτυκτη χώρα και της χορηγείται οικονομική βοήθεια και από την άλλη αντιμετωπίζεται ως αναπτυγμένη χώρα και συζητείται το ενδεχόμενο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν ανταποκρίνεται στους πάγιους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι επιχειρείται μέσα από νεφελώδεις διαδικασίες να παρακαμφθεί το ελληνικό βέτο και να δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Επανέλαβε τέλος ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που η ίδια απόφαση ληφθεί και από τους υπουργούς Εξωτερικών και δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν.

Σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του FIR Αθηνών και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας έχουν προβεί από το πρωί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά αεροσκάφη που μετέβαιναν στην Κύπρο για την άσκηση "Νικηφόρος".

Αιματηρή ληστεία με θύμα μια 20χρονη φοιτήτρια σημειώθηκε το μεσημέρι σε υποκατάστημα της εμπορικής τράπεζας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες στη 1:10 το μεσημέρι δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με καραμπίνα, μπήκαν στο υποκατάστημα και ζήτησαν από το διευθυντή να τους παραδώσει τα χρήματα. Ο διευθυντής τους παρέπεμψε στο ταμείο, πλησίασαν στο γκισέ και απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό. Την ώρα που έβγαιναν οι ληστές από το υποκατάστημα, τους έπεσε μια δεσμίδα με χαρτονομίσματα στην είσοδο και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ένας από τους δράστες πυροβόλησε και έπληξε στην καρδιά την άτυχη φοιτήτρια, Κατσιάνου Βασιλική από τα Τρίκαλα, που την ώρα εκείνη καθόταν σε καρέκλα στο γραφείο του διευθυντή. Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας "χτενίζουν" την περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών.

Το θέμα των αδυναμιών που επισήμανε ο πρωθυπουργός στους τομείς υγείας, μεταφορών, εργασίας και δημόσιας τάξης δεν αφορά προσωπικά τους υπουργούς κ. κ. Γείτονα, Μαντέλη, Παπαϊωάννου και Ρωμαίο, όπως δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κλείσει το θέμα σημειώνοντας ότι οι σχετικές επισημάνσεις αφορούν συνολικότερα τις αδυναμίες που υπάρχουν στους τομείς αυτούς αλλά και σε άλλους τομείς. Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης των τεσσάρων υπουργών. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός το πρωί συναντήθηκε με στενούς του συνεργάτες, στη συνέχεια με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς και έπειτα με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αλέκο Παπαδόπουλο.

Συνεδρίασε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η οποία εξέτασε λεπτομερώς τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ικανοποιητικό το εκλογικό αποτέλεσμα και ζήτησε να γίνει εξόρμηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και εντατικοποίηση της αντιπολιτευτικής δράσης εντός και εκτός Βουλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για βαρύτατη ήττα της κυβέρνησης και των πολιτικών επιλογών του κ. Σημίτη. Σχετικά με τη συζήτηση που έχει αρχίσει για τον εκλογικό νόμο, τη χαρακτήρισε ως μια απροκάλυπτη απόδειξη πανικού και ηττοπάθειας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση. Στην παρέμβασή του ο Μιλτιάδης Έβερτ ζήτησε συνεργασία με την Πολιτική Άνοιξη, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και προέβλεψε εκλογές την Άνοιξη του 2000 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας λειτουργούν οι θεσμοί. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι είναι πάγια η πολιτική της χώρας μας υπέρ της φιλίας και της συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πρόσθεσε: "επιθυμούμε τις καλύτερες σχέσεις με τα Σκόπια και ελπίζουμε η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί να επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Ελλάδα".

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από τη διεθνή οικονομική κρίση και θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, στα επόμενα τρία χρόνια, εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος Υβ Τιμπώ Ντε Σιλγκί, μιλώντας αποκλειστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την παρουσίαση των προβλέψεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για το χρονικό διάστημα 1998-2000. "Η Ελλάδα επιταχύνει τη διαδικασία ανάκτησης του χαμένου χρόνου, ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος, με πολύ μεγάλα ποσοστά δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, είπε ο κοινοτικός επίτροπος.

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται από το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος σε ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Αγίου Όρους στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Το Σάββατο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 1000 χρόνια από την ίδρυση της μονής Ξενοφώντος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το σύστημα των εφημεριών. Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν νέα εικοσιτετράωρη απεργία και γνωστοποίησαν ότι θα απέχουν επ΄ αόριστον από τα καθήκοντά τους.

Τις διαφωνίες του ΚΚΕ με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 1999 εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. "Το σχέδιο προϋπολογισμού συνιστά ένα ιδιαίτερα σκληρό, περιοριστικό προϋπολογισμό λιτότητας, έναν προϋπολογισμό ευθυγραμμισμένο με τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλει η πορεία προς την ΟΝΕ και το σύμφωνο σταθερότητας", είπε ο κ. Θεωνάς και πρόσθεσε ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα το καταψηφίσουν.

Προβληματισμό και ανησυχία για την πορεία του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης εκφράζουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Παπαθεμελής, Χαραλαμπόπουλος, Πεπονής, Μπαντουβάς, Παπαηλίας, Δαμιανίδης, Σπυριούνης και Βερυβάκης.

Νέα υπόθεση μαστροπείας, με θύματα επτά αλλοδαπές νεαρές γυναίκες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποκαλύφθηκε σήμερα από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί της ασφάλειας συνέλαβαν τον 28χρονο ιδιοκτήτη καφετέριας - μπαρ, Ιάκωβο Γεωργιάδη, με την κατηγορία ότι εξέδιδε σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο τις επτά νεαρές. Στο μεταξύ, ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της αυτοκτονίας 20χρονης ρωσίδας, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι του 45χρονου, Γιώργου Μπιλάλη. Αίσθηση είχε προκαλέσει η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου να μην καταδικαστεί ο 45χρονος καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Στο μεταξύ, στην Λαμία, μπαρ γούμαν έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας και χαροπαλεύει, ενώ στον Πειραιά αποκαλύφθηκε κύκλωμα μαστροπών και συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος.

Πέντε κιλά χασίς επιχείρησε να μεταφέρει στην Ελλάδα με Ι.Χ. αυτοκίνητο ο Αλβανός Γκεζίμ Αβάζι, 33 ετών από την Πρίστινα, που συνελήφθη σήμερα σε περιοχή του νομού Φλώρινας. Ο Αβάζι εντοπίστηκε από αστυνομικούς του μεταβατικού αποσπάσματος Φλώρινας κοντά στο μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής.

Στο εμπόριο παιδιών και οργάνων σώματος, στο οποίο επιδίδεται ανενόχλητα η αλβανική μαφία σε συνεργασία με την ιταλική, αναφέρεται η εφημερίδα "Ρεπουμπλίκα" των Τιράνων. Στο σημερινό της βασικό θέμα με τίτλο "300 εκατομμύρια για μια αλβανική καρδιά " η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι "γιατροί ζητούν 300 εκατομμύρια λεκ (περίπου 6 εκατομμύρια δραχμές) για μεταμόσχευση καρδιάς ενός μικρού παιδιού".

Η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε προσχέδιο έκτακτων μέτρων τα οποία θα τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό του 1998, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Τα προσχέδια των μέτρων τα οποία πέρασαν από τον έλεγχο του υπουργού Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ χρειάζονται τώρα την έγκριση του κοινοβουλίου.

Διατήρηση των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών παροδικών βροχών στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 19 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 25 και στην υπόλοιπη χώρα από 13 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενή παροδική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 22 October 1998 - 16:40:10 UTC