Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Την Τρίτη θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βανδούλης - Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται σήμερα οι γονείς του άτυχου 17χρονου Σέρβου.
  • Ολοκληρώνονται σήμερα στο Πέρτσαχ της Αυστρίας οι εργασίες της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Παρουσία των κ.κ. Βαρθολομαίου και Χριστόδουλου οι εκδηλώσεις εορτασμού των 1000 χρόνων από την ίδρυση της Μονής Ξενοφώντος, στο Άγιο Όρος.
  • Άρχισαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την γιορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.
  • Ολοκληρώνεται στην Κύπρο η στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης".
  • Την αποστολή παρατηρητών από αέρος και εδάφους στο Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε νωρίς το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Συνεχίζονται σήμερα οι αγώνες της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ.
  • Το απόγευμα η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία.
  • Επανήλθε από σήμερα η χειμερινή ώρα.
  • Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την Τρίτη θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Σέρβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε επίσημη ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο άτυχος μαθητής και οι άλλοι φίλοι του άσκησαν πίεση στον ανθυπαστυνόμο, με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει το όπλο του. Ποινική δίωξη για κλοπή ασκήθηκε εναντίον του μαθητή Σλόμπονταν Μασίνοβιτς ο οποίος συνελήφθη για κλοπή σε βάρος μιας κυρίας. Εντός της ημέρας αναμένονται στη Θεσσαλονίκη οι γονείς του άτυχου Σέρβου μαθητή.

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Πέρτσαχ της Αυστρίας οι εργασίες της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, που άρχισε χθες, ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Ο κ. Αραφάτ δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος και ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει την οικονομική υποστήριξη προς τη Δυτική Όχθη. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρουσίασε μνημόνιο επτά σημείων για μια Ευρώπη με κοινωνική ευαισθησία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει πως για να πάει μπροστά η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και να διαμορφωθεί κοινή εξωτερική πολιτική.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού των 1000 χρόνων από την ίδρυση της Μονής Ξενοφώντος, στο Άγιο Όρος, παραβρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Σήμερα φτάνουν στο Άγιο Όρος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αύριο στην Ιερά Κοινότητα θα φτάσει και ο πρωθυπουργός ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Άρχισαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης Οκτωβρίου, με λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου. Το απόγευμα οι τοπικές αρχές θα υποδεχτούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που φέτος θα τιμήσει με την παρουσία του και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στις εκδηλώσεις τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ την κυβέρνηση οι υπουργοί Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος την Τρίτη θα παραστεί στα εγκαίνια του παιδικού χωριού SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνεται στην Κύπρο η στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης" στην οποία μετέχουν και ελληνικές δυνάμεις. Και χθες συνεχίστηκαν οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους διεθνείς οργανισμούς. Η προκλητικότητα της Τουρκίας εμφανίστηκε όμως και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος με τα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια αποσταθεροποιούν την ασφάλεια στην περιοχή.

Την αποστολή παρατηρητών από αέρος και εδάφους στο Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε νωρίς το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την παρακολούθηση της κατάστασης στην περιοχή. Και τα 13 παρόντα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ ενώ από την ψηφοφορία απείχαν η Ρωσία και η Κίνα.

Συνεχίζεται σήμερα η 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής στο ποδόσφαιρο. Σήμερα θα γίνουν οι αγώνες Εθνικός Αστέρας - Ολυμπιακός, Όφη - Ελευσίνα, Πανηλειακός- Απόλλωνας, Ηρακλής - Ιωνικός, Προοδευτική - ΑΕΚ και Ξάνθη - ΠΑΟΚ. Η 7η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τους αγώνες Πανιώνιος - Βέροια και Παναθηναϊκός - Καβάλα.

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ που θα γίνει στο ουδέτερο γήπεδο της Λαμίας κυριαρχεί στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Στις 5 το απόγευμα ο Απόλλων Πατρών θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό.

Στην πόλη Κάουνας βρίσκεται η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών, προκειμένου να δώσει στις 5 το απόγευμα το δεύτερο της παιχνίδι κόντρα στη Λιθουανία για τα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος 1999. Οι διεθνείς μας, που την περασμένη Τετάρτη νίκησαν στα Ιωάννινα τους Λιθουανούς με σκορ 21 - 20, θα επιδιώξουν το απόγευμα να διπλασιάσουν τις επιτυχίες. Οι αντίπαλοι της εθνικής μας είναι ιδιαίτερα δυνατοί και η εθνική μας θα καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να πάρει τη νίκη.

Επανήλθε από σήμερα η χειμερινή ώρα καθώς τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα πίσω. Σύμφωνα με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, το μέτρο εφαρμογής της θερινής ώρας θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ στις 28 Μαρτίου 1999.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα βορειοανατολικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9 μέχρι 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 11 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 25 October 1998 - 9:05:15 UTC