Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Με τις συνεντεύξεις Τύπου των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώνεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Κοινότητας, στο Πέρτσαχ.
  • Με ιδιαίτερη επισημότητα οι εκδηλώσεις στο Άγιο Όρος για τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την ίδρυση της Μονής Ξενοφώντος.
  • Mε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το πρωί η λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, αλλά και της Παναγίας Ξενιάς, στην Θεσσαλονίκη.
  • Με στρατιωτική παρέλαση στη Λάρνακα ολοκληρώθηκε η άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης".
  • Συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στην εφημερίδα "Καθημερινή".
  • Θανατηφόρο δυστύχημα σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ, στη Λεπτοκαριά Πιερίας.
  • Νεκρός, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, έπεσε χθες στα Τίρανα Αιγύπτιος τρομοκράτης.
  • Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτίθεται στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας που αποχωρούν από το Κοσσυφοπέδιο.
  • Τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με τις συνεντεύξεις Τύπου των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώνεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Κοινότητας, στο Πέρτσαχ της Αυστρίας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσίασε μνημόνιο επτά σημείων για τα ζητήματα της ανεργίας, της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε δε την υιοθέτηση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός ευρύτερου πολιτικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των κρίσεων στα Βαλκάνια. Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για αλλαγή της στάσης των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, όπως επισήμανε, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη αντιμετώπισης των φαινομένων της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης με κινήσεις όπως ο έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων και η ρύθμιση των επιτοκίων.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, πραγματοποιούνται στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την ίδρυση της Μονής. Το πρωί κατά την τελετή παρασημοφόρησής του ο κ. Στεφανόπουλος, δήλωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαθέτει οικουμενικό κύρος και η Ελλάδα πιστεύει ότι μετέχει του κύρους αυτού. Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν συνετότερο και η Τουρκική δημοκρατία να μετέχει σε αυτό το κύρος και την προσφορά του Πατριαρχείου. Στη Μονή Ξενοφώντος συλλειτούργησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Τις εκδηλώσεις παρακολουθούν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης και πλήθος πιστών. Αύριο στην Ιερά Κοινότητα θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Mε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το πρωί η λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, αλλά και της Παναγίας Ξενιάς, στην Θεσσαλονίκη. Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμονα και χοροστατούντων άλλων μητροπολιτών η λιτάνευση των ιερών εικόνων άρχισε, εν μέσω κωδωνοκρουσιών, στις 11 το πρωί. Παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές, οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών, που ακολούθησε την πομπή, στους κεντρικούς δρόμους, γύρω από το ναό του πολιούχου. Με τη λιτάνευση άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, που θα κορυφωθούν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φθάσει το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη και θα του γίνει επίσημη υποδοχή από τις αρχές της πόλης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Μισή ώρα αργότερα, στις 5.30 το απόγευμα, στο ναό του Αγίου Δημητρίου, θα γίνει επίσημη υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.

Με στρατιωτική παρέλαση στη Λάρνακα, ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ολοκληρώθηκε σήμερα η άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης", στην οποία μετείχαν και ελληνικά αεροπλάνα και πλοία. Και χθες συνεχίστηκαν οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Καθημερινή" υπογραμμίζει ότι το κόμμα του είναι σταθερά προσηλωμένο στην επίτευξη του στόχου για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Για το λόγο αυτό, σημειώνει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προσαρμόσει την τακτική του και δεν επιζητεί επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, παρά το γεγονός, όπως υποστηρίζει, ότι προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ, στη Λεπτοκαριά Πιερίας. ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τριμελής οικογένεια, συγκρούστηκε με διερχόμενη αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η συνοδηγός, και να τραυματιστούν ο οδηγός του αυτοκινήτου και το παιδί του ζεύγους.

Νεκρός, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, έπεσε χθες στα Τίρανα Αιγύπτιος τρομοκράτης που θεωρείται συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι αστυνομικές δυνάμεις των Τιράνων πήγαν χθες στη βίλα, όπου διέμενε ο Αιγύπτιος τρομοκράτης, στα προάστια της Αλβανικής πρωτεύουσας, με σκοπό να τον συλλάβουν. Ο τρομοκράτης απάντησε με πυροβολισμούς στις εκκλήσεις της αστυνομίας να βγει από το κτίριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών και στη συνέχεια οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι, όπου βρήκαν νεκρό τον Αιγύπτιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επιχείρηση για τη σύλληψη του Αιγυπτίου είχε προετοιμαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Για το σκοπό αυτό είχαν φτάσει στην Αλβανία Αμερικανοί πράκτορες, που συνεργάστηκαν με την αλβανική κρατική μυστική υπηρεσία.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτίθεται στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας που αποχωρούν από το Κοσσυφοπέδιο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα επέμβει σε περίπτωση που οι σερβικές δυνάμεις στραφούν προς τα αλβανόφωνα χωριά ή προς τις θέσεις στις οποίες εδρεύουν ομάδες των Αλβανών αυτονομιστών. Στο μεταξύ, την απαίτηση του ΝΑΤΟ για αποχώρηση όλων των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο μετέφεραν χθες στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο προεδρεύων της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κλάους Νάουμαν.

Τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 25 October 1998 - 17:05:19 UTC