Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/11/1998 (MΠΕ)

Μπαράζ εκρήξεων τη νύχτα στην Αττική. Λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα στην είσοδο κτιρίου, όπου στεγάζεται χαρτοπαιχτική λέσχη στην οδό Αφεντούλη 41, στον Πειραιά. Την ίδια ώρα, έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στην είσοδο παντοπωλείου το οποίο βρίσκεται στην Ομόνοια, ενώ και στις δύο περιπτώσεις προκλήθηκαν μικρές ζημιές. Τέλος, στόχος εμπρηστών με γκαζάκια έγιναν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα τα γραφεία του ΟΑΕΔ, που βρίσκονται που βρίσκονται στην οδό Γαλατσίου 20-22, στο Γαλάτσι. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Ξεκινούν σήμερα, οι εργασίες της συνόδου της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ χθες το βράδυ συνεδρίασε το εκτελεστικό γραφείο του κινήματος. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση υπήρξε εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, έδειξε πως το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε ακραίο σημείο. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη ότι απαιτείται "εκ βάθρων αλλαγή του ΠΑΣΟΚ". Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση ο Κώστας Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασύνθεσης του εκτελεστικού γραφείου.

Εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση της φορολογίας των αυτοκινήτων, που θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση της τιμής τους, κατά 5%, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση του με το προεδρείο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων.

Σκληρή γλώσσα προς τους διαφωνούντες χρησιμοποίησε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εξαπέλυσε και βολές κατά του Κώστα Καραμανλή. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Πάγκαλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δε μπορούν να μένουν στο εκτελεστικό γραφείο, αυτοί που θέλουν το ΠΑΣΟΚ μειοψηφία, ενώ χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή ως "επαρχιώτη" ιμιτασιόν του Δημ. Αβραμόπουλου." Τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ψυχιάτρου" ήταν η απάντηση της ΝΔ.

Κηδεύτηκε χθες από το κοιμητήριο Καλλιθέας ο υποσμηναγός Νίκος Παρούσης, που βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αεροσκάφος του, κατέπεσε στη Σκάλα Ωρωπού. Σε ανακοίνωση της, η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι δέχτηκε τη συγκλονιστική διαμαρτυρία της οικογένειας του άτυχου πιλότου, για την ασφιχτική πίεση που άσκησαν δημοσιογράφοι, για να καλύψουν το θέμα στο σπίτι του υποσμηναγού.

Παράνομη και παράλογη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής να παρακάμψει το ελληνικό βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα προσφύγει πιθανότατα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Θέματα όπως ο περιορισμός της απασχόλησης των συνταξιούχων, οι συντάξεις χηρείας, οι διευκολύνσεις πολιτών για τη χορήγηση σύνταξης και η ασφάλιση των ιερόδουλων, ρυθμίζει το δεύτερο μέρος του μικρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα προβλέπονται ισχυρά αντικίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων καθώς θα μειώνονται κατά 70% οι συντάξεις που υπερβαίνουν τις διακόσιες χιλιάδες δραχμές το μήνα. Επίσης θα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε συνταξιούχους κάτω των 55 ετών που εργάζονται. Οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας από εργατικό ατύχημα αυξάνονται κατά 50%, ενώ και οι άνδρες θα μπορούν να παίρνουν τη σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους.

Πολύ περισσότερα από το δίδυμο ήλιος - θάλασσα, στο οποίο στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, απαιτεί η συγκράτηση και διεύρυνση του μεριδίου μας στην παγκόσμια αγορά. Η βελτίωση των υποδομών - λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμου, οδικών αρτηριών - είναι επιλογές ανελαστικές. Ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης από όλους τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα είναι επίσης κρίσιμες επιλογές. "Το χαμόγελο και η διάθεση εξυπηρέτησης του φιλοξενουμένου στη χώρα μας είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει την τουριστική μας πρόταση" τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, εγκαινιάζοντας τη 14η Διεθνή Εκθεση Τουρισμού PHILOXENIA.

Ανεστάλη προσωρινά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 1.000 συνοριακών φυλάκων, που είχε προκηρυχθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Ο λόγος της αναστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, είναι να δοθεί η δυνατότητα και σε όσους έχουν πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή απολυτήριο Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, κλάδου σπουδών που δεν αντιστοιχεί σε δέσμη να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, για την κάλυψη ποσοστού 20% των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί.

Με ερώτησή του στη Βουλή, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, που έχει την ευθύνη για θέματα αθλητισμού, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ζητά να μάθει "τι θα πράξει ο υπουργός για να μπορέσει ο χώρος του ποδοσφαίρου να εξυγιανθεί από ένα άθλιο κατεστημένο που αλλοιώνει τα αποτελέσματα και σε τι ενέργειες θα προβεί για να δικαιωθεί ο λαός της Θεσσαλονίκης και να μην "κουλουλωθεί" άλλο ένα αθλητικό έγκλημα". Αφορμή για την ερώτηση του κ. Ψωμιάδη αποτέλεσε η τροπή του ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. "Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στον τελευταίο αγώνα ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αυτό οφείλεται στον λαό του ΠΑΟΚ - στο λαό της Θεσσαλονίκης", επισημαίνει ο κ. Ψωμιάδης, ενώ χαρακτηρίζει την αποχώρηση του διαιτητή, αδικαιολόγητη, αφού όπως τονίζει "στον αγωνιστικό χώρο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα σύμφωνα με έγγραφο της αστυνομίας, όπως και δεν υπήρχε κανένας σοβαρός τραυματισμός σύμφωνα με έγγραφο νοσοκομείου".

Εγκαινιάστηκε στα Τίρανα το ελληνο - αλβανικό κολέγιο "Αρσάκειο", παρουσία του υπουργού Παιδείας της Ελλάδας, Γεράσιμου Αρσένη, του Αλβανού ομολόγου του, Ετέμ Ρούκα, του Αλβανού υπουργού Δημόσιας Τάξης, Πέτρο Κότση, του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου, εκπροσώπων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, καθώς και εκπροσώπων άλλων φορέων. Εγινε γνωστό ότι η φιλεκπαιδευτική εταιρία που ίδρυσε το κολέγιο είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με 160 χρόνια ζωής και 8.000 παιδιά και 600 εκπαιδευτικούς που φοιτούν στα παραρτήματά του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Δημητριάδη, συναντήθηκαν οι τιμηθέντες από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τα βραβεία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης". Ο πολιτειακός υπουργός της Αυστραλίας, Kim Hames, η Γερμανίδα βουλευτής Δρ. Sigrid Skarpelis - Sperk, ο Καναδός ακαδημαϊκός Thomas Robinson και ο Αυστριακός ακαδημαϊκός, Δρ. Erich Trapp, ενημερώθηκαν από τον κ. Δημητριάδη για ζητήματα που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Δημητριάδης, μετά τη συνάντηση τους δώρισε βιβλία με την ιστορία της πόλης και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας.

"Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ανέλαβε πρωτοβουλία για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της διένεξης μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ομώνυμης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ", γράφει η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Γκλας Γιάβνοστι". Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, "η πρωτοβουλία βρήκε θετική ανταπόκριση στους κύκλους της σκοπιανής ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη εβδομάδα η αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ θα δώσει την συγκατάθεσή της στον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας, Χριστόδουλο, να μεσολαβήσει στην διένεξη μεταξύ των Εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ".

Άγνωστος οδηγός φορτηγού εγκατέλειψε έξω από την πόλη της Καβάλας έξι Πακιστανούς λαθρομετανάστες, όταν αντιλήφθηκε ότι τον καταδίωκε περιπολικό της αστυνομίας. Ο άγνωστος σταμάτησε το φορτηγό στην παλιά εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης, έξω από το Πυργοχώρι Παγγαίου και εξαφανίστηκε τρέχοντας. Όπως αποκαλύφθηκε στην προανάκριση ο άγνωστος με το φορτηγό αυτοκίνητο που δανείστηκε από συνεργάτιδα του από τη Χρυσούπολη Καβάλας, παρέλαβε από την Κομοτηνή τους έξι λαθρομετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρει στην Αθήνα εισπράττοντας 2.000 δολάρια από τον καθένα. Για άλλη μία φορά οι Πακιστανοί κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου με τη βοήθεια Τούρκων δουλεμπόρων.

Μαθητές γυμνασίου συνελήφθησαν από την ασφάλεια σε χωριό του νομού Σερρών με την κατηγορία ότι σκόπευαν να διακινήσουν σε συνομίληκούς τους χασίς. Οι δύο μαθητές ηλικίας 15 και 16 ετών συνελήφθησαν στο χωριό Σκούταρι Σερρών, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή τους 2 κιλά και 800 γραμμάρια χασίς. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση οι δύο ανήλικοι προμηθεύθηκαν τα ναρκωτικά από τον 27χρονο Μιχάλη Βαφειάδη, από το Βαλτοτόπι Σερρών πριν από πέντε μέρες και όπως αποκάλυψαν επρόκειτο να τα διαθέσουν σε συμμαθητές τους και σε άλλα άτομα.

Στο πλαίσιο των επαφών με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πόλεων της Μεσογείου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη Agde της Γαλλίας. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης, Regis Passerieux, τον οποίο συνεχάρη για την πρωτοβουλία να "συνενώσει" τις πόλεις της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία ενός δικτύου των αρχαίων ελληνικών λιμανιών της Μεσογείου, πρωτοβουλία η οποία ενισχύεται και από το υπουργείο Εξωτερικών. Μέσω του δικτύου αυτού επιδιώκεται η ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών των χωρών ,στις οποίες ανήκουν τα λιμάνια.

"Η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας μας ενοχλεί και αυτό έχει αναφέρει και το υπουργείο Αμυνας και παλαιότερα η Εθνική Φρουρά", δήλωσε ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάιτσμαν. Ο κ. Δήμου διευκρίνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να σχολιάσει την πολιτική πτυχή του θέματος, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

O ρόλος της Ρωσίας στη διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ είναι ενεργός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν. "Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με το Ιράκ συνεχίζουμε να αποκαθιστούμε εποικοδομητικά τη συνεργασία Βαγδάτης και Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης και της Ειδικής Επιτροπής", είπε ο κ. Ραχμάνινο οποίος πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, επιζητώντας πολιτική επίλυση του προβλήματος. "Θέση μας είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παίζει ενεργό ρόλο στη διευθέτηση της κρίσης και ότι έχει επιδείξει αξιόλογες ικανότητες διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή, ιδιαίτερα το Φεβρουάριο όπου ήταν τεταμένη η κατάσταση", τόνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, φτάνει σήμερα στη Σόφια για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, Γκεόργκι Ανάνιεφ. Ο κ. Σεζγκίν θα επισκεφτεί εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας, θα συναντηθεί με Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ. Υπενθυμίζεται ότι βουλγαροτουρκική συμφωνία διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας υπεγράφη το περασμένο έτος, από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 6 November 1998 - 6:05:10 UTC