Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/11/1998 (MΠΕ)

Ο προϋπολογισμός του '99 είναι το τελικό εισιτήριο για την ΟΝΕ σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που εκτιμούν ότι από τον επόμενο προϋπολογισμό η εισοδηματική πολιτική, θα ακολουθήσει τις εξελίξεις της εθνικής παραγωγικότητας, που θα είναι θετικές. Από την πλευρά της, η ΝΔ επισημαίνει ότι παραμένουν οι φόροι και συνεχίζεται η σπατάλη, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για σκληρό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Ο Συνασπισμός εκτιμά ότι δημιουργείται έλλειμμα σε παιδεία, υγεία και κοινωνική προστασία. Ο Γ. Σουφλιάς αναφέρει σε δήλωση του, ότι ο φετινός προϋπολογισμός "είναι κατώτερος των περιστάσεων", ενώ η ΓΣΣΕ προετοιμάζει κινητοποιήσεις, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις, ενίσχυση των ανέργων και αύξηση του αφορολογήτου ορίου. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ εξήγγειλε πανεργατική πανελλαδική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ σε 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα, προσανατολίζεται και η ΑΔΕΔΥ.

Ημέρα ταλαιπωρίας για τους εργαζόμενους της Αθήνας η σημερινή, καθώς στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό. Στο μεταξύ, μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω της 24ωρης απεργίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, των ειδικευόμενων γιατρών, αλλά και της εξάωρης στάσης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στην Αττική προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκαν καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στο μεταξύ, η χθεσινή νεροποντή προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στο λεκανοπέδιο, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε 30 κλήσεις. Στο Μαραθώνα, η καταιγίδα προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και θερμοκήπια, ενώ πλημμύρισαν και 10 σπίτια.

Την αντικατάσταση των γενικών γραμματέων του υπουργείου Μεταφορών αποφάσισε χθες ο Τάσος Μαντέλης. Στη θέση του Παναγιώτη Μπενετάτου γραμματέα του τομέα Μεταφορών τοποθετείται ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ στη θέση του μέχρι σήμερα γραμματέα Επικοινωνιών Χρόνη Ιωαννίδη, τοποθετείται ο Μανόλης Γιακουμάκης.

Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία ιστορικών μνημείων από βανδαλισμούς υπέβαλε χθες με έγγραφο του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος. Σύμφωνα με τις προτάσεις το αδίκημα της φθοράς αγαλαμάτων και μνημείων να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβολή ποινής κάθειρξης έως 10 έτη.

Υπογράφτηκε χθες στο Βουκουρέστι, η συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΤΕ, με την οποία ελληνικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών, αποκτά το 35% των μετοχών του αντίστοιχου ρουμανικού, αναλαμβάνοντας και το μάνατζμεντ.

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Αλβανία θα αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Παντελί Μάικο. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία η Ελλάδα έχει δύο βασικές κατευθύνσεις, την υποβοήθηση της Αλβανίας στην ένταξή της στις διεθνείς δομές συνεργασίας και την οικονομική συνεργασία.

Σεμινάριο με θέμα "Αναζητώντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα" θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Το σεμινάριο διοργανώνεται από την Ένωση Μελετών και Ερευνών "Η Ευρώπη μας", της οποίας προϊσταται ο Ζακ Ντελόρ και από το Ελληνικό Κέντρο Μελετών (ΕΚΕΜ), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου των Εξωτερικών.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για την εγκατάσταση των Ρωσικών πυραύλων S-300 παραμένει απολύτως εν ισχύ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη.

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση εν γένει εκτάκτων περιστατικών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, υπό την προεδρία του υπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Ο κ. Μαγκριώτης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, τόνισε ότι ένα από τα ενδιαφέροντά του είναι να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ψήφισμα επέδωσαν στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, οι μαθητές και φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μαγκριώτης δεσμεύθηκε να οργανώσει έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που τους απασχολούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να συνδράμει με 125.000 δολάρια τις τέσσερις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που γνώρισαν τις τελευταίες ημέρες, τις καταστρεπτικές συνέπειες του τυφώνα "Μιτς". Η έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί συμβολική έκφραση αλληλεγγύης εκ μέρους της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό των χωρών αυτών για την κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών του, όπως η αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ασθενειών, αλλά και η ανεύρεση καθαρού νερού.

Την παράσταση "Εν τω μνησθήναι αυτούς" παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σήμερα και αύριο στη σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου και τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού. Πρόκειται για ένα ιστορικό, θεατρικό και ποιητικό δρώμενο με αναφορές στη ζωή και το έργο των δύο προσωπικοτήτων του ελληνισμού.

Οι δύο Ισραηλινοί οι οποίοι συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο ανήκαν στο δυναμικό της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad και περιφρουρούσαν τη μυστική συνάντηση των πρακτόρων της υπηρεσίας στο νησί, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. H εφημερίδα επικαλούμενη κυπριακές πηγές οι οποίες συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη τύχη των δύο ανδρών, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ παραδόξως πληροφόρησε τις τοπικές αρχές ότι οι ύποπτοι είναι πράκτορες της Mossad.

O Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι δε θα παραιτηθεί παρά τις κατηγορίες ότι οι επαφές του αρχηγού της τουρκικής μαφίας, Κακίκι με τον επιχειρηματία Γίγκιτ ήταν σε γνώση του. Ο κ. Γιλμάζ είπε ότι "οι αποκαλύψεις αυτές είναι μέρος μιας συνομωσίας για να εμποδίσουν την κυβέρνηση του να καταπολεμήσει τη μαφία και τις οργανώσεις εγκλημάτων στη Τουρκία". Ο μεγιστάνας Γίγκιτ, σε κασέτα που παρήγαγε ο ίδιος και πρόβαλε σε δυο δικά του κανάλια, παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με τον αρχηγό της μαφίας Κακίκι που τώρα κρατείται σε γαλλική φυλακή, και είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών κ.Τάνερ γνώριζαν όλες του τις επαφές όταν ζήτησε να αγοράσει την τράπεζα Turk Ticaret Bankasi (TTS) τον Ιούλιο έναντι 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Γιλμάζ θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία, ώστε α συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα του, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σόφια. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο κ. Ετζεβίτ εξήρε τις προσπάθειες των δυο πλευρών για την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και αναφέρθηκε στην προοπτική διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών που τώρα ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ελληνικές επιτυχίες συνεχίζονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της άρσης βαρών που διεξάγεται στην πόλη Λάχτι της Φιλανδίας. Μετά τις πρωτιές του Λεωνίδα Σαμπάνη, άλλα τρία μετάλλια -ένα ασημένιο και δύο χάλκινα- χάρισαν στη χώρα μας οι Γιώργος Τζελίλης και Βαλέριος Λεωνίδης. Στην κατηγορία των 69 κιλών, ο Γιώργος Τζελίλης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο σύνολο με 340 κιλά και την τρίτη στο αρασέ με 155 κιλά, ενώ στο ζετέ ήρθε τέταρτος με 185 κιλά. Ο Βαλέριος Λεωνίδης, κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στο ζετέ με 185 κιλά και προσπάθησε για νέο παγκόσμιο ρεκόρ και για το χρυσό στα 190.5 κιλά του ζετέ ανεπιτυχώς. Νικητής αναδείχθηκε ο Βούλγαρος Πλάμεν Ζελιάσκοφ με 350 κιλά στο σύνολο, με 160 κιλά στο αρασέ (νέο παγκόσμιο ρεκόρ), ενώ στο ζετέ σήκωσε 190 κιλά. Αύριο στη μάχη μπαίνουν οι Ολυμπιονίκες μας Πύρος Δήμας στην κατηγορία των 85 κιλών και οι Κάχι Καχιασβίλι και Λεωνίδας Κόκας στα 94 κιλά.

Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Άστατος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και βροχή το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 13 November 1998 - 6:40:11 UTC