Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Διμερή ζητήματα συζήτησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αλβανίας, στην Αθήνα.
  • Δ. Ρέππας: Σε ισχύ η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για την εγκατάσταση των Ρωσικών πυραύλων S-300.
  • Συγκέντρωση μαθητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Διευκρινίσεις Δρυ στη Βουλή για τη λίστα των φοροφυγάδων.
  • Υπογράφτηκε η σύμβαση ΟΤΕ και Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας.
  • Το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων του ναζισμού παραμένει ανοιχτό, δηλώνει η κυβέρνηση.
  • Στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.
  • Τετραήμερη απεργία πείνας ξεκίνησαν σήμερα μπροστά στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης Κύπριοι φοιτητές.
  • Καταγγελίες της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του νησιού και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά.
  • Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία, μετά τις προτάσεις μομφής εναντίον της.
  • Δεν ενημερώθηκαν ακόμη επίσημα οι αρχές της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας για το νέο σχέδιο Χιλ για το Κοσσυφοπέδιο.
  • Τρία μετάλλια, δύο χρυσά και ένα χάλκινο, κατέκτησαν στο διεθνές μίτινγκ ενόργανης γυμναστικής στο Ελσίνκι της Φιλανδίας δύο έλληνες πρωταθλητές.
  • Αύριο η πρώτη συνάντηση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών ενόψει του αγώνα με την Αλβανία.
  • Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, η παρουσία του Αλβανικού στοιχείου στην Ελλάδα, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ρυθμίσεις για τη λαθρομετανάστευση συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κώστας Σημίτης και Παντελή Μάικο. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί στενή συνεργασία με την Αλβανία και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ο κ. Μάικο ζήτησε από την Ελλάδα βοήθεια ώστε να δημιουργηθεί εθνικό θέατρο στα Τίρανα, αίτημα στο οποίο βρήκε θετική ανταπόκριση. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας ο κ. Μάϊκο θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για την εγκατάσταση των Ρωσικών πυραύλων S-300 παραμένει απολύτως εν ισχύ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, αλλά όπως διευκρίνισε δε συζήτησαν το θέμα της εγκατάστασης των Ρωσικών πυραύλων. Αυτό δε γίνεται χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Κυβέρνησης ή χωρίς εξουσιοδότηση είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι σε όλες τις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους η Ελληνική πλευρά θέτει επιμόνως το θέμα της μεταφοράς αμερικανικών όπλων στα κατεχόμενα.

Περίπου 2.000 μαθητές της Θεσσαλονίκης αψήφησαν τη βροχή και διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές, κυρίως από λύκεια που βρίσκονται υπό κατάληψη, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Λίστα με φορολογικούς παραβάτες και όχι με φοροκλέπτες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ο υφυπουργός Γιώργος Δρυς απαντώντας στην έντονη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με μεγάλες φορολογικές παραβάσεις. Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αυτοκινήτων ο κ. Δρυς απάντησε στο θέμα που είχαν θέσει ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχετικά με την εισαγωγή αδασμολόγητων αυτοκινήτων με βάση το νόμο 8967 της δικτατορίας. Οπως είπε την προσεχή Τρίτη θα καταθέσει στη Βουλή στοιχεία για τα αυτοκίνητα που αγοράστηκαν χωρίς δασμούς με χρήση του χουντικού νόμου και σημείωσε ότι εξετάζεται η κατάργησή του.

Υπογράφτηκε το μεσημέρι η σύμβαση του ΟΤΕ με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας. Με τη σύμβαση αυτή περνούν στον ελληνικό οργανισμό το μάνατζμεντ και το 35% των μετοχών του ρουμανικού οργανισμού.

Το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων των θυμάτων του ναζισμού παραμένει ανοιχτό για την Ελληνική Κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό είχε θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει μία διαχρονική αξία αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό θα τεθεί και στο νέο καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Το θέμα της συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του προβλήματος της μετανάστευσης σε παραμεθόριες χώρες της Κοινότητας έθιξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Πιέρ Σορί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα. Ο κ. Σορί υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τίθεται μόνο θέμα αλληλεγγύης για το πρόβλημα της μετανάστευσης αλλά και ζήτημα κατανομής των οικονομικών βαρών που συνεπάγεται το πρόβλημα. Το βράδυ ο Σουηδός υπουργός θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα "Ελλάδα - Σουηδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Τετραήμερη απεργία πείνας ξεκίνησαν σήμερα μπροστά στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης Κύπριοι φοιτητές καταδικάζοντας την ανακήρυξη από τους Τούρκους του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 15 Νοεμβρίου, δέκα πέντε χρόνων από την ανακήρυξη των κατεχομένων από τους Τούρκους σε "Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου", τα μέλη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης διακηρύσσουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να απελευθερωθεί η Κύπρος από τον κατακτητή.

Τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά στις 5 Νοεμβρίου κατήγγειλε στον ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μεγαλονήσου στα Ηνωμένα Εθνη, Σώτος Ζακχαίος. Στο μεταξύ, προκλητικό εμφανίστηκε και πάλι το καθεστώς Ντενκτάς, που χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη στο κυπριακό την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και προειδοποίησε ότι "τα βήματα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταστεί οριστική η διχοτόμηση της Κύπρου". Στο θέμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι χώρες που συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση όπου συνδέεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την επίλυση του Κυπριακού, έχουν την υποχρέωση, για την τήρηση της ισορροπίας, να στραφούν τώρα και προς την Τουρκία και να την καλέσουν να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, με αφορμή τις αποκαλύψεις για διασυνδέσεις στελεχών της κυβέρνησης με τη "μαφία". Πρόταση μομφής κατέθεσε και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ όσο και τα άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Μητέρας Πατρίδας δείχνουν ότι δεν επηρεάζονται από την κίνηση αυτή, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, ότι είναι πλέον θέμα ημερών η πτώση της κυβέρνησης Γιλμάζ.

Καμία επίσημη ενημέρωση για το νέο σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, που προωθεί ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ δεν έχουν μέχρι στιγμής οι επίσημες αρχές της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας. Το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε το μοναδικό θέμα που έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών Μιλόσεβιτς-Χόλμπρουκ και για το οποίο έχει ενημερωθεί λεπτομερώς η κοινή γνώμη είναι τα 11 σημεία της συμφωνίας της 13ης Οκτωβρίου. "Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας υποστηρίζει αυτά τα 11 σημεία, διότι διασφαλίζουν την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, αποτρέπουν τις συγκρούσεις και δημιουργούν προϋποθέσεις για πολιτικό διάλογο", σημειώνει η ανακοίνωση του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τρία μετάλλια, δύο χρυσά και ένα χάλκινο, κατέκτησαν στο διεθνές μίτινγκ ενόργανης γυμναστικής "Gym - Show" που έγινε στο Ελσίνκι της Φιλανδίας δύο έλληνες πρωταθλητές. Ο Ολυμπιονίκης Γιάννης Μελισσανίδης κατέλαβε την πρώτη θέση στο άλμα και στις ασκήσεις εδάφους, ενώ ο Δήμος Ταμπάκος ήταν τρίτος στους κρίκους. Το σημαντικό όμως στη διοργάνωση ήταν ότι πάνω από 2.500 θεατές χόρεψαν στους ρυθμούς του Ζορμπά, μαζί με το Γιάννη Μελισσανίδη, σε ασκήσεις επίδειξης.

Η μεγάλη ώρα για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών έφτασε. Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η πρώτη συνάντηση των διεθνών μας στην Κηφισιά, ενώ στις 3:30 θα πραγματοποιηθεί προπόνηση στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ελληνική ομάδα, υπό το βλέμμα του ρουμάνου τεχνικού Ανχελ Ιορντανέσκου, ξεκινάει την προετοιμασία της ενόψει του κρίσιμου αγώνα που θα δώσει στις 18 Νοεμβρίου με την Αλβανία στα Τίρανα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000.

Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Άστατος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και βροχή το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 12 November 1998 - 17:05:21 UTC