Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/11/1998 (MΠΕ)

Άρχισαν χθες και θα κορυφωθούν αύριο, οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε ήδη το ίδρυμα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνους που πλήρωσαν με τη ζωή τους την εξέγερση. Στο μεταξύ, στο νεκροταφείο Ζωγράφου συγκεντρώθηκαν χθες, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, προκειμένου να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση με διπλό συμβολικό νόημα, για τους χαμένους συντρόφους τους, αλλά και γιατί στις πρόσφατες εκλογές εκλέχθηκε δήμαρχος ο ίδιος, που είχε διοριστεί επί χούντας.

Μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις για τον ελληνικό αθλητισμό πέτυχε η εθνική ομάδα της άρσης βαρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε χθες στη Φινλανδία. Κατατάχθηκε πρώτη μαζί με την ομάδα της Βουλγαρίας συγκεντρώνοντας 566 βαθμούς. Ο Αλέξανδρος Πανατίδης χθες κατέλαβε την 5η θέση στην κατηγορία των +105 κιλών, χαρίζοντας τους τελευταίους πολύτιμους όπως αποδείχτηκε, βαθμούς, στα ελληνικά χρώματα.

Έκπληξη προκάλεσε στο πανελλήνιο η νέα δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Ελασσόνα σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς Χριστός ήταν ο "πρώτος Αναρχικός", τονίζοντας το ρόλο του θεανθρώπου ως "Μέγα επαναστάτη των συνειδήσεων".

Συνεχίζεται η άφιξη εκατοντάδων Κούρδων στη Ρώμη για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στον ηγέτη τους, Αμπντουλαχ Οτσαλαν, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες σε κλινική έξω από την πρωτεύουσα. Στη Ρώμη μεταβαίνουν επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, για τη σύνοδο των χωρών της ΔυτικοΕυρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα ασκήσουν πιέσεις στην ιταλική κυβέρνηση για την έκδοση του Κούρδου ηγέτη. Εναντίον της έκδοσης του Αμπντουλαχ Οτσαλαν τάσσεται με ανακοίνωση του το ΚΚΕ, ενώ το ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο πίεσης προς την ιταλική κυβέρνηση, ώστε να αποτραπεί η έκδοση του στην Τουρκία.

Με μαζικές αντικατοχικές εκδηλώσεις απάντησαν χθες οι Κύπριοι στις προκλητικές εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ενώ στην Κύπρο συνεχίζεται ο θόρυβος για τη σύλληψη των δύο Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ.

Στην Παλαιά Καβάλα, άφαντοι παραμένουν οι 12 λαθρομετανάστες, οι οποίοι χθες πήδηξαν από την καρότσα του φορτηγού που τους μετέφερε όταν αντιλήφθηκαν ότι τους παρακολουθούσε περιπολικό, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό του φοιρτηγού.

Εικόνα συμβατή με μηνιγγίτιδα εμφάνισε λοχίας που υπηρετούσε στο 638 Τάγμα Πεζικού, σύμφωνα με το ΓΕΣ. Ο λοχίας μεταφέρθηκε στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης.

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη η δημόσια εγγραφή για τη διάθεση των μετοχών της PANAFON, η οποία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κύριοι ανάδοχοι της ορίστηκαν η Τράπεζα Πίστεως και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες στις 8 Δεκεμβρίου στη Λάρισα, από κοινού με εκπροσώπους των αγροτικών ομοσπονδιών του νομού. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα και δηλώνουν αποφασισμένοι "να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική". Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν , ακόμη, συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας στις 24 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία δικάζονται μέλη της συντονιστικής επιτροπής, αλλά και άλλοι 180 αγρότες για τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Οι αγρότες θα εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση του αγώνα τους.

Φθηνότερα θα πωλούνται από σήμερα τα καινούρια αυτοκίνητα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας τους. Συνολικά 12 αντιπροσωπείες έχουν ανακοινώσει τους νέους τιμοκαταλόγους.Οι υπόλοιπες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τους τιμοκαταλόγους τους, αφού διαμορφωθούν οι νέες ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά Από σήμερα, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στις εκθέσεις και τις μάντρες αυτοκινήτων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι τελικές τιμές περνούν στους καταναλωτές. Οι νέες μειωμένες τιμές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα ισχύσουν και για τα καινούρια αυτοκίνητα, που βρίσκονται στα τελωνεία της χώρας, εφόσον δεν έχουν πάρει αριθμό κυκλοφορίας από τις υπηρεσίες Συγκοινωνιών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς.

Στα Τίρανα βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό τον υπουργό αναπτυξιακής βοήθειας της Σουηδίας Πιέρ Σορί. Σκοπός της αποστολής αυτής είναι η διεύρυνση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η συμβολή των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην προσπάθεια ομαλοποίησης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Αλβανία. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γιάννης Ρουμπάτης και ο ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ουμπέρτο Ρανιέρι. Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στα Τίρανα η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο, τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο και τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών η αντιπροσωπεία θα συντάξει έκθεση με τα αποτελέσματα της επίσκεψης που θα εξεταστεί από το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στον ιδιωτικό τομέα της βουλγαρικής οικονομίας κάθέ μήνα δημιουργούνται 10 - 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, περίπου 35.000 άτομα θα μείνουν χωρίς δουλειά στο εγγύς μέλλον, καθώς οι ζημιογόνες επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, πρόκειται να κλείσουν. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης Στάρα Ζαγκόρα και προέβλεψε μείωση της ανεργίας στη χώρα για το 1999. Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι το περασμένο έτος ο δείκτης της ανεργίας στη Βουλγαρία είχε διαμορφωθεί στο 14%, ενώ το 1998 παρουσίασε μείωση κατά 3 μονάδες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κόστοφ, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, χαρακτήρισε ως ανυπόστατη την άποψη ότι το αμυντικό σύστημα της Βουλγαρίας κινδυνεύει από τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων της πολεμικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας για τα προβλήματα του κλάδου αυτού, η οποία διεξήχθη κοντά στο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο κ.Μπόζκοφ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αποκρατικοποίησης των 22 επιχειρήσεων της πολεμικής βιομηχανίας στη Βουλγαρία. Ο κ.Μπόζκοφ υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα ανεξαρτητοποίησης της βουλγαρικής από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Η Συρία προχώρησε σε ευρύτατες παραχωρήσεις προς την Τουρκία στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα, όπως αποκαλύπτει κείμενο της συμφωνίας που δημοσίευσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Συγκεκριμένα, η Συρία όχι μόνο συμφώνησε να καταπολεμήσει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), αλλά δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Λίβανο για να προβεί σε παρόμοιες κινήσεις και θα ενημερώνει τις τουρκικές αρχές για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Παροδικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 16 November 1998 - 6:40:11 UTC