Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/11/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας, καθώς στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί σήμερα συγκέντρωση μαθητών για τις 12:00 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και έπειτα πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Παράλληλα, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο οργανώνουν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια της Αθήνας, μαθητές, φοιτητές και σύλλογοι γονέων, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη, ενώ χθες το πρωί, ο υπουργός Παιδείας αποδοκιμάστηκε από μερίδα μαθητών, κατά την επίσκεψη του σε σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο δυναμικός ρόλος της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας στις εμπορικές και οικονομικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, αποτελεί τον κύριο στόχο της κυβέρνησης μέσω της κατασκευής δρόμων και νέων οδικών δικτύων, αλλά και την ένταξη τους σε πανευρωπαϊκά μεταφορικά δίκτυα. Προς την κατεύθυνση αυτή, κινήθηκε και η συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν για τον οδικό άξονα στην Αδριατική.

Σε αναζήτηση πρωθυπουργού βρίσκεται από χθες η Τουρκία μετά την παραίτηση του Μεσούτ Γιλμάζ. Η κυβέρνηση του οποίου καταψηφίστηκε στη Βουλή, ύστερα από τις προτάσεις μομφής της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος Ντεμιρέλ ζήτησε από το Γιλμάζ να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη, ο Ντεμιρέλ συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κόμματος της Αρετής, τον ισλαμιστή Ρετζάι Κουτάμ, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να επιχειρήσει το σχηματισμό κυβέρνησης. Χθες, η Άγκυρα έκανε στροφή στο θέμα Οτσαλάν και όπως δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, η χώρα του, δε θα είχε αντίρρηση να δικαστεί ο Κούρδος ηγέτης στην Ιταλία ή τη Γερμανία ως τρομοκράτης, ενώ η ΕΕ χαρακτηρίζει ως "απαράδεκτες" τις τουρκικές απειλές κατά της Ιταλίας. Στη Ρώμη, ο Οτσαλάν παρουσίασε πρόταση επτά σημείων για την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία.

Το δρόμο για την έκδοση του Αγκούστο Πινοσέτ στην Ισπανία άνοιξε η χθεσινή απόφαση της πενταμελούς δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Λόρδων στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία ο Χιλιανός πρώην δικτάτορας δε χαίρει πλέον ασυλίας. Το επόμενο βήμα για την έκδοση του 82χρονου Πινοσέτ αναμένεται να γίνει από το Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρόου, ο οποίος μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης.

Νέες συμφωνίες κυρίων μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ανακοίνωσε χθες η υπουργός Ανάπτυξης, που προβλέπουν πάγωμα των τιμών ή συγκρατημένες αυξήσεις σε ασφάλιστρα, οικοδομικά υλικά, κινητή τηλεφωνία, οικιακές συσκευές ένδυση και υπόδηση.

Μειωμένες είναι από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων. Φθηνότερα κατά τρεις δραχμές πωλούνται βενζίνη και ντίζελ κίνησης και κατά δύο δραχμές το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στόχος ληστών έγιναν τη νύχτα ένας οδηγός ταξί και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική, ενώ πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε στις τρεις τα ξημερώματα σε καφετερία επί της πλατείας Ελευθερίας στην περιοχή Παπάγου.

Ημέρα ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό της Αθήνας και η σημερινή, καθώς συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα τρόλεϊ, ενώ χθες το βράδυ ψηφίστηκε επί της αρχής του, το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα, προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σήμερα και αύριο στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Αττικής, λόγω των εξάωρων στάσεων εργασίας, από τις οκτώ το πρωί έως τις δύο μετά το μεσημέρι.

Την αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 50%, τη μείωση της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στα φάρμακα, την ένταξη των δημοσιογράφων που εργάζονται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στο ασφαλιστικό ταμείο ΤΣΠΕΑΘ και την απαλλαγή των εικαστικών καλλιτεχνών από το ΤΕΒΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Μεταξύ άλλων το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις ταμείων, αντικίνητρα για τον περιορισμό της απασχόλησης των συνταξιούχων, επέκταση της σύνταξης και στους άνδρες που χηρεύουν και αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.

Με διάλογο και συνεννόηση είναι δυνατό να λυθούν τα θέματα που προκύπτουν από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για την εισαγγελική παρέμβαση σε σχολείο της Αθήνας που βρίσκεται υπό κατάληψη. Η κυβέρνηση είπε δεν κρίνει ούτε σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά σημείωσε πως και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μην απαντάει και να μένει μετέωρη όταν θίγονται ζητήματα.

Την ικανοποίησή του για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει πλήρως την προνομιακή θέση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τη σταθερή και μόνιμη σχέση της με την πόλη, "αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι", εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την ΔΕΘ. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα εξασφαλίζει τη δημόσια ιδιοκτησία των ακινήτων και την προοπτική ανάπτυξης και επέκτασης της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα προβλέπει μια διαφανή και σαφή ιδιοκτησία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των παραγωγικών φορέων της πόλης.

Σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα αποδίδει ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης το θάνατο του τριαντάχρονου οικοδόμου, αλλά και το ισχυρό σοκ που υπέστησαν ακομα τέσσερα μέλη της οικογένειας, στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης. Ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης, Ν. Βασιλειάδης, που νεκροτόμησε το πτώμα του άτυχου Νίκου Χατζηζήση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 30χρονος εισέπνευσε πιθανότατα μεγάλη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα από γεννήτρια ρεύματος που λειτουργούσε στο ισόγειο, κάτω από τα υπνοδωμάτια της άτυχης οικογένειας.

Αστυνομικοί της ασφάλειας Σερρών αναζητούν από χθες το πρωί, με εντολή των δικαστικών αρχών της περιοχής, μια τριανταεξάχρονη σερβιτόρα που κατηγορείται ότι τα τελευταία χρόνια γεννούσε παιδιά αγνώστου πατρός και τα έδινε για υιοθεσία. Με εντολή του προϊστάμενου στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σιδέρη, ο εισαγγελέας Σερρών Λ. Μιχαηλίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έδωσε εντολή στην ασφάλεια να εντοπίσει την 36χρονη Σ.Σ. για να δώσει κατάθεση για την υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Αθηναϊκή", από τα στοιχεία των δημοτολογίων της κοινότητας Νέου Σκοπού Σερρών, αλλά και από μαρτυρίες συγχωριανών της, η 36χρονη σερβιτόρα τα τελευταία χρόνια έφερε στον κόσμο δέκα παιδιά - αγόρια και κορίτσια- αλλά φέρεται ότι δεν μεγάλωσε κανένα απ' αυτά, ενώ - σύμφωνα με όσα καταγγέλονται- ούτε ένα από τα παιδιά αυτά δε ζει σήμερα μαζί της.

Σκοτώθηκε χθες, στρατιώτης που υπηρετούσε στο στρατόπεδο "Ανδρέα Ζάκου" της ΕΛΔΥΚ, όταν εκπυρσοκρότησε το ατομικό του όπλο. Πρόκειται για τον Σωτήρη Μανουδάκη, ο οποίος αμέσως μετά το δυστύχημα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΔΥΚ, η σορός του θα μεταφερθεί σήμερα το πρωί στην Ελλάδα. Ήδη διεξάγεται ανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών, υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Μανουδάκης.

"Ως Ελληνας υπουργός Πολιτισμού είχα την υποχρέωση έναντι του μείζονος αυτού μνημείου του δυτικού πολιτισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να τονίσω στον υψηλό καλεσμένο μας κάτι το αυτονόητο: Οτι το μνημείο είναι διαμελισμένο και ότι για εμάς η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα ανοικτό ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες, αλλά τον παγκόσμιο πολιτισμό". Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για ορισμένα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που εκφράζουν κατάπληξη ή δυσαρέσκεια γιατί ο κ. Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολου στην Ακρόπολη, αναφέρθηκε στη διαρπαγή των Μαρμάρων από το λόρδο Ελγιν και στο ανοικτό ζήτημα της επιστροφής τους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Σερβίας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, παρευρέθησαν χθες στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους εθνικών κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο (Τούρκους, Αιγύπτιους, Αθίγγανους). Οι εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν - όπως και τις προηγούμενες φορές - να συμμετέχουν στη συνάντηση. Ο Σέρβος πρόεδρος μαζί με τους εκπροσώπους των υπολοίπων εθνικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία πιστοποιείται η συμφωνία για τον βαθμό αυτοδιοίκησης στην περιοχή.

Το 1999 θα είναι το δυσκολότερο έτος για τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μποζιντάρ Ντάνεφ, προέδρου του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου. Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα θίξει τη Βουλγαρία, παρά τις βεβαιώσεις για το αντίθετο, της κυβέρνησης Κόστοφ, σημείωσε ο κ. Ντάνεφ, κατά τον οποίο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση είναι φιλόδοξο, αλλά υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίησή του. Ο κ. Ντάνεφ υπογράμμισε ακόμη ότι η σημαντική μείωση των τιμών του χαλκού και του ψευδαργύρου στις παγκόσμιες αγορές, οδηγεί σε μαρασμό ολόκληρους κλάδους στη Βουλγαρία, όπως είναι η μεταλλουργική, η χημική βιομηχανία, και η εξόρυξη μετάλλων.

Στο πρόβλημα που ανέκυψε μετά τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ιταλίας με αφορμή την παροχή ασύλου από τη χώρα αυτή προς τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Βόλφανγκ Σούσελ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της COSAC (Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στη Βιέννη. Ο κ. Σούσελ εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί ενώ ανέμενε, όπως είπε, την εντός πέντε λεπτών εκδήλωση της ανεπιφύλακτης αλληλεγγύης των εταίρων προς την Ιταλία, χρειάστηκε για να διατυπωθεί η έκφραση αλληλεγγύης μετά από σειρά διαβουλεύσεων, επιφυλάξεων και συμβιβασμών.

Η Αγκυρα ενοχλείται από κινήσεις των ΗΠΑ, αλλά δεν πρέπει να λησμονούνται τα κοινά συμφέροντα και οι κοινές αξίες των δύο χωρών. Αυτό υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην τακτική στήλη του Σαμί Κοεν στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", όπου αναφέρονται ορισμένα "αγκάθια" στις σχέσεις των δύο χωρών. Ενα πρώτο σημείο που ενοχλεί την Αγκυρα είναι "η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στους Κούρδους ηγέτες Ταλαμπανί και Μπαρζανί, η οποία έχει δώσει την εντύπωση, ακομη και σε ορισμένους επίσημους κύκλους, πως οι ΗΠΑ, εκούσια ή ακούσια, πρωτοστατούν στη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ". Ακόμη, "η αρνητική στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας στην επιβολή ποινής φυλάκισης στον ισλαμιστή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ερντογάν" και "η αντίδραση της Ουάσιγκτον στην πρόταση της τουρκικής πλευράς για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας στην Κύπρο και στη δήλωσή της ότι σε ενάντια περίπτωση θα υπάρξει πλήρης ενσωμάτωση της "ΤΔΒΚ" στην Τουρκία", είναι δύο άλλα σημεία που ενοχλούν την κυβέρνηση της Αγκυρας.

Πολλοί ανέμεναν, από την πρώτη στιγμή που ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επέλεξε ως νέο υπουργό Εξωτερικών τον ηγέτη των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, ότι σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα οι "κασσάνδρες" επαληθεύτηκαν, αφού ήδη η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχίες για ορισμένες δηλώσεις του κ. Φίσερ, σχετικά με την στρατηγική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ. "Μήλο της έριδος" αποτελεί η εμμονή των ΗΠΑ στη θέση που προβλέπει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων στην περίπτωση που απειληθεί η Ασφάλεια της Συμμαχίας.

Αν και προσπάθησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, παραδόθηκε στην ανωτερότητα και το πάθος των Σλοβένων και έχασε στο Μάριμπορ με 79-66 (ημίχρονο 35-32) για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ '99. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έκαναν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και βρέθηκαν μπροστά στο σκορ μέχρι και το 14ο λεπτό. Στη συνέχεια όμως παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Σλοβένους, οι οποίοι ήταν σε πολύ καλή μέρα, είχαν ρυθμό και πήραν δίκαια το ροζ φύλλο.

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν ο αρχιδιαιτητής ποδοσφαίρου, Βασίλης Βουράκης, και τα εννέα από τα δέκα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας. Ο μόνος που παρέμεινε στη θέση του είναι ο κ. Ζαμπετάκης. Ο κ. Βουράκης μάλιστα προέβη σε σοβαρές καταγγελίες αφού μίλησε για ένα κύκλωμα που διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο "βρωμάει", ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αδιαφορία της πολιτείας αλλά και της ΕΠΟ. Οι παραιτήσεις θα υποβληθούν σήμερα από τον κ. Βουράκη στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη νότια Ελλάδα ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 26 November 1998 - 6:40:11 UTC