Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/11/1998 (MΠΕ)

Την προειδοποίηση ότι οποιοδήποτε επίσημο μποϊκοτάζ στα ιταλικά προϊόντα για την υπόθεση Οτσαλάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε αντίποινα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε χθες προς την Άγκυρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ. Παράλληλα, η Σοσιαλιστική Διεθνής επεσήμανε ότι δε μπορεί να αποδεχτεί την απειλητική στάση των τουρκικών αρχών, ενώ ο Κώστας Σκαναδαλίδης με επιστολή του, στους γραμματείς των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, ζήτησε τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης, για το Κουρδικό Πρόβλημα. Στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επανέλαβε ότι η χώρα του δε σχεδιάζει να ζητήσει την έκδοση του Οτσαλάν, ενώ στη γερμανική πρωτεύουσα συναντιούνται σήμερα για να συζητήσουν το θέμα, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ παραδέχτηκε χθες ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για την έκδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία.

Αποφασιστικής σημασίας η σημερινή ημέρα για το μέλλον της HELEXPO- ΔΕΘ, αφού το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαδικασία μετοχοποίησης της εταιρίας.

Σήμερα και αύριο οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, προχωρούν σε κατάληψη του ιδρύματος, αντιδρώντας στα προγράμματα των σπουδών επιλογής, ενώ συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ οι μαθητές των νυχτερινών γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας.

Άκαρπη ήταν και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, με εκπροσώπους των συνταξιούχων. "Ίδια γεύση άδεια χέρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Χρήστος Τριάντης και εξήγγειλε πανελλαδική κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου.

Την πραγματοποίηση πενθήμερης απεργίας από τη Δευτέρα αποφάσισαν χθες οι τελωνειακοί. Το μεσημέρι, οι βενζινοπώλες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ προειδοποιούν ότι θα αποκλείσουν επ' αόριστον τα πρατήρια τους, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ 10 Κούρδων σημειώθηκε στις 11:05 χθες το βράδυ σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, με συνέπεια να βρει τραγικό θάνατο ένας ομοεθνής τους.

Στο μεταξύ, στόχος ληστών έγιναν τη νύχτα ένας οδηγός ταξί και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική.

Την ποινική δίωξη έξι γιατρών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας και ενός των φυλακών Κορυδαλλού, για ανθρωποκτονία από αμέλεια ζητεί σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα του, για το θάνατο του Ελληνορουμάνου Σορίν Ματέι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άγγελος Βασιλόπουλος.

Ως προϋπολογισμό ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, τον χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του '99 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία άρχισε την επεξεργασία του. Οπως είπε χαρακτηριστικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα διατεθεί ένα κονδύλιο της τάξης των 700 δισ. δραχμών στις συντάξεις, στους ανέργους, στο ΕΣΥ και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο κ. Παπαντωνίου, υπογράμμισε ακόμη τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική οικονομία μια νέα διεθνής κρίση, σημειώνοντας ότι "ο προϋπολογισμός είναι ασφαλής και ρεαλιστικός για να έχουμε περιθώρια αναπνοής σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο".

Υποχωρεί η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Σήμερα θα συνεχιστεί η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Μεγάλες είναι οι ζημιές στην Αργολίδα και τη Φθιώτιδα. ''Επιδείχθηκε ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού κατά την αντιμετώπιση των καταστροφών από την κακοκαιρία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις και κρατικούς λειτουργούς, για τη μη εκτέλεση έργων υποδομής, λέγοντας ότι "αντιμετωπίζουμε αμαρτίες προηγούμενων δεκαετιών". Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης του βοηθήματος των 200.000 δραχμών στους πληγέντες, όπως και η καταγραφή των ζημιών.

Την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογος για το 35ωρο εξέφρασαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Κατέστησαν όμως σαφές ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Δε μπορεί να χάνει τη μονιμότητα του ο δημόσιος υπάλληλος λόγω της μετατροπής των επιχειρήσεων, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. "Αυτό που ζητείται σήμερα είναι το εξής: Η μεγάλη αλλαγή, που σηματοδοτείται μήνα με το μήνα, για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προοπτική διαμόρφωσης μιας νέας Ευρώπης, με νέο ρόλο και νέες προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας, ποιους όρους διαμορφώνει για τους εργαζόμενους και τους πολίτες της χώρας μας γενικότερα;", υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Διμερή θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την οικονομική συνεργασία συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Κροατίας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Μάτε Γκράνιτς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατασκευή του δαλματικού αυτοκινητοδρόμου, που όπως είπε ο κ. Πάγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις επικοινωνίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο θα συγκληθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Μεταφορών των ενδιαφερομένων χωρών για την προώθηση αυτού του θέματος.

Κάρτα υγείας θα αποκτήσουν όλοι οι οπλίτες που θα υπηρετούν τη θητεία τους, αφού πρώτα περάσουν τέσσερις φορές από εξονυχιστικές προληπτικές εξετάσεις υγείας. Αυτό ανακοίνωσε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στο νέο σύστημα μεταθέσεων και τοποθετήσεων των οπλιτών στο στρατό ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η κάρτα υγείας θα ισχύσει από το νέο έτος.

Μια περίεργη οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του από γείτονες, ενώ η γυναίκα του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και η γιαγιά τους βρέθηκαν σε κατάσταση ισχυρού σοκ και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο 30χρονος Νίκος Χατζηζήσης διατηρούσε κάτω από το σπίτι του καφενείο. Οταν συγγενείς και γείτονες είδαν ότι ο 30χρονος δεν άνοιξε το κατάστημά του ανέβηκαν στο σπίτι και αφού χτύπησαν την πόρτα και δεν πήραν καμία απάντηση, μπήκαν μέσα από ένα παράθυρο. Τα δύο από τα πέντε μέλη της οικογένειας ήταν πεσμένα στο πάτωμα, ενώ τα υπόλοιπα τρία δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Το προηγούμενο βράδυ, ο άτυχος 30χρονος είχε μείνει στο κατάστημά του μέχρι αργά το βράδυ. Οπως λένε φίλοι και συγγενείς του δεν αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα , ούτε είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, απλά ήταν υπέρβαρος. Σύμφωνα με πληροφορίες αφού έκλεισε χθες το μαγαζί του διαπίστωσε ότι τα δύο ανήλικα παιδιά του είχαν πρόβλημα υγείας. Οι συγγενείς κάνουν λόγο για σπασμούς. Η 27χρονη γυναίκα του, μην μπορώντας να συνεφέρει τα παιδιά της, τον Φάνη 2 χρονών και την Μαριαλένα 5 χρόνων, έπαθε κρίση υστερίας. Ο άντρας της την μετέφερε στο κέντρο υγείας Μαδύτου. Από εκεί και πέρα κανείς δεν γνωρίζει τι διαδραματίστηκε μέσα στο σπίτι.

Διήμερη εκδήλωση λόγου με θέμα: "Λογοτεχνικά τοπία φύσης και ψυχής των Βαλκανίων", θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Νοεμβρίου στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των "Δημητρίων" και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Διαβαλκανικό Κέντρο Βιβλίου - Πολιτισμού.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας και απεσταλμένος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο Λονδίνο. Ο κ. Χάνεϊ διαβεβαίωσε τον κ. Κληρίδη ότι η Βρετανία υποστηρίζει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναμένεται άμεση και σημαντική πρόοδος, αλλά σταθερά βήματα προς αυτή. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, ο Βρετανός επίσημος απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό, λέγοντας οτι η κατάσταση στην Τουρκία μεταβάλλεται συνεχώς, ενόψει των εκλογών του Απριλίου.

Δέκα περιοχές της Σιβηρίας και ιδιαίτερα της βόρειας Ρωσίας δεν έχουν αρκετά αποθέματα τροφίμων ή καυσίμων για να περάσουν το χειμώνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Δούμα που είναι αρμόδιος για τα θέματα της βόρειας Ρωσίας, Μπόρις Μισνικ. Ο κ. Μισνικ υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στην αυτόνομη περιοχή του Κόριατς. Στην περιοχή αυτή τα αποθέματα σε καύσιμα είναι αρκετά για να καλύψουν μόνο το 23% των αναγκών των κατοίκων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που μπαίνει ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά προμηθειών στις απομακρυσμένες περιοχές.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα στην κεντρική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 25 November 1998 - 6:40:12 UTC