Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ
  • [02] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΌΝΟ ΜΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [03] ΠΓΔΜ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.500 ΠΡΟΣΦΥΕΣ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [04] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [05] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 66 ΣΕΡΒΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [06] Ο ΚΡΟΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [07] AΠΑΝΤΗΣΗ GREENPEACE ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
  • [08] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [09] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
  • [10] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΓΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [11] AΠΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΝΑΔΑ
  • [12] ΤΟΞΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [13] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [14] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 549 ΕΚ. ΔΟΛ. ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
  • [16] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Σ. ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [20] Η ΡΩΣΙΑ ΗΡΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥΠΟΛΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ
  • [22] ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [23] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
  • [24] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΕΛΕΙ Η ΣΟΦΙΑ - ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [01] ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 25 Μαϊου 2001 (09:53 UTC+2)

    Πενήντα άτομα βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένα στα ερείπια του τρίωροφου κτιρίου, που κατέρρευσε τα ξημερωματα στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια γαμήλιας δεξιίωσης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης, που έχουν σπεύσει στη περιοχή, θα χρειαστούν μέρες, προκειμένου να απεγκλωβιστούν oι παγιδευμένοι.

    Σημειώνεται ότι περίπου 700 άτομα, καλεσμένοι στη γαμήλια δεξίωση που πραγματοποιούνταν στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, βρέθηκαν στο έδαφος όταν κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας υπογράμμισε ότι το περιστατικό δεν συνέβη από έκρηξη βόμβας ή την ενεργοποίηση κάποιου άλλου εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Ντέβιντ Τζούρι, επεσήμανε ότι η κατάρρευση οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 21 πτώματα από το κτίριο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής αστυνομίας ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 25. Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 309 άτομα.

    Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν τρεις μέρες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους από τα ερείπια του κτιρίου. Μεταξύ των τραυματίων, που έχουν ωστόσο απεγκλωβιστεί, βρίσκεται το ζευγάρι των νεονύμφων.

    Τ.Σ.

    [02] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΌΝΟ ΜΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Βαλέτα, 25 Μαϊου 2001 (12:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης - Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Oι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να προχωρήσουν πολύ, εάν η κατάσταση στην Kύπρο παραμείνει αμετάβλητη, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός K. Σημίτης από τη Bαλέτα της Mάλτας, όπου πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    O κ. Σημίτης τόσο στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του κ. Aντάμι, όσο και στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του, ετάχθη υπέρ της διεύρυνσης της EΕ, τονίζοντας πως η ελληνική προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα υποστηρίξει την ένταξη της Kύπρου, όσο και της Mάλτας.

    "Mια συνολική και δίκαιη λύση του Kυπριακού, βάσει των σχετικών αποφάσεων των Hνωμένων Eθνών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου -και για κάθε ελληνική κυβέρνηση- μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Kύπρου στην EΕ, οι οποίες συνεχίζονται απρόσκοπτα στη βάση των συμπερασμάτων του Eλσίνκι και όντως προχωρούν ομαλά", τόνισε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, σε ερώτηση για πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του OHE ότι η ένταξη της Kύπρου μπορεί να προϋποθέτει επίλυση του πολιτικού της προβλήματος, ο κ. Σημίτης αρκέστηκε να επισημάνει ότι ο ρόλος του Kόφι Aνάν είναι θετικός, καταδεικνύοντας κατ' αυτό τον τρόπο την πολυπλοκότητα της κυπριακής ένταξης. O πρωθυπουργός της Mάλτας, πάντως, υποστήριξε πως εφόσον η Kύπρος πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης, θα πρέπει να ενταχθεί, ανεξαρτήτως επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

    O Eλληνας πρωθυπουργός, τόσο στην ομιλία του, όσο και στη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε με τον κ. Aντάμι, περιέγραψε τα οφέλη από την ένταξη μιας χώρας στην EΕ και δη της χώρας μας.

    "H Eλλάδα είναι μέλος της EΕ εδώ και είκοσι χρόνια, είπε χαρακτηριστικά. Xάρις στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, είμαστε τώρα μέλη της ONE, συμμετέχοντας έτσι στον σκληρό πυρήνα λήψεως αποφάσεων στην Eυρωπαϊκή Eνωση, ενώ συγχρόνως, προσβλέπουμε σε υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως και σε εξαιρετικές οικονομικές προοπτικές".

    [03] ΠΓΔΜ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.500 ΠΡΟΣΦΥΕΣ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Σκόπια, 25 Μαϊου 2001 (13:14 UTC+2)

    Πάνω από 1.500 υπήκοοι της ΠΓΔΜ εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σπίτια τους και πέρασαν τα σκοπιανο-γιουγκοσλαβικά σύνορα, αναζητώντας καταφύγιο στη νότια Σερβία.

    Ο γενικός γραμματέας το Ερυθρού Σταυρού στο Μπουγιάνοβατς, Μπράτισλαβ Λαζάρεβιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι πρόκειται για γυναίκες, παιδία και ηλικιωμένους, όλοι τους κάτοικοι των χωριών Λόγιανε και Βάκσιντσε, αλβανικής κυρίως εθνικότητας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μιράτοβατς, στο δήμο Πρέσεβο.

    Οι πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα από την παράνομη διάβαση που χρησιμοποιούν κυρίως οι λαθρομετανάστες μεταξύ των χωριών Λόγιανε και Μουράτοβατς.

    Σύμφωνα με τον Λαζάρεβιτς, το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων κατέκλυσε τα σύνορα στις 2 τοπική ώρα τα ξημερώματα και την ώρα εκείνη στην περιοχή έσπευσαν ο επικεφαλής του συντονιστικού σώματος του Βελιγραδίου για τη νότια Σερβίας, Νέμποϊσα Τσόβιτς, ο δήμαρχος του Πρέσεβο, Ρίζα Χλίμι, παρατηρητές της Ε.Ε. και εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους εξαντλημένους πρόσφυγες.

    Ε.Π.

    [04] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Λευκωσία, 25 Μαϊου 2001 (13:13 UTC+2)

    Απόψε τα μεσάνυχτα λήγει και επισήμως η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο, καθώς την Κυριακή διενεργούνται εκλογές στη Μεγαλόνησο.

    Οκτώ είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ πρώην ΕΔΕΚ), Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ), Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ), Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) και Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές.

    Η Κίνηση των Κερυνειωτών ``Κερύνεια Επιστροφή» συμμετέχει επίσης στις εκλογές, η οποία είναι, ωστόσο, ενταγμένη στα ψηφοδέλτια των Νέων Οριζόντων.

    Οι εκλογές διεξάγονται βάσει του συστήματος της απλής αναλογικής και είναι υποχρεωτικές για όσους έχουν συμπληρώσει το  18ο έτος της ηλικίας τους. Ένα κόμμα εξασφαλίζει έδρα στη Βουλή αν πάρει το ένα πεντηκοστό έκτο των εγκύρων ψήφων σε όλη την Κύπρο ή το 1,8% του συνόλου των ψήφων.

    Οι εκλογικές περιφέρειες είναι συνολικά έξι και οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ των υποψηφίων των κομμάτων τους με τους σταυρούς προτίμησης.

    Σε 487.162 ψηφοφόρους ανέρχεται η δύναμη του εκλογικού σώματος, οι οποίοι από τις 7 το πρωί της Κυριακής και έως τις 5 το απόγευμα θα κληθούν να προσέρθουν στις κάλπες. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των εκλογικών κέντρων έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την ψηφοφορία έως και τα μεσάνυχτα, σε περίπτωση που η προσέλευση είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις πρώτο αναδεικνύεται το ΑΚΕΛ, με προβάδισμα 2-3 εκατοστιαίων μονάδων, δεύτερο το κυβερνών Κόμμα του ΔΗΣΥ, τρίτο το ΔΗΚΟ και τέταρτο το ΚΙΣΟΣ.

    [05] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 66 ΣΕΡΒΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 25 Μαϊου 2001 (21:14 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος Σέρβων αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα σε βάρος των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σρέτεν Λούκιτς δήλωσε ότι άρχισε η έρευνα σε βάρος 66 αξιωματικών της αστυνομίας το διάστημα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι αστυνομικοί θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα, κλοπές, εμπρησμούς και ένοπλες ληστείες.

    Ο κ. Λούκιτς είπε ότι δεν πιστεύει πως οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, όπως υποστηρίζεται στη Δύση.

    Σύμφωνα με τον κ. Λούκιτς τα περισσότερα εγκλήματα διαπράχθηκαν όταν η χώρα ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όταν οι βόμβες έπεφταν στα κεφάλια των ανθρώπων, οι οποίοι στράφηκαν εναντίον εκείνων στους οποίους επέρριπταν ευθύνες για τους βομβαρδισμούς.

    Σημειώνεται ότι 250 Σέρβοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και 50 δολοφονίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999.

    [06] Ο ΚΡΟΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Ζάγκρεμπ, 25 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Κροατία αναφέρεται με εκτενή δημοσίευματα ο κροατικός τύπος.

    Η εφημερίδα "Vjesnik" σε δημοσίευμα με τίτλο: "Κροατία και Ελλάδα παράγοντες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή" επισημαίνει ότι τα συμπερασμάτα των συνομιλιών είναι ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και επιθυμούν την ανάπτυξη και στον οικονομικό τομέα.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν παράγοντα σταθερότητας στην ίδια ταραγμένη περιοχή. Κατά τη διάρκεια των επαφών τους η ελληνικής και η κροατική αντιπροσωπεία δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το θέμα των νέων πολεμικών συγκρούσεων, που απειλούν την περιοχή και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύμπτωση απόψεων

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Μεταφορών Αλόιζ Τούσεκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης υπέγραψαν συμφωνία για τη ναυτιλιακή συνεργασία.

    Επίσης υπογραμμίζεται ότι ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κροατία στην προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και ότι θα τη βοηθήσει με την εμπειρία της ως χώρα - μέλος των δύο οργανισμών.

    Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Στεφανόπουλος είναι ο πρώτος Ελληνας πρόεδρος που επισκέπτεται την Κροατία από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

    Η εφημερίδα "Vecernji List" σε δημοσίευμα με τίτλο: "Η Ελλάδα υποστηρικτής της Κροατίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές και βρίσκονται σε ανοδική πορεία, όμως θα πρέπει να εργασθούν για την πρόοδο των οικονομικών σχέσεων.

    Ενα από τα κύρια θέματα που εξέταστηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών, ήταν η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής - Ιονίου, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν από κοινού να σχεδιάσουν τα προγράμματα κατασκευής του.

    Η εφημερίδα "Jutarnji List" τονίζει ότι ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρέπει να βελτιώσουν την οδική σύνδεση και τάχθηκε υπέρ του προγράμματος κατασκευής αυτοκινητόδρομου Αδριατικής - Ιονίου και της ταχείας εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων υλοποίησης. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μοιρασθεί την εμπειρία της για την προσέγγιση και ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

    [07] AΠΑΝΤΗΣΗ GREENPEACE ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2001 (20:45 UTC+2)

    Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης δηλώνει, με αφορμή τον οδηγό της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ελληνικά προϊόντα» και ότι «η δημόσια υγεία είναι σοβαρό αγαθό και μόνοι αρμόδιοι για τον έλεγχο είναι κρατικοί οργανισμοί», ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, που εποπτεύεται από το υπουργείο, ανακοίνωσε ότι ένα ποσοστό 12% των προϊόντων που ελέγχθηκαν και περιείχαν συστατικά σόγιας και αραβοσίτου δεν είχαν τη σωστή σήμανση που επιβάλλει η νομοθεσία.

    Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωση της η οικολογική οργάνωση Greenpeace και προσθέτει ότι από το 1998 υπάρχει νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των τροφίμων που περιέχουν συστατικά που προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς και από τον Απρίλιο του 2000 η σήμανση αυτή επεκτάθηκε και στα πρόσθετα τροφίμων που προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

    Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου οι Ελληνες καταναλωτές είναι οι πιο αρνητικά διακείμενοι στους μεταλλαγμένους οργανισμούς μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και απαιτούν ασφαλή τρόφιμα, αλλά κανένας κρατικός φορέας δεν φρόντισε να τους ενημερώσει ότι η νομοθεσία για τη σήμανση καταστρατηγείται στην πράξη.

    «Κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας 400.000 τόνοι σόγιας, ένα ποσοστό της οποίας είναι μεταλλαγμένη. Η σόγια αυτή καταλήγει σε ζωοτροφές και στη βιομηχανία τροφίμων. Σε σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 88% των Ελλήνων, απάντησε πως δεν επιθυμεί να αγοράσει σογιέλαιο που προέρχεται έστω και σε μικρό ποσοστό από μεταλλαγμένη σόγια», σημειώνει η οικολογική οργάνωση και αναρωτιέται ποιος προστατεύει αυτούς τους καταναλωτές.

    Περαιτέρω, σημειώνει ότι ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε στη βουλή ότι «δεν έχουμε κυνήγι μαγισσών και δεν πρέπει να είμαστε αντίθετοι στη βιοτεχνολογία» και στην μόνιμη επιτροπή αποτίμησης νέων τεχνολογιών ανέφερε ότι «για καθαρά οικονομικούς λόγους, καθώς και για λόγους ανταγωνισμού, η χώρα μας δεν πρέπει να προχωρήσει στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών».

    Τέλος, επισημαίνει τις δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ηλία Ευθυμιόπουλου για την ανάγκη στροφής στην οικολογική γεωργία και ανακήρυξης της χώρας σε ζώνη απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τη θέση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ότι «συμφέρει τόσο η καθυστέρηση της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων φυτών, όσο και η αποχή από δοκιμές τέτοιων καλλιεργειών στον αγρό» και τις δηλώσεις του πρώην πρόεδρου της ΓΕΣΑΣΕ κ. Κουρνιάκου, ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να εμπλακεί στην καλλιέργεια των τροποποιημένων φυτών.

    [08] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 25 Μαϊου 2001 (20:38 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Ιον Ιλιέσκου ζήτησε την ψήφιση δεοντολογικού κώδικα για τους δημοσιογράφους ώστε να επιδεικνύουν υπευθυνότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Ο Ιλιέσκου τάχθηκε κατά της φυλάκισης των δημοσιογράφων αλλά είπε ότι πρέπει να δικάζονται αν λένε ψέματα ή αν προσβάλουν την αξιοπρέπεια ατόμων.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να διώξουν από τους κόλπους τους όσους ντροπιάζουν το επάγγελμα και δεν σέβονται κώδικα δεοντολογίας.

    [09] ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Οτάβα, 25 Μαϊου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η εκλογή νέου πρόεδρου και διοικητικού συμβουλίου είναι το κύριο θέμα της συνέλευσης του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, που θα πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 27 Μαίου στην Οτάβα.

    Κύριο θέμα των εργασιών του συνεδρίου είναι: «Οικοδομώντας τον Καναδά. Οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα».

    [10] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΓΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 25 Μαϊου 2001 (20:33 UTC+2)

    Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα για την κατάρρευση κτιρίου στην Ιερουσαλήμ, που στοίχισε τη ζωή τριάντα ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον τρακοσίων, ενώ δεκάδες ακόμα αγνοούνται. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι τέσσερις ιδιοκτήτες του μοιραίου κτιρίου και δύο εργολάβοι.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν τυχόν επιζώντες μέσα στα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε χθες το βράδυ, την ώρα που στον δεύτερο όροφο βρίσκονταν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, καλεσμένοι σε γαμήλια δεξίωση.

    Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται αρκετά παιδιά. Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το βίντεο της δεξίωσης την ώρα που κατέρρευσε το πάτωμα. Στο βίντεο φαίνεται να έχει ανοίξει μια τεράστια τρύπα στο σημείο όπου χόρευαν οι καλεσμένοι. Τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το χειρότερο δυστύχημα αυτού του είδους που έχει πλήξει τη χώρα.

    [11] AΠΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΝΑΔΑ

    Οντάριο, 25 Μαϊου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στο Κίνγκστον του Οντάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, η φετινή γενική συνέλευση των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της ιεράς μητρόπολης Καναδά, γνωστή ως κληρικολαϊκή συνέλευση.

    Κύριο θέμα των εργασιών της είναι η έγκριση των ομοιόμορφων κανονισμών των ελληνικών κοινοτήτων και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 102 αντιπρόσωποι. Σε αυτή θα συμμετάσχουν όλοι οι ιερατικώς προϊστάμενοι, οι πρόεδροι και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τρεις αντιπρόσωποι των φιλόπτωχων αδελφοτήτων και εκπρόσωποι των τμημάτων νεολαίας και χορωδίας κάθε κοινότητας.

    [12] ΤΟΞΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Βόλος, 25 Μαϊου 2001 (20:24 UTC+2)

    Παιχνίδια με τοξικές ουσίες, βλαπτικές για τον οργανισμό των παιδιών κυκλοφορούν στην αγορά του Βόλου, ενώ οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν την αποθήκη της εταιρίας που τα διακινεί. Τα παιχνίδια, που έχουν σχήμα ποδιού ή χεριού και χρησιμοποιούνται συνήθως από μωρά στο μπάνιο, εισήχθησαν από την Κίνα, μέσω Ισπανίας, η οποία ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για την τοξικότητά τους.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε την κατάσχεση του παιχνιδιού, με την ονομασία Children Soap, αλλά η έρευνα δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς η εταιρία που προμήθευε το προϊόν ανέφερε ότι οι ποσότητες έχουν ήδη διοχετευτεί στην αγορά, αφού εισήχθησαν πριν ένα χρόνο. Παρόμοιες έρευνες και σε καταστήματα ήταν άκαρπες.

    [13] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Μπογκοτά, 25 Μαϊου 2001 (20:23 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε δύο ισχυρές εκρήξεις στην Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας. Το πρωί σημειώθηκαν διαδοχικά δυο έκρηξεις στο κέντρο της Μπογκοτά κοντά στην εστία του Εθνικού Πανεπιστημίου.

    Μια γυναίκα δήλωσε ότι άκουσε πρώτα μια βόμβα που εξερράγη και μετά μια δεύτερη και τα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν αμέσως μετά.

    Τα ΜΜΕ έδειξαν εικόνες με σορούς ανάμεσα στα συντρίμμια και πολλοί είναι οι τραυματίες. Η αστυνομία εξουδετέρωσε τρίτη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην περιοχή. Ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις θεωρούνται υπεύθυνες για το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σημειώνεται σε μεγάλες πόλεις της Κολομβίας. Καμία οργάνωση ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις.

    [14] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 549 ΕΚ. ΔΟΛ. ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Τίρανα, 25 Μαϊου 2001 (20:17 UTC+2)

    Πενταήμερη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Συντονιστής για τη Νοτιανατολική Ευρώπη της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρίστινα Πόρτμαν, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και υπουργούς.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα που αφορούν την προώθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" από το 1991, όταν η Αλβανία έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Τράπεζα αυτή έχει χρηματοδοτήσει 41 προγράμματα συνολικής αξίας 549 εκ. δολαρίων.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Γεύμα στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών παρέθεσε το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Στη συζήτηση, το θέμα που κυριάρχησε ήταν τα προβλήματα που δημιουργούν ορισμένες διατάξεις του Ν. 2843/2000 για την ανάπτυξη Εταιριών Επενδύσεων στην Ποντοπόρο Ναυτιλία. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη χρησιμοποίηση των εν λόγω εταιριών από την εφοπλιστική κοινότητα.

    Ειδικότερα, επισημάνθηκαν τα σημεία που αφορούν τον δανεισμό, την τοποθέτηση των κεφαλαίων κ.α. Επίσης, το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επανέλαβε την θέση του, ότι η διαδικασία εισαγωγής της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ΧΑΑ, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει και λόγω της σημασίας του κλάδου για την εθνική οικονομία, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά δια της ιδρύσεως Ε.Ε.Π.Ν. Σημειώνεται ότι τη θέση αυτή είχε εξαρχής διατυπώσει η Ενωση προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και πριν από τη ψήφιση του Ν.2843/2000 αλλά δεν συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο του νόμου.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΧΑΑ ενημερώθηκε από το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τις εξελίξεις στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα μεγάλα αναπτυξιακά βήματα που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στον κλάδο.

    [16] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τίρανα, 25 Μαϊου 2001 (20:08 UTC+2)

    Δραματική χαρακτήριζεται από τα αλβανικά ΜΜΕ η κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Οι εφημερίδες "Ρεπούμπλικα", "Σέκουλι", "Κόχα Γιον" και "Αλμπάνια" αναφέρουν ότι από τους βομβαρδισμούς του στρατού της ΠΓΔΜ κατά των αλβανικών χωριών σκοτώθηκαν 10 Αλβανοί και τραυματίστηκαν 200 άτομα.

    Η "Αλμπάνια" γράφει ότι "κινδυνεύει να διαλυθεί η διευρυμένη κυβέρνηση των Σκοπίων" και ότι "η ΠΓΔΜ βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου και της καταστροφής".

    Οι σημερινές εφημερίδες δίνουν έμφαση στη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος Αρμπέν Τζαφέρι και ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας Ιμέρ Ιμέρι με τον αρχηγό της πολιτικής πτέρυγας του UCK, Αλί Μεχμέτι.

    [17] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Σ. ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 25 Μαϊου 2001 (20:02 UTC+2)

    Μετά τη συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα, ο πρόεδρος του κόμματος Σαλί Μπερίσα θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας.

    Ο πρώτος σταθμός του θα είναι το Δυρράχιο και μετά το Ελμπασάν, η Αυλώνα, το Φίερι, η Κορυτσά, η Καβαγιά.

    Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Κοριέρι" ο τελευταίος σταθμός του Σαλί Μπερίσα στην προεκλογική του περιοδεία θα είναι το Αργυρόκαστρο.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τίρανα, 25 Μαϊου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο ΟΑΣΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία των κοινοβουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, διότι αυτές οι εκλογές αποτελούν ένα τεστ για το επίπεδο της δημοκρατίας στην Αλβανία, υπογράμμισε ο πρέσβης του Οργανισμού στα Τίρανα Γκεντς Αρενς.

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Αρενς δήλωσε ότι "ο ΟΑΣΕ θα προσφέρει τη βοήθειά του για τη διεξαγωγή με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο των κοινοβουλευτικών εκλογών", προσθέτοντας όμως ότι "οι εκλογές γίνονται στην Αλβανία και ο κύριος υπεύθυνος για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή".

    Τα αλβανικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο κ. Αρενς αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για το με εγκωμιαστικά σχόλια για το μέχρι στιγμής έργο αυτής της επιτροπής.

    [19] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2001 (19:59 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκονται από το πρωί οι λογιστές των διαφόρων τμημάτων του Αρη με επικεφαλής τον Χρήστο Πετρίδη, προκειμένου να έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρη Κοντομηνα. Πρόκειται για μια καθιερωμένη, αλλά καθ' όλα ουσιαστική σύσκεψη που θέλει ο κ. Κοντομηνάς, προκειμένου να δει όλα τα πεπραγμένα του συλλόγου στα.. χαρτιά. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη Δευτέρα.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο αγώνας της Κυριακής της ΠΑΕ Αρης με τον Ολυμπιακό δεν χρίζει ιδιαίτερης σημασίας. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο προπονητής των κιτρίνων, Μπάμπης Τεννές δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Γιώργο Κολτσίδα.

    [20] Η ΡΩΣΙΑ ΗΡΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ

    Μόσχα, 25 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Η Ρωσία ήρε το εμπάργκο στις εισαγωγές ζωικών προϊόντων από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, και ορισμένες περιοχές της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, που είχε επιβληθεί από φόβο για μετάδοση της νόσου του αφθώδους πυρετού, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

    Η Μόσχα στις 26 Μαρτίου είχε επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το εμπάργκο παραμένει για τη Γαλλία και την Βρετανία όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα αφθώδους πυρετού.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥΠΟΛΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    Mε τους εκπροσώπους της Γραμματείας του Πανελλήνιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

    Στο Δίκτυο συμμετέχουν 50 οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από όλη την Ελλάδα.

    Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν οι σχέσεις Πολιτείας και Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, το σύστημα προστασίας της φύσης, οι ανάγκες και οι δυνατότητές του, ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων μετά και την πρόσφατη θεσμοθέτηση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας και οι δυνατότητες για βελτίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στο βαθμό που αυτή συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές και τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

    Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Δικτύου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για τον καλύτερο ενεργειακό σχεδιασμό στα κτίρια του δημοσίου τομέα καθώς και για τη βέλτιστη χωροθέτηση και εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Σχετικά με το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ο κ. Ευθυμιόπουλος δήλωσε ότι αυτό θα προχωρήσει με μια συστηματική και ολοκληρωμένη προσέγγιση -όπως απαιτείται άλλωστε και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας, που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία (Δίκτυο NATURA 2000)- και με τη συμμετοχή των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμμετοχής των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στη διαδικασία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ.

    Οι εκπρόσωποι του Δικτύου δεσμεύθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις των οργανώσεών τους για την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων και ζήτησαν την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για το χωροταξικό σχεδιασμό.

    [22] ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2001 (19:56 UTC+2)

    Δίκτυο Καταναλωτών που θα συντονίζει τη δράση κατά της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων τροφίμων στην ελληνική αγορά ξεκίνησε η Greenpeace, μετά την ολοκλήρωση έρευνας και την έκδοση Οδηγού Καταναλωτών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι εταιρίες που μπορούν να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν μεταλλαγμένες ουσίες και εκείνες που αδυνατούν να δώσουν εγγυήσεις.

    Η έρευνα, με τη χρήση ερωτηματολογίων, διεξήχθη σε περίπου 180 εταιρίες τροφίμων που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά και βάσει της έρευνας συντάχθηκε σχετικός Οδηγός. Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ η υπεύθυνη του Δικτύου Καταναλωτών της Greenpeace, Μυρτώ Πισπίνη, το 95% των εταιριών που υπάρχουν στον Οδηγό είναι σε θέση να πιστοποιήσουν την ποιότητα σύστασης των προϊόντων τους, ενώ 13 εταιρίες αδυνατούν να παρουσιάσουν πιστοποιητικά από τους προμηθευτές τους.

    "Οι μεγάλες πολυεθνικές αλλάζουν τα συστατικά των τροφίμων ή τις πρώτες ύλες, εξυπηρετώντας τα οικονομικά τους συμφέροντα, αλλά οι καταναλωτές έχουν τη δύναμη να πιέσουν για την ασφάλεια των τροφίμων" είπε η κ.Πισπίνη και πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος του Δικτύου Καταναλωτών είναι να ασκήσει πίεση προς την αγορά με σκοπό την εξασφάλιση προϊόντων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

    Σύμφωνα με την ίδια, σοβαρότερο πρόβλημα στον τομέα των τροφίμων παρουσιάζεται στη χρήση σόγιας και καλαμποκιού, η παραγωγή των οποίων ξεπερνά το 60%, παρά στα λαχανικά, όπου δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα μετάλλαξης. Συμπλήρωσε δε, ότι σύντομα η Greenpeace θα εκδόσει και Οδηγό Καταναλωτών μόνο για τα ζωϊκά προϊόντα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το πρόβλημα, αφού για την εκτροφή των ζώων μπορεί να χρησιμοποιούνται τροφές μεταλλαγμένης σόγιας ή καλαμποκιού.

    [23] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2001 (19:50 UTC+2)

    "Η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, απαιτεί ελέγχους, έγκυρη ενημέρωση και σωστά πληροφορημένους καταναλωτές. Αυτά τα εξασφαλίζει η Ελληνική Πολιτεία. Υπάρχει ο Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος εκδίδει ανακοινώσεις, πληροφορεί, ενημερώνει και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η αγορά διότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε έγκυρα ενημερωμένους καταναλωτές".

    Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, σχετικά με το θέμα των τροφίμων με τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Ο υπουργός τόνισε ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν αποδείξει την ποιότητά τους, ακολουθούν τις σύγχρονες απαιτήσεις της υγιεινής διατροφής και θα πρέπει "αυτό το κλίμα και αυτή την εγγύηση να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού".

    [24] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΕΛΕΙ Η ΣΟΦΙΑ - ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 25 Μαϊου 2001 (19:44 UTC+2)

    Μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, και τον πρωθυπουργό, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι, από τη μία πλευρά και στους ηγέτες των δύο αλβανικών κομμάτων, Αρμπεν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι θέλει να παίξει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, όπως έγινε γνωστό κατά τις επαφές που είχε σήμερα στα Σκόπια με τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

    Η εφημερίδα "24 ώρες" έγραψε σήμερα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σόφιας έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, στα μέσα Ιουνίου θα ξεκινήσει εμφύλιος πόλεμος, και για το λόγο αυτό οι βουλγαρικές αρχές επιθυμούν την έλευση στην ΠΓΔΜ διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα, υποστήριξε σε συνέντευξη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, ενώ δεν απέκλεισε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, εφόσον Τζαφέρι και Ιμέρι δεν απαρνηθούν τη συμφωνία "κοινής δράσης" με τους Αλβανούς αντάρτες.

    Η κ. Μίτρεβα δήλωσε ότι ο διεθνικός διάλογος πρέπει να εμποδίσει την ομοσπονδιοποίηση της χώρας, την οποία ζητούν οι δύο Αλβανοί ηγέτες και πρόσθεσε ότι κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και των ξένων διπλωματών, οι δύο άνδρες θα αλλάξουν στάση προς τον Απελευθερωτικό Εθνικό Στρατό.

    Στο μεταξύ, σήμερα οι Τζαφέρι και Ιμέρι είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν νέο γύρο συνομιλιών με διπλωματικές αποστολές στα Σκόπια, αν και δεν αποκλείεται οι συνομιλίες να μη διεξαχθούν, εν αναμονή συνάντησης με τον επικεφαλής της Ε.Ε. σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στα Σκόπια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 25 May 2001 - 18:13:47 UTC