Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] O ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΕΪΚΕΡ ΠΙΘΑΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [04] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ
  • [07] ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΡΟΝΤΙ
  • [08] ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΖΗΜΙΩΝ:ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ 10%
  • [09] ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 1.000 ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [10] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 3-5% ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
  • [11] ΣΕΒΕ: 550 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ 21 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ PARTENARIAT ΣΤΗ
  • [12] ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ
  • [15] ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Η ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ
  • [16] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ
  • [17] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
  • [19] O ΛΑΠΠΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 18ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΒΟΛΕΪ
  • [20] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝΩΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [21] Ο ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1
  • [22] ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ- ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΟΤΟ
  • [23] ΣΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ
  • [24] ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [25] ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΛΟΤΤΟ
  • [26] Η MICROSOFT ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ
  • [27] Ο ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
  • [28] ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΟΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ "ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" ΣΤΟ ΦΚΘ
  • [32] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 1ο ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟ

  • [01] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (09:17 UTC+2)

    Στο «ψυγείο» βρίσκεται και σήμερα η Βόρεια Ελλάδα. Το κρύο είναι τσουχτερό και σε αρκετές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Νευροκόπι της Δράμας, όπου το θερμόμετρο έδειξε 7 βαθμούς Κελσίου.

    Πολικό είναι το ψύχος και στη Φλώρινα με τον υδράργυρο να δείχνει νωρίς το πρωί 6 βαθμούς, ενώ στην Καστοριά είχε 5. Στους 4 βαθμούς Κελσίου έπεσε ο υδράργυρος στην Κοζάνη, στους 3 βαθμούς σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες και στους 2 σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα.

    Εξάλλου, από τη διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό πως η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά και χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [02] O ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΕΪΚΕΡ ΠΙΘΑΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Άγκυρα, 26 Ιανουαρίου 2004 (10:57 UTC+2)

    Ο Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζόρτζ Μπους του πρεσβύτερου, θεωρείται στην Ουάσιγκτον ως ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για το ρόλο του νέου μεσολαβητή για το Κυπριακό. Όπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Χουρριέτ», μετά τη πρόταση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για νέο ουδέτερο μεσολαβητή για το Κυπριακό , στην Ουάσιγκτον άρχισε να συζητείται το όνομα του Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος εκτός από υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους του πρεσβύτερου είναι σήμερα ένα άτομο το οποίο συμβουλεύεται συχνά ο Λευκός Οίκος για κρίσιμα θέματα. Σύμφωνα με τη «Χουρριέτ» ο πρόεδρος Μπους ο νεότερος έχει στείλει πολλές φορές παρασκηνιακά τον Μπέικερ στην Μέση Ανατολή, στη Γεωργία και στην Ευρώπη. Έγκυρες πηγές ανάφεραν ότι η απόφαση των ΗΠΑ για το θέμα του μεσολαβητή θα ληφθεί μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μπους στην Ουάσιγκτον

    [03] Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Τη μη συμμετοχή των βουλευτών της Ν.Δ. στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Δημήτρης Σιούφας.

    Η Νέα Δημοκρατία «για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα πάρει μέρος σε καμία από τις Διαρκείς Επιτροπές που πρόκειται να συζητήσουν τα κατατεθέντα νομοσχέδια, εκτός του νομοσχεδίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου», δήλωσε ο κ. Σιούφας.

    «Η Ν.Δ. έκανε σήμερα καθαρή τη θέση της σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που δουλεύουν μέρα-νύχτα για να επεξεργασθούν την σωρεία των νομοσχεδίων που κατέθεσε η κυβέρνηση τις τελευταίες 15 ημέρες. Είναι αυτό που ονόμασα βιομηχανία κατάθεσης Νομοσχεδίων. Δηλώσαμε ότι εφεξής η Ν.Δ. δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, σε κανένα απ' αυτά τα νομοσχέδια, εκτός του νομοσχεδίου που αφορά την αύξηση των συντάξεων στο Δημόσιο», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Είναι το μόνο νομοσχέδιο το οποίο θα συζητήσουμε στη Διαρκή Επιτροπή και κανένα άλλο νομοσχέδιο απ' αυτά τα οποία θα φέρει στις Διαρκείς Επιτροπές. Πιστεύουμε ότι με τη στάση μας αυτή δείχνουμε στην Κυβέρνηση, ότι υπερασπιζόμαστε τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου που πρέπει να λειτουργεί ποιοτικά, για να μπορούν οι νόμοι οι οποίοι ψηφίζονται να έχουν διατάξεις οι οποίες έχουν ερευνηθεί σε όλες τους τις λεπτομέρειες.

    Αυτή νομίζουμε ότι είναι μια υπεύθυνη θέση απέναντι στους θεσμούς, απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, απέναντι στον Ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο κ. Σιούφας.

    Επίσης ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση σήμερα υπέστη νέα ήττα, στην Επιτροπή των ΔΕΚΟ, στην προσπάθειά της να διορίσει νέο πρόεδρο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για πέντε χρόνια, δέκα ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής».

    [04] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Η προετοιμασία των εκλογών της 7ης Μάρτη και ο ρόλος των Περιφερειών σε αυτήν, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Στη συνεδρίαση αυτή, έγινε διεξοδική συζήτηση πάνω στα προβλήματα που έχουν οι Περιφέρειες, ενώ κοινή διαπίστωση των παρισταμένων ήταν ότι σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να διεξαχθούν εκλογές οργανωμένες, αποτελεσματικές και άριστες και όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρχει το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών.

    Όπως έγινε γνωστό κατά το τέλος της συνεδρίασης, οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών είναι υπεύθυνοι:

    -Να ελέγξουν μαζί με τους νομάρχες την παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων, και

    -Να συγκροτήσουν τις αρμόδιες Επιτροπές, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία σε επίπεδο Περιφέρειας και νομού.

    Ποιες είναι οι ενέργειες των Περιφερειαρχών

    Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών κατά την προεκλογική περίοδο, με βάση την νομοθεσία, που διέπει την διαδικασία διεξαγωγής των γενικών βουλευτικών εκλογών, αυτές έχουν οριστεί και είναι:

    -Συγκρότηση Τοπικής Επιτροπής Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων στην έδρα κάθε νομού. Στην Επιτροπή αυτή μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Περιφέρειας ως πρόεδρος, εκπρόσωποι κομμάτων της Βουλής, που διαλύθηκε, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, που δεν εκπροσωπούνταν στην Βουλή αλλά έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Έργο της Επιτροπής αυτής είναι η τήρηση των υποχρεώσεων των κομμάτων και των Υποψηφίων, που απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις, μέχρι και το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

    -Απόφαση διάθεσης χώρων υπαίθριας διαφήμισης για την προεκλογική προβολή πολιτικών κομμάτων και συνδυασμών υποψηφίων στις περιπτώσεις μη διάθεσης των χώρων αυτών από τα Δημοτικά Συμβούλια. Η εν λόγω απόφαση εκδίδεται από τα Δημοτικά Συμβούλια μέσα σε τέσσερις ημέρες από την προκήρυξη εκλογών.

    Σε περίπτωση μη διάθεσης των συγκεκριμένων χώρων, η διαδικασία αυτή υλοποιείται ύστερα από απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας εντός τριών ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας των τεσσάρων ημερών.

    -Αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ονομαστικών καταστάσεων, μέσω του ΥΠΕΣΔΔΑ, όλων των μονίμων δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων της Περιφέρειας τους και των μονίμων υπαλλήλων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που μπορούν να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Τα πρόσωπα αυτά διορίζονται εφόσον δεν επαρκούν οι αρχικώς διοριζόμενοι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής.

    -Άφιξη εφόρων και αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Ενόψει των εκλογών της 7ης Μάρτη, οι Γενικοί Γραμματείς των περιφερειών πρέπει να αναφέρουν από το μεσημέρι της Παρασκευής 05/03 μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 06/03 το αργότερο στο Υπουργείο Εσωτερικών με φαξ την εμφάνιση των εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων της Περιφέρειάς τους, καθώς και τον συνολικό αριθμό εμφανισθέντων εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων.

    -Χορήγηση κανονικής άδειας σε τακτικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης.

    -Επιβολή κυρώσεων σε τυχόν περιπτώσεις αμέλειας στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων νομαρχών, δημάρχων, προέδρων κοινοτήτων, καθώς και νομαρχιακών και κοινοτικών συμβούλων.

    -Παραλαβή πρακτικού Νο 2 της Εφορευτικής Επιτροπής κάθε εκλογικού τμήματος.

    Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίσουν ώστε το βράδυ των εκλογών να υπάρχει εκπρόσωπός τους στο γραφείο του κάθε Νομάρχη, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Περιφέρειας για να το παραλαμβάνει.

    Μ.Τ.

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Επιβεβλημένη αλλά χωρίς προσωπικό χαρακτήρα χαρακτήρισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την απόφαση αποκλεισμού από τις εκλογικές λίστες του κόμματος των 9 βουλευτών που υπέγραψαν την επίμαχη τροπολογία για το Πόρτο Καρράς, και του παραιτηθέντος υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα που την απεδέχθη.

    Απαντώντας σε ερώτηση ''αν πρόκειται να συναντήσει τους αποπεμφθέντες'', ο κ. Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες, όπου έδωσε σήμερα την ''αποχαιρετιστήρια'' συνέντευξή του ως υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι ήδη είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε ανθρώπινο επίπεδο με έναν από τους βουλευτές που είχαν υπογράψει τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά το ζήτημα δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα.

    ''Δεν αξιολογούμε τους βουλευτές, όμως τώρα ανοίγεται μία νέα προοπτική, μια νέα ελπίδα, ένα νέο όραμα και η απόφασή μας ήταν επιβεβλημένη''.

    Σε ερώτηση ''αν πρόκειται να ιδρύσει νέο κόμμα'', σημείωσε ότι πρόκειται για αναδιοργάνωση του ίδιου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, και χαρακτήρισε νέο μεγάλο βήμα για την Ελλάδα τη διαδικασία ανοιχτής ψηφοφορίας για την επικείμενη ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος.

    Μιλώντας προηγουμένως στους ευρωβουλευτές με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τους ζήτησε να δραστηριοποιηθούν και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης με έμφαση στη διαφθορά.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ"

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ερώτηση σχετικά με την Οδηγία 2003/86 του Συμβουλίου που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2003, σχετικά με το «δικαίωμα επανένωσης οικογενειών μεταναστών» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    Στην ερώτησή του ο Αλέκος Αλαβάνος επισήμανε ότι στο άρθρο 4 παραγ.1 της ανωτέρω Οδηγίας, δίνεται το δικαίωμα στα κράτη μέλη να περνούν ακόμη και παιδιά ηλικίας 12 ετών από ειδικές εξετάσεις γνώσεων και ικανοτήτων για να διαπιστώνουν αν διαθέτουν τον απαιτούμενο βαθμό «ενσωμάτωσης» προκειμένου να τους δοθεί άδεια για να ξανασμίξουν με τις οικογένειες τους που ζουν νόμιμα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι: «όταν κάποιο τέκνο είναι ηλικίας άνω των δώδεκα ετών και φθάνει ανεξάρτητα από την υπόλοιπη οικογένειά του, το κράτος μέλος μπορεί, πριν επιτρέψει την είσοδο και τη διαμονή του δυνάμει της παρούσας Οδηγίας, να εξετάζει κατά πόσον πληροί όρο ενσωμάτωσης».

    Τόνισε ότι πρόκειται για «αφάνταστη βαρβαρότητα που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την συναίνεση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία είχε παρουσιάσει τα παζάρια της Οδηγίας αυτής μια από της μεγάλες επιτυχίες της Προεδρίας της».

    «Αν ένα παιδί 12 χρονών από ένα χωριό του Ιράκ ή του τουρκικού Κουρδιστάν απαντήσει ότι «Πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι το Μιλάνο ή ότι η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πράσινη θα καταδικασθεί να ζήσει ξεριζωμένο από την οικογένειά του, είναι ντροπή και μαρτύριο Ιεράς Εξέτασης για ανήλικα παιδιά, υπογράμμισε.

    «Η Οδηγία αυτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και με τον Χάρτη Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγγυώνται το Δικαίωμα της οικογενειακής ζωής. Μόνο ο γάλλος ρατσιστής Λεπέν θα μπορούσε να εφαρμόσει μια τέτοια Οδηγία, που δυστυχώς και η ελληνική Κυβέρνηση ενέκρινε», επισήμανε.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντικ Ρότσε δήλωσε για το θέμα: «Σύμφωνα με τις Συνθήκες ο ρόλος του Συμβουλίου δεν είναι να σχολιάζει την ερμηνεία νομοθετικών πράξεων. Δεν θέλω να δώσω μια αποθαρρυντική απάντηση στον ευρωβουλευτή ή να μειώσω την αξία της ερώτησής του αλλά τελικά το θέμα θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

    [07] ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΡΟΝΤΙ

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Η σημερινή συνάντηση είχε και προσωπικό χαρακτήρα, αφού ήταν η τελευταία φορά που ο κ. Παπανδρέου είδε τον Πρόεδρο της Επιτροπής με την ιδιότητά του υπουργού Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον κ. Πρόντι τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό δεν είναι σαφείς και κάλεσε την Αγκυρα να διευκρινίσει αν αποδέχεται το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και ότι θα καταβληθούν πολλές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος τους επόμενους μήνες.

    Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές θέσεις για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, το σχέδιο Ανάν, για το οποίο έχει γίνει πολύς κόπος και έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες. Το ζητούμενο, είπε, που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η τουρκική πλευρά είναι, αν το πλαίσιο αυτό είναι αποδεκτό για την Αγκυρα και αν οι θέσεις της για την επίλυση του Κυπριακού είναι συμβατές προς την κοινοτική νομοθεσία.

    [08] ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΖΗΜΙΩΝ:ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ 10%

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Αύξηση 10% παρουσίασε η παραγωγή ασφαλίστρων της Ασπίς Πρόνοια Ζημιών το 2003, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η αξία των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθε πέρυσι στα 61,2 εκατ. ευρώ, έναντι 55,8 εκατ. ευρώ το 2002.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εταιρείας, τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής παρουσίασαν οι κλάδοι Περιουσίας με 10,8 εκατ. Ευρώ, Γενικής Αστικής Ευθύνης με 2,8 εκατ. ευρώ και οι τεχνικοί κλάδοι με 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή του κλάδου Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων ανήλθε σε ποσοστό 48% επί της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων του οικονομικού έτους 2003.

    [09] ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 1.000 ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ ανά φοιτητή στους φορολογούμενους που έχουν παιδιά, τα οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους.

    Σύμφωνα με τη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που καθορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται από τις εφορίες ταυτόχρονα με την κατάθεση τριών δικαιολογητικών.

    Οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο - αίτηση, το οποίο θα τους χορηγείται από τις εφορίες και στο οποίο θα αναγράφουν τα στοιχεία τους και τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου, ενώ θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος.

    Η αίτηση - δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου κατοικίας του φοιτητή και βεβαίωση της σχολής του φοιτητή για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στην εφορία όπου υπάγεται ο δικαιούχος, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται μετρητά με την κατάθεση των δικαιολογητικών.

    Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εφοριών θα πραγματοποιούν έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις αιτήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταβληθεί το επίδομα σε φορολογούμενους, οι οποίοι δεν το δικαιούνται.

    Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι το οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας του φοιτητή να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, όριο το οποίο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Επίσης ο φοιτητής θα πρέπει να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους, όρος που δεν ισχύει για τους πρωτοετείς.

    [10] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 3-5% ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Την καταβολή στις συντάξεις αναδρομικά από 1.1.2004 αυξήσεων που κυμαίνονται από 3% έως 5%, εισηγήθηκε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας στον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Για τις συντάξεις κύριας και επικουρικής ασφάλισης του ΙΚΑ, του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, του ΟΑΠ-ΔΕΗ, του ΤΑΠ-ΗΛΠΑΠ και του ΤΑΠ-ΟΤΕ για ποσό έως 500 ευρώ ο κ. Ρέππας προτείνει αύξηση της τάξης του 5% και από 501 έως 1.000 ευρώ αύξηση 3%.

    Οι συντάξεις πρόνοιας που χορηγεί ο ΟΓΑ αυξάνονται από 170 σε 200 ευρώ το μήνα, ενώ κατά 30 ευρώ αυξάνεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και διαμορφώνεται σε 140 ευρώ.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων μπορούν να χορηγήσουν αυξήσεις έως 5% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και την οικονομική δυνατότητα του κάθε φορέα. Οι αυξήσεις των εφάπαξ προτείνεται να κινούνται μέχρι 5%.

    Όσον αφορά στους υπόλοιπους φορείς ασφάλισης οι αυξήσεις προτείνεται να κινούνται στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής και να διαμορφώνονται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε ταμείου.

    Τέλος, ο κ. Ρέππας προτείνει να μην υπόκεινται στους περιορισμούς της εισοδηματικής πολιτικής οι παροχές ασθενείας των ασφαλιστικών οργανισμών.

    [11] ΣΕΒΕ: 550 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ 21 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ PARTENARIAT ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Εκδήλωση τύπoυ Partenariat (προκαθορισμένα ραντεβού μεταξύ επιχειρηματιών) οργανώνεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε,. στις 7 - 8 Ιουνίου 2004, στην πόλη Σάλα, 120 χλμ από τη Στοκχόλμη, από το Εuro Info Center Malar Region, με συντονιστή για όλη την Ελλάδα το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν νέες ευκαιρίες για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους σε αγορές εντός και εκτός Ευρώπης, θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν υποψήφιους συνεργάτες, στους τομείς: Μεταλλικά Προϊόντα και Εργαλεία, Επεξεργασία Μετάλλου, Επεξεργασία Ξύλου, Ηλεκτρονικά - Πληροφορική, Τρόφιμα και Ποτά, Τουρισμός και Προϊόντα για άτομα με ειδικές ανάγκες & ηλικιωμένους

    Οι 550 περίπου επιχειρηματίες οι οποίοι θα λάβουν μέρος θα προέρχονται από 21 χώρες και συγκεκριμένα τις Σουηδία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Καζακστάν, Κίνα, Λάτβια, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, και Συρία.

    Οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να ζητήσουν μέχρι τις 10 Μαρτίου 2004 από τον ΣΕΒΕ την αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα συμπληρώσουν στην αγγλική γλώσσα το προφίλ της επιχείρησής τους και το είδος της συνεργασίας που επιθυμούν. Έτσι θα συμπεριληφθούν στον κύριο κατάλογο της εκδήλωσης, με τις βασικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες, που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2004, ώστε να καταστεί πιο εύκολος ο εντοπισμός των πιθανών συνεργατών.

    [12] ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Διακυμάνσεις καταγράφονται κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επικείμενες εταιρικές ανακοινώσεις, καθώς μέχρι την Παρασκευή, πάνω από 140 αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, όπως η Exxon Mobil, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου.

    Στο οικονομικό μέτωπο κατά 6,9% στα 6,47 εκατ. αυξήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών το Δεκέμβριο, έναντι του προηγούμενου αριθμού των 6,06 εκατ., ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στα 6,1%.

    Σε θετικό πρόσημο γύρισε (+0.68%) η μετοχή της Schering-Plough, αν και κατά το άνοιγμα κινήθηκε χαμηλότερα, καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 181 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2003, έναντι κερδών 313 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

    Στον ίδιο κλάδο κέρδη 2,58% σημειώνει και η Merck, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας αναμένει σημαντική άνοδο της μετοχής της στο επόμενο διάστημα, λόγω της παρουσίασης νέων προϊόντων.

    Παράλληλα, η Schwab SoundView αναβάθμισε την PeopleSoft σε «outperform» (προσδοκίες για άνοδο) από «neutral», ενώ αναθεώρησε θετικά και την τιμή στόχο στα 29 από τα 22,50 δολάρια. Σε «outperform» από «neutral» αναβάθμισε η Credit Suisse First Boston την Time Warner, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του 2004. Η μετοχή της εταιρίας σημειώνει κέρδη 0,58%.

    Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα μεγέθη της American Express, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών θα έχει κέρδη 59 σεντς ανά μετοχή, από 52 σεντς πέρυσι, της McDonalds, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη 35 σεντς ανά μετοχή, από 25 σεντς πέρυσι και της Texas Instruments, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ύψους 19 σεντς ανά μετοχή, από μόλις 6 σεντς πέρυσι.

    Στις 19.50, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,20 και διαμορφωνόταν στις 10.589,63 μονάδες, o Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 2.121,11 μονάδες, μειωμένος κατά 0,13% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 ανερχόταν στις 1.142,65 μονάδες, αυξημένος κατά 0,10%.

    Σ.Α.

    [13] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Η ανάμειξη των ΗΠΑ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού είναι καλοδεχούμενη «φτάνει να οδηγεί σε βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία και σχολιάζοντας την πρόταση για διορισμό μεσολαβητή στο Κυπριακό είπε ότι «οι οποιεσδήποτε άλλες διεργασίες, οι οποίες πιθανόν να εκφεύγουν από τα πλαίσια του ΟΗΕ, για μας δεν είναι καλοδεχούμενες και μας δυσκολεύουν».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, να προσέλθει σε συνομιλίες οποτεδήποτε συγκαλέσει τις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιό του και να επιτευχθεί ''με έντιμο συμβιβασμό'' μία λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

    Υποδεχόμενος σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου του Λουξεμβούργου Λίντιε Πόλφερ και τους συνεργάτες τους που πραγματοποιούν τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του κοινοβουλίου και του κυπριακού λαού και θερμές ευχαριστίες για τη στάση του Λουξεμβούργου και την υποστήριξη που παρείχε μέχρι τώρα και εξακολουθεί να προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ανταπαντώντας στον κ. Χριστόφια και σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε το θαυμασμό του για την ταχύτητα και τη συνέπεια με την οποία η Κύπρος κατάφερε να εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δήλωσε ότι αυτός και η κυβέρνησή του, καθώς και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσδοκούν λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου οπόταν η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Η ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Η διαχωριστική γραμμή πρέπει να εξαφανιστεί, δήλωσε o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Γιούνκερ, μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο Λευκωσίας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε συνοδευόμενος από το Δήμαρχο της πρωτεύουσας Μιχαλάκη Ζαμπέλα στην οδό Λήδρας και είδε με τα μάτια του τη γραμμή που διαχωρίζει στα δύο τη Λευκωσία.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το σχόλιό του τώρα που είδε την εικόνα της διαίρεσης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ''έχω γράψει στο βιβλίο μόνο μία πρόταση, ότι αυτό (η διαίρεση) πρέπει να εξαφανιστεί''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ

    Στοκχόλμη, 26 Ιανουαρίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Στη σουηδική πρωτεύουσα βρίσκεται σήμερα ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε, ο οποίος συμμετέχει σε ένα διεθνές φόρουμ που διεξάγεται στη Στοκχόλμη και έχει ως θέμα την παρεμπόδιση της γενοκτονίας. Ο κ. Ναστάζε θα παρακαθίσει και στο γεύμα που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρλ Γκούσταβ ο 14ος ενώ θα συναντηθεί και με τον Σουηδό ομόλογό του Γκόραν Περσον.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 83 μονάδων ώθησαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) οι τραπεζικοί τίτλοι, με το Γενικό Δείκτη να παραμένει σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

    Η αγορά κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 83,02 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 676 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, αξίας 405.000 λιρών.

    Ανοδος της τάξης του 1% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 349,05 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Σε μία λαμπρή εκδήλωση στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004" πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των ομίλων και του αγωνιστικού προγράμματος του Ολυμπιακού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης Γυναικών των Αγώνων του 2004.

    Οι μεγάλες δυνάμεις της Παγκόσμιας Καλαθοσφαίρισης θα μετάσχουν από τις 14 έως τις 28 Αυγούστου στους Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, ενώ η τελική φάση του Τουρνουά θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΟΑΚΑ.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης της Ελλάδας η οποία θ' αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα το αντίστοιχο συγκρότημα της Ρωσίας.

    Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη επεσήμανε μεταξύ άλλων:

    «Σήμερα έχουμε δύο πολύ σημαντικούς λόγους για να θεωρήσουμε ότι αυτή είναι μια πολύ καλή συγκυρία. Καταρχάς ήμαστε 200 ημέρες πριν τους Αγώνες της Αθήνας και βέβαια η σημερινή κλήρωση του Ολυμπιακού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης Γυναικών έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους μας, μιας για πρώτη φορά συμμετέχει και η ελληνική ομάδα. Αυτό βέβαια δείχνει τι κληρονομιά αφήνουν οι Αγώνες στον τόπο τους. Ο κόσμος, ο κάθε φίλαθλος θα πληροφορηθεί το πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα και θα μπορεί να επιλέξει τα εισιτήρια για τους Αγώνες. Σας διαβεβαιώνω ότι σε 200 ημέρες θα ήμαστε έτοιμοι όχι για το καλό, αλλά για το καλύτερο. Εύχομαι μια μεγάλη διάκριση για την ελληνική ομάδα».

    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Γενικός γραμματέας της FIBA Patrick Baummann απηύθυνε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χαιρετιστήριο μήνυμα προς τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Baummann όπως και ο γενικός Γραμματέας επί τιμή Borislav Stankovic, δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω απαγόρευσης των πτήσεων από τη Γενεύη.

    Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή και την Ελληνική Ομοσπονδία για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην κοιτίδα τους. Προσβλέπουμε με ανυπομονησία προς αυτή τη διοργάνωση και θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία».

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζώνης της FIBA Γιώργος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της σημασίας που έχει η αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εξέφρασε την επιθυμία της μόνιμης τέλεσης τους στην Ελλάδα στο μέλλον, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ και του ΟΗΕ.

    Το συντονισμό και την παρουσίαση της διαδικασίας της κλήρωσης έκανε ο Τεχνικός Επιτετραμμένος της FIBA Lubomir Kotleba.

    Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης, μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, εκπρόσωποι του αθλητικού κόσμου, πρέσβεις των χωρών που θα λάβουν μέρος στο Ολυμπιακό Τουρνουά, πρόεδροι και γενικοί γραμματείς συλλόγων μπάσκετ ανδρών και γυναικών, διεθνείς διαιτητές, αθλήτριες του μπάσκετ κ.α.

    Οι 12 ομάδες κληρώθηκαν σε δύο ομίλους ως εξής:

    Α' ΟΜΙΛΟΣ: Ρωσία, Νιγηρία, Ιαπωνία, ΕΛΛΑΔΑ, Βραζιλία.

    Β' ΟΜΙΛΟΣ: ΗΠΑ, Κίνα, Ισπανία, Τσεχία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

    1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (14/8/2004)

    Ελλάδα - Ρωσία, Αυστραλία - Νιγηρία, Ιαπωνία - Βραζιλία, Ισπανία - Τσεχία, ΗΠΑ -Νέα Ζηλανδία, Κορέα - Κίνα.

    2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (16/8/2004)

    Ρωσία - Αυστραλία, Βραζιλία - Ελλάδα, Νιγηρία - Ιαπωνία, Τσεχία - ΗΠΑ, Κίνα -Ισπανία, Νέα Ζηλανδία - Κορέα

    3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18/8/2004)

    Βραζιλία - Ρωσία, Ιαπωνία - Αυστραλία, Ελλάδα - Νιγηρία, Κίνα - Τσεχία, Κορέα -ΗΠΑ, Ισπανία - Νέα Ζηλανδία.

    4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20/8/2004)

    Ρωσία - Ιαπωνία, Νιγηρία - Βραζιλία, Αυστραλία - Ελλάδα, Τσεχία - Κορέα, Νέα Ζηλανδία - Κίνα, ΗΠΑ - Ισπανία.

    5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22/8/2004)

    Νιγηρία - Ρωσία, Ελλάδα - Ισπανία, Βραζιλία - Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία - Τσεχία, Ισπανία - Κορέα, Κίνα - ΗΠΑ.

    [19] O ΛΑΠΠΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 18ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Ο Ηλίας Λάππας αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 18ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ στον αγώνα ΠΑΟΚ - Ηρακλής 3-1, κέρδισε 17 πόντους, είχε 56% στην υποδοχή σε 34 προσπάθειες, 57% στην επίθεση (16/28), 6 άμυνες και 1 μπλοκ.

    Ανά κατηγορία πρώτευσαν: πόντοι: Ρουμελιώτης Νίκος (ΕΑ Πατρών) 25.3, άσοι: Ρουμελιώτης Νίκος (ΕΑ Πατρών) 6, άμυνες:Δημητρακόπουλος Χρήστος (Ολυμπιακός) 12, μπλοκ: Χριστοφορίδης Μιχαλής (Ρέθυμνο) 5.8, υποδοχή: Δημητρακόπουλος Χρήστος (Ολυμπιακός) 83%, επίθεση: Σουλτανόπουλος (ΑΕ Νίκαια) 86%, index: Γκρανβορκα Φραντζ (Ηρακλής) 0.59.

    [20] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝΩΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Τις πόρτες του Ιβανώφειου βρήκαν κλειστές σήμερα οι παίκτες του Αρη, έπειτα από την απόφαση της διοίκησης του Ηρακλή να κάνει έξωση το τμήμα μπάσκετ. Ετσι η προγραμματισμένη πρωινή προπόνηση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς οι πάικτες δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να προπονηθούν.

    Μετά από παραμονή 20 περίπου λεπτών έξω από το γήπεδο η ομάδα αποχώρησε άπρακτη. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της του ερασιτέχνη Ηρακλή επισήμανε: «Ο Αρης ήταν ενήμερος εδώ και μέρες. Η απόφασή μας τους κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα».

    [21] Ο ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Ο Σάββας Ηλιάδης του Ηρακλή αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών με 42 βαθμούς. Ο άσος του Γηραιού με τους 31 πόντους που σημείωσε (7/8 βολές, 6/13 δίποντα, 4/9 τρίποντα), οδήγησε τον Ηρακλή στη νίκη σε βάρος του ΠΑΟΚ. Δεύτερος στη βαθμολογία αναδείχθηκε ο Ιγκόρ Μασαριάκοφ του Μακεδονικού με 29β.

    Τα αποτελέσματα είναι: Σάββας Ηλιάδης (Ηρακλής) 42, Ιγκόρ Μεσαριάκοφ (Μακεδονικός) 39, Νέστορας Κόμματος (Αρης) 20, Παναγιώτης Λιαδέλης (Ολυμπιακός) 14, Γιάννης Κακιούζης (Ηλυσιακός) 12, Νίκος Αγγελόπουλος (Ηλυσιακός) 10, Χόρας Τζένκινς (ΑΕΚ) 7, Χρήστος Ταπούτος (ΑΕΚ) 5, Νίκος Κούβελας (Ηρακλής) 4, Ιβάν Γκρκάτ (Μαρούσι) 2, Ρούμπεν Ντάγκλας (Πανιώνιος) 1.

    [22] ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ- ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Τον αγώνα Μπάγερν Μονάχου- Ρεάλ Μαδρίτης, που εντάσσεται στη δεύτερη φάση του Champions League και θα διεξαχθεί στο Μόναχο στις 24 Φεβρουαρίου θα παρακολουθήσει ο ομοσπονδιακός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ, ενώ ο συνεργάτης του, Γιάννης Τοπαλίδης, πρόκειται να παρακολουθήσει τρεις αγώνες της ίδιας διοργάνωσης και έναν του UEFA Cup.

    Ο κ. Τοπαλίδης θα παρακολουθήσει τις συναντήσεις Πόρτο-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (25/2), Γιουβέντους-Λα Κορούνια (9/3), Μονακό-Λοκομοτίβ Μόσχας (10/3) και Μπενφίκα-Ρόζενμποργκ (26/2). Επίσης, ο κ. Τοπαλίδης θα παρακολουθήσει στις 7 Φεβρουαρίου τον αγώνα Σάλκε-Μόναχο 1860, καθώς θα μεταβεί για επιμόρφωση στην Γερμανία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπου θα παραμείνει στο διάστημα 2-9/2/2004.

    Στο μεταξύ πρόταση στην Π.Ο. Βελγίου για φιλικούς αγώνες των εθνικών ομάδων ανδρών και ελπίδων στις 17 και 18 Αυγούστου θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες η ΕΠΟ.

    [23] ΣΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Το Γενικό Γραμματέα και το προσωπικό του ΟΗΕ θα τιμήσει φέτος με το Βραβείο Ζαχάρωφ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκοντας να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου στον ρόλο που παίζει ο ΟΗΕ στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι εργάζονται, με κίνδυνο της ζωής τους, για την υπεράσπιση της ειρήνης.

    Το βραβείο απονέμεται ειδικά και για να τιμηθεί η μνήμη του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και των 18 υπαλλήλων του ΟΗΕ που σκοτώθηκαν στις 19 Αυγούστου 2003 στο Ιράκ, αλλά και όλων των άλλων υπαλλήλων του οργανισμού που έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης.

    Το βραβείο θα απονεμηθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου σε επίσημη τελετή που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και θα το παραλάβει ο ίδιος ο Κόφι Αννάν. Στην τελετή θα παραστεί και μια αντιπροσωπεία από υπαλλήλους και από συγγενείς υπαλλήλων που τραυματίστηκαν ή βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια ειρηνευτικής αποστολής ανά τον κόσμο.

    [24] ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε σήμερα την πρόταση του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου να εξομοιωθούν προς τα πάνω οι μισθοί όλων των ευρωβουλευτών.

    Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες από τη βελγική πρωτεύουσα, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας απέρριψαν την πρόταση, η οποία για να τεθεί σε ισχύ χρειαζόταν την ομόφωνη ψήφο των «15».

    Σήμερα, οι αποζημιώσεις (μισθοί) των ευρωβουλευτών καθορίζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται και το μεγαλύτερο μισθό έχουν οι Ιταλοί (11.000 ευρώ), ενώ το μικρότερο θα παίρνουν οι Πολωνοί (600 ευρώ), που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

    [25] ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΛΟΤΤΟ

    Πότσνταμ, 26 Ιανουαρίου 2004 (15:44 UTC+2)

    Μ' ένα δελτίο αξίας 3,75 ευρώ μια Γερμανίδα από το ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης κέρδισε στο γερμανικό ΛΟΤΤΟ το ποσό των 20,2 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ατομικό κέρδος στην ιστορία του παιχνιδιού.

    Η τυχερή ήταν η μοναδική νικήτρια, τόσο στην 1η κατηγορία των νικητών (διανεμήθηκε το ποσό των 16,6 εκατ. ευρώ), όσο και στη 2η (περίπου 3,6 εκατ. ευρώ). Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας Γερμανός από το κρατίδιο του Ζάαρλαντ, ο οποίος είχε κερδίσει το Δεκέμβριο του 2003 το ποσό των 13,2 εκατ. ευρώ.

    Είχαν προηγηθεί απανωτά τζακ-ποτ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που διανεμόταν στην 1η κατηγορία του γερμανικού ΛΟΤΤΟ να εκτιναχθεί πάνω από τα 16 εκατ., όπως είχε ανακοινώσει από την πόλη Πότσνταμ η εταιρία που διαχειρίζεται το παιχνίδι. Μάλιστα, επειδή όλη την προηγούμενη βδομάδα παρατηρήθηκε συνωστισμός στα πρακτορεία, η κλήρωση είχε μετατεθεί από το Σάββατο για σήμερα.

    [26] Η MICROSOFT ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ (SPAM)

    Κάιρο, 26 Ιανουαρίου 2004 (14:09 UTC+2)

    Το πρόβλημα με το ενοχλητικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το αποκαλούμενο spam e-mail, πρόκειται να εξαλειφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα τα όσα ισχυρίστηκε ο ιδρυτής του αμερικανικού κολοσσού Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

    Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γκέιτς μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα σε 18 μήνες τα spams δεν πρόκειται να αποτελούν πλέον σοβαρό ζήτημα».

    Σύμφωνα με το μεγαλομέτοχο και ιδρυτή της Microsoft, η εταιρία του έχει επεξεργαστεί ήδη «συγκεκριμένες λύσεις», οι οποίες αφορούν στα προβλήματα που δημιουργούνται με την αποστολή ανεπιθύμητου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι ειδικοί του διαδικτύου εκτιμούν ότι, σήμερα, πάνω από τα μισά μηνύματα που αποστέλλονται υπό τη μορφή e-mails, είναι spam, γεγονός που επιβαρύνει χρονικά και οικονομικά τις λειτουργίες του Ίντερνετ.

    [27] Ο ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

    Δουβλίνο, 26 Ιανουαρίου 2004 (13:50 UTC+2)

    Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρουντ Λούμπερς, προειδοποίησε την Πέμπτη τους Ευρωπαίους Υπουργούς των Εσωτερικών ότι η επερχόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (Ε.Ε.) μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα ασύλου μερικών από τα νέα κράτη-μέλη, και παρουσίασε λεπτομερείς προτάσεις του για την ενδυνάμωση της ικανότητας της Ε.Ε. να δρα συλλογικά στην επίλυση αυτής και άλλων πρακτικών δυσκολιών.

    Σε ομιλία του προς τους υπουργούς που παρακολούθησαν τη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Δουβλίνο, ο Λούμπερς τόνισε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των δέκα νέων χωρών το Μάιο, σε συνδυασμό με τη θέσπιση πρόσφατης Κοινοτικής νομοθεσίας για το άσυλο (ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής εναρμόνισης), μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πώς και πού θα κατατίθενται αιτήματα ασύλου στη διευρυμένη πλέον Ε.Ε. Μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση στους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που θα περιμένουν εξέταση των υποθέσεών τους στις νέες παραμεθόριες χώρες της Ε.Ε.

    Η δακτυλοσκόπηση και η καταγραφή των αιτούντων άσυλο σύμφωνα με το σύστημα Eurodac, που τέθηκε σε λειτουργία πριν από ένα χρόνο, συνεπάγεται την εύκολη αναγνώριση αιτούντων άσυλο που μετακινούνται από κράτος σε κράτος. Σύμφωνα με τον Κανονισμό "Δουβλίνο ΙΙ" - που επίσης τέθηκε σε ισχύ το 2003 - οι αιτούντες άσυλο μπορεί να επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου, που είναι πιο πιθανό, από πρακτικής άποψης, να είναι μία από τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

    "Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει κίνδυνος να 'πνιγούν' τα ευαίσθητα και αδύναμα συστήματα ασύλου των νέων κρατών της Ε.Ε.", δήλωσε ο Λούμπερς πριν τη συνάντηση. "Αν γίνει αυτό, τότε η πρόσφατη εναρμονισμένη νομοθεσία της Ευρώπης απλώς θα δημιουργήσει ένα καινούριο σύνολο προβλημάτων. Αυτό θα ήταν πράγματι ειρωνικό τη στιγμή που οι απόλυτοι αριθμοί των αιτούντων άσυλο μειώνονται".

    "Υπάρχουν νέα κράτη-μέλη στην Κεντρική Ευρώπη που διαθέτουν σήμερα μόνο 10-15 πραγματογνώμονες στα ζητήματα του ασύλου", είπε. "Μια δεκαετία πριν, δεν είχαν καν σύστημα ασύλου. Τι θα γίνει αν χιλιάδες επιπλέον αιτούντες άσυλο επιστρέφονται σε αυτές τις χώρες, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, από τις χώρες του εσωτερικού της Ε.Ε.; Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι εναρμονισμένες διαδικασίες του ασύλου απλώς να καταρρεύσουν στις νέες χώρες της "μεθορίου", οδηγώντας σε περισσότερες - αντί για λιγότερες - παράνομες μετακινήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών".

    Ο Λούμπερς παρουσίασε στους υπουργούς το σύνολο των προτάσεων της Υ.Α., που προβλέπει μια ευέλικτη αντιμετώπιση αυτού του πιθανού προβλήματος και που θα δώσει μια ώθηση στη διαδικασία εναρμόνισης του ασύλου στην Ε.Ε. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της κατάχρησης του συστήματος ασύλου, χωρίς όμως την υιοθέτηση ακόμα περιοριστικότερης νομοθεσίας που θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των προσφύγων - σε αντίθεση με τους μετανάστες - να βρίσκουν προστασία στην Ευρώπη.

    Οι προτάσεις της Υ.Α., που περιλαμβάνονται σε ένα 7-σέλιδο κείμενο που διατέθηκε στα κράτη-μέλη αμέσως πριν τη συνάντηση του Δουβλίνου, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία-κλειδιά :

    - Ιδρυση ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής, όπου τα αιτήματα ορισμένων κατηγοριών αιτούντων άσυλο να μπορούν να εξετάζονται από έμπειρες ομάδες πραγματογνωμόνων του ασύλου και διερμηνείς, προερχόμενους από όλη την επικράτεια της Ε.Ε.

    - Καθιέρωση συστήματος κατανομής αυτών που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες (επιλεγμένες κατηγορίες), αντί να αφήνονται μεγάλοι αριθμοί προσφύγων σε λίγες μόνο χώρες. Θα πρέπει να δοθεί επαρκής προσοχή σε ειδικούς παράγοντες, όπως η ύπαρξη στενών μελών της οικογένειας των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε μια συγκεκριμένη χώρα της Ε.Ε.

    - Η καθιέρωση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού συστήματος για τη γρήγορη επιστροφή όσων αιτούντων άσυλο κρίνονται ότι δεν είναι πρόσφυγες ή ότι δεν χρήζουν άλλων μορφών διεθνούς προστασίας. Αυτό το σύστημα θα μπορούσε να βασιστεί σε συμφωνίες επανεισδοχής που αποτελούν, επί του παρόντος, αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. με ένα σύνολο χωρών καταγωγής προσφύγων.

    - Η ίδρυση μιας Υπηρεσίας Ασύλου της Ε.Ε. - και σε δεύτερο στάδιο μιας Επιτοπής Προσφυγών Ασύλου για την Ε.Ε. - που θα χειρίζεται τα νέα συστήματα καταγραφής και εξέτασης αιτημάτων και θα αναλαμβάνει κάποιο από το βάρος που υφίστανται μεμονωμένα κράτη, καθώς και θα βεβαιώνει ότι η ευθύνη υποδοχής και ενσωμάτωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.

    [28] ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (12:34 UTC+2)

    Μια παράσταση κλασικού και σύγχρονου χορού, με τους σολίστ της Αγίας Πετρούπολης Yan Smirnov, Veronica Ivanova, Nikita Shcheglov και Tatiana Yashina των θεάτρων «Μαρίινσκι» και «Μουσόργκσκι» ανεβάζει σήμερα στις 21.00 στη Μονή Λαζαριστών ο πολιτιστικός οργανισμός «Νεφέλη».

    Η παράσταση θα ανεβεί επίσης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, στις 28 Ιανουαρίου (21:00) και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, στις 29 Ιανουαρίου (στις 18:00 και 22:00).

    Εισιτήρια προπωλούνται στη Μονή Λαζαριστών, στο Κρατικό Θέατρο, στο Βασιλικό Θέατρο, στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης και στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και η τιμή τους ανέρχεται σε 30 και 25 ευρώ.

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Βιο-ιστορία και Ιστορίες Εγκλεισμού στον Ελληνικό Εμφύλιο" διοργανώνουν αύριο, Τρίτη, στις 18.30 στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Τασούλας Βερβενιώτου "Διπλό βιβλίο, η αφήγηση της Σταματίας Μπαμπάτση, η ιστορική ανάγνωση".

    Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η συγγραφέας του βιβλίου, η Εφη Βουτυρά (από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ο Πολυμέρης Βόγλης (παν/μιο Θεσσαλίας) και η Ελένη Χοντολίδου (ΑΠΘ). Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το κοινό της Θεσσαλονίκης.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΟΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (10:30 UTC+2)

    Εκθεση ελληνικής παράδοσης με τον τίτλο «Παραδοσιακή ποδιά» παρουσιάζεται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μία συλλογή της φιλόλογου και συγγραφέα Πόπης Τσακμακίδου Κωτίδου, στην οποία περιλαμβάνονται 100 ποδιές, κοσμήματα, φορεσιές, προικιά και άλλα αντικείμενα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία έχει μελετήσει και συντηρεί εδώ και χρόνια η συλλέκτρια.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ "ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" ΣΤΟ ΦΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Η έκθεση «Περιπλανήσεις στην πόλη των ανθρώπων 9 Σερραίοι φωτογράφοι» φιλοξενείται από σήμερα μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου στο νέο χώρο του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Μητσαίων 7, στην Αρχαία Αγορά).

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αναστασία Δράκου, Χρήστος Καπλάνης, Χριστίνα Κοβανίδου, Ιωάννα Κρουστάλλη, Βίκυ Δεμερτζή, Στέλιος Λάλας, Δημήτρης Πανταζής, Χριστίνα Παπαφράγκου, Ζαφείρης Τσιπίλης.

    Η ομάδα «Σίγμα» συνδέει νέους φωτογράφους δημιουργούς που δρουν στην πόλη των Σερρών. Αναλαμβάνει Φωτο δράσεις, έχοντας κάθε φορά μια διαφορετική ενότητα.

    Οι φωτογραφίες αυτής της έκθεσης έχουν σαν θεματικό άξονα το αστικό τοπίο και τον άνθρωπο. Εννέα διαφορετικές ματιές στους ανθρώπους μιας μεγαλούπολης, των Σερρών, της -λεγόμενης- περιφέρειας, αλλά και στην ίδια την πόλη. Ματιές στην ανάσα των ανθρώπων που είναι και ανάσα της πόλης.

    [32] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 1ο ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004 (10:17 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του γραπτού διαγωνισμού για την πλήρωση θέσεων του υπουργείου Πολιτισμού που αφορούσε την εξέταση στην ξένη γλώσσα.

    Οι συμμετέχοντες ήταν 1.436, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής 67,5%. Τα θέματα του διαγωνισμού θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα πληροφορηθούν τις προσεχείς μέρες από το διαδίκτυο στη διεύθυνση www.asep.gr


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 January 2004 - 19:13:56 UTC