Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ
  • [02] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ "KΑΠΑ RESEARCH"
  • [04] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ- ΑΝΑΝ
  • [05] ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [06] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [09] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ
  • [10] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΝΔ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΧΩΡΑ ΠΡΙΝ
  • [11] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [12] ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ ΑΠΟΚΤΑ Η ΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [13] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΒΕ
  • [14] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [17] ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [18] ΗΡΑΚΛΗΣ- ΙΩΝΙΚΟΣ 2-1
  • [19] ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] Φ. ΚΑΣΤΡΟ: «ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ»
  • [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [22] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [23] ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
  • [24] Η «ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [25] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [26] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΒΑΡΝΑΛΗ
  • [27] ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ «ΚΑΥΓΑΣ» ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

  • [01] ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

    Άγκυρα, 31 Ιανουαρίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας, Χουσεϊν Τσελίκ, δήλωσε ότι στο Υπουργείο πραγματοποιούνται ουσιαστικές εργασίες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την επαναλειτουργία της υπό τον έλεγχο του κράτους.

    Ο κ.Τσελίκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στον τουρκικό Τύπο, στην Κωνσταντινούπολη, μετά την επίσκεψη του στο Φανάρι, όπου παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για να εορτασμό της 550ης επετείου της ιδρύσεως μίας άλλης Πατριαρχικής Σχολής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, στον οποίο παρέστη και ο έλληνας υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο τούρκος υπουργός τόνισε πως ο Πατριάρχης του είχε αναφέρει το πρόβλημα σχετικά με τη Θεολογική Σχολή και πρόσθεσε: «Έγιναν εργασίες σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει, ποια είναι η νομική υποδομή και γιατί το θέμα αυτό έμεινε σε εκκρεμότητα επί τόσα χρόνια. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    Εξ' άλλου, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε πως θα πρέπει να συσταθεί μία κοινή επιτροπή και να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία τα αρνητικά στοιχεία, το ταχύτερο δυνατό.

    [02] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Καρδίτσα, 31 Ιανουαρίου 2004 (11:58 UTC+2)

    Βέβαιος για την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Καρδίτσα.

    "Εδώ από την καρδιά της αγροτιάς στέλνουμε το μήνυμα ότι 7 Μαρτίου κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα, για τον αγρότη, για την ύπαιθρο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Η παρουσία σας σήμερα", πρόσθεσε, "είναι το μήνυμα ότι δεν μας σταματάει τίποτα. Είναι το μήνυμα από τον αγρότη και την αγρότισσα, ότι είμαστε κοντά στον αγρότη και στην αγρότισσα".

    "Ο αγρότης της Καρδίτσας ξέρει καλά τον αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου για τη σύνταξη του αγρότη, του Ανδρέα Παπανδρέου για τη σύνταξη της αγρότισσας και για τη διεκδίκηση των δικαίων του αγρότη στην ΕΕ", είπε και ευχαρίστησε τους συγκεντρωθέντες για την "τόσο ζωντανή, την τόσο μεγάλη, την τόσο συγκλονιστική αυτή υποδοχή". Πρόσθεσε πως ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου θα "ήταν υπερήφανος για την παρουσία σας εδώ σήμερα".

    "Ενώνουμε το ΠΑΣΟΚ και πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Ενώνουμε το Κίνημα το λαϊκό, ενώνουμε τη δημοκρατική παράταξη σε ένα μεγάλο ρεύμα ανατροπής, αλλαγής και νίκης", τόνισε.

    "Και αυτή είναι η διαφορά μας από τη ΝΔ. Η παρουσία σας εδώ δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ όπως λεέι η ΝΔ, είναι η βούληση του ελληνικού λαού να συνεχίσει ένα σημαντικό έργο αλλά και να γράψουμε μια νέα σελίδα", επισήμανε.

    [03] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ "KΑΠΑ RESEARCH"

    Aθήνα, 30 Ιανουαρίου 2004 (23:32 UTC+2)

    Προβάδισμα 3,8 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας «Κάπα Research», που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΝΕΤ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση με κάλπη που είδε το φως της δημοσιότητας μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την αποκαλούμενη «τροπολογία Πάχτα».

    Ειδικότερα, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 40,2% έναντι 36,4% του ΠΑΣΟΚ . Ακολουθούν το ΚΚΕ, με 5,5%, ο Συνασπισμός με 2,3%, το ΔΗΚΚΙ με 1,8% και το ΛΑ.Ο.Σ. με 1,3%. Το 0,7% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, το 9,2% ότι δεν έχουν αποφασίσει και το 1,4% δεν απάντησε στην ερώτηση.

    Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση με κάλπη της «Κάπα Research», που έγινε τον Δεκέμβριο, πριν από την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου ήταν 7,3% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό 39,7% και το ΠΑΣΟΚ 32,4%.

    Η δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε σήμερα καταγράφει μείωση της διαφοράς στην αποκαλούμενη «παράσταση νίκης», δηλαδή στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές αν αυτές γίνονταν σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 49,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,2% (διαφορά 17,6 ποσοστιαίες μονάδες). Στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίες που έγινε τον Δεκέμβριο, η διαφορά στην «παράσταση νίκης ήταν 34,7 ποσοστιαίες μονάδες (59,2% Νέα Δημοκρατία-24,5% ΠΑΣΟΚ). Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η διαφορά στην «παράσταση νίκης» έχει αυξηθεί , σε σύγκριση με την τηλεφωνική δημοσκόπηση της «Κάπα Research» που έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.

    Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής, ισοψηφούν και συγκεντρώνουν ποσοστό 41%. Ακολουθούν η Αλέκα Παπαρήγα 2,7%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 2,6%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 1,7% και ο Δημήτρης Τσοβόλας με 1%.

    Ωστόσο στο ερώτημα ποιος από τους κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλή θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με 41,1% έναντι 40,3% του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να συγκρίνουν τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Το 38,8% χαρακτηρίζει πιο σύγχρονο τον Γιώργο Παπανδρέου, το 30,1% τον Κώστα Καραμανλή, ενώ το 23,8% θεωρεί και τους δύο εξίσου σύγχρονους και το 6,8% δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο σύγχρονους.

    Το 60,4% απαντά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μεγαλύτερο κύρος στο εξωτερικό, ενώ το 17,5% απαντά ο Κώστας Καραμανλής.

    Στο ερώτημα ποιος είναι πιο αποτελεσματικός, το 38,8% προκρίνει τον Γιώργο Παπανδρέου και το 36,4% τον Κώστα Καραμανλή.

    Οι πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι πιο κοντά στο λαό (40,9%). Το 34,7% απαντά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πιο κοντά στο λαό και το 14% δηλώνει «κανείς από τους δυο»

    Θετική ή μάλλον εξέλιξη χαρακτηρίζουν την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου το 58,8% των ερωτηθέντων.

    Το 18,4% δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο» απ' όσα έχει κάνει μέχρι τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου τις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου. «Αρκετά ικανοποιημένο» δήλωσε το 25,4% των ερωτηθέντων, «λίγο» το 20,4% και «καθόλου» το 31,1%.

    «Πολύ ικανοποιημένο» από όσα έχει κάνει ο Κώστας Καραμανλής, δηλώνει το 18,4% των ερωτηθέντων και «αρκετά» το 25,9%.

    Το επόμενο ερώτημα αφορά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το 46% κρίνει ότι η εκλογή πρόεδρου από τη βάση είναι κάτι που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και πρέπει να τον υιοθετήσουν όλα τα κόμματα , ενώ το 37,9% θεωρεί ότι η εκλογή πρόεδρου των κομμάτων πρέπει να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο από τα συνέδρια τον τρόπο εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Το 54,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις εκλογές με κριτήριο το ποιο κόμμα εκφράζει το καινούργιο. Το 29% απαντά ότι θα επηρεαστεί από τη μέχρι τώρα πορεία των κομμάτων, ενώ το 14% θα κρίνει με βάση την προσωπικότητα του αρχηγού.

    Θετική η μάλλον θετική γνώμη για τον Γιώργο Παπανδρέου έχει το 62,6% των ερωτηθέντων και αρνητική η μάλλον αρνητική το 35,4%.

    Σε ότι αφορά τον Κώστα Καραμανλή, θετική η μάλλον θετική γνώμη έχει το 56,7% και αρνητική η μάλλον αρνητική το 41,8%.

    Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και διεξήχθη με τη μέθοδο της κάλπης από τις 26 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1600 νοικοκυριών.

    [04] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ- ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα προτίθεται να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, φέρεται να έδωσε στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα Σημίτη-Ανάν έγινε αφού είχε προηγηθεί, χθες το απόγευμα, επικοινωνία του κ. Σημίτη με τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, συναντήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον κ. Αναν, τον οποίο και διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει ανά πάσα στιγμή σε συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου του.

    Το συμπέρασμα που αποκόμισε η ελληνική πλευρά απο τη συνομιλία Σημίτη-Ανάν -αλλά και Σημίτη-Παπαδόπουλου- είναι ότι ο γενικός γραμματέας παραμένει επιφυλακτικός καθώς δεν θεωρεί ότι έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέλη σε διαπραγματεύσεις.

     Ο κ.Ανάν θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με όλες τις πλευρές (εκκρεμεί η επαφή του με τον τουρκοκυπριακή ηγεσία) και εξετάσει όλα τα δεδομένα, ενώ, όπως κατέστησε σαφές, θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μόνο εφόσον βεβαιωθεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις επιτυχίας.

    Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Ανάν αναμένεται να έχει τη Δευτέρα και ο υπουργός Εξωτερικών και μέλλοντας υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    [05] ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Μοσούλη, 31 Ιανουαρίου 2004 (14:02 UTC+2)

    Tουλάχιστον εννέα άνθρωποι, πολίτες και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 45 τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά σε αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, μεταδίδει το BBC.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν σε εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ ότι στο δρόμο που σημειώθηκε η έκρηξη υπήρχαν σκορπισμένα διαμελισμένα ανθρώπινα σώματα, ενώ έχουν προκληθεί σοβαρές ζημίες στα κτίρια της γύρω περιοχής.

    Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το παγιδευμένο όχημα πέρασε τις προστατευτικές μπάρες του αστυνομικού τμήματος- βρίσκεται πολύ κοντά στους φοιτητικούς καταυλισμούς του πανεπιστημίου της Μοσούλης- πριν εκραγεί.

    Την ώρα της έκρηξης υπήρχαν στο τμήμα αρκετοί αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν προσέλθει για να εισπράξουν τους μισθούς τους.

    Τα ιρακινά αστυνομικά τμήματα έχουν γίνει συχνά στόχος επιθέσεων, εξ αιτίας της συνεργασίας της αστυνομίας με τις δυνάμεις κατοχής.

    Στις επιθέσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 αστυνομικοί.

    Από βομβιστική επίθεση εναντίον αμερικανικής φάλαγγας στο δρόμο που συνδέει την Τικρίτ με το Κιρκούκ, σκοτώθηκαν τρείς αμερικανοί στρατιώτες.

    Στη Βαγδάτη αντιαρματικές ρουκέτες έπληξαν τη νύχτα της Παρασκευής την πρεσβεία της Ολλανδίας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [06] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ BRITISH AIRWAYS

    Ουάσιγκτον, 31 Ιανουαρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι «αξιόπιστες απειλές» για τρομοκρατικές επιθέσεις οδήγησαν στην ακύρωση διαφόρων πτήσεων από τη Βρετανία και τη Γαλλία προς τις ΗΠΑ.

    «Ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η βρετανική και η γαλλική, έλαβαν πληροφορίες για αξιόπιστη και συγκεκριμένη απειλή και ελήφθη η απόφαση να ακυρωθούν αυτές οι πτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

    Το Reuters μετέδωσε ότι αξιωματούχος των ΗΠΑ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε πως «υπάρχουν ορισμένες πτήσεις για τις οποίες ανησυχούμε και η British Airways έχει ακυρώσει περίπου τις μισές από αυτές».

    «Όλες οι εν λόγω πτήσεις ξεκινούν από την Ευρώπη με προορισμό τις ΗΠΑ. Έχουμε λάβει πληροφορίες για απειλή οι οποίες υποδηλώνουν την επιθυμία της Αλ Κάιντα να στοχεύσει τις συγκεκριμένες αυτές πτήσεις», είπε.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Καστοριά, 31 Ιανουαρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Επίθεση στην Κυβέρνηση και στον Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε από την Καστοριά ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής. «Η Κυβέρνηση που φεύγει, με την ανοχή και τη σύμπραξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, επιδίδεται τώρα σε μια προσπάθεια τακτοποίησης λογαριασμών», είπε ο κ.Καραμανλής προσθέτοντας ότι «στο Υπουργείο Εξωτερικών προωθούν σχέδιο προαγωγών και μετακινήσεων»

    «Η νέα ηθική για την οποία μιλούν αποδεικνύεται κέλυφος σε καθεστωτικές πρακτικές. Ο πανικός που κατέλαβε το ''Σύστημα ΠΑΣΟΚ'' μπροστά στο κοινωνικό ρεύμα που απαιτεί αλλαγή πολιτικής, οδηγεί την ηγεσία του (παλιά και νέα) σε σπασμωδικές κινήσεις, σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, σε λόγια δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο», ανέφερε ο κ.Καραμανλής.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ:

    Φίλες και φίλοι,

    Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην πλατειά κοινωνική συμμαχία που οδηγεί την Πατρίδα μας σ' ένα νέο ξεκίνημα. Το μήνυμα που βγαίνει από κάθε περιοχή της Χώρας είναι ξεκάθαρο. Η κοινωνία απαιτεί αλλαγή πολιτικής, αλλαγή σελίδας, αλλαγή Κυβέρνησης. Το ''σύστημα ΠΑΣΟΚ'' δεν πάει άλλο. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ό,τι είχαν να δώσουν έδωσαν. Κούρασαν και κουράστηκαν.

    Η Κυβέρνηση που φεύγει, με την ανοχή και τη σύμπραξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, επιδίδεται τώρα σε μια προσπάθεια τακτοποίησης λογαριασμών. Στο Υπουργείο Εξωτερικών προωθούν σχέδιο προαγωγών και μετακινήσεων. Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σχεδιάζουν προσλήψεις κατ' επιλογήν. Σ' ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα μεθοδεύουν διορισμούς, έξω από τους όρους και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Η νέα ηθική για την οποία μιλούν αποδεικνύεται κέλυφος σε καθεστωτικές πρακτικές. Ο πανικός που κατέλαβε το ''Σύστημα ΠΑΣΟΚ'' μπροστά στο κοινωνικό ρεύμα που απαιτεί αλλαγή πολιτικής, οδηγεί την ηγεσία του (παλιά και νέα) σε σπασμωδικές κινήσεις, σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, σε λόγια δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, την Κυβέρνηση να επιδίδεται σε μια βιομηχανία κατάθεσης νομοσχεδίων και τροπολογιών. Τροπολογίες που δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη του τόπου αλλά με προεκλογικές σκοπιμότητες. Τροπολογίες που φανερώνουν εξαρτήσεις και διαπλοκές. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να καταθέσουν τροπολογία, με στόχο να απαλλάξουν από κάθε ποινική ευθύνη εκείνους που ασκούσαν παράνομες παρεμβάσεις στη Σοφοκλέους, εκείνους που είχαν εσωτερική πληροφόρηση και έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά σε βάρος 1,5 εκατομμυρίου επενδυτών. Δεν τους αφήσαμε. Είπαμε ότι το έγκλημα αυτό δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Δεν ξέρω ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην ''παλιά'' και τη ''νέα ηθική'' που τώρα επικαλούνται.

    - Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι υπήρξε έγκλημα στο Χρηματιστήριο.

    - Εκείνο που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι ζητήσαμε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά η Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι δεν δέχονται τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    - Εκείνο που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι ζητήσαμε τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών για μια σειρά από υποθέσεις που έστειλε στη Βουλή ο Εισαγγελέας, αλλά όλοι αυτοί που μιλούν για ''νέα ηθική'', όλοι αυτοί που μιλούν για ''αυτοκάθαρση'' είπαν ''όχι''.

    - Εκείνο που ξέρουν, όλοι σ' αυτόν τον Τόπο, είναι ότι η Βουλή κλήθηκε να διερευνήσει δεκατέσσερις υποθέσεις παρανομιών, διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά η Κυβέρνηση είπε ''όχι'' και στις δεκατέσσερις.

    Όλα αυτά απεικονίζουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά από 20 χρόνια παραμονής του ίδιου κόμματος στην εξουσία. Αποκαλύπτουν τη σχέση τους με το καθεστώς της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Αποδεικνύουν το έλλειμμα συνέπειας και αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει τα ανέξοδα λόγια της νέας ηγεσίας ΠΑΣΟΚ.

    Φίλες και φίλοι,

    Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης. Σήμερα όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε τις προοπτικές της χώρας. Κατηύθυνε τους καρπούς της ανάπτυξης στους ''λίγους'', αγνοώντας, περιφρονώντας, εγκαταλείποντας τους πολλούς. Το Σύστημα ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε φαινόμενα αλαζονείας φαινόμενα διαφθοράς και ασυδοσίας, φαινόμενα παρακμής. Οι πολιτικές τους καθήλωσαν την Περιφέρεια και την ελληνική ύπαιθρο. Μετέτρεψαν τη Χώρα σε επενδυτική έρημο. Μείωσαν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας και αποθάρρυναν την υγιή επιχειρηματική δράση. Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αποδυνάμωσαν το κοινωνικό κράτος και εγκατέλειψαν τις υπηρεσίες Υγείας. Η δήθεν δωρεάν Παιδεία έγινε το πιο βαρύ οικονομικό φορτίο για κάθε οικογένεια. Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Οικονομίας αποτελεί κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική. Εκτιμά ότι το έλλειμμα εφέτος θα είναι διπλάσιο από αυτό που υπολογίζει η Κυβέρνηση. Επισημαίνει ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής σημαίνει συνέχεια στον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια. Χαρακτηρίζει ακατάλληλη τη σημερινή οικονομική πολιτική και επισημαίνει ότι, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα απέτυχε να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες.

    Όλα τα στοιχεία πιστοποιούν ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα τη συντήρηση του κομματικού κράτους και όχι την εξυγίανση της οικονομίας. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ νοιάστηκαν για τους αριθμούς (νοιάστηκαν για την πλαστογράφηση των αριθμών) και ξέχασαν τους ανθρώπους. Κατέληξαν τελικά στους κρυφούς λογαριασμούς και τα διπλά βιβλία. Αφήνουν κρυφά ελλείμματα, κρυφά χρέη και κρυφή ανεργία. Ο Νομός Καστοριάς, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, έχει βυθισθεί στην ανεργία και την οικονομική στασιμότητα. Η επίσημη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (που αποκαλύπτει τον κρυφό Xάρτη της ανεργίας) περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία. Η Καστοριά κατέχει το αρνητικό ρεκόρ ανεργίας με ποσοστό πάνω από 24%. Ένας στους τέσσερις πολίτες του Νομού βρίσκεται χωρίς δουλειά. Σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Η ελπίδα της Χώρας, η νέα γενιά, έχει μπει στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτοί που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια ξέχασαν ότι πίσω από τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται άνθρωποι, οικογενειάρχες με αξιοπρέπεια. Βρίσκονται νέοι, με ικανότητες, με σπουδές και διάθεση για δουλειά Η ανεργία έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τις τοπικές κοινωνίες. Όχι μόνο εδώ (όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία), αλλά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι υποσχέσεις για 600.000 νέες θέσεις εργασίας που μοίραζε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, έγιναν σχεδόν περίπου 600.000 θέσεις ανεργίας.

    Και, όμως, αντί απολογισμού, αντί υπεύθυνου σχεδιασμού, επιδίδονται σε νέα πυροτεχνήματα. Η νέα ηγεσία τους έκανε σημαία της την πρόταση του Λαυρίου. Μια πρόταση για τετραετή ανασφάλιστη εργασία των νέων! Μια πρόταση που καταργεί βασικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα των νέων και επιφυλάσσει κινδύνους απολύσεων γι΄ αυτούς που ήδη εργάζονται! Μια πρόταση που ισοδυναμεί με συνταγή ανακύκλωσης της ανεργίας!

    Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης και όχι για την ανακύκλωση της ανεργίας. Πιστεύουμε ότι έστω και τώρα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε σοβαρές αποφάσεις, καλά μελετημένες, μακριά από πειραματισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια που δεν οδηγούν πουθενά. Από εδώ, από την Καστοριά, που μαστίζεται από την ανεργία ξεκινάμε τη μεγάλη μάχη για την τόνωση της απασχόλησης. Με ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Με συγκροτημένη στρατηγική στόχευση. Με ρεαλιστικό όραμα για τη Νέα Ελλάδα. Η πολιτική μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο ''εκπαίδευση νέα ανάπτυξη - απασχόληση''.

    - Επενδύουμε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, το ανθρώπινο Κεφάλαιο, τις νέες τεχνολογίες. Συνδέουμε την Εκπαίδευση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας.

    - Επιταχύνουμε την ανάπτυξη, με ρυθμούς πάνω από 5%.

    - Επενδύουμε στο δυναμισμό της τοπικής κοινωνίας.

    - Στηρίζουμε το μικρομεσαίο έμπορο και βιοτέχνη, τον αγρότη, το νέο επιστήμονα, την εργαζόμενη μητέρα.

    - Εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα οδηγήσει με σιγουριά στην πραγματική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    - Από εδώ, από την Καστοριά, δίνουμε τέλος στο μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέτουμε τη νέα επιχειρηματικότητα, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο της Νέας Οικονομικής Πολιτικής.

    Τα όσα έχουν συμβεί στον κλάδο της γουνοποιίας είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το σημαντικό αυτό κλάδο της τοπικής οικονομίας. Δεκάδες βιοτεχνίες που απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους και συντηρούσαν την οικονομία του Νομού οδηγήθηκαν στην πτώχευση. Η Κυβέρνηση, όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετώπιζε τους μικρομεσαίους μόνο σαν πηγή άντλησης εσόδων για τη συντήρηση του σπάταλου κομματικού κράτους. Οι αναδρομικές φορολογίες, (που επιβάλλονται ακόμη και σήμερα, με τα λεγόμενα τεκμήρια συνάφειας) έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος της λειτουργίας τους. Τα επιτόκια και τα ληστρικά πανωτόκια που δεν ρυθμίσθηκαν ποτέ, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό τοπίο υπερχρέωσης για τις μικρές βιοτεχνίες του Νομού. Η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την Περιφέρεια απομάκρυνε επενδύσεις και βύθισε την ελληνική ύπαιθρο στο μαρασμό.

    Είναι ώρα να αλλάξουμε σελίδα! Γνωρίζουμε πολύ καλά το ρόλο των μικρομεσαίων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυσή τους με ουσιαστικές δράσεις, αποτελεσματικές πολιτικές, ορθολογική αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

    - Μειώνουμε τη γραφειοκρατία για την ένταξη των επενδύσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα.

    - Θεσμοθετούμε κίνητρα για τη συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    - Διευκολύνουμε την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Αντί της σημερινής άδειας, θα ξεκινούν τη λειτουργία τους με ελάχιστες διαδικασίες και ο έλεγχος θα γίνεται στους 12 πρώτους μήνες.

    - Ειδικά για τις βιοτεχνίες του νομού Καστοριάς θέτουμε σε εφαρμογή μέτρα αναδιάρθρωσης της παραγωγής με έμφαση στα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα. Ενισχύουμε το εμπόριο γουναρικών σε ξένες αγορές στηρίζοντας την προβολή τους και απαλλάσσοντας τους βιοτέχνες από περιττές διαδικασίες.

    - Διευρύνουμε τις δυνατότητες συμμετοχής των μικρομεσαίων στα κοινοτικά προγράμματα, με αναθεώρηση των σχετικών προϋποθέσεων.

    - Χρηματοδοτούμε τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας σε κάθε τοπικό Επιμελητήριο, η οποία θα αναλαμβάνει, για λογαριασμό του μικρού επιχειρηματία, τη διεκπεραίωση των συναλλαγών του με τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Πιστεύουμε ότι ο Νομός Καστοριάς μπορεί, παράλληλα, να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο. Η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Το μέλλον απαιτεί να κινηθούμε σε ανοικτούς ορίζοντες. Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

    Φίλες και φίλοι,

    Στη Νέα Οικονομική Πολιτική, σημαντική θέση κατέχει ο αγροτικός τομέας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση που φεύγει αντιμετώπισε τον Ελληνα παραγωγό σαν μία χαμένη υπόθεση, χωρίς μέλλον και περιθώρια ανάπτυξης. Δεν διεκδίκησε όσα δικαιούνταν οι αγρότες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν διασφάλισε τις προοπτικές της πρωτογενούς παραγωγής. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας. Γνωρίζετε το πρόγραμμά μας για την έξοδο του αγροτικού τομέα από κύκλο των χαμένων ευκαιριών.

    Θέτουμε σε εφαρμογή μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική.

    - Η ενίσχυση των μονάδων τυποποίησης και η προβολή των τοπικών προϊόντων, όπως τα μήλα του νομού Καστοριάς αποτελούν βασικό στόχο της πολιτικής μας.

    - Προτάσσουμε την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να υλοποιούν χωρίς προβλήματα τα προγράμματα ανάπτυξης των μονάδων τους.

    - Στηρίζουμε τον ΕΛΓΑ ώστε εντός τριμήνου να καταβάλλονται όλες οι αποζημιώσεις και σε περίπτωση καθυστέρησης να καταβάλλονται έντοκα.

    - Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την ένταξη σε ειδικά προγράμματα των νέων αγροτών που αποτελούν τον πυρήνα της περιφερειακής ανάπτυξης.

    - Ρυθμίζουμε τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη και δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξη των αγροτών.

    - Και θέλω ακόμα να τονίσω, ότι αυξάνουμε τη σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα, στα 330 ευρώ, μέσα στην πρώτη τετραετία, μέχρι το 2008. Το οφείλουμε αυτό στους απόμαχους της υπαίθρου. Είναι ένα μέτρο καλά μελετημένο και ενταγμένο στο οικονομικό μας πρόγραμμα, που ανακοινώνεται σε λίγες μέρες.

    Φίλες και φίλοι,

    Στη νέα εποχή που διανοίγεται με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Έλληνες παραγωγοί, γεωργοί ή κτηνοτρόφοι, μπορούν να αποκομίσουν οφέλη διεκδικώντας μερίδια σε νέες αγορές. Ο αγροτικός τομέας δεν είναι χαμένη υπόθεση όπως υποστήριζαν έως σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε!

    Και θέλω στο σημείο αυτό να κάνω μια απλή παρατήρηση. Άκουσα με έκπληξη ότι αντιγράφουμε θέσεις, λέει, άλλων. Μα, τί να αντιγράψεις από μια λευκή κόλλα χαρτί; Αλλά, πέραν τούτου, η αλήθεια είναι ότι άλλοι είναι οι αντιγραφείς. Άλλοι αντιγράφουν το δικό μας πρόγραμμα. Άλλωστε, το δικό μας αγροτικό πρόγραμμα μετά από μακρά μελέτη, μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, παρουσιάστηκε, όπως ξέρετε, τον Ιούνιο του 2003. Αυτή είναι η αλήθεια. Άλλοι, λοιπόν, επιδίδονται σε φωτοβολίδες, σε πυροτεχνήματα κενά περιεχομένου και εξαγγελίες τελευταίας ώρας. Αλλά, ποια είναι η πραγματικότητα: Φίλες και φίλοι, οι πολίτες τους είδαν, τους γνώρισαν, τους ξέρουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    - Από τις 8 του Μάρτη θέτουμε σε εφαρμογή μια Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δημιουργούμε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των Τοπικών Παραγωγικών Φορέων.

    - Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις αντιξοότητες, τις δυνατότητες, και τις ευκαιρίες που έχει μπροστά της κάθε περιοχή της Πατρίδας μας.

    - Ενισχύουμε το ρόλο των συνοριακών φυλάκων και φροντίζουμε, τόσο για την άρτια εκπαίδευση, όσο και για τον κατάλληλο εξοπλισμό τους.

    - Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση των αστυνομικών, που (ειδικά στις ακριτικές περιοχές) είναι αντιμέτωποι με την έξαρση της εγκληματικότητας και ιδίως τη διακίνηση ναρκωτικών.

    Βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση του Νομού είναι η ολοκλήρωση των έργων υποδομής.

    - Είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του πλούσιου υδάτινου δυναμικού με την αποπεράτωση των φραγμάτων που βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης (Βράχου, Γέρμας και Βασιλειάδας).

    - Όπως επίσης και η κατασκευή του φράγματος του Νεστορίου και Αγίου Αντωνίου που δίνει νέες δυνατότητες στους παραγωγούς.

    - Επείγει η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, που μπορεί να βάλει τέλος στην απομόνωση του Νομού Καστοριάς.

    - Προτάσσουμε τη σύνδεση της Καστοριάς με την Πτολεμαΐδα για την ανάπτυξη του τουρισμού και την τόνωση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή.

    - Ενισχύουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές του Νομού. Στηρίζουμε την προσπάθειά σας για ανάδειξη της Λίμνης της Καστοριάς, των βυζαντινών μνημείων και των αρχοντικών που παραμένουν απροστάτευτα.

    Φίλες και φίλοι,

    Η κοινωνία απαιτεί σήμερα ένα πραγματικά ανθρώπινο κράτος. Ζητά, επιτέλους, ένα Σύστημα Υγείας, υψηλής ποιότητας στην υπηρεσία όλων των πολιτών, όπου κι αν ζουν. Ένα αναβαθμισμένο σύστημα Παιδείας, για όλα τα παιδιά και όχι μόνο για τους λίγους. Η Νέα Εποχή απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, μεγάλων κοινωνικών ομάδων:

    - Του αγροτικού κόσμου.

    - Των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    - Των χαμηλόμισθων.

    - Της εργαζόμενης γυναίκας.

    - Απαιτεί λύσεις στα μεγάλα, καθημερινά προβλήματα:

    - Τη νέα φτώχεια.

    - Την ανεργία.

    - Την ακρίβεια.

    Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος. Προετοιμάζουμε μέτρα που παράγουν απτό αποτέλεσμα, για όλους τους πολίτες και, πρωτ' απ' όλα, για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Δίνουμε άμεση προτεραιότητα:

    Πρώτον: Στη στήριξη των οικονομικά? ασθενέστερων. Για το σκοπό αυτό δημιουργούμε Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Μέριμνας. Οι πόροι να βοηθούν εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

    Δεύτερον: Τη? στήριξη της Οικογένειας. Με έναν από τους πρώτους νόμους της Νέας Διακυβέρνησης προχωρούμε στο χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά. Παράλληλα οι άνεργοι νέοι και νέες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, ώστε να υπάρχει φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

    Τρίτον: Οι νέες και? νέοι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μας, εφόσον είναι άνεργοι, θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξή τους από τον ΟΑΕΔ.

    ? Τέταρτον: Αναβαθμίζουμε το Σύστημα Υγείας με την καθιέρωση της ελεύθερης επιλογής γιατρού και του οικογενειακού γιατρού.

    Πέμπτον: Δίνουμε οριστική? λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια. Η τελική οφειλή σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού δανείου.

    Φίλες και φίλοι,

    Η Κοινωνία απαιτεί σήμερα να αλλάξουν οι πολιτικές, να αλλάξουν οι πρακτικές, να αλλάξουν οι νοοτροπίες του χτες. Απαιτεί πολιτική αλλαγή. Αξιώνει μια νέα κοινωνική πολιτική που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολλών. Ζητά μια νέα διακυβέρνηση που να σέβεται και να αναδεικνύει τον αξιακό κώδικα αυτού του Τόπου, αυτού του λαού. Ζητά να περάσουμε από το παλιό στο καινούργιο. Από την περίοδο της αλαζονείας στην εποχή της υπευθυνότητας. Απαιτεί μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Και στο αίτημα αυτό είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε. Στις 8 του Μάρτη, όλες και όλοι μαζί, γυρίζουμε σελίδα. Αλλάζουμε κεφάλαιο.

    Σας ευχαριστώ.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή της πρόταση του μέλλοντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου για τα πανωτόκια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Νέα Δημοκρατία 45 φορές έφερε στη Βουλή το μεγάλο πρόβλημα των πανωτοκίων. 45 φορές έθεσε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενώπιον των ευθυνών της, για τη μεγάλη αυτή κοινωνική και οικονομική αδικία.

    Με Πρόταση Νόμου, το 2001, προτείναμε η τελική οφειλή σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού δανείου.

    Ούτε μία φορά ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν στήριξε τις προτάσεις αυτές. Αντιθέτως, συνυπέγραψε άτολμες, επιδερμικές, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, που -ούτε λίγο, ούτε πολύ- νομιμοποιούσαν τα πανωτόκια, υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες να πληρώνουν έως και το οκταπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

    Τώρα, ένα μήνα πριν τις εκλογές, αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα επιδίδονται σε πλειοδοσία και σε άκρατο λαϊκισμό. Θέλουν με μια μονοκονδυλιά να σβήσουν το παρελθόν τους και τις τεράστιες ευθύνες τους. Δεν πείθουν κανέναν.

    Η κοινωνική ευαισθησία και η πολιτική βούληση αποδεικνύονται στην πράξη. Με τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, προσβάλλουν, κυρίως, τους συμπολίτες μας εκείνους - αγρότες, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες - που έχουν οδηγήσει στα όρια της απελπισίας».

    [09] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσερχόμενος στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, που οργάνωσαν μεταναστευτικές οργανώσεις και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, δήλωσε:

    Ανθρώπινα δικαιώματα, ισονομία, νομιμοποίηση, αλληλεγγύη, μεταχείριση με ανθρωπιά από τις αρχές, ένταξη στην ελληνική κοινωνία, μακριά από συνθήκες εκμετάλλευσης και ξενοφοβίας είναι τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που, δυστυχώς, λείπουν από την πολιτική που επιφυλάσσει η χώρα μας στους μετανάστες, στους οικονομικούς πρόσφυγες.

    Είναι ντροπή τόσα χρόνια μετά την έκρηξη του μεταναστευτικού κύματος να υπάρχουν φαινόμενα εκμετάλλευσης, αποξένωσης, αποκλεισμών και περιθωριοποίησης. Η ελληνική κοινωνία, η κοινωνία του 21ου αιώνα, πολυπολιτισμική κοινωνία πρέπει να στηρίξει την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που είναι όρος και προϋπόθεση πραγματικής συνοχής, πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης, προκοπής για όλους με ανθρώπινο πρόσωπο.

    [10] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΝΔ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΧΩΡΑ ΠΡΙΝ 11 ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2004 (16:37 UTC+2)

    «Το ΠΑΣΟΚ λόγω των γνωστών γεγονότων πέρασε- και ίσως ακόμη περνά- μια δύσκολη φάση, γιατί ο κόσμος ζητά εγγυήσεις αξιοπιστίας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις νέες δημοσκοπήσεις, ενώ προσέθεσε ότι αυτές οι εγγυήσεις έχουν δοθεί με τον ριζικό και άμεσο τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στο θέμα Πάχτα.

    «Υπάρχει ίσως μια αρνητική στάση της κοινής γνώμης, μία επιφυλακτικότητα, θα έλεγα, η οποία είμαι βέβαιος θα ξεπεραστεί. Γιατί το ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει, χάρη και στην παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, μία δυναμική και η βασική εικόνα είναι αυτή. Ένα ΠΑΣΟΚ που συσπειρώνεται και ανεβαίνει και μια ΝΔ η οποία είναι αμήχανη και προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική. Και δυστυχώς αντί να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική, καταφεύγει σε στρατηγικές που καταδίκασε η χώρα πριν από έντεκα δώδεκα χρόνια», είπε ο κ.Βενιζέλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη «σκανδαλολογία» των τελευταίων ημερών όσον αφορά διάφορες τροπολογίες ο υπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατίας πως βρίσκεται σε αμηχανία, σε νευρικότητα, και έχει προφανή δυσκολία να διατυπώσει μια νέα στρατηγική μπροστά στο νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, και γι' αυτό καταφεύγει «σε παλιές και τραγικές ως προς τις επιπτώσεις, μεθόδους».

    «Αυτά τα έχει ζήσει η χώρα κατά την περίοδο 1989-1993, και θα ευχόμουν πραγματικά να μπορέσουμε όλοι να κοιτάξουμε προς τα μπρος να ασχοληθούμε με το σχεδιασμό του μέλλοντος της χώρας και όχι με τις πιο ζοφερές όψεις του παρελθόντος της», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

    Σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα στο Ριζοσπάστη για ένα ξενοδοχείο στην Εκάλη, που θα χρησιμεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩ Βάσως Παπανδρέου. «Αν χρειαστούν λεπτομέρειες, φαντάζομαι αυτές θα δοθούν και από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και από το υπουργείο ανάπτυξης, που είναι γνώστες του θέματος και μπορούν να δοθούν αποστομωτικές απαντήσεις», είπε.

    Ο κ.Βενιζέλος είχε σήμερα στην αποθήκη Δ'στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης συνάντηση-συζήτηση με εκπαιδευτικούς του χώρου της Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης για τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο. Σχετικά με την εκδήλωσε ανέφερε τα εξής: «Η προεκλογική περίοδος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για έναν διάλογο με την κοινωνία, για έναν διάλογο με τους πολίτες που έχουν αρχίσει και πάλι να ενδιαφέρονται έντονα για την πολιτική. Μπορεί αυτό να γίνεται με κακές αφορμές, γιατί δεν είναι πάρα πολύ ευτυχής η συγκυρία, αλλά το ουσιαστικό, αυτό που μένει, είναι η επανεργοποίηση του πολίτη, η επιστροφή του πολίτη στις πολιτικές συζητήσεις και στις πολιτικές διαδικασίες. Κι αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έτσι σήμερα η συνάντηση είναι αφιερωμένη στην παιδεία, στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι κι εγώ σ΄ αυτήν την κοινότητα ανήκω ως καθηγητής πανεπιστημίου, ποτέ δεν έπαψα να νοιώθω κι εγώ ως ένας εκπαιδευτικός λειτουργός, βέβαια της γ΄βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά η λειτουργία του δάσκαλου είναι ενιαία σε όλα τα ακροατήρια στα οποία βρίσκεται».

    [11] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Καρδίτσα, 31 Ιανουαρίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα πανωτόκια πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών και μέλλων αρχηγός του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην διάρκεια διαλόγου που είχε με αγρότες στην Άρνη του νομού Καρδίτσας.

    «Οι αγρότες που έχουν χρέη δεν θα πληρώσουν σε τόκους ποσό μεγαλύτερο του διπλάσιου του κεφαλαίου που είχαν δανειστεί», τόνισε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι οι αγρότες που δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν αμέσως το χρέος τους, μπορούν να πάρουν δάνειο 25ετους διάρκειας προκειμένου να εξοφλήσουν το χρέος τους με επιτόκιο 3%, ενώ το υπόλοιπο του επιτοκίου θα εξυπηρετηθεί από το κράτος.

    Ο κ.Παπανδρέου διευκρίνισε ότι έχει συζητήσει την πρόταση αυτή με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, του δήλωσαν ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και απομένει το θέμα να συζητηθεί και με τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΓΕΣΑΣΕ.

    Τέλος, εξήγγειλε εξίσωση των παλιών προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ με τις νέες, οι οποίες ανέρχονται σε 300 ευρώ.

    [12] ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ ΑΠΟΚΤΑ Η ΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 31 Ιανουαρίου 2004 (16:33 UTC+2)

    Το νέο κτίριο της ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης , υψηλών και σύγχρονων προδιαγραφών ,εγκανίασε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών κ Απ Φωτιάδης.

    Το νέο τετραώροφο κτίριο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης εχει ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 2.500 τμ και διαθέτει ανετους χώρους γραφείων και εξυπηρέτησης κοινού ,υπόγειους βοηθητικούς και ημιυπαίθριους χώρους καθώς και θέσεις στάθμευσης.

    Για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών συστάθηκε και λειτουργεί ένα νέο τμήμα Σταθμού Εξυπηρέτησης των Πολιτών (ΣΤΕΠ),το τρίτο στην Ελλάδα,τα αλλα δύο λειτουργούν ένα στην Καλλιθέα Αττικής και ένα δεύτερο στην Καλαμάτα,το οποίο εξασφαλίζει την ολοκλήρωση μιας η πολλών συναλλαγών του πολίτη από μια θέση εργασίας χωρίς αυτός να χρειάζεται να μετακινηθεί από γραφείο σε γραφείο.Ετσι με γρήγορο ρυθμό θα εξυπηρετούνται οι πολίτες,ενώ απλουστεύονται και συντομεύονται ολες οι περεχόμενες υπηρεσίες.

    Όπως τόνισε ο κ Φωτιάδης΄Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου(ΚΕΔ) υλοποιούν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στέγασης των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια με υψηλές λειτουργικές ποιοτικές και τεχνολογικές προδιαγραφές.Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος ΤΑΧΙS διευκολύνουν και αναβαθμίζουν τη σχέση των πολιτών με το προσωπικό των υπηρεσιών.Στόχος μας η εκτέλεση ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος στέγασης ολων των Δημοσιών υπηρεσιών με προτεραιότητα στην Περιφέρεια,προυπολογισμού πλέον 2δις ευρώ''κατέληξε ο κ Φωτιάδης.

    Μιλώντας για την λειτουργία του νέου ΣΤΕΠ στην Αλεξανδρούπολη ,ο προιστάμενος της ΔΟΥκ Αρχοντέλης Σωτηρχέλης τόνισε΄΄Θεωρούμε ότι βασίζεται στην φιλοσοφία αμεσης και ταχείας εξυπηρέτησης του πολίτη από εν α στα θμό εξυπηρέτησης.

    .Θεωρούμε ότι είναι μια βασική καινοτομία και πέραν των αλλων ειδικοτήτων που δίνει το Υπουργείο για την ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων''.

    Ολγα Ορφανίδου

    [13] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΒΕ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:36 UTC+2)

    Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, ζητά την κατάργηση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα προσφορών κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

    Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η πραγματοποίηση προσφορών τέσσερις μήνες το χρόνο, χωρίς διπλή αναγραφή των τιμών και για λιγότερα από το 50% των ειδών των καταστημάτων. Ωστόσο δηλώνει έτοιμη να θέσει τις προτάσεις της σε ένα γενικότερο διάλογο για την εξυγίανση του «ανταγωνισμού». Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων απαιτεί ελαχιστοποίηση της περιόδου των προσφορών, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές έχουν τεράστιες δυνατότητες να κινηθούν σε αυτό το πεδίο.

    [14] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λονδίνο, 30 Ιανουαρίου 2004 (22:17 UTC+2)

    Οι χαμηλότεροι των προβλέψεων ρυθμοί επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας επηρέασαν και τους βασικούς δείκτες τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έσπασαν το εντυπωσιακό ανοδικό σερί εννέα εβδομάδων.

    Οι ευρωαγορές γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 4% επί ετησίας βάσεως το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2003. Οι ρυθμοί αυτοί ήταν κάτι παραπάνω από το ήμισυ βραδύτεροι από το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου (8,2%) και οφείλονται στην επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών. Οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου στο 4,9%.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου με πτώση 0,47% συρρικνώθηκε στις 4.390,70 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,91% και διαμορφώθηκε στις 4.058,60 μονάδες, ενώ στις 3.638,44 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,65%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με οριακά κέρδη 0,08% διαμορφώθηκε στις 2.383,76 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,80%, στις 20.561,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε κατά 0,55% στις 5.736,40 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,26% έκλεισε στις 353,31 μονάδες.

    [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Άγκυρα, 31 Ιανουαρίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Ο Διευθυντής της Milliyet στην Άγκυρα, Φικρέτ Μπιλά, σε άρθρο του με τον τίτλο «Η ανησυχία του Μπαϋκάλ», γράφει:

    Οι πληροφορίες που έφθασαν μετά τις επαφές Ερντογάν στο Νταβός και στην Ουάσιγκτον έχουν δημιουργήσει σημαντικές ανησυχίες στον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Ντενίζ Μπαϋκάλ. Ο κ. Μπαϋκάλ έχει τη γνώμη ότι ο Πρωθυπουργός, όσον αφορά το Κυπριακό, ακολούθησε μία πολιτική που βγαίνει σε μεγάλο βαθμό έξω από τη γραμμή που χάραξε το ΣΕΑ κατά την τελευταία σύνοδό του.

    Ο Πρόεδρος του CHP, Μπαϋκάλ, απαντώντας στα ερωτήματά μας ισχυρίσθηκε ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ακολουθεί μια γραμμή η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που χαράχθηκε στην Άγκυρα. Ακόμη, τόνισε πως ενώ ο Ερντογάν έλεγε αρχικά ότι πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και μετά πάνω στο κείμενο αυτό να γίνει δημοψήφισμα, τώρα τα έχει αλλάξει.

    Ο Μπαϋκάλ λέει πως ο Πρωθυπουργός Ερντογάν φαίνεται να έχει αποδεχθεί το δημοψήφισμα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία και τονίζει ότι αυτό έχει την έννοια της εξαπάτησης της τουρκικής κοινής γνώμης.

    Τα ερωτήματα που ζητάει ο κ. Μπαϋκάλ να απαντηθούν είναι τα εξής:

    Έχει γίνει αποδεκτό να γίνει δημοψήφισμα, συμπληρώνοντας ο Γενικός Γραμματέας των Ην. Εθνών τα κενά και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία; Έχει δοθεί τέτοια υπόσχεση στον Annan και στον Bush;

    Είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί σημαντικές αλλαγές στο Σχέδιο Annan και έχει κάνει προετοιμασίες γι' αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση έχει παραιτηθεί πλήρως από τις προτάσεις της αυτές;

    Ο αρχηγός του CHP, Μπαϋκάλ, δηλώνει ότι υπάρχει αντίφαση στις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει ο Ερντογάν και τονίζει:

    «Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός έκανε λόγο για διαμεσολαβητή. Προκύπτει τώρα ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε διαμεσολαβητή ούτε μεσολάβησης. Στη συνέχεια έγινε λόγος για κάποιο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα διευκόλυνσης. Όμως, ούτε αυτό υπάρχει. Ο Annan λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένος από τον De Soto, έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα γίνει κάποια τέτοια αλλαγή. Ο δε Powell, είπε ο ίδιος ότι δεν θα γίνει διαμεσολαβητής. Επίσης, και το περιορισμένο κείμενο του Σχεδίου Annan που πρότεινε ο Ερντογάν, δεν έγινε δεκτό από τον Annan. Τότε, τι έκανε ο αξιότιμος Πρωθυπουργός; Τι εξασφάλισε; Αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί.

    Το CHP προσπαθεί να τηρήσει μία εποικοδομητική και υποστηρικτική στάση για την εξασφάλιση εθνικών ωφελειών. Όμως, τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι και στην περίπτωση ακόμη που δεν επιτευχθεί συμφωνία, δίδεται το μήνυμα πως θα γίνει δεκτό το δημοψήφισμα. Επίσης, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί το Σχέδιο Annan, ακόμη και μ' αυτή τη μορφή του. Πρόκειται για μία κατάσταση αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η πορεία μπορεί να καταλήξει στην παράδοση της Κύπρου και των Τ/Κ. Το CHP θα προσπαθήσει, με όλη τη δύναμή του, έτσι ώστε να σταματήσει την πορεία αυτή και να διατηρήσει το πλαίσιο που είχε χαραχθεί με την ανακοίνωση του ΣΕΑ».

    Ο Μπαϋκάλ -καταλήγει ο δημοσιογράφος- ζητάει να ενημερωθεί, το ταχύτερο δυνατό, για τις εξελίξεις η Βουλή και η τουρκική κοινή γνώμη.

    ΦΦ Η Cumhuriyet στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Σκάκι Κύπρου» και τον υπέρτιτλο «Η τουρκική πλευρά αναζητεί υποστήριξη στις Η.Π.Α. και η Ε/Κ πλευρά στην Ε.Ε.», αναφέρει ότι χωρίς να έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ο Annan είπε πως πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να μιλήσει με την Τ/Κ πλευρά και με την Αθήνα.

    Ο Annan που ενοχλήθηκε από την ενέργεια της Τουρκίας να θέσει στο κύκλωμα τον Powell, είπε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ που του τηλεφώνησε: ²Μόλις επέστρεψα από την Ευρώπη. Είμαι πολύ κουρασμένος. Θα μιλήσουμε αργότερα².

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ην. Εθνών, Annan, αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να στείλει στις πλευρές πρόσκληση συνάντησης υπό όρους.

    Στη συνέχεια γράφει ότι ο ''Ε/Κ ηγέτης'' Παπαδόπουλος απέρριψε την πρόταση Annan ²να συμπληρώσει ο ίδιος τα κενά². Στο μεταξύ, οι ενέργειες του ''Ε/Κ ηγέτη'' Παπαδόπουλου στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και η τουρκική αντιπροσωπεία προέβαιναν σε ενέργειες για το Κυπριακό στις Η.Π.Α., σχολιάσθηκαν ως προσπάθεια των Ε/Κ να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας.

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Powell για να μην επιφέρει ζημία στο χρονοδιάγραμμα λύσης των Ην. Εθνών για το Κυπριακό και για να μην θεωρηθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με τον Γενικό Γραμματέα των Ην. Εθνών, δεν μπόρεσε να δώσει θετική απάντηση στην πρόταση της Τουρκίας να παίξει μεσολαβητικό ρόλο.

    Φ Η ίδια εφημερίδα (Cumhuriyet), σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τονίζοντας πως ο Σύμβουλος της Προεδρίας και εκπρόσωπος κ. Ατάτζανλι, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν ο Πρόεδρος Σεζέρ πιστεύει πως θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου, είπε:

    «Βεβαίως η επιθυμία και η ευχή μας είναι να βρεθεί. Αυτό ως Τουρκία το είπαμε επανειλημμένα. Η εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, το ταχύτερο δυνατό, είναι επιθυμία της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ και αυτό το επανέλαβα επισταμένως κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Προς το σκοπό αυτό η τουρκική πλευρά προέβη σε εποικοδομητικά βήματα για την αναζωογόνηση του χρονοδιαγράμματος διαπραγματεύσεων των Ην. Εθνών που έχει παγώσει. Τα βήματα αυτά αντιμετωπίσθηκαν θετικά από τη διεθνή κοινότητα. Βέβαια είναι ευχή μας αυτή η εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς να έχει ανταπόκριση και να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό προς τη λύση.

    Η τουρκική πλευρά έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προβεί και σε επιπρόσθετα βήματα, ανάλογα με τις εξελίξεις».

    Φ Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι ο Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου, Στρατηγός Χουρσίτ Τολόν, δέχθηκε χθες αντιπροσωπεία 23 γυναικείων οργανώσεων στη Σμύρνη. Η Πρόεδρος της ²Ένωσης Γυναικών Τουρκίας², κα Σερμίν Ακμάν, κατά τη συνάντηση τόνισε πως καταδικάζουν αυτούς που επέκριναν τον Στρατηγό Τολόν για την ομιλία του σχετικά με το Κυπριακό, προ ημερών.

    Ο Στρατηγός Τολόν απαντώντας είπε τα εξής: «Ή δεν διάβασαν καλά ή δεν κατάλαβαν καλά αυτά που διάβασαν ή παρ' όλο που έγιναν αντιληπτά σχολιάσθηκαν ελλιπώς και λανθασμένα και αποδόθηκε στα λεγόμενά μου άλλη έννοια. Εμείς -είπε- δεν είπαμε τίποτε γι' αυτούς που ζητούν μία δίκαιη, μόνιμη και ειρηνική λύση στο Κυπριακό. Τα λόγια μου ήταν γι' αυτούς που λένε -αν υπάρχουν ορισμένοι που το λένε- 'το θέμα αυτό είναι για μας φορτίο, να απαλλαγούμε'».

    Φ Η ίδια εφημερίδα (Cumhuriyet), σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι ορισμένα θέματα και πρώτα τα θέματα Κιρκούκ και Τουρκομάνων που δεν συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση Bush Ερντογάν, ετέθησαν επί τάπητος στη συνάντηση Powell Γκιουλ.

    Ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ επεσήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική και πολιτική ενότητα του Ιράκ και επέκρινε τους Κούρδους οι οποίοι υποστηρίζουν πως το Κιρκούκ είναι μία κουρδική πόλη, λέγοντας ²Οι φυσικές πηγές θα πρέπει να ανήκουν σ' όλο το Ιράκ. Η υπόθεση του Κιρκούκ είναι για μας στο εξής άκρως σημαντική².

    Όσον αφορά τους Τουρκομάνους, ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ είπε: «Οι Τουρκομάνοι είναι ένα κομμάτι του τόπου εκείνου. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κατά τρόπο ελεγχόμενο τους Τουρκομάνους εκεί. Μέχρι σήμερα δεν ελήφθησαν καθόλου υπ' όψιν».

    Ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ σχετικά με τη Μέση Ανατολή, είπε πως αυτή μετά τον Αραβο-ισραηλινό πόλεμο δεν μπορεί να αντέξει μία νέα κρίση και πρόσθεσε: «Οι χώρες της περιοχής είναι ενοχλημένες. Θα είναι μεγάλο λάθος μία ομοσπονδιακή δομή σε εθνική, θρησκευτική, δογματική ή άλλη γραμμή».

    Όσον αφορά το ΡΚΚ, ο κ. Γκιουλ επεσήμανε την ύπαρξη του ΡΚΚ/KADEK. Είπε ότι ετοιμάζεται συμφωνία για το κλείσιμο της εισόδου Μαχμούρ, αλλά είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό.

    Όσον αφορά τις δηλώσεις των Η.Π.Α. για το ότι δεν θα επιτρέψουν την δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή, ο κ. Γκιουλ είπε ότι θα πρέπει πλέον τα λόγια να μετατραπούν σε συγκεκριμένα βήματα και τόνισε: «Ωραία λόγια, αλλά ο λαός μας θέλει πλέον συγκεκριμένα βήματα».

    Φ Η ίδια εφημερίδα (Cumhuriyet) σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον κάνει αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν προς τους εκπροσώπους του Τύπου, με τον τίτλο «Όσον αφορά το Κυπριακό, η μπάλα είναι στην απέναντι πλευρά».

    ΦΦ Η Radikal στην πρώτη σελίδα και με τον τετράστηλο τίτλο «Ερντογάν: Αποδεχόμαστε κάθε όρο του Annan», αναφέρεται στις δηλώσεις Ερντογάν στις Η.Π.Α., τονίζοντας πως η Τουρκία αποδέχθηκε άνευ όρων τους όρους έκκλησης σε διαπραγματεύσεις, οι οποίοι είναι: Καλή πρόθεση, χρονοδιάγραμμα, συμπλήρωση των κενών από τον Annan και δημοψήφισμα στις δύο πλευρές.

    Η εφημερίδα γράφει ότι οι δηλώσεις αυτές του Πρωθυπουργού Ερντογάν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά την τελευταία εξέλιξη και τονίζει πως ο ''Ε/Κ ηγέτης'', Παπαδόπουλος, έδωσε το μήνυμα πως δεν θα αποδεχθούν τη συμπλήρωση των κενών από τον Annan καθώς και το δημοψήφισμα.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν αξιολόγησε ως εξής το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Ραούφ Ντενκτάς από το τραπέζι των συνομιλιών: «Εμείς το είπαμε στον Ντενκτάς. Το είπε ο Πρόεδρος. Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) είναι ξεκάθαρη. Δίπλα του θα είναι και ο Πρωθυπουργός Ταλάτ. Δεν θέλω ούτε καν να σκεφθώ ότι θα προκύψει κάτι τέτοιο».

    Φ Η ίδια εφημερίδα (Radikal) στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Στιγμή απόφασης για την Κύπρο», αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ην. Εθνών, Annan, δήλωσε πως μετά τους κ.κ. Ερντογάν και Παπαδόπουλο θα έρθει σε επαφή με τους κ.κ. Ντενκτάς και Σημίτη και θα αποφασίσει για το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Annan είπε ότι θα ενεργήσει ταχύρυθμα.

    Φ Η εφημερίδα με τον τίτλο «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις. Μακάρι να μην άρχιζαν», δημοσιεύει ανάλυση στην οποία γράφει πως η ''Ε/Κ Διοίκηση'' ενοχλήθηκε σε μεγάλο βαθμό με τα νέα ανοίγματα του Πρωθυπουργού Ερντογάν.

    Αν και ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ασαφείς εκφράσεις λέγοντας πως θα εκλάβουν το Σχέδιο Annan σαν reference και ότι μόνο το κείμενο συμφωνίας μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, το γεγονός ότι αποδέχθηκε στη συνέχεια τους όρους του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών και είπε πως η τουρκική πλευρά θα είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την Ε/Κ πλευρά, εξανάγκασε την ''Ε/Κ Διοίκηση'' να λάβει νέες αποφάσεις.

    Όσον αφορά την Αθήνα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Σημίτη, με τον οποίο συναντήθηκε ο Παπαδόπουλος πριν τη συνάντηση που είχε με τον Annan και χάραξαν κοινή πολιτική. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η Ελλάδα δεν θέλει την εξασφάλιση κάποιου σοβαρού αποτελέσματος μέχρι τις 7 Μαρτίου που είναι η ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα και στην περίπτωση ακόμη που θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

    Η στάση της Ε/Κ Ελληνικής πλευράς μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά μακάρι να μην αρχίσουν».

    ΦΦ Η Milliyet στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Η.Π.Α.: Θάνατος στο ΡΚΚ», αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της Προσωρινής Διοίκησης υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. στο Ιράκ, Dan Senor, δήλωσε ότι παρακολουθούν τις οργανώσεις που έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ και είπε: «Θα προσπαθήσουμε να τους συλλάβουμε και να τους σκοτώσουμε».

    Φ Η ίδια εφημερίδα, στην πρώτη σελίδα, αναφέρεται στη συνάντηση Prodi Annan, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε. Romano Prodi προειδοποίησε σοβαρά τον ''Ε/Κ ηγέτη'' Παπαδόπουλο, ο οποίος αντί να προβεί σε νέα ανοίγματα προσπαθεί να προχωρήσει κατηγορώντας την Άγκυρα, λέγοντας: «Υπό τις συνθήκες αυτές, μην είστε σεις αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από το τραπέζι των συνομιλιών, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα απομονωθείτε μέσα στην Ε.Ε.».

    [16] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Στο επικείμενο συνέδριο του «Δημοκρατικού Κόμματος» του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς και στην απαίτηση της συγκεκριμένης παράταξης για «λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής και σύνθεσης μίας κυβέρνησης συνασπισμού» κόλλησε η συμφωνία κομμάτων της (αναδειχθείσας από τις τελευταίες γενικές σερβικές εκλογές) αντιπολίτευσης.

    Η συμφωνία κλείστηκε αργά προχτές βράδυ μεταξύ στελεχών του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (του πρώην προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα), του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» του φιλομοναρχικού Βουκ Ντράσκοβιτς, του κόμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας ονόματι «Ομάδα οικονομολόγων 17 συν» του Μίρολιουμπ Λάμπους. Τα τέσσερα κόμματα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή από 147 βουλευτές επί συνόλου 250. «Λογικά» η «εν αναμονή» κυβέρνηση θα έχει άνετα αυτοδυναμία εφ' όσον βεβαίως τα μέλη του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους...

    Η (διόλου απρόοπτη) τρικλοποδιά του «Δημοκρατικού Κόμματος» στη συμφωνία περί συγκρότησης κυβέρνησης είχε δύο επιπτώσεις. Πρώτον, δεν εξελέγη χτες κατά τη σύγκληση της νέας Βουλής ο νέος πρόεδρος του Σώματος. Δεύτερον, οι αρχηγοί των υπόλοιπων τριών της εν αναμονή συμμαχικής κυβέρνησης αντέδρασαν «οργισμένα» κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά». Παρά τις «οργισμένες» αντιδράσεις τους, είναι βέβαιο πως οι Βόισλαβ Κοστούνιτσα (που προορίζεται για πρωθυπουργός), ο Μίρολιουμπ Λάμπους και ο Βουκ Ντράσκοβιτς θα κάνουν υπομονή μέχρι τις 22 του Φλεβάρη, οπότε θα γίνει το συνέδριο του «Δημοκρατικού Κόμματος» του δολοφονηθέντος Τζίντζιτς για την εκλογή του νέου αρχηγού.

    [17] ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Λευκωσία, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:04 UTC+2)

    Οι διαγραφόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, η εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν κρίνει ακόμη πως ικανοποιούνται οι όροι που έχει θέσει για να συγκαλέσει νέο γύρο συνομιλιών, καθώς και το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων διότι η Κύπρος δεν πήρε παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο στο θέμα αυτό, δεσπόζουν στα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα της γραμμής ενημέρωσης του πολίτη για την ΕΕ ''Europe Direct'', καθώς και τις διεργασίες για το διορισμό του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Συνομιλίες σε δέκα μέρες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εφόσον οριστικοποιηθεί η αποδοχή των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Προσθέτει ακόμη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν θα έχει τον πρώτο λόγο στις συνομιλίες εκ μέρους τ/κ πλευράς, αφού στις συνομιλίες θα μετέχουν με βαρύνοντα ρόλο ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού. Αλλού γράφει ότι οι Μάρκος Κυπριανού, ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Γιώργος Λιλλήκας είναι μέχρι στιγμής οι επικρατέστεροι για τη θέση του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Οικονομικές δυσκολίες για λύση'' και αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η Κομισιόν θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να βοηθήσει τα ΗΕ και τις δύο πλευρές να έλθουν σε συμφωνία και για την εφαρμογή του κεκτημένου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των χειριστών του Κυπριακού επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του για συμμετοχή του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Εξω φρενών με το Μάρκο'', γράφει ότι την οργίλη αντίδραση του ΑΚΕΛ προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικού Μάρκου Κυπριανού να μην εξασφαλίσει η Κύπρος το προνομιακό καθεστώς που εξασφάλισαν οι υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες για τους φόρους κατανάλωσης καυσίμων. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το Ρομάνο Πρόντι και γράφει ότι ουσιαστική θα είναι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε περίπτωση επανέναρξης συνομιλιών, ώστε οτιδήποτε συμφωνηθεί να διασφαλίζει ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργεί στην ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Διευκρινίσεις από Ανάν'' γράφει ότι κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από το ΓΓ του ΟΗΕ διευκρινίσεις επί του θέματος της επιδιαιτησίας και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθυμεί να γνωρίζει τι εννοεί ο κ. Ανάν όταν αναφέρει πως θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να του δώσουν την εξουσία να καλύπτει τα κενά του σχεδίου, εκεί όπου υπάρχει διαφωνία. Αλλού γράφει ότι από τις 2 Φεβρουαρίου, με μια απλή κίνηση πληκτρολογώντας ένα αριθμό, ο Κύπριος πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει άμεσα πληροφορίες για την ΕΕ, χάρη στην υπηρεσία Europe Direct.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Στη μέγγενη Ανάν όλοι'' και γράφει ότι ο Κόφι Ανάν δεν πρόκειται να αποστείλει προσκλήσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εάν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως τις θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, του Ραούφ Ντενκτάς και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οριστική επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθότι ο κ. Ανάν δεν κρίνει ακόμη ότι έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις που να δικαιολογούν τους όρους που έχει θέσει για να επανεμπλακεί σε νέο γύρο συνομιλιών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ικανοποίησε ο Πρόεδρος'', αναφέρεται στις συναντήσεις του Πρόεδρου Παπαδόπουλου στις Βρυξέλλες τόσο με τον κ. Ανάν όσο και με τον κ. Πρόντι και γράφει ότι η διαβεβαίωση του Πρόεδρου Παπαδόπουλου ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις όταν και όποτε τις συγκαλέσει ο κ. Ανάν, προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι έχει λάβει υπόψη του μόνο την καταλληλότητα του ατόμου που θα επιλέξει για τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''επιφυλακτικός ο Ανάν παρά την πίεση'' και γράφει ότι ο κ. Ανάν δήλωσε χθες ότι χρειάζονται επιπλέον διαβουλεύσεις, προτού αποφασίσει για νέο γύρο συνομιλιών, μειώνοντας έτσι τις ελπίδες για επικείμενη πρόοδο στο θέμα. Αλλού γράφει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρόκειται να ανοίξει γραφείο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς της έρευνας, μόρφωσης και του πολιτισμού και να λαμβάνει μέρος στη λήψη αποφάσεων.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αλαλούμ για τα καύσιμα'' ότι σε ενδοκυβερνητική κρίση εξελίχθηκε η ''αυτόνομη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού να μην κάνει χρήση του δικαιώματος παρέκκλισης όσον αφορά την αύξηση της τιμής των καυσίμων''. Αλλού προβάλλει συνέντευξή του ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, αφού σύντομα θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, εφόσον ο κ. Ανάν εμμείνει στους όρους του για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Η 15ημερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καθορίζεται η ημερομηνία συνομιλιών'' γράφει ότι ζήτημα ημερών είναι πια ο καθορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Πανίκου Κυριάκου, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το πρώτο μέλημα του προσωπικού έναντι των φυλακισμένων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματά τους.

    (ΚΥΠΕ ΜΠΕ)

    [18] ΗΡΑΚΛΗΣ- ΙΩΝΙΚΟΣ 2-1

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Με δύο τέρματα του Εντερσον Φοφόνκα στο δεύτερο ημίχρονο (61`, 78`) ο Ηρακλής επικράτησε του Ιωνικού στη Νέα Ευκαρπία, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 19ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής κατηγορίας. Το τέρμα των φιλοξενουμένων πέτυχε ο Αφάς στο 73`. Αύριο διεξάγονται οι αγώνες Προοδευτική-ΠΑΟΚ, Πανιώνιος-Καλλιθέα, Ξάνθη-Αρης, Αιγάλεω-Ακράτητος, Πανηλειακός-Ολυμπιακός, Χαλκηδόνα-ΟΦΗ και το μεγάλο Ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ.

    [19] ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ, όπου στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής τα βλέμματα πέφτουν εξ αδιαιρέτου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στο «Ιβανώφειο» ο Αρης φιλοξενεί το Μαρούσι, ενώ στα δυτικά προάστια το Περιστέρι αντιμετωπίζει κεκλεισμένων των θυρών τον Ηρακλή.

    Ο δεύτερος της βαθμολογίας και νταμπλούχος Ελλάδας, Παναθηναϊκός αναμένεται να έχει εύκολο έργο υποδεχόμενος στο κλειστό των Πατησίων τον Ηλυσιακό. Ο τεχνικός των «πρασίνων», Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα έχει και πάλι στη διάθεσή του τον αρχηγό, Φραγκίσκο Αλβέρτη, που δείχνει να έχει ξεπεράσει το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρούσε. Οσον αφορά τον Ολυμπιακό φιλοξενείται την Κυριακή από τον Πανιώνιο στην... πλατεία. Για τους «ερυθρόλευκους», ενώ ο Ρούμπεν Βολκοβίσκι συνεχίζει να είναι τραυματίας, λογικά θα επιστρέψει μετά το... δρόμο της συγνώμης, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. (Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη επιστροφή του πρώην αρχηγού των «κυανέρυθρων» στο παλιό του... σπίτι).

    Στο «Λίντο» δοκιμάζεται η ΑΕΚ που κόντρα στο Ηράκλειο θέλει το ροζ φύλλο αγώνα, προκειμένου να κερδίσει κι άλλο έδαφος και θέση στο βαθμολογικό πίνακα, στον οποίο συγκατοικεί με τον Ολυμπιακό. Αμφίρροπο παιχνίδι διεξάγεται στην Πάτρα, με τους δύο αντιπάλους να επιθυμούν διακαώς το θετικό αποτέλεσμα. Ο Απόλλων Πάτρας υποδέχεται τον αναγεννημένο Μακεδονικό, που έρχεται με... φόρα από τη νίκη επί του Παναθηναϊκού. Με την Πυλαία να είναι κλειστή για τους φίλους του, καθώς το ματς θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Ιωνικό ΝΦ με σκοπό να καλύψει τη διαφορά από τους υπόλοιπους «μνηστήρες» της κορυφής.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: 17:00 Απόλλων Πάτρας -Μακεδονικός, Αρης - Μαρούσι (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), 18:00 ΠΑΟΚ - Ιωνικός ΝΦ, Περιστέρι - Ηρακλής, 19:00 Παναθηναϊκός - Ηλυσιακός (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). ΑΥΡΙΟ: 16:45 Ηράκλειο - ΑΕΚ (ΕΤ-1), 19:00 Πανιώνιος - Ολυμπιακός (ΕΤ-1).

    [20] Φ. ΚΑΣΤΡΟ: «ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ»

    Αβάνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:31 UTC+2)

    «Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά δε θα μετακινηθούμε ούτε εκατοστό από τις αρχές μας. Εγώ έχω κάνει ό,τι μου αναλογούσε. Λίγη σημασία έχει με ποιον τρόπο θα πεθάνω, αρκεί να είναι με το όπλο στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν οι ΗΠΑ μας επιτεθούν, θα πεθάνω πολεμώντας»... «Αυτό το έθνος δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα. Ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της 5ωρης ομιλίας του για το κλείσιμο των εργασιών της διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, των κινημάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική κατά της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών της Αμερικής (FTAA-ALCA), στην οποία έτσι κι αλλιώς δε συμμετέχει η Κούβα.

    Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων εκπροσώπων 32 χωρών της Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Αμερικής ο πρόεδρος της Κούβας έκανε λόγο για πολεμοχαρή συμπεριφορά από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά προειδοποίησε ότι οι συμπατριώτες του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με την τακτική του ανταρτοπολέμου που είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος τα χρόνια της επανάστασης. Ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε «εξηγήσεις» από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, όσον αφορά στα υφιστάμενα σχέδια εκ μέρους των ΗΠΑ, εξόντωσης ηγετών της διεθνούς κοινότητας. Και ειδικότερα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει έτοιμο σχέδιο για την ανατροπή του.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», επικαλούμενο Δυτικούς διπλωμάτες, οι κουβανικές Αρχές προετοιμάζουν τον πληθυσμό για πιθανή εισβολή, καθώς θεωρείται πιθανό η Κούβα να είναι ο επόμενος στόχος στη λίστα του Τζορτζ Μπους, ειδικά μετά τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του μήνα, όταν εξαπέλυσε απειλές κατά της Κούβας για «σύμπραξη και δημιουργία άξονα με τη Βενεζουέλα προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική»... Και πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά «αθώος» για να μην κατανοήσει την ουσία των δηλώσεων, ειδικά μετά τον «προληπτικό πόλεμο κατά του Ιράκ» και να θεωρήσει «υπερβολές» τις δηλώσεις αυτές του Φιντέλ Κάστρο ή την προετοιμασία του κουβανικού λαού σε μία πιθανή εισβολή.

    Οσον αφορά στο σχέδιο δράσης κατά της ALCA, στο οποίο κατέληξαν περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι πολιτικών, λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων από όλη την αμερικανική ήπειρο, τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν: «Σήμερα η πάλη κατά της οικονομικής και κοινωνικής αδικίας δεν μπορεί να γίνει κατανοητή και εφικτή χωρίς το συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού».

    [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:06 UTC+2)

    Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο πέρσι κατά 4%, ρυθμός μικρότερος του αναμενόμενου και πολύ χαμηλότερος του 8,2% του τριμήνου που είχε προηγηθεί. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή τα νέα στοιχεία για το ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

    Οι αναλυτές είχαν προβλέψει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για το συγκεκριμένο τρίμηνο, αλλά οι ειδικοί λένε οτι τα νέα μεγέθη δείχνουν οτι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να συνέρχεται από μία περίοδο ύφεσης.

    Η κυβερνητική έκθεση δείχνει επίσης οτι η αμερικανική οικονομία αυξήθηκε κατά 3,1% καθ'όλο το 2003, ποσοστό υψηλότερο από το 2002 και το μεγαλύτερο από το 2000.

    [22] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:05 UTC+2)

    Υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης Αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων ενημέρωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Γεώργιος Σαββαίδης κατά την διάρκεια γεύματος. Η οργάνωση αυτή πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον το ετήσιο συνέδριό της με θέμα «ΗΠΑ και Ευρώπη: Εταίροι ή αντίπαλοι» και διαθέτει στις ΗΠΑ 80 τοπικά συμβούλια με 430,000 μέλη, που ασχολούνται με διεθνή θέματα.

    Ο κ. Σαββαίδης ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για το ρόλο της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, τη διπλωματική κινητικότητα στο Κυπριακό, την ελληνο-αμερικανικη συνεργασία, τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και τη στάση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επίσης, ο κ. Σαββαίδης προέβη σε μία λεπτομερή παρουσίαση των ολυμπιακών προετοιμασιών, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα ασφάλειας.

    [23] ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:39 UTC+2)

    Τη δική του «αντεπίθεση» επιχειρεί ο ελληνικός κινηματογράφος έχοντας τώρα σύμμαχο το «μονοπάτι» που άνοιξε η «Πολίτικη Κουζίνα» στη... «ζούγκλα» της διανομής και των εισιτηρίων.

    Φυσικά, η «σούμα» θα γίνει στο τέλος της κινηματογραφικής περιόδου, αν και οι κρατικοί κινηματογραφικοί φορείς «πανηγυρίζουν» για την αποδοχή της προαναφερόμενης ταινίας. Δεδομένου ότι πανηγύριζαν και με το «Safe sex» παλιότερα - χωρίς να υπάρχει πρόθεση κριτικής σύγκρισης των δύο ταινιών - πρέπει να σημειωθεί ότι «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη». Σοβαρή πολιτική για τη στήριξη της εθνικής κινηματογραφίας δε γίνεται με ταμειακά «πυροτεχνήματα» - επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπαίνουμε στην ουσία της καλλιτεχνικής επάρκειας των ταινιών. Και σίγουρα, οι μεμονωμένες επιτυχίες ελληνικών ταινιών πρέπει να γίνουν αφορμή για συγκρότηση και άσκηση μακροχρόνιας πολιτικής στήριξης του εθνικού κινηματογράφου, κάτι που παραμένει ζητούμενο. Ας δούμε όμως ποιες ελληνικές ταινίες προβάλλονται ήδη και ποιες θα προβληθούν προσεχώς.

    Από τις 9/1 προβάλλεται η ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου «Ενα τραγούδι δε φτάνει» και από τις 23/1 η ταινία «Μάτια από νύχτα» του Περικλή Χούρσογλου (3ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, Α' γυναικείου ρόλου στη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και Β' γυναικείου στην Εκάβη Ντούμα). Από χτες προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Κατζουράκη «Ο δρόμος προς τη Δύση» (1ο βραβείο ντοκιμαντέρ, κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ, συμμετοχή στα Φεστιβάλ Λοκάρνο, Μόντρεαλ, Γιομαγκάτα) και μαζί της προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία της Ειρήνης Βαχλιώτη «Skipper Straad», (1ο βραβείο στο τελευταίο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και άλλα βραβεία και διακρίσεις). Από χτες προβάλλεται και η ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ «Γαμήλια νάρκη» (βραβείο σεναρίου στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στον Αλέξανδρο Λογοθέτη).

    Από 13/2 θα προβάλλονται στις αίθουσες η ταινία των Λάκη Λαζόπουλου - Παναγιώτη Κράββα «Ρο Είκοσι», καθώς και το πρώτο μέρος της τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει».

    Η «μοίρα» της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας εξακολουθεί να είναι προδιαγεγραμμένη μέσω του γνωστού δρόμου με τις προβολές ανά την Ελλάδα των βραβευμένων ταινιών στο Φεστιβάλ Δράμας και λίγων μη βραβευμένων.

    [24] Η «ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:39 UTC+2)

    Το έργο «Η μοιρασιά του διαβόλου» του Φαμπρίς Μελκιό θα ανεβάσει το ΚΘΒΕ στις 6/2, στο «Μικρό θέατρο» της Μονής Λαζαριστών, σε μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη, σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, σκηνικά - κοστούμια Κένι Μακ Λέλαν, μουσική Θανάση Παπακωνσταντίνου, χορογραφία Αμάλια Μπένετ. Παίζουν: Αμαλία Γκούμα, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Καυκάς, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Θόδωρος Οικονομίδης, Αρης Τσαμπαλίκας.

    Στη δίνη του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία ο νεαρός Σέρβος Λόρκο Λιέβιτς λιποτακτεί και αφήνει πατρίδα και οικογένεια: τους γονείς, το μικρότερο αδερφό του, τον καλύτερο φίλο και τη μουσουλμάνα γυναίκα του. Κι ενώ ο Λόρκο φτάνει ως το Παρίσι και σε «άλλες χώρες», με τα «φαντάσματα» των αγαπημένων του, εκείνοι που έμειναν πίσω βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, καθώς ο πόλεμος εισβάλλει στο σπίτι τους. Με τη «Μοιρασιά του διαβόλου» o Μελκιό ξαναθυμίζει την πρόσφατη τραγωδία της Βοσνίας, με τη σκληρότητα που δοκιμάζουν οι ήρωές του, αλλά και με λυρισμό, ευαισθησία και χιούμορ, σ' ένα κείμενο που γλιστράει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τον πόνο και την τρυφερότητα, το μίσος και την ανθρωπιά. «Αγγελοι» μπλεγμένοι στα μαλλιά του «διαβόλου», οι χαρακτήρες αγωνίζονται να υπερασπίσουν τη ζωή - κι ένα μεγάλο έρωτα - ανάμεσα στο θάνατο και τον παραλογισμό και να κρατήσουν τα μάτια ανοιχτά.

    [25] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:39 UTC+2)

    Τη Δευτέρα (1μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων θα κόψει την πίτα της στα γραφεία της (Ψαρομηλίγκου 24, πλατ. Κουμουνδούρου). Θα κοπούν τρεις πίτες, με τρία ασημένια ανάτυπα της σφραγίδας της Εταιρείας, ενώ πιάνο θα παίξει ο Γιώργος Θεοδοσιάδης.

    Στο μεταξύ, βάσει προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφηκε (22/1/2003) ανάμεσα στον Οργανισμό Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού και στην Εταιρεία για την υλοποίηση του προγράμματος «Ανοιξη του Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου» στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», η επιτροπή επέλεξε 40 νεοελληνικά θεατρικά έργα, που θα προωθηθούν διεθνώς. Εργο της επιτροπής ήταν η επιλογή είκοσι παλιότερα μεταφρασμένων έργων και είκοσι αμετάφραστων, που θα μεταφραστούν στα πλαίσια του προγράμματος, καθώς και η επιλογή της γλώσσας μετάφρασης και οι μεταφραστές.

    Τα έργα που επιλέχθηκαν είναι: Λούλας Αναγνωστάκη «Η κασέτα». Μιχάλη Ανθη «Ολα στη θέση τους», Λείας Βιτάλη «Ροσμπίφ», Γιαλαμά - Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νειάτα», Ακη Δήμου «Τα λουλούδια στην κυρία», Γιώργου Διαλαγμένου «Σε φιλώ στη μούρη», Αντώνη Δωριάδη «Οπερα για μελλοντικούς δικτάτορες», Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο φονιάς», Βασίλη Ζιώγα «Χρωματιστές γυναίκες», Γιώργου Θεοτοκά «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας», Παναγιώτη Καγιά «Τιμόνι στον έρωτα», Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στη χώρα Ιψεν», Στρατή Καρρά «Οι παλαιστές», Δημήτρη Κεχαΐδη «Το πανηγύρι», Δημήτρη Κορδάτου «Το ημερολόγιο της άμμου», Μανώλη Κορρέ «Οίκος ευγηρίας», Αλέκου Λιδωρίκη «Οι ξεριζωμένοι», Μαργαρίτας Λυμπεράκη «Η γυναίκα του Κανδαύλη», Στέλιου Λύτρα «Ιουλιέτα των μάκιντος», Γιώργου Μανιώτη «Το ματς».

    Επίσης Παύλου Μάτεσι «Προς Ελευσίνα», Σπύρου Μελά «Ιούδας», Παναγιώτη Μέντη «Οι ξένοι», Λάκη Μιχαηλίδη «Στην Τηλεχώρα του Υπνου», Κώστα Μουρσελά «Ενυδρείο», Γρηγορίου Ξενόπουλου «Δεν είμαι εγώ ή Η λογική», Σπύρου Παπαδογεώργος «Την Αλλη Κυριακή», Μάριου Ποντίκα «Η γυναίκα του Λωτ», Διονυσίου Ρώμα «Το Ζαμπελάκι», Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ενας Ηρως με Παντούφλες», Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα», Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», Ανδρέα Στάικου «1843», Αγγελου Τερζάκη «Θεοφανώ», Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ο κύριος», Νίκου Τσιφόρου «Η πινακοθήκη των ηλιθίων», Νίκου Χατζαποστόλου «Οι απάχηδες των Αθηνών», Παντελή Χορν «Ο Σέντζας», Τάκη Χρυσούλη «Το μαγικό δωμάτιο».

    [26] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΒΑΡΝΑΛΗ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει δύο σεμινάρια στην αίθουσα διαλέξεων. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5/2, στις 7 μ.μ. με θέμα: «Ο Βάρναλης στην εκπαίδευση», και εισηγήτρια την Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορα Φιλοσοφίας, σχολική σύμβουλο ΜΕ.

    Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Η σοβιετική παιδαγωγική εμπειρία. Η επικαιρότητα των βασικών παιδοψυχολογικών αντιλήψεων και αρχών οργάνωσης της σοβιετικής εκπαίδευσης» και εισηγητή τον Ελισαίο Βαγενά, διδάκτορα Παιδαγωγικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας.

    [27] ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ «ΚΑΥΓΑΣ» ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

    Λονδίνο, 31 Ιανουαρίου 2004 (11:25 UTC+2)

    Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία του BBC, αρνήθηκε να δανείσει πίνακα του Ελ Γκρέκο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ενόψει της έκθεσης που διοργανώνεται το Φεβρουάριο στη βρετανική πρωτεύουσα με έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

    Οι υπεύθυνοι του ελληνικού μουσείου υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης του πίνακα.

    Ο πίνακας του Ελ Γκρέκο «όρος Σινά» φιλοτεχνήθηκε το 1570 και αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μεγάλης δικαστικής διαμάχης. Ο Ελβετός Γιόραμ Ντόιτς δηλώνει ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος του έργου, το οποίο εκλάπη από αξιωματούχους της ναζιστικής Γερμανίας.

    Το έργο Τέχνης ανήκει από το 1990 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και αγοράστηκε έναντι 480.000 λιρών.

    Ο διευθυντής του ελληνικού μουσείου που εδρεύει στο Ηράκλειο, Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε στο BBC ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τον πίνακα και να εμπλακεί σε μια νέα δικαστική μάχη με τον κ. Ντόιτς.

    Ο Έλληνας διευθυντής πρόσθεσε ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έπειτα από έρευνες διαπίστωσε ότι ο πίνακας ουδέποτε εκλάπη από Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο Γιόραμ Ντόιτς με δικαστική εντολή επιχείρησε να κατασχέσει τον πίνακα κατά τη διάρκεια έκθεσης με έργα του Ελ Γκρέκο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 31 January 2004 - 19:13:50 UTC