Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [02] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
  • [03] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Β΄ ΟΜΙΛΟ
  • [04] ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [05] ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [06] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΣΔΕ
  • [09] ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Δ. ΤΗΣ ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ Α.Ε.
  • [11] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [12] ΑΛΛΑΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΠΑΡΟΧΗΣ
  • [13] ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ
  • [14] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [15] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
  • [16] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ-ΣΟΛΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΤΟΣ "ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ" ΤΟΥ ΣτΕ
  • [19] ΑΥΡΙΟ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [20] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ
  • [21] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΘΑΠΑΤΕΡΟ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΡΦΑΝΟΥ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
  • [24] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [25] ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ
  • [26] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΝΕ ΠΡΕΛΙΕΒΙΤΣ
  • [27] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΤΟΝ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΟΜΗΡΟ
  • [28] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ
  • [29] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΟΗΕ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΝΑΝ
  • [30] Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ
  • [31] ΤΟ AIDS ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡ. ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ "Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ"
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [34] ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
  • [35] "ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
  • [36] ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

  • [01] MΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Aθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την επαναπροώθηση στην αγορά εργασίας των απασχολούμενων στα Ολυμπιακά έργα αποφάσισε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Σχετική εισήγηση παρουσίασε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αμέσως μετά γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη συστηματική καταγραφή των εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα ώστε στη συνέχεια να υλοποιηθούν προγράμματα επαναπροώθησής τους στην απασχόληση. Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης βρίσκεται σε επαφή με όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν λάβει μέρος στα πάσης φύσης έργα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Εξάλλου θα δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων ενώ θα προχωρήσει το πρόγραμμα Stage μέσω του οποίου θα απασχοληθούν 500 άνεργοι για τον έλεγχο των τιμών στη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων.

    O κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε ακόμη πολιτικές ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων των αυτοαπασχολούμενων. Όπως έγινε ακόμη γνωστό, θα επιδοτούνται για δύο χρόνια κατά 50% οι εργοδοτικές εισφορές για την πρόσληψη νέων ανέργων και ανέργων άνω των 55 ετών. Επίσης οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες θα λαμβάνουν επιδότηση για ένα χρόνο για κάθε παιδί.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση άργησε να λάβει τα μέτρα αυτά, ειδικά για όσους απασχολούνται στα ολυμπιακά έργα, ο υπουργός Απασχόλησης απάντησε πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνη που άργησε να ολοκληρώσει τα έργα.

    «Αυτοί που είχαν αργήσει ήταν οι προηγούμενοι. Εμάς θα μας κρίνετε από τα αποτελέσματα τους αμέσως επόμενους μήνες. Διότι επιτρέψτε μου να σας σημειώσω ότι αν είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως τα Ολυμπιακά έργα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα είχε ασχοληθεί με την περαίωσή τους και όπως ξέρετε τα έργα τελειώνουν γιατί έτρεξε πολύ η κυβέρνηση Καραμανλή και όλοι οι συνάδελφοι υπουργοί και η κυβέρνηση που θα είχε προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα είχε ως μοναδικό αντικείμενο και προορισμό να ασχοληθεί με την μεταολυμπιακή χρήση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες για να βελτιωθούν τα ζητήματα της απασχόλησης στην αμέσως μετά την Ολυμπιάδα και παραολυμπιάδα εποχή.

    Για το θέμα της απασχόλησης όσων εργάστηκαν στα ολυμπιακά έργα ρωτήθηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας είπε: «Δεν νομίζω. Μπορούν να αναπτυχθούν άλλες εργασίες, άλλα έργα στην περιφέρεια αλλά και άλλα πράγματα που θα φέρουν μια ισορροπία. Σαφώς γίνονται και από την κυβέρνηση διάφορες σκέψεις. Υπάρχουν προβληματισμοί. Εγώ όμως πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξει μια ισορροπία».

    [02] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΣΤΟΥΝ

    Aθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (16:36 UTC+2)

    Για αθέατες πλευρές της τρομοκρατίας που πρέπει να φωτιστούν έκανε σήμερα λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Δημητρίου «Ένορκος στη δίκη της 17ης Νοέμβρη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σταφυλίδη».

    Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι «μέσα από τη διαδικασία εξάρθρωσης της 17Ν φωτίστηκε και μια αθέατη πλευρά που σχετίζεται με τη δράση και το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας». Ωστόσο επισήμανε ότι η δίκη απάντησε σε πολλά ερωτήματα, όπως επίσης άφησε και πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

    «Είναι βέβαιο ότι λύθηκαν απορίες, υπάρχουν φυσικά και πολλές άλλες που δεν έχουν απαντηθεί και που συντηρούν εξ αυτού και μόνον του λόγου το φάκελο 17Ν ανοιχτό και τις έρευνες να συνεχίζονται. Είναι γεγονός ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της οργάνωσης είναι εξαρθρωμένος, υπάρχουν όμως αθέατες πλευρές που πρέπει ακόμα να φωτιστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο συγγραφέας Μιχάλης Δημητρίου είπε ότι ξέρουμε τη μισή αλήθεια της 17 Ν και παραμένουν ασύλληπτοι οι δράστες σε διάφορα επίπεδα.

    Κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, μίλησε και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν έχει απαντηθεί στο σύνολό της.

    «Και πιστεύω ότι εκφράζω το σύνολο των οικογενειών των θυμάτων όταν σήμερα θα πω ότι κανένας από μας δεν θα κουραστεί να ψάχνει τα βαθύτερα αίτια, να ψάχνει να πάρει τις απαντήσεις τις οποίες αυτή η δίκη δεν έδωσε. Έδωσε όμως κάτι άλλο, έδωσε ίσως την ισχυρότερη απάντηση που μπορεί να δώσει στην τρομοκρατία. Έδωσε την απάντηση ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία, η οποία στην πράξη αποδεικνύει ότι κανένας τρομοκράτης δεν έχει θέση στον τόπο μας» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    [03] ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Β΄ ΟΜΙΛΟ

    Λισσαβόνα, 21 Ιουνίου 2004 (23:20 UTC+2)

    ΛΙΣΑΒΟΝΑ 21 Ιουνίου 2004

    Γαλλία και Αγγλία, προκρίθηκαν στο β΄ όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αφήνοντας έξω από τη συνέχεια του EURO 2004, την Ελβετία και την Κροατία. Έτσι η Γαλλία που τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της με 7 βαθμούς θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Εθνική Ελλάδος την προσεχή Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα γίνει ο αγώνας της πρώτης του α΄ ομίλου Πορτογαλίας με τη δεύτερη του β΄ ομίλου Αγγλία.

    ΑΓΓΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ 2-1

    Μετά από ένα παιχνίδι γεμάτο εναλλαγές και συγκινήσεις, η Αγγλία πέτυχε ευρεία νίκη κατά της Κροατίας με 4-2, ανατρέποντας το 0-1, που στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου, «γονάτισε» προσωρινά τη βρετανική εντεκάδα.

    Η Κροατία προηγήθηκε πολύ νωρίς, στις 5ο κιόλας λεπτό του αγώνα, όταν μετά από φάση διαρκείας, ο Νίκο Κόβατς με προβολή άνοιξε το σκορ.

    Οι άγγλοι κόντεψαν να ισοφαρίσουν τρία λεπτά αργότερα, στο 8ο λεπτό, όταν ο Ρούνεϊ έσκαψε τη μπάλα προς τον Σκόουλς, ο οποίος δεν μπόρεσε να νικήσει στο τετ α τετ τον γκολκίπερ Μπούτινα.

    Το ίδιο επαναλήφθηκε στο 11ο λεπτό, όταν δυνατό σουτ του Ρούνεϊ, βγήκε λίγο έξω από τα δοκάρια της εστίας των Κροατών.

    Ότι δεν πέτυχαν οι άγγλοι, παραλίγο να το πετύχουν οι κροάτες και να διπλασιάσουν το σκορ, στο 23ο λεπτό, όταν δυνατό σουτ του Σόκοτα, μπλόκαρε ο Τζέιμς.

    Η ισοφάριση για τους άγγλους ήρθε στο 40ο λεπτό, μετά από φάση διαρκείας. Ο Οουεν έχασε τη «μάχη» στο τετ α τετ με τον Μπούτινα, αλλά ο Ρούνει με κεφαλιά έδωσε τη μπάλα στον Σκόουλς, ο οποίος με νέα κεφαλιά από κοντά ισοφάρισε.

    Τέσσερα λεπτά αργότερα, στο 44ο λεπτό, ο Ρούνεϊ με πολύ καλό δυνατό σουτ έδωσε το προβάδισμα στους Αγγλους, γράφοντας το 2-1.

    Στο 52΄ λεπτό, πολύ καλό σουτ του Σκόουλς, λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, απέκρουσε σε κόρνερ ο Μπούτινα.

    Στο 68΄λεπτό η Αγγλία πετυχαίνει και τρίτο γκολ. Κάθετη πάσα του Οουεν στον Ρούνει, ο οποίος βγαίνει απέναντι στον Μπούτινα και πλασάρει κάνοντας το 3-1

    Οι Κροάτες μείωσαν στο 73΄ λεπτό, μετά από φάουλ σέντρα του Σρνα, ο Τούντορ με κεφαλιά έγραψε το 3-2.

    Στο 79΄λεπτό οι ’γγλοι πέτυχαν και τέταρτο γκολ, όταν ο Λάμπαρντ με δυνατό αριστερό σουτ έκανε το 4-2.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    Εθνική Αγγλίας: Τζέιμς, Νέβιλ, Τέρι, Κάμπελ, Κόουλ, Μπέκαμ, Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Σκόουλς (72΄Κινγκ), Ρούνεϊ(72΄Ρούνεϊ), Οουεν.

    Εθνική Κροατίας: Μπούτινα, Σίμιτς, Ρόμπερτ Κόβατς (46΄Μόρναρ), Ζίφκοβιτς, Σίμουνιτς, Ρόσο, Τούντορ, Νίκο Κόβατς, Ράπαϊτς (56΄ Ολιτς), Πρσο, Σόκοτα.

    Τον αγώνα διηύθυνε ο Ιταλός Πιερλουϊτζι Κολίνα.

    ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ 1-1

    Στο άλλο κρίσιμο παιχνίδι του β΄ομίλου, Γαλλία νικώντας την Ελβετία με σκορ 3-1, αναδείχτηκε πρώτη στον β΄όμιλο κι έτσι θα αναμετρηθεί την προσεχή Παρασκευή με την Εθνική Ελλάδος στο γήπεδο της Μπενφίκα. Στο α΄ ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες με 1-1.

    Οι Γάλλοι άνοιξαν το σκορ στο 20ο λεπτό με κεφαλιά του Ζιντάν που νίκησε τον Ελβετό τερματοφύλακα Στιλ.

    Έξι λεπτά αργότερα, ήρθε η ισοφάριση για την Ελβετία, στο 26΄λεπτό, με σουτ του Φονλάντεν.

    Στο 75΄λεπτό η Γαλλία πέρασε μπροστά στο σκορ. Ο Σαχά στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα την έστρωσε με κεφαλιά στον επερχόμενο Ανρί ο οποίος με αριστερό πλασέ νίκησε τον Στιλ, γράφοντας το 2-1.

    Στο 84΄ λεπτό, η Γαλλία σφράγισε τη νίκη της όταν ο Ανρί με ατομική προσπάθεια από τα αριστερά έκανε το 3-1 για την Γαλλία.

    Σημειώνεται ότι και με έναν βαθμό οι «τρικολόρ» προκρίνονταν στους «οκτώ».

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    Εθνική Ελβετίας: Στιλ, Ανσό, Γιακίν Μ., Μίλερ, Σπίτσερ, Καμπάνας, Φόγκελ, Βικί, Ζιγκά, Γιακίν Χ. (60΄ Χούγκελ), Φονλάντεν

    Εθνική Γαλλίας: Μπαρτέζ, Λιζαραζού, Σιλβέστρ, Τιράμ, Σανιόλ, Βιεϊρά, Μακελελέ, Πιρές, Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ (75΄Σαχά).

    [04] ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Μόντρεαλ, 21 Ιουνίου 2004 (09:51 UTC+2)

    Θερμή, ήταν η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην Ολυμπιακή Φλόγα, κατά την άφιξή της την Κυριακή στον Καναδά. Η επίσημη υποδοχή, έγινε με φόντο το Ολυμπιακό Στάδιο, σε μια σεμνή τελετή από τον δήμαρχο του Μόντρεαλ Ζεράλντ Τραμπλέ, παρουσία της ελληνικής ομογένειας, αλλά και άλλων εθνικοτήτων που έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στην τελετή της Αφής.

    Ο δήμαρχος Τραμπλέ μίλησε για το συμβολισμό του επαναπατρισμού των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, καθώς και για την πόλη του Μόντρεαλ, που αγκαλιάζει όλους τους λαούς και τις εθνικότητες.

    Ο κ. Τραμπλέ παρέδωσε τη Φλόγα στην πρώτο λαμπαδηδρόμο, το νεαρό Γεώργιο Αδαμόπουλο, έναν ομογενή με ειδικές ανάγκες, ο οποίος φορούσε τα χρώματα της Ολυμπιακής Αθήνας.

    Παρόντες στην τελετή της Αφής ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Γ. Μουρίκης ,ο αντιπρόεδρος του δήμου Μισέλ Πρεσκότ, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 κ. Λαμπρίδης, η συντονίστρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Δήμητρα Ιγκαν, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής στο Μόντρεαλ Δημήτρης Γιατζούλης, καθώς και άλλοι επίσημοι.

    [05] ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (10:36 UTC+2)

    Σταθμό για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα αποτελέσει το 6ο Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως 25 Ιουλίου στο Ελληνικό. Στο συνέδριο, αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 5.200 στελέχη από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθούν δύο βασικά θέματα: η αλλαγή καταστατικού και οργανωτικής δομής του κόμματος.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αθηναϊκή εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εξ οφίτσιο πρώην και νυν βουλευτές και ευρωβουλευτές, οι πολιτευτές των τελευταίων εκλογών, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που έχουν εκλεγεί υπό τη σημαία του κόμματος, οι εκλεγμένοι στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, εμπορικά επιμελητήρια.

    Επίσης, θα λάβουν μέρος 200 στελέχη της ΟΝΝΕΔ, που θα οριστούν στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Ιουνίου στη Χαλκίδα. Οι σύνεδροι, που θα αποτελούν περίπου το 50%, θα εκλεγούν στις 11 Ιουλίου από τη νομαρχιακή συνέλευση, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες, δηλαδή οι τοπικές εκλογές, που έχουν ήδη αρχίσει.

    Την ίδια ώρα, το διαγραμματειακό όργανο πήρε την εντολή να καταθέσει προτάσεις για αλλαγές όσον αφορά στο καταστατικό και την οργανωτική δομή του κόμματος.

    [06] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2006

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (10:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, άρχισε ήδη να επεξεργάζεται την πολιτική διακήρυξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη δεύτερη μετά τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, την οποία θα παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης. Στόχος του σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», είναι να δώσει το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος που οραματίζεται και να περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής.

    Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να παρουσιάσει πρώτα την πολιτική διακήρυξη και μετά να ασχοληθεί με τα οργανωτικά σχήματα, ώστε να μην επικεντρωθούν η προσοχή και το ενδιαφέρον στελεχών, μελών και φίλων στα πρόσωπα που θα συγκροτούν τα υπό σύσταση όργανα.

    Όσον αφορά στις προτάσεις που καταθέτουν μέλη του Κινήματος στον κ. Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση του κόμματος, αυτές -όπως δήλωσαν στο Βήμα στενοί συνεργάτες του- κρίνονται «απηρχαιωμένες, ξεπερασμένες από την πραγματικότητα» και πρόκειται για προτάσεις που προέρχονται από «στελέχη που νομίζουν ακόμη ότι βρίσκονται στην εξουσία, θέλοντας με αυτές να μοιράσουν ρόλους, κρατώντας πάντοτε για τον εαυτό τους τούς πλέον σημαντικούς».Από τώρα άρχισαν οι προετοιμασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές του 2006, που πιστεύεται ότι θα έχουν Βαρύνουσα πολιτική σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι θα αποτελέσουν το πρώτο τεστ τόσο για την ανασυγκρότηση του κόμματος όσο και για τη δυναμική των συνεργασιών με την Αριστερά.

    Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφέρει ότι κατά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι εκλογές του 2006 θα αποτελέσουν την πρώτη δοκιμασία για την εκλογική μάχη του 2008.

    Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε οργάνωση και συντονισμό, προκειμένου το κόμμα να αρχίσει άμεσα διάλογο για την επίτευξη ευρύτερων συμμαχιών (πολιτικών και κοινωνικών), ενώ ανακοίνωσε ότι από το φθινόπωρο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «δουλειά» και «επίσπευση των διαδικασιών ανασύστασης των οργανώσεων», ούτως ώστε μία μεγάλη μερίδα στελεχών να έχει ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίας ανασυγκρότησης. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είναι αποφασισμένος να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη της ανασυγκρότησης και να βάλει τέρμα στην περίοδο της εσωστρέφειας.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

    Nαύπακτος, 22 Ιουνίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Την απομάκρυνση των βαρέων οχημάτων και των νταλικών από τους κεντρικούς δρόμους της Ναυπάκτου ζητούν οι φορείς και η δημοτική αρχή της πόλης επισημαίνοντας ότι στην περιοχή σημειώνονται πολλά δυστυχήματα ενώ προκαλείται καθημερινά μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

    Παράλληλα υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του περιφερειακού δρόμου, ταυτόχρονα με τη συνέχιση των εργασιών σε αυτόν (για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στη συνδετήρια οδό του Σκα) ώστε οι νταλίκες να χρησιμοποιούν το ένα ρεύμα από το Αντίρριο προς την Ιτέα.

    Τα παραπάνω αιτήματα έθεσε ο δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτη Καββαδά και τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Σταμάτη. Στη συνέχεια «περπάτησαν» ολόκληρο τον περιφερειακό δρόμο, από τον Πλατανίτη έως το συνδετήριο δρόμο κατά μήκος του χειμάρρου Σκα.

    Δήμαρχος και εκπρόσωποι των φορέων της Ναυπάκτου παρουσίασαν την κατάσταση ενώ όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή θα επισκεφθούν στην Αθήνα τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να ζητήσουν συγκεκριμένη δέσμευση για τη μερική, έστω, λειτουργία της Περιμετρικής οδού. Παράλληλα επισημαίνουν ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα αναμένεται να αποφασίσουν το κλείσιμο των εισόδων της πόλης στις θέσεις Πλατανίτη και Σκα.

    Το ζήτημα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, κ. Δεληγιάννης, ζήτησε μία πίστωση χρόνου ενός περίπου μήνα, ώστε να προχωρήσει η σηματοδότηση του περιφερειακού δρόμου και κάποια κομμάτια ασφαλτόστρωσης.

    «Ο Δήμος Ναυπάκτου έχει ευθύνη να προστατεύσει τους πολίτες του» δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΣΔΕ

    Mεσολόγγι, 22 Ιουνίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών από τις Υπηρεσίες καθώς και την συζήτηση για θέματα και προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή του Προγράμματος ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου) 2004, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντινομάρχης Κ. Γκέκας, εκπρόσωποι των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Τοπογραφικής της νομαρχίας, οι Ε.Α.Σ. καθώς και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του νομού.

    Κατά την διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε πως οι έλεγχοι για το τρέχον έτος από τις εμπλεκόμενες στο Ο.Σ.Δ.Ε. Υπηρεσίες, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ παράλληλα έγινε αναλυτική ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τις υποχρεώσεις τους οι οποίες και προβλέπονται μέσα από το Πρόγραμμα.

    Όπως τόνισε ο κ. Γκέκας, στη σημερινή σύσκεψη τέθηκαν οι βάσεις και υποδομές για πληρέστερη συνεργασία, με στόχο την καλύτερη υλοποίηση του Προγράμματος ΟΣΔΕ στο νομό.

    [09] ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο Γ.Γ. ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ

    Καβάλα, 22 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Υπέρ της δρομολόγησης και επιδότησης απευθείας αεροπορικών γραμμών από την Καβάλα προς τις πόλεις των Ιωαννίνων και της Μυτιλήνης, τάσσεται με επιστολή του προς το Υπουργείο Μεταφορών- Επικοινωνιών, ο Γενικός Γραμματέας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, συντασσόμενος με το σχετικό αίτημα που είχε διατυπωθεί, πριν από ένα χρόνο από τη νομαρχία Καβάλας.

    Στην επιστολή του ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι η έγκριση του αιτήματος θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και προσθέτει πως «η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καβάλας με την Μυτιλήνη συνεχώς υποχωρεί, παρά το γεγονός ότι ο περισσότερος πληθυσμός των νησιών του Βορείου Αιγαίου κινείται μέσω της Καβάλας προς τον βορειοελλαδικό χώρο και τις όμορες Βαλκανικές χώρες, η δε σύνδεση με την πόλη των Ιωαννίνων, στην οποία φοιτά μεγάλος αριθμός νέων από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, από την οποία κατάγονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής, γίνεται μόνο με δρομολόγια του ΚΤΕΛ».

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Δ. ΤΗΣ ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ Α.Ε.

    Kαβάλα, 22 Ιουνίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Συνεργασία με τον γενικό διευθυντή της ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ Α.Ε., Νίκο Στάμο, είχε ο Νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα της κατασκευής των απαραίτητων έργων υποδομής στην Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας.

    Ο κ. Καλλιοντζής υπενθύμισε δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατασκευή των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων, και ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Ο κ. Στάμος από την πλευρά του αναφέρθηκε εκτενώς στα σχέδια που έχει επεξεργασθεί η ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ Α.Ε., λέγοντας πως στις άμεσες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία και ο Όμιλος της τράπεζας Πειραιώς (η ΕΤΒΑ και η ακίνητη περιουσία της έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου) είναι η κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και του αναγκαίου αγωγού διάθεσης των λυμάτων, καθώς επίσης και μία σειρά άλλων έργων υποδομής για την δεύτερη φάση της Βιομηχανικής Περιοχής Καβάλας.

    Στο πλαίσιο αυτό τις προσεχείς ημέρες επίκειται συνάντησή του με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, ώστε να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του Ομίλου όσον αφορά την αξιοποίηση των ΒΙΠΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων αυτών είναι εξασφαλισμένη τόσο από ίδια κεφάλαια της Πειραιώς, όσο και από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που του παρείχαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

    Μάλιστα, ο κ. Στάμος τόνισε πως εντός του έτους, πιθανότατα προς το τέλος του καλοκαιριού, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.

    [11] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Aθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Για εφαρμογή, από την κυβέρνηση της ΝΔ, του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο κάνει λόγο ο Συντονιστής του κύκλου Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, σε δήλωσή του με αφορμή τα μέτρα για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Σχετικά με τα ειδικά προγράμματα μετά τους Ολυμπιακούς, ο κ. Τσούρας επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί με ευθύνη όταν αυτά ανακοινωθούν, ωστόσο σχολίασε ότι τα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να γίνονται στο «πόδι», μεμονωμένα και ασυντόνιστα, ούτε να υποκαθιστούν πρόσκαιρες ανάγκες του κράτους, όπως φάνηκε από τις σημερινές εξαγγελίες περί ελέγχου τιμών μέσω προγράμματος εργασιακής εμπειρίας.

    Ο κ. Τσούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Χρειάστηκε να περάσουν 100 ημέρες για να αποφασίσει η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το μείζον θέμα της ανεργίας. Και μη έχοντας καταφέρει να σχεδιάσει και να προτείνει δική της πολιτική ανακάλυψε και εφαρμόζει το Νόμο για την απασχόληση του ΠΑΣΟΚ που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο.

    (Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις ως κίνητρο για προσλήψεις νέων, γυναικών και μακροχρόνια ανέργων, που περιλαμβάνονται ρητά στο άρθρο 2 του Ν3227) .

    Το Νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τον είχε καταγγείλει, λoιδωρήσει και καταψηφίσει στη Βουλή.

    Όσο για τα ειδικά προγράμματα μετά τους Ολυμπιακούς, θα τοποθετηθούμε με ευθύνη όταν τα ανακοινώσουν επιτέλους. Όμως, επισημαίνουμε ότι αυτά δεν μπορεί να γίνονται στο «πόδι», μεμονωμένα και ασυντόνιστα, ούτε να υποκαθιστούν απλά πρόσκαιρες ανάγκες του κράτους, όπως φάνηκε από τις σημερινές εξαγγελίες (περί ελέγχου τιμών μέσω προγράμματος εργασιακής εμπειρίας !!).

    [12] ΑΛΛΑΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΕΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Αλλαγή των κριτηρίων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών από το Γ' ΚΠΣ ζητεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΥΠΑΝ μελετά το ενδεχόμενο να θέσει κριτήρια που προϋποθέτουν κύκλο εργασιών υψηλότερο των 200.000 ευρώ και απασχόληση τουλάχιστον δέκα εργαζομένων.

    Σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Παπαθανασίου το ΕΕΘ επισημαίνει ότι «οι εμπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών εξαιρέθηκαν μέχρι σήμερα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Β' και Γ' ΚΠΣ, ακριβώς λόγω των κριτηρίων που ίσχυσαν κάθε φορά στα προγράμματα», προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που τα εν λόγω δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα «είναι βέβαιο ότι και πάλι η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων θα μείνει εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

    Η διοίκηση του επιμελητηρίου ζητεί «τα κριτήρια ένταξης να καλύπτουν το βασικό κορμό των επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν από 0-10 εργαζόμενους».

    [13] ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την Τρίτη, η γενική πρόβα της παρουσίασης του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της ΕΧΡΟ 2008 στο Park Des EXPOSISTIONS VILLEPINTE .

    Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, τονίστηκε η άψογη προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης έναντι των συνυποψηφίων της, Τεργέστης και Σαραγόσας, και η ευρεία πολιτική και κοινωνική αποδοχή του εγχειρήματος της διεκδίκησης.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής υποψηφιότητας, τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού η κάλυψη του συνολικού κόστους της EXPO 2008 με 600 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της EXPO θα χρηματοδοτηθούν οι οικονομικά αδύναμες χώρες με 15 εκ. ευρώ, ώστε να συμμετάσχουν στην έκθεση, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το πανανθρώπινο μήνυμα για την προστασία του πλανήτη, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία της διατροφικής αλυσίδας και την έρευνα και τεχνολογία πάνω σε θέματα καλλιέργειας της γης.

    Ακόμη, όπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει την νεοσύστατη μη κυβερνητική οργάνωση «Life for all». Πρόκειται για ένα νέο φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να καταστήσει κοινωνούς και συμμέτοχους όλους όσους θα ήθελαν να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της θεματολογίας της ελληνικής υποψηφιότητας. Ο ίδιος αυτός οργανισμός θα προωθήσει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των συναντήσεων της EXPO σε όλα τα διεθνή φόρα, προβάλλοντας τα επόμενα χρόνια τη σημασία της παγκόσμιας έκθεσης της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας διαγωνισμούς, δραστηριότητες μέσω του διαδικτύου, κινητοποιώντας φορείς, παιδιά και μαθητές και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κίνημα ευαισθητοποίησης σε διεθνή κλίμακα του επίκαιρου ζητήματος προστασίας του πλανήτη.

    Στην επίσημη παρουσίαση, την Τετάρτη, η οποία θα γίνει ενώπιον των αντιπροσωπειών των 92 κρατών-μελών του ΒΙΕ, θα βρίσκονται στο πλευρό της ελληνικής αποστολής, πέραν του ΥΜΑ-Θ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και το σύνολο των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας Διεκδίκησης: ο γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Θέμης Καρτσιώτης και ο εκτελεστικός γραμματέας και πρόεδρος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος. Ακόμη, θα συμμετάσχουν ενεργά τρία λαμπερά ελληνικά ονόματα διεθνούς εμβέλειας. Πρόκειται για το γνωστό παρουσιαστή της ΕΡΤ Αλέξη Κωστάλα, το δημοσιογράφο και παρουσιαστή στην ελληνική και γαλλική τηλεόραση Νίκο Αλιάγα και τη διάσημη ελληνίδα τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη. Θα προηγηθούν οι παρουσιάσεις της Τεργέστης και της Σαραγόσας και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ελληνική παρουσίαση.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης: «Η αυριανή παρουσίαση είναι ίσως η σημαντικότερη από όλες όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα, στις Γενικές Συνελεύσεις του ΒΙΕ. Από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο περίπου, οπότε θα έχουν καταλήξει στην επιλογή τους οι περισσότεροι, θα δουλέψουμε σκληρά, προκειμένου να διαμορφώσουμε το απαραίτητο ρεύμα υπέρ της δικής μας υποψηφιότητας. Έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και πιστεύουμε ότι η τελική έκβαση θα είναι θετική.

    Όπως ήδη γνωρίζετε, η επίσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης της υποψηφιότητάς μας στην Ελλάδα, υπήρξε απολύτως επιτυχής. Αυτή είναι και η γενική αίσθηση που αποπνέεται, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και των τριών υποψηφιοτήτων και τη διανομή της έκθεσης αξιολόγησης στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΒΙΕ, εδώ στο Παρίσι. Η ελληνική υποψηφιότητα πάει πολύ καλά!

    Η κυβέρνησή μας, δια στόματος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ανέλαβε την πλήρη δέσμευση για την κάλυψη του συνολικού κόστους της ΕΧΡΟ 2008, που ανέρχεται περίπου στα 600 εκατομμύρια , από τον κρατικό προϋπολογισμό, με συγκεκριμένες εγγραφές, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2005, οπότε και αρχίζουν με έντονους ρυθμούς οι προετοιμασίες και τα έργα υποδομής για το ΕΧΡΟ site, όπως επίσης και όλες οι διαδικασίες προσέλκυσης εκθετών».

    Όπωςε επισήμανε ακόμη ο κ. Τσιαρτσιώνης, το σημαντικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης έναντι των συνυποψηφίων της πόλεων, είναι το θέμα: «Μητέρα γη, Γνώση της Γης, Γεωργία, Διατροφή». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε εξ αρχής το πλεονέκτημα μας αυτό. Σήμερα όμως και μετά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, φαίνεται πως αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα έχει μετατραπεί σε «αιχμή του δόρατος» της ελληνικής υποψηφιότητας. Όλες οι αναπτυσσόμενες και οικονομικά αδύναμες χώρες έχουν βρει ένα θέμα που αποτελεί ελπίδα, αλλά και στόχο για την παγκόσμια κοινότητα. Δεν είναι μόνον το ότι είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας στην ατζέντα των μεγάλων διεθνών οργανισμών και της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά παράλληλα είναι ένα θέμα που προκαλεί το ενδιαφέρον και των αναπτυγμένων χωρών.

    Για πρώτη φορά τα θέματα της γεωργίας, της διατροφής, της ποιότητας ζωής, της προστασίας της γης μπαίνουν επιτακτικά για να συζητηθούν οργανωμένα και στην ΕΧΡΟ του 2008 να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις και διέξοδοι. Πέρα από τις κατ' ιδίαν επαφές και συνομιλίες, που έχουμε, με όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του ΒΙΕ, το ίδιο το θέμα δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας ως προς την τελική έκβαση».

    [14] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την επιχειρηματική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) με προτάσεις που υπέβαλε στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γεώργιο Μέργο, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς για την Αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος.

    Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η φορολογική αναμόρφωση θα πρέπει να επιλύσει την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος τόσο στο επίπεδο της φορολογικής νομοθεσίας όσο και στο επίπεδο των διαδικασιών εφαρμογής των φόρων και είσπραξης των δημοσίων εσόδων και της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, προσθέτει, η ουσιαστική Αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας και συστηματικής μελέτης σε διάφορα επίπεδα και δεν μπορεί να εξαντληθεί στον περιορισμένο χρόνο που έχει καταρχήν οριστεί για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής για τη σύνταξη νομοσχεδίου και της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, οι οποίες έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό.

    Με βάση τα παραπάνω, οι προτάσεις του Συνδέσμου περιορίζονται σε συγκεκριμένα θέματα της Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

    Χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ - θα πρέπει να είναι:

    -Η απλούστευση, ο αναπτυξιακός και αντιγραφειοκρατικός χαρακτήρας και η διαρκής κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

    -Η διαχρονικότητα και σταθερότητα με δεσμευτικό χρόνο ισχύος και διακομματική συναίνεση και η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους φορολογούμενους για τα φορολογικά δεδομένα.

    -Η προσαρμογή στην ισχύουσα νομολογία, του κοινοτικού κεκτημένου και των ισχυόντων στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

    -Η αναλογικότητα.

    -Η μη νομοθέτηση με Εγκυκλίους (κανονιστικές διατάξεις) που δεν συνάδουν με τις νομοθετικές διατάξεις.

    -Η κατάργηση του τεκμηρίου ότι κάθε φορολογούμενος είναι ασυνεπής και η επιβράβευση του καλού φορολογούμενου.

    -Η καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων στην αξιολόγηση των ΔΟΥ.

    -Η οικονομικότητα στην είσπραξη των φόρων.

    -Η προοδευτικότητα της φορολογίας.

    -Η δημοσίευση φορολογικών διατάξεων με ισχύ για το επόμενο έτος.

    -Η επαναφορά του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου.

    -Η κατάργηση αυθαίρετων παρατάσεων παραγραφής.

    -Η μη καταχρηστική άσκηση δικαιώματος εκ μέρους του Δημοσίου σε φορολογικά θέματα.

    -Η στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και η μέριμνα για δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί σε χώρες του εξωτερικού.

    -Ο συνεχής εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του συστήματος μηχανοργάνωσης TAXIS για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και τη διαφάνεια στις συναλλαγές.

    Ως προς τα επιμέρους ειδικά θέματα ο ΣΕΒΕ υπέβαλε τις παρακάτω θέσεις:

    Α. ΕΙΣΟΔΗΜΑ

    -Μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

    -Μείωση της προκαταβολής φόρου.

    -Παράταση της έκπτωσης για δαπάνες χωρίς παραστατικά από τα ακαθάριστα έσοδα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

    -Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 13 παρ. 2 του Ν. 2238/94 (όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 4 του άρθρ. 3 του Ν. 2753/1999) που αφορά τη φορολογία 5% στη μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα της ερμηνευτικής εγκυκλίου που επιβάλλει -αυθαίρετα κατά τον ΣΕΒΕ- την φορολόγηση της παραίτησης από το δικαίωμα προτίμησης.

    -Επαναφορά της διάταξης του άρθρου 31 παρ. 1 περ. θ του Ν. 2238/1994 στην προηγούμενη μορφή της (πρόβλεψη των επισφαλών απαιτήσεων).

    -Σαφής προσδιορισμός των δαπανών για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων.

    Β. ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

    -Πλήρης κατάργηση του βιβλίου παραγωγής κοστολογίου και τεχνικών προδιαγραφών (άρθρ. 8 ΠΔ. 186/92).

    -Κατάργηση της σήμανσης των τιμολογίων ενδοκοινοτικών παραδόσεων και εξαγωγών, ανεξαρτήτως του τρόπου έκδοσης.

    -Απαλοιφή της διάταξης για τις δίγραμμες επιταγές για συναλλαγές άνω των 15.000

    Γ. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

    -Βελτίωση της διαδικασίας επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    Δ. ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ

    -Κατάργηση χαρτοσήμου κερδών στις ΕΠΕ.

    Ε. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

    -Διεύρυνση των ορίων ορκωτών ελεγκτών.

    -Μετάθεση για το 2006 της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων (Ν. 2992/02).

    ΣΤ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    -Κατάργηση της προκαταβολής για δικαίωμα άσκησης προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια - μείωση του χρόνου δικαστικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.

    [15] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, καθορίστηκαν τα δικαιολογητικά που απαιτείται να υποβάλλονται για τη χορήγηση απαλλαγής από το φόρο κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά ή αιτία θανάτου ή γονικής παροχής.

    Όπως ορίζει η απόφαση, για τη χορήγηση απαλλαγής από το φόρο κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά ή αιτία θανάτου ή γονικής παροχής, στην υποβαλλόμενη δήλωση φόρου απαιτείται να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά που ορίζονται στα επόμενα άρθρα, ανά φορολογία και κατά περίπτωση.

    Τα δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίζονται ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος χορήγησης απαλλαγής, με εξαίρεση τα δικαιολογητικά που δεν συνυποβάλλονται για λόγους που αφορούν την αρμόδια για την έκδοσή τους διοικητική αρχή. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος της απαλλαγής θα πρέπει να κάνει μνεία των λόγων μη υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών σε υπεύθυνη δήλωση. Τα δικαιολογητικά αυτά οφείλει να προσκομίσει, όταν εκλείψει η αιτία που κατέστησε αδύνατη τη συνυποβολή τους.

    Για όσες περιπτώσεις απαιτείται η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, θα συνυποβάλλεται μια ενιαία υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνονται όλα τα επιμέρους ζητούμενα στοιχεία.

    Προκειμένου για αλλοδαπούς, εφόσον υπάρχει αδυναμία έκδοσης κάποιων δικαιολογητικών στην Ελλάδα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίστοιχα δικαιολογητικά του αλλοδαπού κράτους σε επίσημη μετάφραση.

    Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

    1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου της απαλλαγής και ληξιαρχική πράξη γάμου ή γέννησης τέκνου, κατά περίπτωση, εφόσον τα στοιχεία του γάμου ή της γέννησης δεν προκύπτουν από αυτό.

    2. Τοπογραφικό διάγραμμα με επ' αυτού δήλωση μηχανικού ότι το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το οικόπεδο μέσα στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη κατοικία είναι οικοδομήσιμο και βρίσκεται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία άδεια οικοδομής, δεν απαιτείται το προηγούμενο δικαιολογητικό, εφόσον από την άδεια οικοδομής και το προσαρτημένο σ' αυτή τοπογραφικό διάγραμμα προκύπτουν και οι δύο αναγκαίες κατά νόμο προϋποθέσεις και ο υπόχρεος δηλώσει υπεύθυνα στη δήλωση της επόμενης παραγράφου ότι όσα αναφέρονται στο τοπογραφικό διάγραμμα δεν έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν κατά το χρόνο φορολογίας.

    3. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄), με την οποία ο αγοραστής θα βεβαιώνει ότι :

    α) τόσο αυτός όσο και ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους, δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικοδομήσιμο οικόπεδο ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου ή κατοικίας σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων και τα οποία συνολικά πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους,

    β) τόσο ο ίδιος όσο και ο σύζυγός του δεν έχουν τύχει απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς ή γονικής παροχής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας κατά το παρελθόν

    γ) δεν είναι συγγενής πρώτου βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας με τον πωλητή,

    δ) δεν έχει μεταβιβάσει κατά την προηγούμενη πενταετία την επικαρπία κατοικίας ή την ψιλή κυριότητα ή επικαρπία οικοπέδου που πληρούσαν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του,

    ε) κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, με εξαίρεση τους δικαιούχους της παραγράφου 7 του άρθρου 2 της ενότητας αυτής,

    στ) αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει, μετά την κατάρτιση του συμβολαίου, τα απαιτούμενα κατά περίπτωση πιστοποιητικά που τυχόν θα του ζητηθούν από τη Δ.Ο.Υ.

    4. Αναλυτική κατάσταση ακινήτων που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της υπεύθυνης δήλωσης της προηγούμενης περίπτωσης, υπογεγραμμένη και από τους δύο συζύγους.

    [16] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Κόντρα στην πτωτική πορεία που ακολουθούν από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε τελικά στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις τοποθετήσεις των επενδυτών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και σε επιλεκτικούς τίτλους, βαρύνουσας σημασίας.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, εν μέσω μικρών διακυμάνσεων περί το μέσο της συνεδρίασης, κατέγραψε τελικά κέρδη της τάξης του 0,25% και διαμορφώθηκε στις 2.343,55 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.333,89 μονάδων, ενώ το υψηλότερό του συνάντησε στην ζώνη των 2.356,53 μονάδων.

    Πάντως, παρά την ενθαρρυντική πορεία που ακολούθησε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, οι αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για την πορεία της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως υποστηρίζουν, ο αναιμικός τζίρος, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των πιέσεων στην περιφέρεια και τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν τα βαριά χαρτιά, αλλά και την αστάθεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για την πορεία του ΧΑ στο άμεσο μέλλον.

    Μάλιστα, μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι εντός των επόμενων ημερών ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑ δεν πρέπει να διασπάσει καθοδικά τη ση΅αντική περιοχή στήριξης ΅εταξύ των 2.340 ΅ε 2.326 ΅ονάδων, καθώς όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο θα άνοιγε ουσιαστικά το δρό΅ο για τη πραγ΅ατοποίηση ΅εγάλης πτωτικής κίνησης πέραν των 2.275 ΅ονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υποτονικός εμφανίστηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 108,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10.434.014,32 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν εκείνα των εταιριών της EFG ύψους 8.371.200,00 ευρώ, στα 17.44 ευρώ, του ΟΤΕ, προϋπολογισμού 2.179.744,00 ευρώ, στα 10,36 ευρώ και της Αλουμίνιο της Ελλάδος, αξία 2.624.000,00 ευρώ, στα 13,12 ευρώ.

    Στο "κόκκινο" τερμάτισε η πλειοψηφία των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 203, έναντι 95 ανοδικών και 96 αμετάβλητων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (+12,26%), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (+11,18%) και της Ξυλεμπορίας (+10,17%), ενώ στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (14,05%) και της ΒΙΣ (10,08%).

    Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 3,25% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 15,26 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το μονοπώλιο της εταιρίας.

    Η μετοχή της ΔΕΗ εμφάνισε άνοδο κατά 1,93% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 19,70 ευρώ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ενισχύεται κατά 0,29%, έναντι κερδών 0,12% για τον FTSE/ASE 140. Απώλειες της τάξης του 0,61% κατέγραψε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και ο Mid 40 της μέσης, υποχώρησε κατά 0,50%.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να σημειώνει ελαφρά υποχώρηση της τάξης του 0,39% και τον δε δεύτερο να ενισχύεται σε ποσοστό 0,84%.

    Οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο είναι απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των ASPIS (2,19%), ΕΓΝΑΤΙΑ (1,49%) και της; ΕΤΕ (0,99%). Τα κέρδη στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αντανακλώνται στην ένταση των τοποθετήσεων στη μετοχή του ΟΤΕ (+1,57%), που αντιστάθμισε και τις απώλειες που κατέγραψαν οι υπόλοιποι τίτλοι που τον πλαισιώνουν.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση τέσσερις από αυτούς, που στη λήξη της συνεδρίασης έφεραν θετικό πρόσημο. Πρόκειται για τους κλάδους των διυλιστηρίων (+0,30%), των συμμετοχών (+0,45%), του χονδρικού εμπορίου (+0,21%) και της παράλληλης αγοράς (+0,04%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, σημειώνοντας σημαντική κάμψη κατά 3,80%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΦΟΙΝΙΞ-METRPOLIFE (4,86%), ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΕΓΑ (3,77%) και της Αγροτικής Ασφαλιστικής (3,57%).

    Αισθητή πτώση κατά 2,76% σημείωσε και ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής, με αιχμή του δόρατος τη μετοχή της INFOQUEST που σημείωσε πτώση κατά 9,55%.

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών (1,14%) και των επενδύσεων (1,07%).

    Κατά 0,97% υποχώρησε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,90%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,86%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,76%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,73%), των βιομηχανιών (0,58%), του λιανικού εμπορίου (0,40%) και των βασικών μετάλλων (0,20%). Οριακή κάμψη σημείωσαν οι δείκτες των τροφίμων και ποτών (0,08%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,10%).

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ-ΣΟΛΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Βρυξέλες, 22 Ιουνίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα θα δεχτεί την Πέμπτη στις Βρυξέλες τον Σέρβο πρωθυπουργό, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Σολάνα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η Σερβία έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο που θα προσεγγίζει την Ευρωπαική Ενωση και που θα μοιράζεται τις ίδιες αξίες.Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν η Σερβία προσεγγίσει την ΕΕ, αυτό θα συνεισφέρει στη σταθερότητα και στην ευημερία του σερβικού λαού", δήλωσε ο Σολάνα

    Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τάντιτς θα έχει αντίπαλό του στο β΄γύρο των προεδρικών εκλογών τον υπερεθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του κ. Κοστούνιτσα ανακοίνωσε ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποστηρίξει για την προεδρία τον κ. Τάντιτς, ο οποίος σύμφωνα με σημερινή σφυγμομέτρηση που έγινε στο Βελιγράδι δείχνει να προηγείται του κ. Νίκολιτς.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΤΟΣ "ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ" ΤΟΥ ΣτΕ

    Στρασβούργο, 22 Ιουνίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε την Τρίτη να σταματήσει την επιτήρηση της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η εξέλιξη αυτή, εκτιμά σε τηλεγράφημά του από το Στρασβούργο το πρακτορείο Ρόυτερς, θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ’γκυρα για να επιτύχει την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο χαιρετίζει την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα του εκδημοκρατισμού και ζητά την απάλειψη του ονόματός της από τον κατάλογο των χωρών που παρακολουθούνται εξαιτίας καταγγελιών για παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών.

    Η Τουρκία βρισκόταν στην παραπάνω «μαύρη λίστα» από το 1996.

    «Η κοινοβουλευτική συνέλευση πιστεύει ότι η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τα τελευταία τρία χρόνια ότι διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο έλαβε 141 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά, ενώ τέσσερα μέλη της συνέλευσης απείχαν.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόυτερς η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν εξέπληξε κανένα γιατί η έκθεση που ενέκρινε το σώμα τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε ότι η Τουρκία είχε ηδη αποδείξει πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και πως δεν χρειάζεται πλέον να παρακολουθείται.

    [19] ΑΥΡΙΟ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Ιουνίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε θα πραγματοποιήσει από αύριο διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό ομόλογο του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και με τον πρόεδρο της Γερουσίας Φρανς Βαισγκλάς.

    Ο σκοπός της επισκέψεως του είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών γι αυτό ο κ. Ναστάσε θα συναντηθεί επίσης με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Λορενς Γιαν Μπρινκχερστ και με προέδρους σημαντικών πολυεθνικών εταιριών.

    Ο κ. Ναστάσε θα συζητήσει με την ολλανδική ηγεσία την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, σε ένα κρίσιμο εξάμηνο για τη Ρουμανία, η οποία επιθυμεί να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη του 2004.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 22 Ιουνίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Η Ρουμανία κατέφερε σήμερα να κλείσει ακόμη ένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της χώρας Ιουλιαν Ιάνκου. Ο κ. Ιάνκου είπε ότι το Βουκουρέστι έκλεισε το κεφάλαιο της Ενέργειας και η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τις Βρυξέλες στις 30 Ιουνίου.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία έχει ακόμη να κλείσει πέντε κεφάλαια για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2004 και να επιτύχει τον τελικό στόχο της που είναι η ένταξη της στην ΕΕ το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΘΑΠΑΤΕΡΟ

    Λευκωσία, 22 Ιουνίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Το Κυπριακό, καθώς και διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας που είχε σήμερα στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Αρχικά ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Θαπατέρο είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΡΦΑΝΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή θα επισκεφθεί αύριο στις 11:00 πμ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, για να τον ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα αθλητικά θέματα.

    Θα ακολουθήσουν συναντήσεις, τις προσεχείς ημέρες, με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, με σκοπό να υπάρξει απόλυτη συναίνεση για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η Πολιτεία, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο χώρος του Επαγγελματικού Αθλητισμού.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Μέσα σε πολύ καλό κλίμα ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Χαλκηδών Γιώργο Σπανό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για αρκετή ώρα σχετικά με τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ποιες λύσεις θα πρέπει να δοθούν για να βγουν οι ομάδες από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και για την μάστιγα της βίας στα γήπεδα.

    "Έγινε ένας γόνιμος διάλογος με τον Υπουργό αναφορικά με τα θέματα που απασχολούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι υπάρχει θέληση από την πλευρά της Πολιτείας να δοθεί λύση σε όλα τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό αύριο", τόνισε ο κ. Σπανός και συνέχισε: "Συζητήσαμε για την βία που αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για το ελληνικό ποδόσφαιρο, την οικονομική δυσπραγία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αλλά και την πολυμετοχικότητα. Έγινε πραγματικά ένας εποικοδομητικός διάλογος. Κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι προς συζήτηση και εξέταση και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε μπροστά. Το θέμα είναι ότι υπάρχει καλή θέληση και συναίνεση από τις διοικήσεις των ΠΑΕ ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις προκειμένου να γίνουν βήματα προόδου στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

    [24] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Σήμερα η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών συμπληρώνοντας -έτσι- το ήμισυ της παγκόσμιας διαδρομής. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι εντυπωσιακός, αφού τις πρώτες 18 ημέρες της λαμπαδηδρομίας, η φλόγα πέρασε από 13 χώρες και 17 πόλεις. Η δάδα παραδόθηκε σε 2.151 λαμπαδηδρόμους που έτρεξαν 630 χιλιόμετρα. Για να γίνουν όλα αυτά το αεροσκάφος «Ζευς», που μεταφέρει τη Φλόγα, πραγματοποίησε πτήση 62.000 χιλιομέτρων ή 96 ωρών, διασχίζοντας 36 ζώνες ώρας.

    Η φλόγα θα επισκεφθεί και τη Μαδρίτη, πόλη που έχει θέσει υποψηφιότητα για τους Αγώνες του 2012. Η λαμπαδηδρομία της Μαδρίτης θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η φλόγα θα διατρέξει και τους δρόμους της Βαρκελώνης.

    Αύριο, η Ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει στο ’μστερνταμ.

    [25] ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Τέλος καλό, όλα καλά για τον Ηλία Πουρσανίδη, ο οποίος μετά από συζήτηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής, Γεώργιο Σπανουδάκη, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ομάδα. Η διάρκεια του συμβολαίου είναι διετής με δικαίωμα της ομάδας για μονομερή ανανέωση ενός ακόμη χρόνου.

    Ο Ελληνας παίκτης κατά την περίοδο 2003-2004 αγωνίσθηκε στο πρωτάθλημα Ελλάδος συνολικά 1502 λεπτά (17 φορές ως βασικός και 3 ως αλλαγή), ενώ στο κύπελλο αγωνίσθηκε 450 λεπτά (5 φορές ως βασικός) και πέτυχε ένα γκολ. Η παρουσία του στην ομάδα κρίθηκε αναγκαία και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της παραμονής του στον Γηραιό.

    [26] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΝΕ ΠΡΕΛΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα με διάφορους μάνατζερ ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλιεβιτς. Ηδη στο στόχαστρό του βρίσκεται ο Όνιεν Ασκραμπιτς της Ζελέζνικ, καθώς ο παίκτης μπορεί να βοηθήσει την ομάδα στη νέα σεζόν. Ωστόσο οι άνθρωποι του Δικέφαλου δε βιάζονται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, αφού όσο περνά ο καιρός πέφτουν τα κασέ των παικτών και γίνονται ιδιαίτερα προσιτοί.

    Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα του Γκαγκαλούδη, ενώ πλέον δεν ενδιαφέρει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Τζούρο Όστοϊτς, ο οποίος βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την μεταγραφή του σε ομάδα της Ισπανίας.

    [27] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΤΟΝ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΟΜΗΡΟ

    Κατάρ, 22 Ιουνίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Ιρακινή οργάνωση που κρατούσε όμηρο τον νοτιοκορεάτη επιχειρηματία Κιμ Σον-Ιλ και απειλούσε ότι θα τον καρατομήσει αν η χώρα του δεν αποσύρει τα στρατεύματά της απο το ιρακινό έδαφος, πραγματοποίησε την απειλή της και αποκεφάλισε τον όμηρό της, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    [28] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΩΝ

    Τελ Αβιβ, 22 Ιουνίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι που ανήκουν σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν ότι την 26η Ιουνίου από κοινού με το ισραηλινό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας θα συνεορτάσουν την "Ημέρα Αλληλεγγύης με τα θύματα των βασανισμών", που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ.

    Με ανακοίνωση που έστειλαν στο γαλλικό πρακτορείο, οι διοργανωτές του συνεορτασμού στο Ισραήλ της "Ημέρας Αλληλεγγύης με τα θύματα των βασανισμών" ανέφεραν ότι θα δημοσιοποιηθούν ορισμένοι τύποι βασανιστηρίων που εφαρμόζονται από το Ισραήλ και δεν είναι γνωστοί στο κοινό.

    [29] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΟΗΕ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 22 Ιουνίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει για άλλους έξι μήνες την παραμονή της Δύναμης Επόπτευσης των Ηνωμένων Εθνών (Fnuod) στη συνοριακή ζώνη μεταξύ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας, στα Υψώματα του Γκολάν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η θητεία της δυναμης αυτής που πρωτολειτούργησε στα Υψώματα του Γκολάν το 1974 μετά τον ισραηλο-αραβικό πόλεμο τον Οκτώβριο του 1973, ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

    [30] Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΝΤΙ

    Δουβλίνο, 22 Ιουνίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέψευσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν βρήκε τον διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως είχε δηλώσει προηγουμένως ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις ΜακΣέιν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πηγή προσκείμενη στην προεδρία απέδωσε τις δηλώσεις του ΜακΣέιν σε "σύγχυση". "Δεν υπάρχει εξέλιξη στο παρόν στάδιο" είπε.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή το έκτακτο συμβούλιο κορυφής που ενδέχεται να συγκαλέσει ο Αχέρν για να ορίσει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν θα πραγματοποιηθεί, αν πραγματοποιηθεί, το απόγευμα της 29ης Ιουνιου στις Βρυξέλες.

    [31] ΤΟ AIDS ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

    Λονδίνο, 22 Ιουνίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Η νότια Αφρική διέρχεται αυτή τη στιγμή τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο εξαιτίας των καταστροφικών επιπτώσεων της επιδημίας του AIDS, δήλωσε από το Γιοχάνεσμπουργκ ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    "Αυτό που συμβαίνει στη νότια Αφρική αντιπροσωπεύει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο κόσμο σήμερα", τόνισε ο Τζέιμς Μόρις, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη νότια Αφρική, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές ανάγκες, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Μόρις, ο οποίος ολοκλήρωσε περιοδεία σε τέσσερις χώρες της νότιας Αφρικής-Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη-επανέλαβε πως στην περιοχή αυτή το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ή έχουν νοσήσει είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, γεγονός που αποδυναμώνει τη δυνατότητα των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τα άλλα σοβαρά προβλήματά τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη τροφίμων.

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡ. ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ "Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ"

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Το βιβλίο του με τίτλο «Ο πολιτισμός των γηπέδων» παρουσιάζει την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 12:30 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), ο Χρήστος Ζαχόπουλος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Θα μιλήσουν οι υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης, Μαριέττα Γιαννάκου, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, και η αναπληρώτρια υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Πρόκειται για μια διαφορετική και πρωτότυπη ματιά στον κόσμο των γηπέδων και στα ποικίλα σημαινόμενα των συμβόλων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τα γήπεδα ήταν πάντα και παραμένουν μία ζώνη μεταξύ του νόμου και της παρανομίας. Η συγκέντρωση χιλιάδων ανώνυμων θεατών ισοπεδώνει την ατομική ευθύνη και συμβάλλει στην επικράτηση ψυχολογίας όχλου. Με αφετηρία το αθλητικό γεγονός, η λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνηση ή ποικίλες τριβές μπορούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη αναταραχή, που τείνει να λάβει το χαρακτήρα στάσης και να εξαπλωθεί εκτός του σταδίου. Τότε η εξουσία οδηγείται σε πολύ σκληρά μέτρα συνετισμού (Ιουστινιανός-στάση του νίκα /εκατόμβη θυμάτων σε στάδιο της Λίμα του Περού από την επέμβαση του στρατού).

    O Χρήστος Ζαχόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 22 Ιουνίου 2004 (14:24 UTC+2)

    Την σύγχρονη Ελλάδα, όπως την αντιλήφθηκαν σε επανειλημμένα ταξίδια και περιηγήσεις τους, αποτυπώνουν δέκα γνωστοί φωτογράφοι του πρακτορείου Magnum Photos στην έκθεση φωτογραφίας που οργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), το Magnum Photos και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, από τις 29 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου στο Hellenic Centre στο Λονδίνο. Η έκθεση αποτελεί τμήμα της αντίστοιχης έκθεσης που φιλοξενείται αυτή την εποχή στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα και διοργανώνεται στο πλαίσιο της σειράς «Greece in Britain 2004», την οποία παρουσιάζει το ΕΙΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Οι φωτογράφοι του Magnum είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελλάδα στη διάρκεια της προετοιμασίας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αποτυπώσουν ό,τι τράβηξε τον καθένα περισσότερο, διερευνώντας έτσι διαφορετικά θέματα. Την ομάδα Magnum απαρτίζουν γνωστά ονόματα καταξιωμένων ξένων φωτογράφων αλλά και νέα ανερχόμενα ταλέντα. Η έκθεση «Περίπλους» είναι αφιερωμένη στον Παυσανία, τον γνωστό ιστορικό του 2ου αιώνα που αφηγήθηκε το οδοιπορικό του στην αρχαία Ελλάδα στο βιβλίο «Ελλάδος Περιήγησις».

    Τα μέλη της ομάδας Magnum επισκέφθηκαν τις αντίστοιχες περιοχές της αρχαίας Ελλάδας. Ο γνωστός φωτογράφος Josef Koudelka, για παράδειγμα, εντυπωσιάστηκε από τα φημισμένα αρχαία μνημεία, ενώ ο Jim Goldberg ασχολήθηκε με τους μετανάστες. Ο Bruce Gilden παρουσίασε πορτρέτα Ελληνίδων γυναικών, ο Alex Webb απεικόνισε τα λιμάνια της νότιας Ελλάδας και ο Patrick Zachman ασχολήθηκε με τη νυχτερινή εικόνα της Ελλάδας. Ο Richard Kalvar ταξίδεψε από Ανατολή σε Δύση με τρένο και λεωφορείο και ο Mark Power παρουσίασε την εικόνα της Αθήνας και την μεταμόρφωση που υπέστη καθώς η πόλη προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [34] ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (13:58 UTC+2)

    Βραδιά καντάδας από χορωδούς, που θα διασχίσουν τους δρόμους της ’νω πόλης, τραγουδώντας νοσταλγικά τραγούδια και θα καταλήξουν στην πλατεία Τερψιθέας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου, στις 21.00, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γ΄ δημοτικού διαμερίσματος.

    Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος: Η μαντολινάτα του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, ο μουσικομορφωτικός όμιλος «Οραφέας», η χορωδία του συλλόγου «Οι Φλωρινιώτες», οι Χορωδίες του Γ΄Δημοτικού Διαμερίσματος, ο Σύλλογος Λεχριτών Θεσσαλονίκης « Ο Διόνυσος» (παλαιοί κανταδόροι). Στους παραβρισκόμενους θα μοιραστούν ρετσίνα και εδέσματα.

    [35] "ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (13:17 UTC+2)

    "Συναυλία υπό το σεληνόφως" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στο υπό ανέγερση Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος, την οποία διοργανώνει ο δήμος ως μία πρώτη επαφή των κατοίκων του με το κτίριο, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα καταλαμβάνει έκταση 4.175 τετραγωνικών μέτρων.

    Πρόκεται για μία μουσική παράσταση με τραγούδια που φράγηκαν για το θέατρο, με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Νικολούδη και τη "Μουσική Συμφωνία", την Ανθή Τατσιούλη (τραγούδι) και την Ντίνα Σαμουηλίδου (χορός, τραγούδι).

    Το μουσικό αφιέρωμα περιλαμβάνει συνθέσεις που γράφηκαν ειδικά για θεατρικές παραστάσεις, όπως την "Οδό Ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκη, την "Ομορφη Πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη και τραγούδια του Λόρκα σε αποδόσεις των ποιητών Νίκου Γκάτσου και Λευτέρη Παπαδόπουλου, συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του Θάνου Μικρούτσικου, της Ελένης Καραϊνδρου, αλλά και πιο σύγχρονες. Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν - σαν μέσα από θεατρική παράσταση - με αναφορές στα έργα που πρωτοακούστηκαν.

    [36] ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2004 (11:58 UTC+2)

    Στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης θα δώσει μία μοναδική συναυλία ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, την Κυριακή 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ελλάδα, με γνωστά παλιά αλλά και καινούργια τραγούδια του.

    Ο ΟΤΕ, που υποστηρίζει την περιοδεία του, προσφέρει δώρο ένα εισιτήριο για τη συναυλία, με την αγορά μίας Χρονοκάρτας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την προμηθευτούν από το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη (Καρόλου Ντηλ 31-33), ενώ η προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 22 June 2004 - 18:14:05 UTC