Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-04-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/04/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διεθνή χρηματιστήρια
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Κυπριακό- Ελληνοτουρκικά
  • [6] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διεθνή κρίση στα χρηματιστήρια, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, το Κυπριακό,οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μπόρα είναι ... (θα περάσει;). Κρίσιμη εβδομάδα για τα Χρηματιστήρια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προστασία στους "νονούς" που είχαν διωχθεί! Κάλυψαν τους υπεύθυνους των παράνομων ελληνοποιήσεων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στο στόχαστρο Λαλιώτης και Βάσω. Εντονη δυσαρέσκεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οδηγίες για μισθωτούς- συνταξιούχους. Πώς θα κερδίσετε χρήματα από την εφορία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βαποράκι των κερδοσκόπων ο Μπαρμπιερι. Σε κλοιό το στέλεχος της MORGAN STANLEY που έστησε το βρόμικο κόλπο στη Σοφοκλέους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεταβολές στις εξετάσεις με περικοπές στην ύλη και στα τέστ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το μετέωρο βήμα της Σοφοκλέους. Ανεβλήθη η σημερινή σύσκεψη για τα μέτρα.

    ΕΘΝΟΣ: Τα σχέδια για νέο ΙΚΑ. Η Ελλάδα αντιγράφει το βρετανικό μοντέλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βήχει" η Γουώλ Στρήτ ...πνευμονία στη Σοφοκλέους! Ενώ στην Ουάσιγκτον "καίγεται" η Παγκοσμιοποίηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλαγές σε κράτος-κόμμα. Σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο για τη στελέχωση όλων των οργανισμών και του ΠΑΣΟΚ με "Σημιτο-φύλακες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Σοφοκλέους στην κόψη του ξυραφιού. Οι κερδοσκόποι αξιοποιούν την πτώση στις διεθνείς αγορές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Μεγάλη βδομάδα των χρηματιστηρίων. Το ΧΑΑ στον αρνητικό αστερισμό Γουόλ Στρίτ και NASDAQ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κρίσιμο τέστ σήμερα για τις αγορές. Με τα βλέμματα στραμμένα στο Τόκιο τα χρηματιστήρια της Δύσης.

    ΕΣΤΙΑ: Το μεγάλο κόλπο της 9ης Απριλίου. Το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε και τα "exit polls".

    ΤΑ ΝΕΑ: Τέλος το τέστ δεξιοτήτων για το Λύκειο. Και μείωση εξεταστέας ύλης 50-75%.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βαθιά τομή στο κράτος. Ξηλώνονται "γαλόνια". Ετοιμάζεται σάρωμα κορυφαίων σε ΔΕΚΟ και δημόσιους οργανισμούς.

    Η ΧΩΡΑ: 6 προξενεία έστελναν Ρώσους. Καταρράκτης τα στοιχεία για τη νοθεία στις εκλογές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παγκόσμια αγωνία. Κρισιμότατες οι σημερινές συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αλλαγή ρότας. Η κυβέρνηση μπροστά στις εξαγγελίες της.

    [2] Διεθνή χρηματιστήρια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ο τρόμος πάνω από ... τη Wall Street σκιάζει τις διεθνείς αγορές, αλλά και τη δική μας. Φόβοι για μεγάλη βουτιά σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας της πτώσης κατά 25%, την προηγούμενη εβδομάδα, του δείκτη Nasdaq (μετοχές υψηλής τεχνολογίας) στη Νέα Υόρκη. "Η τύχη της Σοφοκλέους είναι πλέον άρρηκτα δεμένη με όσα συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "τέλος για φέτος στο τέστ δεξιοτήτων για τους μαθητές του Λυκείου βάζει ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου. Θα διεξαχθεί πειραματικά, οι μαθητές θα συμμετάσχουν εθελοντικά, ενώ η απόδοσή τους δεν θα προσμετρηθεί για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται η εξεταστέα ύλη, που θα είναι μειωμένη από 50% έως και 75% ανάλογα με το μάθημα. Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβολής, κατά έναν μήνα, των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ενώ οι γενικές εξετάσεις των παλαιών υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα διαρκέσουν φέτος τέσσερις και όχι οκτώ ημέρες".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "επιδεικτικά βελτιώσεων κρίνονται από το νέο υπουργό Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου ορισμένα σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης- κυρίως τα αφορώντα τον αριθμό των μαθημάτων στα οποία εξετάζονται με πανελλαδικό τρόπο οι μαθητές της Β και της Γ Λυκείου και το περιβόητο "τέστ δεξιοτήτων" στο οποίο υποβάλλονται οι μαθητές της Γ Λυκείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "η αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους για την τύχη των σοβαρών θεμάτων που εκκρεμούν στο χώρο της Παιδείας κορυφώνεται. Μετά την απομάκρυνση Αρσένη και την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από τον Πέτρο Ευθυμίου περιμένουν να δοθεί το νέο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο νέος υπουργός Παιδείας αποφεύγει μέχρι στιγμής να ανοίξει τα χαρτιά του και περιορίζεται να ενημερώνεται συνεχώς για τουλάχιστο 10 εκκρεμή θέματα- αγκάθια, που απαιτούν άμεσες λύσεις και ταλανίζουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "φορτωμένο θα είναι το πρόγραμμα του υπουργού Παιδείας την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς εκκρεμεί η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης και η δοκιμαστική διεξαγωγή του τέστ δεξιοτήτων. Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, μετά την πρόσκληση διαλόγου του κ. Ευθυμίου και δεδομένου οτι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις υπουργείου- εκπαιδευτικών ήταν τεταμένες".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "τις επαφές και τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κόμματός του συνεχίζει ο κ. Κ. Καραμανλής ανταλλάσσοντας απόψεις για τη νέα δομή του κόμματος και τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθή, ενώ σε όλα σχεδόν τα κομματικά επιτελεία επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για τις ολοένα αυξανόμενες καταγγελίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας και έχουν σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "οι συσκέψεις του Κ. Καραμανλή με τα στελέχη του κόμματος και τους στενούς συνεργάτες του συνεχίστηκαν σε πυρετώδεις ρυθμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο με αντικείμενο το Συνέδριο και την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανοικτή όσο και "μετέωρη" η προοπτική επανίδρυσης του κόμματος, καθώς όλες οι πλευρές υποστηρίζουν οτι επήλθε το "πλήρωμα του χρόνου" για την πολιτική και οργανωτική αναβάπτιση της ΝΔ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "τα προεκλογικά σενάρια για το μέλλον του Κώστα Καραμανλή σε περίπτωση ήττας διαψεύσθηκαν κατά το ήμισυ, καθώς ουδείς από τους μνηστήρες της προεδρίας είχε υπολογίσει το ενδεχόμενο να αυξήσει η ΝΔ το ποσοστό της τόσο πολύ. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρόλο που γλίτωσε για λίγο από τους εν δυνάμει αντιπάλους του, εν τούτοις το νέο πρόβλημα για τον ίδιο φαίνεται να γεννάται εκ των δεξιών του κόμματός του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να οριστικοποιήσει και ν ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές που σχεδιάζει τόσο σε ο,τι αφορά την οργανωτική δομή του κόμματός του όσο και στα πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά".

    [5] Κυπριακό- Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο "μέτωπο" των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκτιμάται πως θα είναι η κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζέμ στις αρχές Μαϊου στην Ουάσιγκτον, με την ομόλογό τους των Ηνωμένων Πολιτειών Μ. Ολμπράιτ. Οι Παπανδρέου και Τζέμ θα βρεθούν στις 3 Μαίου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να τους απονεμηθεί από το Ινστιτούτο East-West το ειδικό βραβείο των "προσωπικοτήτων του έτους" ως επιβράβευση των αμοιβαίων πρωτοβουλιών για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "σε συντονισμένες ενέργειες προκειμένου ο β γύρος των δικοινοτικών συνομιλιών να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς να αφορούν τις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού προχωρούν οι ΗΠΑ αλλά τόσο η Αγκυρα όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθούν να τηρούν αδιάλλακτη στάση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "ένα μήνα πριν από τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που θα αρχίσει στις 23 Μαίου στη Νέα Υόρκη, ο Ραούφ Ντενκτάς εκφράζει για πρώτη φορά την επιθυμία να συναντηθεί και να συζητήσει με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενώ προσερχόταν προχθές στις κάλπες των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα χαρακτήρισε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών "πολιτικό με ανοιχτό μυαλό και ευρωαμερικανικές αντιλήψεις".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "η διατήρηση των ελληνοτουρκικών επαφών μέχρι να προσδιοριστούν οι στόχοι της επόμενης περιόδου αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική θα καθοριστεί μετά τις υποδείξεις των ΗΠΑ και προς τις δύο πλευρές για το τι θα κάνουν στο μέλλον".

    [6] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "διχασμένη δείχνει η Σοφοκλέους. Ενώ τα στοιχεία της οικονομίας και οι εξελίξεις βλέπουν μακροπρόθεσμα καλύτερες μέρες, βραχυπρόθεσμα η κακή ψυχολογία και τα πονηρά "παιχνίδια" ταλαιπωρούν το Χρηματιστήριο και επενδυτές. Τώρα, παράγοντες της Σοφοκλέους, κάνουν λόγο για κακές συγκυρίες που επηρέασαν αρνητικά και το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ειδικότερα της Γουόλ Στρίτ την περασμένη Παρασκευή, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη θεωρία του "ντόμινο".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στο έλεος της διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης αφήνει η κυβέρνηση τους μικροεπενδυτές. Το προεκλογικώς λαλίστατο οικονομικό επιτελείο του Κ. Σημίτη παρ ότι έχει δεχθεί μηνύματα από παντού ότι το παλιρροϊκό κύμα της διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης, που ξεκίνησε από την κατάρρευση του Nasdaq στη Νέα Υόρκη, θα συμπαρασύρει και τη Σοφοκλέους δεν θεώρησε υποχρέωσή του να κάνει κάποια δήλωση στήριξης".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "με το βλέμμα στραμμένο στις ξένες αγορές βρίσκονται από την Παρασκευή οι επενδυτές της οδού Σοφοκλέους αφού η μεγάλη βουτιά της Γουόλ Στρίτ μόνο καλό οιωνό δεν αποτελεί. Το αρνητικό κλίμα διεθνώς σε συνδυασμό με τις κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας που παρατηρούνται εδώ και δύο μήνες, οι περίεργες δηλώσεις εκπροσώπων ξένων οίκων για ακριβό Ελληνικό Χρηματιστήριο και η κακή ψυχολογία των επενδυτών αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη Σοφοκλέους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "οι ισχυροί κλυδωνισμοί που συνταράσσουν τις σημαντικότερες χρηματαγορές του Κόσμου, εκκινώντας από την "Γουώλ Στρίτ" και φθάνοντας στα βασικά Χρηματιστήρια της Ευρώπης, δημιουργούν βαρύτατες επιπτώσεις στην ήδη καταταλαιπωρημένη Σοφοκλέους. Η μετεκλογική, υπεσχημένη, μάλιστα, από τον κ. Γ. Παπαντωνίου αλλά και τον κ. Σημίτη, "άνοιξη της Σοφοκλέους" όχι μόνον δεν ήλθε αλλά αντίθετα οι ξένοι "θεσμικοί", επιχειρώντας να ισορροπήσουν απώλειες από άλλες χρηματαγορές, προβαίνουν σε μαζικές εκροές, αλλά και παίγνια στο ελληνικό χρηματιστήριο".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 17 April 2000 - 16:20:08 UTC