Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-09-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/9/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] ΟΑΕΔ
  • [04] Ερντογάν
  • [05] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [06] Σώματα Ασφαλείας
  • [07] Παιδεία
  • [08] Δημοσκοπήσεις
  • [09] Ντόρα Μπακογιάννη
  • [10] Ολυμπιακές επενδύσεις
  • [11] ΕΚΑΣ-ΟΓΑ
  • [12] ΟΗΕ
  • [13] Κώστας Καραμανλής-ΔΕΘ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/9/2005

    Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για την οικονομία της χώρας στη ΔΕΘ, ο απόηχος των εξαγγελιών του, η Ολυμπιακή που οδεύει σε εκκαθάριση, οι αυξήσεις σε αγροτικές συντάξεις και ΕΚΑΣ και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και βιβλία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρόσληψη για 10.000 ανέργους. Σε μικρές επιχειρήσεις μέσω νέου προγράμματος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκκαθάριση της Ολυμπιακής... Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας. Κανονικά θα εκτελούνται οι πτήσεις.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Περίεργη απόπειρα κατά του Ερντογάν. Στην Κιουτάχεια, όπου επισκέφθηκε σχολείο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις 7% σε ΕΚΑΣ - ΟΓΑ. Η κυβέρνηση μένει σταθερή στο κοινωνικό της πρόσωπο.

    Η ΑΥΓΗ: Πάγωσε και τους νεοδημοκράτες! Επίδειξη αντιλαϊκής αποφασιστικότητας στη ΔΕΘ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συλλάβετε τον Γ. Ψαρά. Να επέμβει αμέσως το ΣΔΟΕ, το ΕΣΡ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρώτη ημέρα ντροπής. Σχολεία χωρίς δασκάλους και βιβλία. Οι μαθητές πληρώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της Εξουσίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γκάλοπ της MRB για την πολιτική Καραμανλή: 51,6% Σφραγίδα αποδοχής από την κοινωνία.

    ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα 3.250 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής. Αποκάλυψη: Οι εγγυήσεις του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ δεν καλύπτουν τους συμβασιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επέστρεψε ως Δήμαρχος, ενώ όλο και απομακρύνεται από το ΥΠΕΞ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έφαγε τρία δισ ευρώ η Ολυμπιακή Αεροπορία. Όργιο σπατάλης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύμμαχος του Καραμανλή η κοινωνία. Ηχηρό μήνυμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων από δύο νέα γκάλοπ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 3 πρόσωπα του Καραμανλή. Τι έλεγε προεκλογικά, τι πέρσι, τι είπε φέτος στη ΔΕΘ.

    ΕΣΤΙΑ: Ο παγκόσμιος δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης. Η Ελλάς στην 24η θέση μεταξύ 177 χωρών του κόσμου.

    ESPRESSO: Σάλος στη Μύκονο με TV σταρ. Διάσημη Σουηδέζα συνελήφθη για κλοπή σε σπίτι γνωστού δικηγόρου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η οικονομία διαμορφώνει πολιτικό τοπίο. Δημοσιονομική πειθαρχία από Καραμανλή και αρνητική στάση από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχεία... μέχρι το 2007. Το συμπέρασμα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το μαύρο κουτί του σκανδάλου "Ολυμπιακή". Γιατί η κυβέρνηση την άφησε να καταρρεύσει.

    Η ΝΙΚΗ: Ανώμαλη προσγείωση. Ιδιωτικοποίηση ή λουκέτο το εκβιαστικό δίλημμα για την Ο.Α.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έναρξη σχολικής χρονιάς: Να ανέβει η πάλη για την παιδεία του λαού.

    TRAFFIC NEWS: Επιχειρηματίας ζητάει από παρουσιάστρια τα λεφτά του. Βόμβα στο χώρο της showbiz.

    Η ΧΩΡΑ: Ηφαίστειο η κοινωνία. Γκάλοπ: Οι εργαζόμενοι μιλούν στη "Χ" για το καυτό φθινόπωρο.

    City Press: Κωπηλατοδρόμιο και Πάρκο Σχοινιά. Πλήρης εγκατάλειψη μετά τα ολυμπιακά μεγαλεία.

    Μetro: Κρίσιμες ώρες για την "Ολυμπιακή". Αύριο αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαθήματα σε κοντέινερ! Με αποχές και προβλήματα στις αίθουσες άρχισε η σχολική χρονιά.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Κέντρα υγείας χωρίς ασθενοφόρα στη Β. Ελλάδα. "Τραβούν χειρόφρενο" οι οδηγοί από την πρώτη Οκτωβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι πολιτικοί πήγαν χθες σχολείο. Εγκαινιάζοντας τη νέα σχολική χρονιά.

    [03] ΟΑΕΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "εργασία σε 10.000 ανέργους δίνει πρόγραμμα που "τρέχει" ο ΟΑΕΔ σε ισάριθμές πολύ μικρές επιχειρήσεις και το οποίο υλοποιούν από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Μάλιστα σύντομα (ακόμη και εντός και των προσεχών ημερών) αναμένεται να προωθηθεί η διαδικασία και να εκδοθεί η αρμόδια εγκύκλιος από τον Οργανισμό".

    [04] Ερντογάν

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "μια περίεργη απόπειρα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψαν οι ιδιωτικές αρχές στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χθες το πρωί βρέθηκε στην Κιουτάχεια , όπου μίλησε σε σχολεία της περιοχή για τη νέα σχολική χρονιά. Μετά το τέλος της εκδήλωσης τον Ερντογάν πλησίασε ένας 32χρονος, ο οποίος φώναξε ότι στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πέντε νεκροί από επιθέσεις Κούρδων αυτονομιστών. Οι άνδρες της ασφαλείας του Τούρκου πρωθυπουργού απομάκρυναν τον 32χρονο και κατά τη διάρκεια έρευνας που του έκαναν, βρήκαν στο σακίδιό του ένα πιστόλι. Ο εισαγγελέας της Κιουτάχειας, που ασχολήθηκε με την υπόθεση δήλωσε ότι το πιστόλι ήταν γεμάτο σφαίρες, ενώ από την αστυνομία διέρρευσε ότι το πιστόλι είχε άσφαιρα".

    [05] Ολυμπιακή Αεροπορία

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμά ότι "την κυβέρνηση-που άφησε την εταιρεία να συντριβεί- "δείχνει" το ...μαύρο κουτί της Ολυμπιακής που οδεύει πλέον σε εκκαθάριση εν λειτουργία, υπό το βάρος του υπέρογκου προστίμου που της επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στο προσχεδιασμένο ξεπούλημα του εθνικού μας αερομεταφορέα προχωρά με ταχύτατους πλέον ρυθμούς η κυβέρνηση, αξιοποιώντας για την προώθηση του στόχους της και την επικείμενη συνεδρίαση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να αποφασίσει αύριο σχετικά με το ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων που είχαν δοθεί στο παρελθόν στην εταιρεία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "σε διαδικασία εκκαθάρισης αναμένεται να εισέλθουν σύντομα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ ανοιχτό παραμένει και το σενάριο της πώλησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων της ΟΑ είναι εξασφαλισμένες".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "στον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι συμβασιούχοι του εθνικού αερομεταφορέα. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, οι δεσμεύσεις Καραμανλή για προστασία των θέσεων των εργαζομένων αφορούσαν μόνο τους μονίμους υπαλλήλους".

    Η METRO σημειώνει ότι "σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να επιλύσει προβλήματα πολυδιάστατα με τον χρόνο να κυλά εναντίον της, τη στιγμή που η απόφαση της Κομισιόν -η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο- επιτάσσει γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι " ο χορός δισεκατομμυρίων ευρώ που κατασπαταλήθηκαν την τελευταία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την "Ολυμπιακή Αεροπορία" στην απαξίωση και τη χρεοκοπία".

    [06] Σώματα Ασφαλείας

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "σε σκληρότερες μορφές αγώνα δηλώνουν αποφασισμένοι να καταφύγουν οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους".

    [07] Παιδεία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "πάμπολλες οι ελλείψεις που μετράνε τα σχολεία της χώρας από χτες που άνοιξαν, τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία όσο και σε κτίρια και υποδομές. Παράλληλα, η νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε χτες, σηματοδοτεί τη συνέχεια και την ένταση των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο το περιεχόμενο της μόρφωσης, στοχεύοντας στη χειραγώγηση των νεανικών συνειδήσεων από πολύ μικρές ηλικίες, στη σκόπιμη αμάθεια και την πλύση εγκέφαλου με διάφορα προγράμματα που ευλογούν τον "ευρωμονόδρομο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "ακόμη και ο μελαγχολικός πιτσιρίκος της φωτογραφίας μοιάζει να προβληματίζεται-σοβαρότερα ίσως απ΄ότι οι ιθύνοντες νόες- για την κατάσταση των κρατικών εκπαιδευτηρίων της Ελλάδας την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς που άρχισε χθες. Η εφετινή "ντροπή της πρώτης ημέρας" δεν είναι τίποτε λιγότερο από τις τρομερές ανεπάρκειες και ελλείψεις....γενικώς: σε ανθρώπινο δυναμικό, σε εκπαιδευτικά μέσα, σε υλικοτεχνική υποδομή".

    [08] Δημοσκοπήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "51,6% θεωρεί σωστά τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. 61,1% υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. 4,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "θετικά αποτιμά η κοινή γνώμη την παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, και τα μέτρα που εξήγγειλε για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Παράλληλα, η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα της τάξης του 4,1% έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Κώστας Καραμανλής προηγείται κατά 15,8% του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός".

    [09] Ντόρα Μπακογιάννη

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "η δήλωση στελέχους της ΝΔ σχετικά με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό και την είσοδο στην κυβέρνηση της δημάρχου Αθηναίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη ήταν η εξής: ούτε της κάνει ούτε της φτάνει, έτσι όπως της το προσφέρουν. Και συμπλήρωσε: άλλα έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί και άλλα βγαίνουν στον δρόμο. Η Ντόρα θέλει ανεξαρτησία στις κινήσεις της και εφαρμογή των δικών της θέσεων και αντιλήψεων για την εξωτερική πολιτική. Αυτό δεν ισχύει για τις αντιλήψεις του πρωθυπουργού γι αυτό και μάλλον ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης θα παραμείνει στη θέση του".

    [10] Ολυμπιακές επενδύσεις

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "ένα χρόνο μετά, μία μεγάλη ολυμπιακή επένδυση έχει μετατραπεί σε βάλτο. Ανεξέλεγκτη "χωματερή' και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ αρμοδίων και μη, χωρίς άμεση προοπτική βελτίωσης της κατάστασης. Η έλλειψη κρατικής συνέχειας και εθνικής στρατηγικής οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις".

    [11] ΕΚΑΣ-ΟΓΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "αυξήσεις μέχρι 7% φέρεται αποφασισμένη να χορηγήσει η κυβέρνηση σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ, ενώ οι άλλες αυξήσεις θα κινηθούν στα όρια αντοχής της οικονομίας. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε τη σχετική πληροφορία για αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ, σε ποσοστό διπλάσιο του πληθωρισμού".

    [12] ΟΗΕ

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "η Ελλάς διατηρείται στην 24η θέση της παγκοσμίου κατατάξεως του ΟΗΕ ως προς τον δείκτη ανθρώπινης αναπτύξεως (Human Development Index). Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ και αναφέρονται στο έτος 2003".

    [13] Κώστας Καραμανλής-ΔΕΘ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "δυσαρέσκεια επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των πολιτών να κάνει λόγο για μετάθεση δεσμεύσεων".

    Η Espresso αναφέρει ότι "τον "γόρδιο δεσμό" για το επίδομα θέρμανσης "έκοψε" ο πρωθυπουργός, με μια "ξεκάθαρη" δήλωση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, διαλύοντας τις όποιες "σκιές" είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον τσάρο της οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα, αναφορικά με το συγκεκριμένο επίδομα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην πολιτική και στην οικονομία κατά το 2006 σηματοδοτεί η ρητή και δεσμευτική τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, από τη Θεσσαλονίκη, ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας και τη δημοσιονομική σταθερότητα, διολισθαίνοντας σε παροχές".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "οι σκληρές ταξικές επιλογές δημιουργούν και τα ανάλογα ακροατήρια. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς περιστροφές, έστειλε το μήνυμα ότι αδιάλλακτα θα προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του εκμεταλλευόμενος τον πολιτικό παροπλισμό του ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε να μεταδώσει την αίσθηση ότι είναι κυρίαρχος στο πολιτικό πεδίο. Ωστόσο οι εξαγγελίες του, τόσο αναντίστοιχες προς τις προεκλογικές αλλά και προς αυτές πέρυσι στη ΔΕΘ, συναντούν την αντίδραση των εργαζομένων, αδιακρίτως χρώματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "συνέχεια στην πολιτική της λιτότητας και για τα επόμενα χρόνια με εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία ήταν το βασικό "συμπέρασμα" των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ, ενώ η μοναδική παροχή ήταν η προαναγγελία για φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργαζόμενους από το 2007. Αναφερόμενος στους αγρότες ανέφερε πως ο μόνος δρόμος για εκείνους είναι η ανταγωνιστικότητα και διευκρίνισε πως δεν μπορούν να εξαρτώνται πάντα από τις επιδοτήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "διαφορετικό πρόσωπο παρουσιάζει τους τελευταίους 20 μήνες ο πρωθυπουργός. Από τις υποσχέσεις (ως αντιπολίτευση) και την "ήπια προσαρμογή" (πέρσι) έφθασε στη φετινή σκληρότητα. Μούδιασαν στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 13 September 2005 - 21:07:20 UTC