Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-05-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/5/2006
  • [02] Αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [03] Πρόωρη συνταξιοδότηση
  • [04] Καρά Χασάν
  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Ιράν
  • [07] Ελληνική οικονομία
  • [08] Ασφαλιστικό
  • [09] Δημόσιο
  • [10] Κώστας Καραμανλής
  • [11] Οικοδομικοί συνεταιρισμοί
  • [12] Παιδεία
  • [13] Φόρουμ
  • [14] Στρατιωτικοί

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/5/2006

    Η υποψηφιότητα Καρά Χασάν για την υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, η πρόωρη συνταξιοδότηση, η αναθεώρηση του Συντάγματος, οι προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού και ο διπλωματικός αιφνιδιασμός από το Ιράν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όργιο ρεμούλας στο Δημόσιο! Στη Δικαιοσύνη 100 φάκελοι-φωτιά.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Στα όρια της ΕΕ το έλλειμμα. Εύσημα από τις Βρυξέλλες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δωρεάν στέγη στους στρατιωτικούς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιεί την τεράστια ακίνητη περιουσία του.

    Η ΑΥΓΗ: Τρεις στόχοι του Φόρουμ. Μετά την επιτυχία της Αθήνας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Όλα τάχουμε λύσει ο "πόλεμος" με τους Μουσουλμάνους και τους παπάδες μας έλειπε! Μεγάλη φωτιά άναψε ο Γιώργος που πήρε μία νεαρή, έξυπνη αλλά άπειρη μουσουλμάνα για να κυβερνήσει τρεις ολόκληρους ακριτικούς Νομούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ακροδεξιά σκιάζει τις πολιτικές επιλογές. Πώς η περίπτωση Καραχασάν ανατρέπει τις ισορροπίες στη Β. Ελλάδα. "Φαντάσματα" και "παιχνίδια με τη φωτιά".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα σχέδια για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Καραμανλής και ΥΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

    ΕΘΝΟΣ: Σύνταγμα Ιδιωτικής Χρήσης... Κωμωδία με τις γαλάζιες προτάσεις για την αναθεώρηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Αλογοσκούφης κρατάει στο 3% το έλλειμμα για το 2006 και το παλεύει για το 2007 γιατί... Έστυψε τη... σκούφια του και έβγαλε ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καρότο και μαστίγιο από Κομισιόν για Οικονομία. Συστήνει στην Ελλάδα τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για 1.614 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καρα-χαλι Ελληναράδων. Φοβισμένη η κυβέρνηση από ακραίους και δεσποτάδες.

    ΕΣΤΙΑ: Η χαμένη 25ετία για την οικονομία. Γιατί οι Έλληνες απέτυχαν σε σύγκριση με τους Ιρλανδούς.

    ESPRESSO: Η περιουσία Φουστάνου - Θεοδωρίδου. 10 εκατ. ευρώ καλείται να μοιράσει τα ζευγάρι. Το διαζύγιο αποφασίστηκε, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διπλωματικός αιφνιδιασμός από το Ιράν. Επιστολή του Ιρανού προέδρου προς Μπους για "νέες λύσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μεικτές οι προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μείωση του ελλείμματος το 2006, αύξηση το 2007.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μας χρυσώνουν το χάπι της ανεργίας". Διχάζουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

    Η ΝΙΚΗ: Μοιράζει πλαστές επιταγές. Ο Αλογοσκούφης ερμηνεύει κατά το δοκούν την έκθεση της Κομισιόν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νομοσχέδια για την Παιδεία: Σκόρπιες γνώσεις για ζωή χωρίς δικαιώματα.

    TRAFFIC NEWS: Η αλήθεια θα λάμψει στα όσα με κατηγορούν. Ο Γιώργος Τσαλίκης απαντά στις καταγγελίες.

    Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις: 1.780 θέσεις σε ΔΕΗ, υπουργεία. Όλες οι νέες προκηρύξεις-διαγωνισμοί ΑΣΕΠ.

    City Press: Φύγε εσύ, μείνε εσύ. Χωρίς κανόνες η διαχείριση της κρίσης του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος.

    METRO: Προσέρχονται με όρους. Τα συνδικάτα ζητούν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για το Ασφαλιστικό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανάσα ζωής. Υγεία: νέες θεραπείες για νεφρούς και αναιμία.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Μέχρι και 40 ημέρες χωρίς ρεπό εργάζονται υπάλληλοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης επειδή δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ζητείται ειλικρίνεια για το ασφαλιστικό. Με αφορμή την έναρξη του διαλόγου.

    [02] Αναθεώρηση του Συντάγματος

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "σε αναζήτηση "πελατειακών" διευθετήσεων για τους βουλευτές της ΝΔ και σε αντιπαράθεση των κορυφαίων σε μείζονα ζητήματα εξελίσσεται (ή κατά πολλούς ευτελίζεται...) η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος".

    [03] Πρόωρη συνταξιοδότηση

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "διχάζει και στη Νάουσα η ρύθμιση για πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 150 απολυμένων κλωστοϋφαντουργών. Ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν στους "τυχερούς", δηλώνουν ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση τους καταδικάζει να επιβιώνουν με μία μικρή σύνταξη".

    [04] Καρά Χασάν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι υπήρξε "σιωπητήριο στους "Ελληναράδες " από το Μαξίμου, μπροστά στον κίνδυνο το θέμα της υποψηφιότητας Καρά Χασάν να αναδειχθεί σε εσωκομματικό αλλά και εθνικό. Η απειλή ΛΑ.Ο.Σ. κάνει τη ΝΔ να κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Ο κ. Καραμανλής πάντως, πήγε στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου για να θυμίσει τον "μεσαίο χώρο" και η Ρηγίλλης είχε ανοιχτή γραμμή με την Αρχιεπισκοπή για να πέσουν οι τόνοι. Για "διπλή γλώσσα" κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και επέμεινε στην παραίτηση Καλαντζή, που όμως χθες τα πήρε πίσω. Απτόητος ο Π. Ψωμιάδης".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "ταμείο" κάνουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τα κέρδη και τις ζημίες από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υποψηφιότητα της 28χρονης μουσουλμάνας Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, στην υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης . Τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων έβγαλαν τα πρώτα συμπεράσματα και έριξαν το ...μπαλάκι στο λαό που θα κρίνει την υποψηφιότητά της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "μεγάλη φωτιά - και μάλιστα σε άκρως ευαίσθητη συγκυρία για τις σχέσεις μας με την Τουρκία - άναψε ο Γιώργος Παπανδρέου με την επιλογή του να κατεβάσει την πασίγνωστη πλέον στο πανελλήνιο μουσουλμάνα Γκιουλ Καραχασάν στην υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ακροδεξιών ανακλαστικών αντιδράσεις γέννησε η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου να χρίσει υποψήφια για την υπερνομαρχία Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης την πομάκα δικηγόρο Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν: αρκετοί αξιωματούχοι δεν έχασαν την ευκαιρία να δώσουν το ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα τους, επισήμως η κυβέρνηση αδιαφόρησε για την υποψηφιότητα ("δεν σχολιάζουμε τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ") και το ΠΑΣΟΚ την κατηγόρησε για διγλωσσία".

    [05] Προσλήψεις

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στην προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού για τα εργοστάσια της προχωρεί η ΔΕΗ. Από την πλευρά του το υπ. Δικαιοσύνης πρόκειται να προσλάβει 225 άτομα για εξωτερική φρούρηση σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ δημιουργούνται θέσεις ορισμένου χρόνου για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, καθώς και για πλήρωση θέσεων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πλήρωση 1.614 θέσεων τακτικού και έκτακτου προσωπικού σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ξεχωρίζει η επαναπροκήρυξη της ΔΕΗ για την πλήρωση 96 θέσεων νόμιμου προσωπικού ενώ σύντομα θα καθορισθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύσταση 114 θέσεων συμβολαιογράφων. Όσον αφορά στο εποχικό προσωπικό, μεγάλος όγκος προσλήψεων αφορά τη ΔΕΗ ΑΕ Αττικής (130 υπάλληλοι) και την Ολυμπιακή Αεροπορία (104 υπάλληλοι)".

    [06] Ιράν

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι " μια επιστολή, αγνώστου ως χθες το βράδυ περιεχομένου, ήρθε να ταράξει τα νερά στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Για πρώτη φορά μετά 26 χρόνια διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον - Τεχεράνης, ο πρόεδρος του Ιράν απευθύνθηκε απευθείας στον πρόεδρο των ΗΠΑ προτείνοντας "νέες λύσεις" . Το διπλωματικό άνοιγμα της Τεχεράνης περιπλέκει τις απόπειρες των ΗΠΑ για επίτευξη ομοφωνίας σε καταδικαστικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    [07] Ελληνική οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την τακτική του "καρότου και του μαστίγιου" εφαρμόζει η Κομισιόν, σύμφωνα με την εαρινή της έκθεση για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "παρά το γεγονός ότι και η ίδια η Κομισιόν κάθε άλλο παρά πεπεισμένη εμφανίζεται για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας να διασφαλίσει σε σταθερή βάση τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, ερμηνεύοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το δοκούν".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "η εγχώριος προπαγάνδα ουδέποτε έχει εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι, με διαφορετική πολιτική η οικονομική θέσις της χώρας μας θα μπορούσε να είναι καλύτερη από εκείνην της Ιρλανδίας. Κανένας δεν είπε ποτέ στους Έλληνες ότι, θα μπορούσαν να είναι σήμερα κατά 30% ή και 40% πλουσιώτεροι του μέσου Ευρωπαίου. Αντίθετα, καλλιεργείται εντέχνως η αντίληψις ότι δήθεν είμεθα οι πτωχοί συγγενείς και οι μονίμως αδικημένοι, που δεν έχουν δυνατότητα εξομοιώσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομίας το ενδεχόμενο λήψης νέων φορολογικών μέτρων το 2007 για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. "Είναι νωρίς ακόμη για τον προϋπολογισμό του 2007" απάντησε αν κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του ελλείμματος. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε, πάντως, ότι μέχρι την Άνοιξη του 2007 η Ελλάδα θα έχει βγει από το καθεστώς της επιτήρησης, χαρακτηρίζοντας συντηρητικές τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,6% το 2007".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "μεικτές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2006-2007 στην εαρινή της έκθεση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει ότι φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ , ωστόσο το 2007 προβλέπει αύξηση στο 3,7% του ΑΕΠ".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ ισχυρίζεται ότι "επιμένει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ παρά τις χθεσινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλλειμμα 3% το 2006 και 3,5% το 2007".

    [08] Ασφαλιστικό

    Η METRO ισχυρίζεται ότι "σε μια... κλωστή κρέμεται η έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, με τα συνδικάτα, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του διαλόγου, να θέτουν όρους και προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους. Η δυστοκία έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στο διάλογο με ανοικτή ατζέντα, ενώ τα συνδικάτα ζητούν συγκεκριμένο κυβερνητικό πλαίσιο προτάσεων προκειμένου να τοποθετηθούν".

    Η City Press προσθέτει ότι "χωρίς κανόνες η διαχείριση της κρίσης του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος. Η κυβέρνηση επιμένει στην πρόωρη συνταξιοδότηση των 50άρηδων ανέργων ενώ προετοιμάζει διάλογο με τη μελλοντική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης".

    [09] Δημόσιο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η ρεμούλα ζει και βασιλεύει στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ο μπαξές της διαφθοράς που προσπαθεί να ξεριζώσει ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, έχει πολλά "λουλούδια" και βαθιές ρίζες στον σάπιο κρατικό μηχανισμό".

    [10] Κώστας Καραμανλής

    Η Traffic News εκτιμά ότι "την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση επιδιώκει ο πρωθυπουργός και το άνοιγμα σε όλες τις πολιτικής δημοκρατικές δυνάμεις όπως αποδεικνύεται από την πολιτική που αναμένεται να ακολουθηθεί. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής υπήρξε άλλωστε και στο παρελθόν η υψηλή δημοτικότητά του και η δυναμική και αποδοχή που αναπτύσσει σε όλους τους πολιτικούς χώρους στους οποίους βλέπουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, τον πολιτικό που μπορεί να ενώνει και όχι να διχάζει τους Έλληνες".

    [11] Οικοδομικοί συνεταιρισμοί

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να παρουσιάσει τις τελικές του προτάσεις την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται και ο υπό κάποιες προϋποθέσεις αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, γεγονός που αποτελεί κλειδί για τον απεγκλωβισμό πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών".

    [12] Παιδεία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "αλλεπάλληλα χτυπήματα στο ίδιο το δικαίωμα για μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης, επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ. Χτες δημοσίευσε και το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ δεν έχει ακόμα "στεγνώσει το μελάνι" στις προτάσεις για το νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια".

    [13] Φόρουμ

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η επιτυχία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα σηματοδοτεί νέες δράσεις κατά του πολέμου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, νέες κινητοποιήσεις και συμμετοχικές διαδικασίες για μια "άλλη Ευρώπη". Στη Διακήρυξη που ψηφίστηκε την Κυριακή τονίζονται οι δυνατότητες για δράση που υπάρχουν σε μια περίοδο αυξανόμενων κινδύνων".

    [14] Στρατιωτικοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "δωρεάν κατοικίες για τη στέγαση των μονίμων στελεχών στις παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης της τεράστιας κτηματικής περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, θα παρέχει στο εξής το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που συζητείται σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, και την οριστική εξεύρεση λύσης στο θέμα της στέγασης των μονίμων στελεχών όλων των κατηγοριών και των τριών Κλάδων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 9 May 2006 - 19:18:54 UTC