Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-10-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το πρόβλημα της παράνομης λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας, μετά και τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ότι "η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες", η αναβάθμιση της ΕΥΠ, με στόχο την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι μετανάστες καταλαμβάνουν τη χώρα. Στην ΕΕ καταφεύγει η Ελλάδα για τη λαθρομετανάστευση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "την ανάληψη ευθυνών όλων των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της εισροής λαθρομεταναστών και κυρίως τον επιμερισμό του οικονομικού κόστους που σήμερα επιβαρύνει την Ελλάδα, διεκδικεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτηρίζοντας το θέμα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό και όχι εθνικό".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "7.821 νέες προσλήψεις. Οι ειδικότητες, τα προσόντα, οι προθεσμίες".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πακέτο" 4.518 νέων προσλήψεων μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων, όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης, σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβάνει η πρώτη "σοδειά" εγκριτικών αποφάσεων που εκδίδονται από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ: "Επιχειρήσεις, ΔΕΗ και δήμοι μολύνουν το περιβάλλον. Τι δείχνουν οι ανεπαρκείς έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σαν κηλίδα απλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα η ρύπανση και η μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, υποστελεχωμένες, δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν την έκταση των καταστροφών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, από το 2004 έως προχθές έγινε δυνατό να ελεγχθούν μόνον 604 επιχειρήσεις, από τις οποίες βρέθηκαν υπόλογες για περιβαλλοντικά εγκλήματα οι 306 με 900 παραβάσεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τολμηρή πρόταση εξουσίας από Βενιζέλο. Ριζοσπαστικές θέσεις για την Οικονομία και το κοινωνικό κράτος".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τολμηρές προτάσεις για την πορεία της Οικονομίας και για το μέλλον των εργαζομένων έδωσε στην δημοσιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ένα Νέο Κοινωνικό Κράτος, δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στον υποτιθέμενο μονόδρομο της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (θέση την οποία στήριξαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, αλλά και ο Γ. Παπανδρέου με δημόσιες παρεμβάσεις του)".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η ΕΥΠ απλώνει τα δίχτυα της (και) στο Internet. Αναλαμβάνει το ηλεκτρονικό έγκλημα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που ενεκρίθη από την Κυβερνητική Επιτροπή, έδωσε αρμοδιότητες στην ΕΥΠ για να απλώσει δίχτυ στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (και ιδιωτικές). Αν και οι μυστικές υπηρεσίες τίθενται υπό την εποπτεία εισαγγελέα, οι κίνδυνοι αναβίωσης του "Μεγάλου Αδελφού" είναι υπαρκτοί".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Στις αρχές του 2008 αρχίζουν οι κλινικές δοκιμές".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ένα ισχυρό όπλο στη μάχη εναντίον του καρκίνου απασφάλισαν οι Βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Ανακάλυψαν μια νέα επαναστατική μέθοδο, η οποία μπορεί να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα υγιή".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέα ΕΥΠ για... ασύμμετρες απειλές. Η θεωρία του Βύρωνα γίνεται νομοσχέδιο του Προκόπη".

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "στις προσφιλείς προς αυτή θεωρίες των "ασύμμετρων απειλών" επιστρέφει η κυβέρνηση, καθώς χθες ενέκρινε τις εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου για την εκ βάθρων αναμόρφωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και τη σύσταση ειδικού διυπουργικού συντονιστικού συμβουλίου για τη διαχείριση και αξιολόγηση καταστάσεων που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κούρασαν οι μελωδίες του Τρίο Μπελκάντο. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ περιμένει πώς και πώς την 11η Νοεμβρίου μήπως και βγει Πρόεδρος που να κάνει Αντιπολίτευση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κούρασαν... οι μελωδίες του Τρίο Μπελκάντο (3 υποψηφίων) για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος που ψήφισε το κίνημα που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου δεν βλέπει παρά την 11η Νοεμβρίου μπροστά του για να δει και τον Πρόεδρο μήπως και αρχίσει ν' ακούει στ' αυτιά του ο Καραμανλής αντιπολιτευτικό λόγο και να πάψει να είναι ο Κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού παρ' ό,τι διαθέτει ασταθή και ισχνή πλειοψηφία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φρένο" στα καραβάνια των λαθρομεταναστών. Μόνο τον Σεπτέμβριο πέρασαν τα σύνορα 13.512".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φρένο στη λαθρομετανάστευση επιχειρεί να βάλει η χώρα μας, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΕΥΠ με εισαγγελέα και έλεγχο της Βουλής. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναλαμβάνει την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και την ασφάλεια των επικοινωνιών".

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "αναβαθμίζεται και εκσυγκρονίζεται η ΕΥΠ μετά τις αλλαγές που αποφάσισε η χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή, με τη δημιουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών σε διυπουργικό επίπεδο, επιχειρείται να μπει τάξη στο νευραλγικό τομέα των πληροφοριών και παράλληλα να περιοριστούν οι χρόνιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην ΕΥΠ, την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Αμύνης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σαν σκυλιά. Σάλος για τους βασανισμούς και τις κακοποιήσεις λαθρομεταναστών".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η αποκάλυψη για τις φρικαλέες συνθήκες υποδοχής και κράτησης των λαθρομεταναστών. Όσο πνίγονται στα νερά του Αιγαίου θάβονται και σε μαρμάρινα πλακίδια πεταμένα στο χώμα αναγράφεται ο κωδικός τους. Νέα στοιχεία αναφέρουν βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταλείπονται και σε βραχονησίδες".

    ΕΣΤΙΑ: "Υποκρισία με το Σκοπιανό. Οι πολιτικοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στις 4 Νοεμβρίου 2004, η Κυβέρνησις των ΗΠΑ ανεκοίνωσε ότι αναγνωρίζει το κράτος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ελληνική Κυβέρνησις διαμαρτυρήθηκε τότε για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, από την ημέρα εκείνη χάθηκε οριστικώς η υπόθεσις για το όνομα του γειτονικού μας κρατιδίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Υπέρ αλλαγών στα ΑΕΙ, χωρίς ασφυκτικά όρια οι πρυτάνεις. Θα ζητήσουν η αξιολόγηση να μην έχει οικονομικές επιπτώσεις".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σημαίνουσα παρέμβαση υπέρ των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που δρομολογεί ο νόμος-πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να σηματοδοτήσει η σύνοδος των πρυτάνεων που συγκαλείται μεθαύριο και το Σάββατο, εν μέσω κινητοποιήσεων μερίδας πανεπιστημιακών δασκάλων και δραστήριας, πλην ισχνής αριθμητικά, μερίδας φοιτητών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:"ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ άλλους παράνομους μετανάστες".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες, δήλωσε μετά το τέλος τη κυβερνητικής επιτροπής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένας εξαιρετικός συντονισμός των εγχώριων υπηρεσιών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Άτακτη υποχώρηση Καραμανλή για τα δάση".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "διπλή υποχώρηση στα θέματα του περιβάλλοντος σήμανε ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη μάχη για αλλαγή του άρθρου 24 για τα δάση, ενώ δηλώνει ότι "προετοιμάζει" την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα στην τετραετία".

    Η ΝΙΚΗ: "Η μάχη γέρνει προς Παπανδρέου. "Ναι" και από Χρυσοχοΐδη, Δαμανάκη και Ανδρουλάκη".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου τάσσονται τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας αμηχανία στο "στρατόπεδο" Βενιζέλου αφού η αρχική δυναμική έχει δώσει τη θέση της σε μια απλά αξιοπρεπή καταγραφή δυνάμεων για τον υποψήφιο της προεδρίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υπόθεση των εργαζομένων ο αγώνας για τη μόρφωση των παιδιών τους. Παλλαϊκή δράση για την παιδεία των λαϊκών αναγκών".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συγκεντρώσεις για την Παιδεία διοργανώνονται αύριο σε πολλές πόλεις με αποφάσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων καθώς και εκπαιδευτικών. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση προγραμματίζεται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Οι μαθητές εντείνουν τις κινητοποιήσεις μαζί με τους γονείς τους, που προχωρούν σε πολύμορφες πρωτοβουλίες στήριξης του αγώνα τους".

    Η ΧΩΡΑ: " Ντόρα Μπακογιάννη μετά την κυβερνητική: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες."

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοιχτή πληγή" που προκαλεί οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη χώρα αποτελεί η αθρόα είσοδος των λαθρομεταναστών, κάνοντας την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να επισημάνει το κρίσιμο θέμα, τονίζοντας πως "η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες".

    City Press: "Ασφαλιστικό: Πρόταση διαλόγου με 4 θέματα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με κίνδυνο να βρεθεί με μοναδικό πολιτικό συνομιλητή τον ΛΑΟΣ, βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της επανέναρξης του διαλόγου για το ασφαλιστικό την προσεχή Τρίτη, με αντικείμενο συζήτησης αυτήν τη φορά ζητήματα ουσίας".

    Metro: "Στο στόχαστρο η λαθρομετανάστευση. "Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πρόβλημα της αθρόας "εισαγωγής" λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των ελληνικών και των κοινοτικών υπηρεσιών για την επίλυση του θέματος".

    Metropolis: "Eurostat: σε συντάξεις το 51% από τις κοινωνικές δαπάνες.

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "περισσότερες από τις μισές κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα πηγαίνουν υπέρ των ταμείων, όπως δείχνει έρευνα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Μειωμένη η χρηματοδότηση στα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα σε σχέση με την Ε.Ε. των "25".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη. Ασφυξία σε 4 τροχούς".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ασφυκτιούν οι φυλακές στα Διαβατά".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "7.032 προσλήψεις στο δημόσιο".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Υψηλή πολιτική προστασία της Ελλάδας από το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "ΚΕΠΕ: Ιδιωτικοποιήστε τον ΟΣΕ και τα λιμάνια. Έκθεση προς την κυβέρνηση επισημαίνει το οξύ πρόβλημα παραγωγικότητας των οργανισμών".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παραχώρηση σε ιδιώτες του ΟΣΕ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ συστήνει στην κυβέρνηση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαμηλή παραγωγικότητα των τριών οργανισμών. Έκθεση, που δημοσιοποίησε το ΚΕΠΕ, προτείνει την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και ακολούθως την εκμίσθωσή τους σε ιδιώτες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε υψηλά 8ετίας ο Δείκτης. Ατμομηχανή τραπεζικά κέρδη και deals".

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "τα υψηλά κέρδη των τραπεζών και οι επιχειρηματικές εξελίξεις οδήγησαν το Χ.Α. στο υψηλότερο σημείο της 8ετίας. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η Dubai Financial αποκτά επιπλέον ποσοστό στον όμιλο της Marfin. Το Landsowne Partners είναι και επισήμως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΛΠ. Σύντομα βλέπει η HSBC την απορρόφηση Cosmote από ΟΤΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Ο γκουρού της Morgan Stanley κ. Teun Draaisma προτείνει:Επενδύστε στην ανάπτυξη".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε νέα υψηλά 92 μηνών τερμάτισε χθες η εγχώρια αγορά, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 5.310.88 μονάδες με κέρδη 0,41%. Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί η αδυναμία που εμφάνισε χθες το μεγαλύτερο τμήμα του χρηματιστηριακού ταμπλό που δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει την άνοδο του γενικού δείκτη, με αποτέλεσμα 154 μετοχές να τερματίσουν με απώλειες έναντι 85, οι οποίες ενισχύθηκαν".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενισχύονται οι πιέσεις για αύξηση επιτοκίων του ευρώ. Κεντρικοί τραπεζίτες επισείουν πληθωριστικό κίνδυνο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας στην Ευρωζώνη για αύξηση πληθωριστικών κινδύνων, αποδυναμώνοντας το σενάρια μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ και σηματοδοτώντας ότι ο κύκλος αύξησής τους δεν έχει κλείσει".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 October 2007 - 20:51:21 UTC