Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

"Η αυθάδης πρόκληση του τουρκικού Ισλαμισμού να επιδιώκει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, απευθύνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και προς τους λαούς της Ευρώπης και της Χριστιανικής Ανατολής.¨¨Τα παραπάνω τόνισε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Ανθιμος, σε σχόλιο του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

"Κατάπληκτος" από την εκλογή του Μητροπολίτη Ιταλίας, Σπυρίδωνα, στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό αυστραλιανό ραδιοφωνικό δίκτυο SBS ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Στυλιανός, ο οποίος ταυτόχρονα αποστασιοποιήθηκε από τις επιλογές του Φαναριού.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση της πολιτείας Βικτώριαςτης Αυστραλίας για τη δημιουργία ελληνικού μουσείου στη Μελβούρνη.

"Θέλουμε να μάθουμε ελληνικά. Στείλτε μας καθηγητές", ζητούν από την ελληνική πολιτεία οι ομογενείς φοιτητές από εννέα χώρες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μακεδονία-Θράκη", το οποίο διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Κέντρο και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας.Οι νεαροί ομογενείς συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, με τον οποίο συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στις χώρες διαμονής τους (ΗΠΑ, Καναδά, Γεωργία, Αυστραλία, Δανία, Τσεχία, Συρία, Ρουμανία και Ουκρανία).

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζήτησεις για την μετάδοση του προγράμματος της ελληνικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Βόρεια και την Νότια Αμερική.Ηδη το θέμα εξετάσθηκε σε κοινή σύσκεψη του υπουργού τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης κ.Δημητρίου Ρέππα, του προέδρου της ΕΡΤ κ.Παναγιώτη Παναγιώτου και του προέδρου του Σ.Α.Ε. Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Χρήστου Τομαρά και προβλέπεται ότι εκτός από το πρόγραμμα της ΕΡΤ θα μεταδίδεται και μέρος του προγράμματος της κυπριακής ραδιοτηλεόρασης.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Μελβούρνης και Βικτώριας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στους Έλληνες Ολυμπιονίκες

Στη Μελβούρνη πραγματοποιήται το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, την έναρξη του οποίου έκανε ο επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κ. Στέλιος Παπαθεμελής.

Εγκληματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, την επίθεση εναντίον των Κυπρίων διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής πορείας στις περιοχές Δερύνειας, Αχνας, Βρυσούλων και Σοπάζ της Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία του 24χρονου Ελληνοκυπρίου Αναστασίου Ισαάκ και τον τραυματισμό 41 άλλων διαδηλωτών από τους Τούρκους.

Το ΣΑΕ Αμερικής προέβη σε διάβημα στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του νεαρού διαδηλωτή.

Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι στην πόλη Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την ευεργεσία της οικογένειας Νικολάου Καράκα και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα δημιουργείται και Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με έμφαση στην αρχαία Ελληνική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία.

Τις ευχαριστίες της Καναδικής Εθνικής Εκθεσης προς την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο και τον πρόεδρο της Θανάση Φούσια εξέφρασε με δημόσια δήλωσή της η Διευθύντρια Ειδικών Παραγωγών και Διεθνών Εκθεμάτων του Canadian National Exhibition κ.Τζάνις Χάϊτ, για την υποστήριξη και τη κρίσιμη βοήθεια που παρείχε η Κοινότητα ,ως συνδιοργανωτής, στην Εκθεση "Ενδοξη Ελλάδα".

Έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Πανούση.Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Πανούσης δεν μπορούσε να κατέχει ταυτοχρόνως τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.Κατόπιν αυτού ο κ. Γ. Πανούσης επέλεξε να διατηρήσει τη θέση του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με τη συμμετοχή 17 Ομογενειακών Οργανώσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στην Κοζάνη, η πρώτη Συνάντηση Αποδήμων Ευρώπης που κατάγονται από την περιοχή αυτή.Στο κάλεσμα της Νομαρχίας, στην οποία ανήκει η όλη πρωτοβουλία, ανταποκρίθηκαν Οργανώσεις αποδήμων κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και το Βέλγιο, αλλά και εκπρόσωποι από τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αμερική.

Περισσότεροι απο 1.500 ομογενείς της Βρετανίας, με συνθήματα όπως "έξω ο τουρκικός στρατός απο την Κύπρο", "Δικαιοσύνη στην Κύπρο" και "δολοφόνοι", εξέφρασαν την αγανάκτησή τους έξω απο την Τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, για τη στυγερη δολοφονία του νεολαίου Κύπριου Τάσου Ισαάκ.

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Υπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέας Άθενς, καταδικάζοντας την τουρκική βία στην Κύπρο και την προφανή αδράνεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του Ο.Η.Ε., που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του 24χρονού Κύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ και τον τραυματισμό 41 άλλων Ελληνοκυπρίων, που συμμετείχαν σε ειρηνική αντικατοχική πορεία.

"Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ο διεθνής οργανισμός των Ελλήνων και Φιλελλήνων ανά τον κόσμο, με αισθήματα φρίκης δηλώνει τον αποτροπιασμό του για τη βία των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων της Κύπρου, που αγνοούν τελείως και επανειλημμένα καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ειρηνικών διαδηλωτών," δήλωσε ο κ. Άθενς στο μήνυμα του προς τον Γενικό Γραμματέα Μπούτρος Γκάλι στη Νέα Υόρκη.

Πλήγμα για τις έδρες και τα τμήματα Νεοελληνικών των αυστραλιανών πανεπιστημίων θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει ένα δισεκατομμύριο, 200 εκατομμύρια δολάρια από την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την προσεχή τριετία.Όπως επισημαίνουν αρκετοί ακαδημαϊκοί, η μείωση αγγίζει το 5% και θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες, τόσο για τις έδρες Νεοελληνικών, όσο και αυτές άλλων γλωσσών.

Παρά τη δυνατή βροχή πραγματοποιήθηκε δυναμική διαμαρτυρία έξω από το Τουρκικό Προξενείο της Μελβούρνης.Οι διαδηλωτές κραύγαζαν συνθήματα κατά του Αττίλα και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την δολοφονία του 24χρονου Τάσου Ισαάκ και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων ειρηνιστών.

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φίλων της Μακεδονίας ιδρύθηκε στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών και σε συνεργασία με Αυστραλούς κοινοβουλευτικούς παράγοντες.Σκοπός της Επιτροπής είναι να βοηθήσει στη διάδοση της προσφοράς του Μακεδονικού Ελληνισμού και στην κατανόηση του πολιτισμού της Μακεδονίας ως νευραλγικού χώρου του ελληνικού πολιτισμού. Στην Επιτροπή συμμετέχουν 16 Αυστραλοί βουλευτές και γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδιακοί και Πολιτειακοί βουλευτές και υπουργοί Αλαν Ρότζερ, Αλαν Κάντμαν, Μπιλ Τόμας, και Φιλ Χάνεϊγουντ.

Επιστολές διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο απέστειλε η Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, και τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντόουνερ. Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε σε ανακοίνωσή της και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης - Βικτώριας.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την δολοφονία των δύο Κύπριων νέων και καταδίκης της τουρκικής βαρβαρότητας, διοργάνωσαν οι ομογενείς της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ενώ στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την ασυνήθιστη σκληρότητα της αστυνομίας.Στη Βρετανία, περίπου δύο χιλιάδες Ελληνες, ελληνοκύπριοι και Βρετανοί διαδήλωσαν έξω απο την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, κάτω απο αυστηρά μέτρα της αστυνομίας.

"Ο ελληνισμός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης" ήταν το θέμα που απασχόλησε τους εκπροσώπους του απανταχού ποντιακού ελληνισμού σε Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βατουμ.

Την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ), κ. Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με τον οποίο "οι ΗΠΑ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία και λύπη για τα πρόσφατα κρούσματα βίας στην Κύπρο και δηλώνουν συγκλονισμένες για τις αδικαιολόγητες δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων πολιτών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, περιλαμβανομένων των δύο ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων", εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ.

Δραματική έκκληση από τους 40.000 περίπου Ελληνοπόντιους Ομογενείς που ζούν στην αυτόνομη Δημοκρατία της Αντζαρίας, η οποία ανήκει στη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας."Βοηθήστε να διατηρήσουμε την ελληνικότητα μας. Είμαστε Ελληνες, από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα παιδιά μας διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Διατηρήσαμε την Ορθόδοξη πίστη μας και χτίσαμε εκκλησίες. Θέλουμε την υποστήριξή σας", ήταν τα λόγια με τα οποία οι Ελληνες του χωριού Τάκοβα της Αντζαρίας υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, που επισκέφθηκε την περιοχή αναζητώντας τον Ελληνισμό στη μακρινή αυτή ασιατική χώρα. Σε εκείνη την περιοχή βρίσκονται και άλλα δύο ελληνικά χωριά η Ανικούρικα και η Ατσκοβα.

Την οικονομική στήριξη του Μακεδονικού Κέντρου Σπουδών, που έχει ιδρύσει στη Νέα Υόρκη η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ-Καναδά, με 10.000 δολάρια ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον νέο Υπατο Πρόεδρο της Ενωσης, Ευάγγελο Μιχαλόπουλο.Ο κ. Πετσάλνικος πρότεινε επίσης τη θεσμοθέτηση δύο ειδικών βραβείων για διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού-κοινωνικού και του επιστημονικού χώρου (βραβεία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης" αντίστοιχα), τα οποία θα απονέμονται σε πολίτες των χωρών, όπου εδρεύουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις.Αντικείμενο της συνάντησης των κ.κ.Πετσάλνικου και Μιχαλόπουλου ήταν η διοργάνωση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από 20 μέχρι 27 Ιουλίου του 1997.

Εκκληση προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος, να μην υπογραφεί καμία συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει τα Σκόπια με ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, απευθύνουν οι σύνεδροι του 10ου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, στο ψήφισμα που εξέδωσαν με την λήξη των εργασιών του συνεδρίου. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ανάγκη για ουσιαστική και συστηματική ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις ιστορικές αλήθειες, τις πραγματικές πτυχές του Σκοπιανού, τις μελλοντικές επιπλοκές και τους κινδύνους που ήδη διαφαίνονται, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Για πρώτη φορά, ύστερα από 70 και πλέον χρόνια, Πόντιοι από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στις πατρογονικές τους εστίες, στον Εύξεινο Πόντο, προσκύνησαν το δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, κοντά στην Τραπεζούντα, και πήραν μέρος στο συνέδριο των ομοσπονδιών ελληνικών κοινοτήτων της Μαύρης Θάλασσας στο βατούμ της Γεωργίας.Τις εκδηλώσεις, που διήρκεσαν από τις 14 μέχρι τις 18 Αυγούστου, οργάνωσε η Π.Ο.Π.Σ.( πανελλήνια ομοσπονδία ποντιακών σωματείων)με τη συμπαράσταση των πολιτικών κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η καρδιά της Θράκης, στα μέσα του Αυγούστου,χτύπησε για πέντε ολόκληρες μέρες στη Κομοτηνή στο πλαίσιο του Γ΄Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών. Θέματα που αφορούν τον απόδημο θρακικό ελληνισμό, τις δυνατότητες επενδύσεων στην παραμελημένη αυτή περιοχή της χώρας, τις σχέσεις με τις Βαλκανικές και Παρευξείνιες χώρες, το εμπόριο και τη βιομηχανία, τη γεωργία, τα δίκτυα υποδομής, τα μεγάλα έργα τον τουρισμό και τον πολιτισμό ήρθαν στην επικαιρότητα μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου από τις 15 μέχρι τις 19 Αυγούστου.

Την ευχαρίστησή του για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Βικτώριας Τζεφ Κένετ, να δημιουργήσει μόνιμο ελληνικό αρχαιολογικό μουσείο στη Μελβούρνη, εκφράζει με επιστολή του ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Επιστολή με την οποία ζητείται να σταλεί στην Αυστραλία ο αναγκαίος για τα Ελληνόπουλα της χώρας αριθμός αντιτύπων των σχολικών εγχειριδίων, που εξέδωσε ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων για τους ομογενείς μαθητές των ΗΠΑ, απέστειλε η Επιτροπή Διατήρησης και Προώθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.Απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου η Επιτροπή κρίνει ότι τα βιβλία που ήδη χρησιμοποιούνται για τις πνευματικές ανάγκες των παιδιών των Ελλήνων στις ΗΠΑ θα είναι κατάλληλα και για τις ανάγκες των Ελλήνων της Αυστραλίας. Παράλληλα προτείνει ενόψει του σχολικού έτους του 1997-1998 να καταβληθεί προσπάθεια προσαρμογής των βιβλίων στα δεδομένα της Αυστραλίας, με ελάχιστες αλλαγές που αφορούν κυρίως τοπωνύμια, γεωγραφικές περιοχές και κάποια στοιχεία της κοινωνικής ζωής των μαθητών.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency