Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Επιστολές διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, απέστειλε η Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας, προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Alexander Downer, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, στενή επαφή της ελληνικής Κυβέρνησης με την Ομογένεια και ενίσχυση της Γεν. Γραμματείας Αποδημου Ελληνισμού είναι οι βασικοί στόχοι της Ομογενειακής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε, μια μόνον μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο περιοδικό "Ελληνική Διασπορά", που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Φανάρι επισκέφθηκαν ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Βοστώνης Μπέρναντ Λόου και ο επίσκοπος Βοστώνης Μεθόδιος, επικεφαλής ομάδας 80 καθολικών και 40 ορθοδόξων πιστών.Ενωρίτερα, είχαν επισκεφθεί τό Βατικανό, όπου τους δέχθηκε σε ακρόαση ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του ρουμανικού κοινοβουλίου, εκλέγεται Έλληνας βουλευτής στη φιλική αυτή βαλκανική χώρα, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για τον 65χρονο γεωλόγο Σωτήρη Φωτόπουλο που κατάγεται από το Επταχώρι Καστοριάς και βρίσκεται εγκατεστημένος στο Βουκουρέστι από ηλικίας 18 ετών.

''Η ελληνική ομογένεια της Λατινικής Αμερικής αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο του Έθνους που διατηρεί και προβάλλει τον Ελληνισμό της'' δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την Περιφέρεια Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, κατά την επιστροφή του από την περιοδεία στις χώρες της Νοτίου Αμερικής, που πραγματοποίησε μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς.Οι δύο ηγέτες της Ομογένειας, επισκέφθηκαν κατά σειρά, τη Χιλή, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, όπου παρέστησαν σε μία σειρά εκδηλώσεων της τοπικής ομογένειας, με κορυφαία γεγονότα την πρώτη συνεδρίαση της νεοϊδρυθείσας Υποπεριφέρειας Λατινικής Αμερικής του ΣΑΕ, το 10ο Κληρικο-Λαϊκό Συνέδριο των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης.

Ο κ. Πετσάλνικος επισκέπτεται την Αυστραλία μετά από πρόσκληση των ομογενών και εκπροσώπων των κυβερνήσεων των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια.

Την απόφαση της κυβέρνησης της Βικτόριας να ''πολιτογραφήσει'' τη γλώσσα των Σκοπίων, ως ''σλαβονική μακεδονική'' και όχι σαν ''μακεδονική'', γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, της αυστραλιανής αυτής Πολιτείας, Φιλ Χάνιγουντ, στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά τη συνάντηση που είχαν.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σκοπιανοί μήνυσαν γι' αυτήν την απόφαση την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόριας και η δίκη αναμένεται να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου στο ομοσπονδιακό Δικαστήριο της πρωτεύουσας Καμπέρα.

Την ανάγκη να μεταφρασθούν σε έργα οι προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Κλίντον προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, επισήμανε ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και βουλευτής Νέας Υόρκης Μπέν Γκίλμαν, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αστόρια, για την οικονομική ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας.Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η αναφορά του στο θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας όπου δημοσιεύματα αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, πως ορισμένοι δηλ. πιθανόν να ζούν σε τουρκικές φυλακές.

Πενταμελής κοινοβουλευτική διακομματική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Μελβούρνη για να παραστεί σε εκδηλώσεις των "Δημητρίων '96", που διοργανώνει η Παμμακεδονική Ενωση Βικτόρια-Μελβούρνης.Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσακλίδης, της Ν.Δ. Ηλίας Βεσδρεβάνης, του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, του Συνασπισμού Στέλλα Αλφιέρη και του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Ρόκκος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων έθεσε ,στην πρώτη του συνέντευξη πρός τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, τους βασικούς άξονες της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει για το πλήρωμα της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής.Οι προσπάθειές του, όπως είπε, θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, την αντιμετώπιση των μικτών γάμων, την ενίσχυση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο δικηγόρος-διεθνολόγος Σταύρος Λαμπρινίδης επιλέγεται ως ο νέος Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού. Ο κ. Λαμπρινίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.Ο νέος Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού έχει στο ενεργητικό του λαμπρή καριέρα στις ΗΠΑ, ενώ έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency