Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΜΑΪΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Μήνυμα αδελφοσύνης του απανταχού Ελληνισμού απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, κατά την οκταήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί (από τις 8 του μήνα) συνοδευόμενος από τον Γ. Ρωμαίο, στα κέντρα του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, όπου γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό και συγκίνηση. “Κρατήστε μέσα στην ψυχή σας την αγάπη προς την πατρίδα. Τα πατριωτικά σας αισθήματα υπερτερούν των αποστάσεων”. Εμφαση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά στις ομιλίες του προς τους αποδήμους, στο ρόλο του ΣΑΕ, τονίζοντας ότι “δεν αποτελεί πρακτορείο ελληνικών συμφερόντων, αλλά τόπο επικοινωνίας της Ελλάδας με ους ομογενείς, που θα επιτρέψει να διατηρηθούν οι δεσμοί του αποδήμου Ελληνισμού με τον Ελληνισμό της Ελλάδας. Αν εγώ είχα την αρμοδιότητα, θα έλεγα ότι στόχος του ΣΑΕ είναι ένας και μόνο: γλώσσα, γλώσσα, γλώσσα!”

Με επιτυχία στέφθηκε, παράλληλα, και η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπιλ Κλίντον, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και ωφέλιμη. “Δεν άκουσα αντίλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι θέσεις μας γίνονται απολύτως δεκτές. Εξήγησα γιατί δεν είναι ευχερής ο διάλογος με την Τουρκία, αλλά διαπίστωσα ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση των ελληνικών θέσεων, αν και δυσκολεύονται οι ΗΠΑ να λάβουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς”, δήλωσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά το ότι οι Αμερικανοί είχαν εισηγηθεί ελληνοτουρκικό διάλογο, δεν επανέλαβαν αυτή τη θέση κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους.

Το ΣΑΕ Ωκεανίας δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στον πρώτο “γύρο” των συνεδριάσεων των τεσσάρων Περιφερειακών ΣΑΕ, με σκοπό τον απολογισμό των προβλημάτων του Ελληνισμού ανά Περιφέρεια και των αναγκαίων πρωτοβουλιών, ώστε να συζητηθούν στη δεύτερη συνεδρίαση του Προεδρείου του παγκοσμίου ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα Ιουλίου. Παρών στη συνεδρίαση, (όπως και στις συνεδριάσεις και των υπολοίπων τριών Περιφερειακών ΣΑΕ) ο Αντριου Αθενς. Τους συνέδρους καλωσορίζει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας, Ηλίας Ράλλης, ενώ χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, στέλνει ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόρια, Τζεφ Κένετ. Τις εργασίες παρακολουθούν με την ιδιότητα του παρατηρητή και οι οργανώσεις που δεν αποτελούν μέλη του Συμβουλίου.

Εμφαση δίνει η ολομέλεια του ΣΑΕ Ωκεανίας στο ψήφισμα που εκδίδει με το πέρας του συνεδρίου, τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στο Σκοπιανό και επισημαίνει την ανάγκη άμεσης σύγκλισης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη χάραξη κοινής μακροπρόθεσμης πολιτικής, όπως και τη χρησιμότητα της σύστασης “Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής”.

Προτείνει επίσης την ανακήρυξη της Μελβούρνης το 1997 ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Αποδήμου Ελληνισμού και αδελφής πόλης με τη Θεσσαλονίκη.

Συνέβη, επίσης, το Μάιο:

- Στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας διεξάγεται με επιτυχία το 1ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μακεδονικών Χορών, υπό την αιγίδα της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης. Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης εκπροσωπεί η Γενική Γραμματέας του, Χρύσα Μανωλιά, η οποία συζητά με τους συμμετέχοντες και δεσμεύεται απέναντί τους για την ανάπτυξη αμφίδρομης σχέσης επικοινωνίας με την ελληνική πολιτεία. Σε ό,τι αφορά στο ΥΜΑΘ, αυτή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με επανενεργοποίηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, που θα περιλαμβάνει στις αρμοδιότητές της τον Απόδημο Ελληνισμό.

- Εκδηλώσεις για την 55η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία

- Εορτασμός της 175ης επετείου της επανάστασης στη Χαλκιδική, στην Αυστραλία. Παρίσταται ο νομάρχης Χαλκιδικής, Βασίλης Βασιλάκης.

- Παμποντιακό Φεστιβάλ Μνήμης στο Τορόντο. Οργανωτές η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, και η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο “Παναγία Σουμελά” και επίκεντρο το “νέφος σιωπής” της Διεθνούς Κοινότητας σχετικά με τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

- Ειρηνική διαδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Νέας Υόρκης στη διάρκεια της τουρκικής παρέλασης στην πόληCopyright 1996 Macedonian Press Agency