Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΟΥΛΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Το μήνα Ιούλιο η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθεί να θέσει περιορισμούς στην αμερικανική βοήθεια στην Τουρκία.

29 Ιουλίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Παράλληλα ετοιμάζεται και το νέο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ,ενώ ο Αρχιεπισκοπος Αυστραλίας Στυλιανός εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη τελευταία Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Νέα Υόρκη ,στην οποία θα μετάσχει ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβoς.

Θα πρέπει να περάσει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Αγία Σοφία υποστήριξε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής ο οποίος επισκέφθηκε τη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο για τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη παρουσία 2000 και πλέον ομογενών. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μήνυμά του υπογράμμισε το τεράστιο έργο του κ.Ιακώβου ενώ προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Κλίντον διάβασε ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης

"Μια συμπλοκή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα αποτελέσει μεγάλη τραγωδία και για τις δύο χώρες ", τονίζει o Aμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον σε επιστολή του προς την ελληνική ομογένεια.

Στην επιστολή που απευθύνεται στους επιφανείς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας κ.κ. Αντριου Αθενς-Πρόεδρο του ΣΑΕ, Φίλιπ Κρίστοφερ-Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και Εντι Μανάτο-Στέλεχος του Ελληνικού Λόμπι, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει πως "οι πρόσφατες ενέργειες στην περιοχή, ξεκινώντας από την Ιμια, έχουν αυξήσει τις πιθανότητες συμπλοκής και οι ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει ενεργά σε μια προσπάθεια για τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας."

Στο μεταξύ τρεις γνωστοί για τη δράση τους στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ομογενείς επιλέχθηκαν από το Δημοκρατικό κόμμα για να υποστηρίξουν την επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόκειται για τους κυρίους Αγγελο Τσακόπουλο, , Νικόλαο Μούγερη και Φίλιπ Κρίστοφερ.

Η συνολική αποτίμηση των πορισμάτων των πρώτων συνεδρίων των τεσσάρων Περιφερειακών Συμβουλίων Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Ιουνίου, και η χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής βάσει αυτών των συμπερασμάτων για μια νέα πορεία του Απόδημου Ελληνισμού αποτέλεσαν τα κύρια αντικείμενα ενασχόλησης του Προεδρείου του παγκοσμίου ΣΑΕ, το οποίο συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη από 12 μέχρι 14 Ιουλίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργου Ρωμαίου, και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Πανούση.

"Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού έχει ενηλικιωθεί. Θεωρούμε ότι αυτός ο νέος θεσμός έχει πετύχει" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Πανούση, και τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Σωτηρλή, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ.

Αποδείξεις της ενηλικίωσης του θεσμού, όπως τόνισε ο κ.Ρωμαίος, αποτελούν η επιτυχία των οργανωτικών συνεδρίων των τεσσάρων Περιφερειακών ΣΑΕ (Αμερικής, Αυστραλίας, Ασίας-Αφρικής και Ευρώπης).

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η θητεία του Προεδρείου του ΣΑΕ παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, ενώ στόχος της πολιτείας είναι, όπως σημειώθηκε, η επόμενη σύνθεση των συνέδρων που θα λάβουν μέρος στο δεύτερο συνέδριο του ΣΑΕ, να είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτική. Σε ό,τι αφορά, δε, στην προετοιμασία της σύγκλησης της ΠΣΕ, όπως είπε ο κ.Ρωμαίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αυτές πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως επεσήμανε ο κ.Ρωμαίος έχει ήδη ανατεθεί στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού η διεξαγωγή ειδικής μελέτης για τις αναγκαίες αλλαγές, τα πρώτα συμπεράσματα της οποίας αναμένονται σε τρεις μήνες και τα τελικά σε έναν χρόνο.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ακόμα αποτελεσματικότερη προώθηση των εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό από την ομογένεια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν έντονες πιέσεις στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την στάση των ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα. Οι εκλογές είναι τον Νοέμβριο. Αν είναι να κάνουμε κάτι περισσότερο, πρέπει να το κάνουμε τώρα. Πρέπει να πάρουμε αυτήν τη δύναμη. Και θα την πάρουμε", τόνισε ο κ.Αθενς.

Χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχονται μέσα στον Ιούλιο τα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια CBS, NBC, ABC, CNN και FOX καθώς και οι εφημερίδες "Tάιμς της Νέας Υόρκης", η "Νταίηλι Νιούς", η "ΝΙού Γιόρκ Πόστ" και η "Νιουσνταίη" από αγανακτισμένους ομογενείς που διαμαρτύρονται για την εκστρατεία δυσφήμισης του αεροδρομίου της Αθήνας για τη συντριβή του μοιραίου Μπόϊνγκ.

Σε επίσημη διαμαρτυρία προς τις αμερικανικές αρχές, για τη δυσφήμιση του αεροδρομίου του Ελληνικού και ευρύτερα της Ελλάδας, που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, με αφορμή την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία, προέβη το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αντριου Αθενς.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριήμερης σύσκεψης του εννεαμελούς Προεδρείου των (Ο.Μ.Μ.Ε.), Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που συνήλθε στην έδρα του Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη, από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 1996 με σκοπό την κατάρτιση του καταστατικού και την προώθηση των διαδικασιών για την σύσταση και την λειτουργία του φορέα, των Ο.Μ.Μ.Ε. ως νομότυπου οργάνου.

Να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την πληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης, σχετικά με τα Ελληνικά εθνικά δίκαια, κάλεσε τους απόδημους Αρκάδες, ο Αρκάς στην καταγωγή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Γ' Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων.

Ο Απανταχού Ελληνισμός -και κυρίως ο Ποντιακός Ελληνισμός- θα πρέπει να αναλάβουν διεθνή σταυροφορία για να αναγνωριστεί, διεθνώς, η Ποντιακή Γενοκτονία από τους Τούρκους.Αυτά υπογραμμίστηκαν, από πολλούς ομιλητές στη διημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, στην Κοινότητα τους της Μελβούρνης με την συμμετοχή εκπροσώπων Ποντιακών φορέων από όλη την Αυστραλία

Σε μεγάλη κινητοποίηση βρέθηκε μέσα στον Ιούλιο το ύπατο συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πλέον απομακρυσμένοι και μικροί τοπικοί μακεδονικοί σύλλογοι σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε από τη Παμμακεδονική προετοιμάζεται το πρόγραμμα του παγκοσμίου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1997 σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ευρώπης και Αυστραλίας.

Ζωντανό στις καρδιές και τη μνήμη του απανταχού Ελληνισμού είναι και πάλι το "αρχαίο ελληνικό πνεύμα αθάνατο", χάρη στην υπογραφή της ιδρυτικής καταστατικής πράξης της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και με τη συνεργασία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).Η πρωτοβουλία αυτή συνίσταται στη δημιουργία Αμφικτιονιών σύγχρονης μορφής, στο πρότυπο των ομώνυμων πολιτικών συνδέσμων πόλεων της αρχαίας Ελλάδας.

Η χάραξη της πορείας της μεγάλης ελληνοαμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ είναι ο κύριος στόχος του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης, με τίτλο "ΑΧΕΠΑ 2.000", που άρχισε στο Χιούστον του Τέξας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 700 συνέδρους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εντονη είναι η παρουσία της νεολαίας, που πραγματοποιεί το δικό της συνέδριο, στο οποίο και δίνεται ιδιαίτερο βάρος για το μέλλον της οργάνωσης.

Θρήνο και περισυλλογή έχει προκαλέσει στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της Αφρικής η αναπάντεχη απώλεια του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Παρθένιου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω στην Αμοργό, όπου το πρωί είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξελέγη ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Ιταλίας Σπυρίδων.Το "τριπρόσωπον" η εκλογή του οποίου έγινε μέσα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου συγκροτείτο από τους Μητροπολίτες Ιταλίας Σπυρίδωνα, Νέας Ζηλανδίας Διονύσιο και Ζηνουπόλεως Αρίσταρχο.Την ίδρυση τριών νέων Μητροπόλεων του Τορόντο (Καναδά), Μπουένος Αϊρες (Νοτίου Αμερικής) και Μεξικού (Κεντρώας Αμερικής) αποφάσισε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παράλληλα με την εκλογή του νέου Επισκόπου Αμερικής.

Σε κεντρικό στόχο των Λημνίων απανταχού του κόσμου αναδεικνύεται η δημιουργία του "Λημνιακού Χωριού", μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Απόδημων Λημνίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου στο αγαπημένο τους νησί.Copyright 1996 Macedonian Press Agency