Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Ενισχυμένη θα είναι η ελληνική παρουσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με την είσοδο του ρεπουμπλικανού βουλευτή Μάικλ Πάππας από τη Νέα Ιερσέη. Στους τρεις Eλληνοαμερικανούς βουλευτές του 104ου Κογκρέσου,που επανεξελέγησαν, δηλαδή τους Μάικλ Μπιλιράκη, Ρον Κλινκ και Τζορτζ Γκίκα,προστίθεται ο Μάικλ Πάππας, ανεβαζοντας σε έξι τον αριθμό των ελληνικής καταγωγής μελών του Κογκρέσου. Τα άλλα δύο ελληνικής καταγωγής μέλη είναι οι γερουσιαστές Πολ Σαρμπάνης και Oλυμπία Σνόου.Επισφράγιση της μεγάλης ελληνικής νίκης αποτελεί η ήττα του φιλότουρκου βουλευτή από το Ορεγκον Τζιμ Μπαν, από την ένθερμη υποστηρίκτρια των ελληνικών θέσεων στα εθνικά μας θέματα, Νταρλίν Χούλι.

Φόβους ότι ο Μπιλ Κλίντον υπαναχωρεί απο τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις για το Κυπριακό εκφράζει η ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών.Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ο νεοεκλεγείς Προεδρος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκο Παπανικολάου, που εστάλη μία μόνο μέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές, αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε μνεία στο κυπριακό και στο ρόλο της Τουρκίας και περιορίζεται απλά σε γενικόλογες διακηρύξεις περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"O Πρόεδρος Κλίντον θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση της Κύπρου προσωπικά,μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο `Στέιτ Ντιπάρτμεντ', όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά στην ελληνική ομογένεια", δήλωσε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μάϊκλ Δουκάκης, από το Μόντρεαλ

"H διατήρηση και το μέλλον του ελληνισμού της διασποράς εξαρτάται από το αν κρατήσει την ελληνική γλώσσα". Αυτό το γενικό συμπέρασμα διατύπωσε ο ΥΜΑΘ Φίλιππος Πετσάλνικος από το πρόσφατο ταξίδι του στην Αυστραλία.

"Ζούμε σε μια εποχή και μια χώρα απόλυτης ελευθερίας και ο καθένας είναι ελεύθερος να δράσει και να εκφρασθεί όπως επιθυμεί" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, σχολιάζοντας την είδηση οτι ομογενείς οργανώνουν συλλαλητήρια στο Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αυστραλία, ζητώντας να τερματισθεί η διχαστική κατάσταση γύρω από το εκκλησιαστικό.

Η Αδελαϊδα τίμησε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με την απονομή του Χρυσού Κλειδιού της πόλης,ενώ αμέσως μετά το Πανεπιστήμιο του Φλίντερς ανακήρυξε τον κ. Βαρθολομαίο επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αυστραλιανή πρωτεύουσα (Καμπέρα), ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος σε γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του Πατριάρχη, εξήρε το ρόλο του ως πνευματικού ηγέτη 250 εκατομμυρίων Ορθοδόξων σε όλον τον κόσμο και ενός εκατομμυρίου στην Αυστραλία. Η παρουσία του Παναγιότατου στην Αυστραλία, τόνισε ο κ. Χάουαρντ, προωθεί τα ιδανικά του πολυπολιτισμού και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Τον ενθουσιασμό του από τη μέχρι σήμερα παρουσία του στην Αυστραλία και από τη ζωντάνια του Ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου και ιδιαίτερα της νεολαίας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σε σύντομη ομιλία του στο δίγλωσσο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη της Μελβούρνης, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην πολιτεία της Βικτόρια.

Ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο λειτουργεί στη Στουτγκάρδη με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων και Διανοουμένων του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και απευθύνεται στους Έλληνες της περιοχής.

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Μελβούρνη. Η παρουσία του στην αυστραλιανή μεγαλούπολη έχει καταστεί γεγονός ιστορικής σημασίας, σύμφωνα με τις πλέον αντικειμενικές εκτιμήσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων της πράσινης ηπείρου, αφού η προσωπικότητα, η ευρυμάθεια και η ακτινοβολία του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας έχει ουσιαστικά μετατρέψει την επίσκεψή του σε πορεία καθολικής αναγνώρισης από τους Αυστραλούς, επίσημους και μη, και χριστιανικής λατρείας στο πρόσωπό του από τους Ελληνες Ορθόδοξους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών των οργανώσεων και ομοσπονδιών που έλαβαν μέρος στο συνέδριο, που διοργάνωσε η Oμοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης,ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση για ενότητα του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, του υπουργού Μακεδονίας -Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου και άλλων παραγόντων, στηρίζοντας τον Θεσμό κι υπογραμμίζοντας ότι η πορεία για την ολοκλήρωση των στόχων του έχει την πλήρη υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλων των πολιτικών κομμάτων και είναι πορεία χωρίς επιστροφή.

"Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί τώρα περισσότερο από ποτέ, λόγω της αδιαλλαξίας των Σκοπίων για το θέμα του ονόματος, γεγονός που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της μη τήρησης από την πλευρά τους, της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης και λόγω της συνεχιζόμενης αλυτρωτικής προπαγάνδας τους στο εξωτερικό".Το μήνυμα αυτό στέλνουν από τις Βρυξέλλες, οι Πρόεδροι των Μακεδονικών Συλλόγων των ευρωπαϊκών χωρών, που συμμετέχουν στις εργασίες του Δ' Ετησίου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης.Με την εκλογή νέας διοίκησης και συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το Δ΄ Ετήσιο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης.

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να χαρίσει το όνομα της Μακεδονίας και οτιδήποτε σε κάποιον άλλον", υπογράμμισε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση της Παμμακεδονικής Ένωσης Οντάριο που γιόρτασε τα 35 χρόνια ζωής και δράσης της στον Καναδά.Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε ως "ένα πρώτο θετικό βήμα" την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος, κατά τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

''Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και όπως μας αξίζει'' τα μεγάλα μας εθνικά θέματα χρειάζεται πριν από όλα η ενότητα του απανταχού Ελληνισμού, τόνισε σε μήνυμά του στον ελληνικό λαό ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Σπυρίδων, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Με ιδιαίτερη θέρμη γίνεται δεκτός ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε ιδρύματα και εκκλησίες του Σίδνεϊ, όπου βρίσκεται από χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της πολυήμερης παραμονής του στην Αυστραλία.

Μπροστά στα κρίσιμα εθνικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το χρονικό διάστημα η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι αδήριτη ανάγκη "να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να προωθήσουμε αυτά που μας ενώνουν " σαν Ελληνες, μέσα και έξω από την Ελλάδα.Το μήνυμα αυτό, που αποτελεί ταυτόχρονα και έκκληση της ελληνικής πολιτείας, μετέφερε στην ομογένεια ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την έναρξη των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Οργανώσεων Μείζονος Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι δεν ωφελεί κανέναν το σύνδρομο "κάθε πρόεδρος και σωματείο" και ότι ο"ο κακός εννοούμενος ανταγωνισμός δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα".

Επειτα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Ελληνοαμερικανός ανώτερός του σύμβουλος και στενός του συνεργάτης Γιώργος Στεφανόπουλος αποχωρεί από το Λευκό Oίκο τον Ιανουάριο.O κ. Στεφανόπουλος, θα διδάξει στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, του οποίου είναι απόφοιτος, ως επισκέπτης καθηγητής τα ακαδημαϊκά έτη 1997-1998, ενώ παράλληλα θα οργανώσει δύο ανοιχτές συζητήσεις με φοιτητές του Πανεπιστημίου, γνωστές ως "town meetings". Εκτός των ακαδημαϊκών του επιδόσεων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Στεφανόπουλος θα εργαστεί και στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC,ως ένας εκ των αναλυτών στη βασική πολιτική εκπομπή της Κυριακής του Ντέϊβιντ Μπρίνκλεϊ, η οποία έχει και τη μεγάλη θεαματικότητα.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency