Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Ο κ. Δουκάκης, εξέφρασε με δηλώσεις του την πεποίθηση ότι ο Μπιλ Κλίντον σε περίπτωση που επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι των ελληνικών θεμάτων.

Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνα το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου,στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.Η ενθρόνιση χαρακτηρίζεται από την ομογένεια ως κορυφαίο εκκλησιαστικό και ιστορικό γεγονός, ενώ όπως έγινε γνωστό στην ακολουθία της ενθρονίσεως θα παραστούν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ιωακείμ, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

To νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Σπυρίδωνα συνεχάρη προσωπικά για την ενθρόνισή του και για τα 52α γενέθλιά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Τη δράση των Ελλήνων πολιτικών του εξωτερικού αναλαμβάνει να συντονίσει η Διακοινοβουλευτική Ενωση του Ελληνισμού που συγκροτήθηκε στην Αθήνα.Η σύστασή της αποτέλεσε προϊόν της επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα 25 ελληνικής καταγωγής βουλευτές του εξωτερικού, μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών,Γ. Ρωμαίου.

Με ικανοποίηση και προσδοκίες για συνέχιση της πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζεται από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων του αποδήμου Ελληνισμού, έγινε δεκτή από την ηγεσία της οργανωμένης ομογένειας η εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

"Εχουμε την πεποίθηση ότι το νέο Κυβερνητικό σχήμα, υπό την ηγεσία του κ. Σημίτη, θα συνεχίσει τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής πολιτείας προς τους αποδήμους, γεγονός που θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των καλών σχέσεων της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ομογένειας. Είμαστε πάντα στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας, και αυτό αναμένουμε από την ίδια", τονίζει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αμερικής, Χρήστος Τομαράς.

Την ανάγκη εφαρμογής από τις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, εξωτερικής πολιτικής που θα καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και θα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, τονίζουν σε ψήφισμα που εξέδωσαν τα κορυφαία στελέχη της ομογένειας των ΗΠΑ και ολόκληρης της υφηλίου με την ολοκλήρωση του τριήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο, με στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας για θέματα ελλη-νικού ενδιαφέροντος. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ΣΑΕ Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονι-στική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή, η Παγκύπρια Ενωση Αμερικής και η Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια, οι Πρόεδροι των οποίων δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της συνάντησης.

Την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τη βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση και την καταδίκη τους από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Σπυρίδων, ενώ άνανδρη και προκλητική χαρακτήρισε την επίθεση και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αμερικής, Χρήστος Τομαράς.

"Σάρκα και οστά" αρχίζει να παίρνει η ιδέα της δημιουργίας Εθνικού Ταμείου της Ομογένειας, με στόχο την στήριξη των εθνικών μας θεμάτων, μέσα από την πρωτοβουλία συντονισμού, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης,όλων των ομογενειακών οργανώσεων, που θα επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στην υλοποίηση του κοινού σκοπού.

Την ανάπτυξη και την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των επενδύσεων στην ελληνική ομογένεια και την Ελλάδα μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων της Επιτροπής Επιχειρηματικών και Επενδυτικών Θεμάτων, ανήγγειλε το ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχθηκε η ελληνοαμερικανική κοινότητα την ανοιχτή επιστολή του Αμερικανού Πρόεδρου Μπίλ Κλίντον, με την οποία εκφράζει τις θέσεις και τις επιλογές της κυβέρνησής του αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα και η οποία αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση του στην έκθεση που του απέστειλαν στη διάρκεια της 12ης Διάσκεψης της Ελληνικής Ηγεσίας στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ) κ. Αντριου Αθενς, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού(ΠΣΕΚΑ) κ.Φίλιπ Κρίστοφερ και ο υπεύθυνος της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας κ.Αντυ Μανάτος.

Πρώτος ελληνοαμερικάνος πολιτειακός γερουσιαστής στο Ρόντ Αϊλαντ εκλέγεται ο κ.Λεωνίδας Ραπτάκης εν ενεργεία πολιτειακός βουλευτής στο Κόβεντρι, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος , ως υποψήφιος για την Πολιτειακή Γερουσία.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency