Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ

2/4: Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες, όμως θα πραγματοποιηθούν το 1999. Άγνωστοι διέπραξαν βανδαλισμούς σε 51 τάφους στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο στο Κουτουρλούς της Κωνσταντινούπολης. Ο Έλληνας πρόξενος στην Πόλη απηύθυνε διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian συγκαταλέγει την Τουρκία στις 10 πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους.

3/4: Η κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας παραδέχεται με έκθεσή της, ότι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Η κρεμάλα, η φάλαγγα το ηλεκτροσόκ είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται.

5/4: Οπως αποκάλυψε απόρρητη έκθεση του τμήματος ερευνών του πρωθυπουργικού γραφείου της Τουρκίας, ομάδες μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ενέχονται σε εμπρησμούς και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ελληνικών νησιών,. Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Χακί Καρανταγί μετέβη στην Αθήνα, προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Την επόμενη μέρα, ο κ. Καρανταγί συναντήθηκε με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη. Οι δύο στρατιωτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις για στρατιωτικά θέματα και εξέφρασαν την επιθυμία να εκμεταλλευτούν παρόμοιες ευκαιρίες και στο μέλλον. Ο κ.Καρανταγί δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Έλληνα αρχηγό.

6/4: Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η χώρα του παγώνει προς το παρόν τις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ενωση, ενώ αποδίδει στη γερμανική κυβέρνηση ευθύνες για την επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων.

8/4: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων επισκέφτηκε το Πατριαρχείο στο Φανάρι και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. H ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την προστασία των Δημοσιογράφων για το 1997 επισημαίνει, ότι από το 1994 η Τουρκία βρίσκεται κάθε χρόνο ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά προφυλακισμένων δημοσιογράφων.

9/4: Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλλάχ Οτζαλάν ζήτησε "κατάπαυση του πυρός", με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

13/4: Στη διάρκεια της 54ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη δημιουργήθηκε ένταση, όταν ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας υποστήριξε ότι στην Κύπρο δεν υπήρξε ούτε εισβολή, ούτε και πρόσφυγες υπάρχουν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι που θα παίρνουν διαβατήριο από τη Κυπριακή Δημοκρατία θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

14/4: Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Κατά την παραμονή του στην βοσνιακή πρωτεύουσα ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε με αξιωματούχους της βοσνιακής κυβέρνησης, αλλά και με μέλη της κυβέρνησης των Σερβοβοσνίων, με τους οποίους συζήτησε για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας του Ντέιτον.

15/4: Εντείνονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, στα σύνορα με το Ιράκ. Σε εξηντατρείς ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PΚΚ), σύμφωνα με ισχυρισμούς της Άγκυρας.

16/4: Πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια η δεύτερη τριμερής σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Οι Πρόεδροι των χωρών Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Πέταρ Στογιάνοφ και Εμίλ Κονσταντινέσκου υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης, η οποία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 1999. Οι υπουργοί Εσωτερικών υπέγραψαν συμφωνία για υψηλού επιπέδου συνεργασία και επικοινωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία όπλων, το "ξέπλυμα του χρήματος" και της τρομοκρατίας. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την προσωπική περιουσία της Τανσού Τσιλέρ. Κοινοβουλευτική επιτροπή θα αποφασίσει σε διάστημα δύο μηνών αν θα παραπεμφθεί η πρώην πρωθυπουργός στο συνταγματικό δικαστήριο για δίκη.

21/4: Ολοκληρώθηκε εννιαήμερη επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ στην περιοχή Μπέστα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 88 μέλη του ΡΚΚ, επτά άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και 4 πολιτοφύλακες. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μπασεσγκίογλου δήλωσε ότι "Η Τουρκία θα γλιτώσει σύντομα από την τρομοκρατία και θα μπει στο 2000 χωρίς αυτήν". Η πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ έφτασε στην Άγκυρα για την 42η Σύνοδό της. Στο πλαίσιο των επαφών της ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ντάνκερτ συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ και τον υπουργό Εξωτερικών ΙσμαήλΤζεμ. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν, πρώην μέλος του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με την κατηγορία της πρόκλησης φυλετικού και θρησκευτικού διχασμού. 22/4: Το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις πηγές της προσωπικής περιουσίας του Μεσούτ Γιλμάζ. Δεκάδες χιλιάδες Ισλαμιστές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

23/4: Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ συμφώνησαν στη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών για το Μάρτιο του 1999 και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέσα στο 1998. Αξιωματούχοι εφτά ισλαμικών χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τη συνεργασία στην επιστήμη και την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τον αγώνα για την καταπολέμηση της ένδειας. Στη συνάντηση παρίσταντο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράν, τη Μαλαισία, το Πακιστάν και την Τουρκία.

27/4: Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 130 μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, στοχεύει στη δημιουργία ισλαμικού κράτους στην Τουρκία. Τουρκία και Γερμανία πραγματοποίησαν συμφωνία για νέο ξεκίνημα στις "προβληματικές σχέσεις τους". Η εφημερίδα Σαμπάχ αποκάλυψε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μουράτ Καραγιαλτσίν έχασε στο χρηματιστήριο, κατά την εποχή που ήταν δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας, δέκα εκατομμύρια δολάρια, από την πίστωση που πήρε ο δήμος Άγκυρας από την Ιαπωνία.


Ανασκόπηση 1998 (Τουρκία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων