Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

1/7: Η Τουρκία αντέδρασε στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για ένα ακόμη εξάμηνο. Αμερικανικές εταιρίες, η Boeing Co. και η Sikorsky προχώρησαν σε προσφορές για το πρόγραμμα αγοράς μεταφορικών ελικοπτέρων από την τουρκική Αεροπορία Στρατού. Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι στην Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Κιτάνοφσκι επισκέφθηκε επίσημα την Τουρκία. Ο κ. Κιτάνοφσκι συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα εκσυγχρονίσει την αεροπορική βάση και κέντρο συντήρησης βαρέων μηχανημάτων στην ΠΓΔΜ και θα χορηγήσει ένα εκατομμύριο δολάρια στη χώρα αυτή. Ο Τούρκος συγγραφέας Γιαλτσίν Κιουτσούκ μιλώντας στην Κύπρο, προσκεκλημένος Ελληνοκύπριου επιχειρηματία κατηγόρησε έντονα την Τουρκία και τις ΗΠΑ για την πολιτική τους σχετικά με την Κύπρο και είπε πως η Αμερική χρειάζεται την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για να μπορέσει να συνεχίσει τις βρώμικες δουλειές της.

2/7: Είκοσι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συνέβη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όταν λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα και τυλίχθηκε σε φλόγες. Το Κόμμα Αρετής, προηγείται στις προτιμήσεις του τουρκικού εκλογικού σώματος, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση. 3/7: Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Χικμέτ Τσετίν "απείλησε" ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί από την ΔΕΕ, σε περίπτωση που δεν γίνει πλήρες μέλος της στη Γενική Συνέλευση.

6/7: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ. Εγκαινίασε και το τουρκικό προξενείο στο Μοναστήρι. Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσαν ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και η συνοδεία του, όταν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο.

7/7: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ έφθασε στο Ισραήλ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο κ. Αραφάτ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, ως προς την πολιτική της Τουρκίας έναντι των Παλαιστινίων, μετά τη σύναψη συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Τον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ραγκίπ Ντουράν επισκέφτηκε η σύζυγος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δημοσιογράφος Κάτι Μάρτον, με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Human Rights Watch. Στο πλημμελειοδικείο του Νεβσεχίρ της κεντρικής Τουρκίας οδηγήθηκε ζεύγος Γάλλων αρχιτεκτόνων, οι Jacques και την Anne-Maria Henriette Avizou, που αναστήλωσε διατηρητέα σπίτια στην Καππαδοκία με την κατηγορία, ότι κατέστρεψε την πολιτιστική κληρονομιά, τη στιγμή που το έργο τους απέσπασε βραβείο στη Γαλλία.

8/7: Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 8,1% κατά τό πρώτο τρίμηνο του 1998, σε σύγκριση με ποσοστό 6,8%, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 1997. Η τουρκική οπλοβιομηχανία Sarsilmaz αγόρασε με 2,6 δισεκατομμύρια λιρέτες το γνωστό ιταλικό εργοστάσιο όπλων Vincenzo Bernardelli.

10/7: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η Τουρκία θα εγκαταστήσει δικούς της πυραύλους στην Βόρεια Κύπρο αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει στην απόφασή της να εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στο νησί.

11/7: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ, της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και της Ρουμανίας Ράντου Βασίλε συναντήθηκαν στη Σόφια για να εξετάσουν θέματα τριμερούς ενδιαφέροντος, όπως τα κοινά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών και την πρόοδο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εξάλλου παρουσία του κ.Γιλμάζ, στη βουλγαρική πρωτεύουσα έγιναν τα εγκαίνια του παραρτήματος της τράπεζας "Ζιραάτ" της Αγκυρας.

12/7: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα Κόχα Γιον, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο όχι όμως και την ανεξαρτησία του διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Επτά Αυστριακούς τουρίστες συνέλαβε η τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Αυστριακοί συνελήφθησαν επειδή κινηματογραφούσαν και φωτογράφισαν τη διαδήλωση και σύμφωνα με την αστυνομία δεν είχαν άδεια για να καταγράψουν το γεγονός. Το Δημοκρατικό Τουρκικό Κόμμα απειλεί ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν δε δοθεί αύξηση στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων ανάλογη με τα επίπεδα του πληθωρισμού.

13/7: Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα λήξει το θέμα των εκλογών και θα αποφευχθεί η κυβέρνηση εκλογών.

14/7: Σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Ιndependent, η Βρετανία πρόκειται να επιστρέψει στην Τουρκία αρχαία γλυπτά μετά από διεκδίκηση των τουρκικών αρχών.

15/7: Το κόμμα της Αρετής κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά την παράνομη, όπως υποστηρίζει, πώληση μεγάλων εκτάσεων γης στη βορειοδυτική Τουρκία σε ιδιωτική εταιρεία για την ανέγερση εργοστασίου κατασκευής αυτοκινήτων.

16/7: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατέθεσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για διαφθορά, μετά από έρευνα που έχει ξεκινήσει στην προσωπική του περιουσία.

17/7: Το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο συζήτησε στην Ουάσιγκτον ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου Ισμαήλ Χακί Καρανταγί με τον Αμερικανό ομόλογό του στρατηγό Χένρι Σέλτον και τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Ουίλλιαμ Κόεν.

18/7: Έρευνα του Συνδέσμου Καταπολέμησης του Αλκοολισμού αναφέρει ότι το ποσοστό χρηστών ναρκωτικών μεταξύ των Τούρκων νέων που ζουν στην Ευρώπη, έχει φθάσει στις ημέρες μας στο 47%, ενώ το 1990 ήταν μόνο 7%. Τουρκικά αεροσκάφη και πλοία έφθασαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

20/7: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ παρέστη στις εκδηλώσεις για την εισβολή στην Κύπρο του 1974. "Η εγκατάσταση πυραύλων S-300 στην Κύπρο, δείχνει ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν παραδειγματισθεί από την ιστορία. Θέλω για άλλη μια φορά να τους υπενθυμίσω ότι η πορεία αυτή που θυμίζει την περίοδο πριν από το 1974 είναι επικίνδυνη και λανθασμένη", δήλωσε ο κ. Γιλμάζ. Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Δούμα Γενάντι Σελέζνιοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Χικμέτ Τσετίν, τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ.

22/7: Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας και η κατασκευάστρια εταιρεία στρατιωτικών πλοίων HDW της Γερμανίας υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 575 εκατομμύριων δολαρίων για τη συμπαραγωγή στην Τουρκία τεσσάρων νέων υποβρυχίων του ναυτικού της χώρας.

23/7: Η Γερμανία και η Τουρκία επιδίωξαν την αποκατάσταση των δεσμών τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα στην πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Γερμανίας Ρίτα Σούεσμουθ με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα. Η Γερμανίδα αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να επιταχύνει τα βήματα της "οικονομικής ένταξης" του κατεχόμενου τμήματος της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία. "Επίθεση" κατά της Τουρκίας για την έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης μέσω των περιορισμών που επιβάλλονται στους δημοσιογράφους, τα πολιτικά κόμματα και τις θρησκευτικές μειονότητες έκανε η βρετανική ομάδα κατά της λογοκρισίας "Αρθρο 19", με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία χαρακτηριστικά τονίζεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προσποιείται ότι μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό αυτές τις συνθήκες.

24/7: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, απείλησε ότι η η Τουρκία θα δώσει το μάθημα που πρέπει σε όποιον πειράξει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για δήθεν εθνοκάθαρση σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία τίμησε τα 75 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, με την οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς το σύχρονο τουρκικό κράτος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι "για την Τουρκία ήταν μια νίκη στον αγώνα και στη διπλωματία ένα σημαντικό βήμα προς τη δημοκρατία", ενώ ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τόνισε ότι "η συνθήκη της Λωζάνης αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον αγώνα της για ανεξαρτησία, ελευθερία και δικαιώματα, ακόμα και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες". Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ κατά την τελετή παράδοσης στο πολεμικό ναυτικό της τουρκικής κατασκευής φρεγάτας "Κεμάλ Ρεΐς", ενός υποβρυχίου, μίας ακταιωρού καθώς και τριών φρεγατών που παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα προχωρήσει στην παραγωγή ελικοπτέρων.

25/7: Εκπρόσωποι της Τουρκίας και του Ισραήλ συζητούν το θέμα της από κοινού παραγωγής αμυντικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, στο πλαίσιο του συμποσίου τουρκο-ισραηλινού στρατιωτικού διαλόγου που πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ.

27/7: Η Τουρκία δεν αναζητά εναλλακτική λύση στο θέμα της Ευρωπαικής Ενωσης δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κάνοντας απολογισμό της δράσης του στον ένα χρόνο που βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ. Ο κ. Τζεμ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει άδικο στο θέμα του Αιγαίου, λέγοντας ότι "σήμερα η Ελλάδα έχει μείνει ολομόναχη ακόμη και μέσα στην ΕΕ".

28/7: Για μία ακόμη φορά καταδικάστηκε η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θάνατο της Κουρδικής καταγωγής Χαβά Τεκίν, η οποία πυρπολήθηκε το 1993 στο Κεσέντας της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι δύο άντρες συζήτησαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

29/7: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου.

30/7: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε την Ελληνοκύπρια πρόσφυγα Τιτίνα Λοϊζίδου, η οποία δεν έχει πρόσβαση στο σπίτι της στα Κατεχόμενα.


Ανασκόπηση 1998 (Τουρκία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων