Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

2/11: Πολιτικά κόμματα και Ιταλοί ευρωβουλευτές αντέδρασαν άμεσα στις αξιώσεις της Τουρκίας να απελάσει η ιταλική κυβέρνηση τον Κανί Γιλμάζ, τον εκπρόσωπο των Κούρδων, που κατήγγειλε την τουρκική πολιτική έναντι του λαού του, μιλώντας σε εκδήλωση της ιταλικής βουλής.

3/11: Tη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς με το ψευδοκράτος, επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επισκέπτεται τα κατεχόμενα. Eντονες επικρίσεις κατά της Τουρκίας διατυπώθηκαν στη συνάντηση της Φλωρεντίας του "Οργανισμού Ελευθερίας του Τύπου και της Εκφρασης των χωρών της Μεσογείου" για τις παρεμβολές που κάνει στη δορυφορική αναμετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου MED-TV. Oι συμμετέχοντες καταδίκασαν την Τουρκία για την προσπάθειά της να "φιμώσει τη φωνή του κουρδικού λαού". Τα μέλη της οργάνωσης "Ομάδα Αυτοκτονίας" , που σύμφωνα με τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, επρόκειτο να δολοφονήσουν τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας, ρίχνοντας αεροσκάφος γεμάτο εκρηκτικά στην εξέδρα των επισήμων, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 75ης επετείου από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, σχεδίαζαν και τη δημιουργία επεισοδίων στα τεμένη Μπεγιαζίτ και Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη.

4/11: Δυσαρέσκεια στην τουρκική πολιτική ηγεσία προκάλεσε η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Εζερ Βάισμαν στην Λευκωσία. Η δυσαρέσκεια οφείλεται στο γεγονός, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος "αγνόησε υπόδειξη, δια της διπλωματικής οδού, της Τουρκίας, να αναβάλλει την επίσκεψή του στον ελληνοκυπριακό τομέα". H επιτροπή των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε -παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας- τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 140 εκατομμύρια δολάρια, υιοθετώντας έναν κανονισμό, η τελική έγκριση του οποίου από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας, απαιτεί ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

5/11: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την απόφαση της Κομισιόν να την αντιμετωπίσει ισότιμα με τις άλλες υποψήφιες για ένταξη στην κοινότητα χώρες. Οι πρωθυπουργοί Τουρκίας - Βουλγαρίας, Μεσούτ Γιλμάζ και Ιβάν Κόστοφ υπέγραψαν συμφωνία για την καταβολή στην Τουρκία των συντάξεων των τουρκόφωνων μετοίκων από τη Βουλγαρία. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 27 άτομα, ως μέλη παράνομης εξτρεμιστικής οργάνωσης, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της μυστικής υπηρεσίας της χώρας (ΜΙΤ). Η οργάνωση στην οποία φέρονται να συμμετέχουν ονομάζεται Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ενώ οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν στο Δικαστήριο Ασφαλείας της Αγκυρας. Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε την καθαίρεση του Ισλαμιστή δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 10μηνη φυλάκιση, εξαιτίας της υποκίνησης φυλετικού και θρησκευτικού μίσους.

6/11: Οι αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης συνέλαβαν δεκάδες άτομα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας στα πανεπιστήμια, στην οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν 3.000-5.000 διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες σε καταστήματα και στις δυνάμεις ασφαλείας που περιφρουρούσαν τη συγκέντρωση. Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της ρωσικής Δούμα να δοθεί στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν πολιτικό άσυλο. Τόσο ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, όσο και ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ επέκριναν την απόφαση των Ρώσων βουλευτών και υπενθύμισαν τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ, ότι θα ερευνήσει αν ο Οτζαλάν βρίσκεται στην Ρωσία.

8/11: Οι ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και του Μασούντ Μπαρζανί του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν διαβεβαίωσαν την Τουρκία ότι η πρόσφατη συμφωνία ειρήνης ανάμεσά τους δεν έχει στόχο τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα.

9/11: Eντονες επικρίσεις κατά της Τουρκίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, διατύπωσε δημόσια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, με αφορμή την κατάργηση -με απόφαση των τουρκικών αρχών- της εφορευτικής επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στην κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος, στο Βόσπορο, μετά την εορταστική θεία λειτουργία, εξέφρασε την αγανάκτησή του, "αγανάκτηση που πνίγει τον ίδιο και την ομογένεια", όπως είπε χαρακτηριστικά, και έθεσε δημόσια το ερώτημα "κατά πόσο η ισοπολιτεία, η δικαιοσύνη και η θρησκευτική ελευθερία, που ορίζονται ρητά από το τουρκικό σύνταγμα ισχύουν μόνο στα χαρτιά". Τούρκοι στρατιώτες συνέχισαν τις επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ για να σταματήσουν τους Κούρδους αυτονομιστές, οι οποίοι, όπως υποστηρίζεται, διέφυγαν από τη Συρία τον προηγούμενο μήνα. Οι περίπου 20.000 στρατιωτικές δυνάμεις υποστηρίζονται από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και διείσδυσαν στο βόρειο Ιράκ σε βάθος μέχρι 20 με 30 χιλιόμετρα, αναζητώντας 400-500 πολεμιστές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Το τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε στον πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Ακίν Μπιρντάλ να ταξιδεύει στο εξωτερικό, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του, Γιουσούφ Αλατάς. Οι αρχές του αεροδρομίου της Αγκυρας σταμάτησαν τον κ.Μπιρντάλ, την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στη Νορβηγία, ενώ ο δικηγόρος του επεσήμανε ότι η απαγόρευση τους γνωστοποιήθηκε εκείνη τη στιγμή, αν και είχε επιβληθεί στις 28 Οκτωβρίου.

10/11: Έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν και να σταματήσουν την εισβολή της Τουρκίας στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, απεύθυνε το Ιράκ προειδοποιώντας ότι έχει το δικαίωμα να αντεκδικηθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν προτρέπει την παγκόσμια κοινότητα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να καταδικάσει την τουρκική εισβολή και να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της. Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξέφρασαν υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, προσπαθώντας με την κίνηση αυτή να καθησυχάσουν τους φόβους της Αγκυρας για την πιθανότητα μεγαλύτερης αυτονομίας στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ.

13-14/11: Τρομακτική πτώση προκάλεσε στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η κυβερνητική κρίση, που ξέσπασε στην Τουρκία. Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 15%. Ο δείκτης αξιών έχασε 375 μονάδες και έκλεισε στις 2141 μονάδες. Ο πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Λαϊκού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ κατέθεσε και αυτός πρόταση μομφής, κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ. Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν συνελήφθη στη Ρώμη στην προσπάθεια του να εισέλθει στην Ιταλία χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο. Η Τουρκία ζήτησε από την Ιταλία την έκδοση του Οτζαλάν και έδωσε σαράντα μέρες περιθώριο στην Ιταλία. Ο ηγέτης του ΡΚΚ από την πλευρά του σε γραπτή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι ιταλικές αρχές δεν γνώριζαν την άφιξή του στην Ιταλία. Στην ανακοίνωση του ο κ. Οτζαλάν αναφέρει ότι γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες, ώστε να παραμείνει στη χώρα με την πολιτική του ιδιότητα, προσθέτει όμως ότι είναι νωρίς ακόμη για να διατυπωθεί κάτι θετικό ή αρνητικό σχετικά με τις εξελίξεις. Αντιδρούν κουρδικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη για την σύλληψη του Οτζαλάν από τις ιταλικές αρχές.

15/11: Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας έλαβαν έκτακτα μέτρα στις μεγάλες πόλεις για το φόβο ενδεχόμενων πληγμάτων από Κούρδους μαχητές, ύστερα από τη σύλληψη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Η Συρία προχώρησε σε ευρύτατες παραχωρήσεις προς την Τουρκία στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα, όπως αποκαλύπτει κείμενο της συμφωνίας που δημοσίευσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η Συρία όχι μόνο συμφώνησε να καταπολεμήσει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), αλλά δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Λίβανο για να προβεί σε παρόμοιες κινήσεις και θα ενημερώνει τις τουρκικές αρχές για την εφαρμογή της συμφωνίας.

16/11: Η Τουρκία πιέζει ασφυκτικά την Ευρώπη να εκδόσει τον Οτζαλάν. Στη Ρώμη έφθασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ και Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν. Τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον ηγέτη του PKK ζητούν τα κόμματα της ιταλικής Αριστεράς και οικολόγοι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα La Republica, υποστηρίζει ότι η Ιταλία πρέπει να παραδώσει στην Τουρκία τον Οτζαλάν τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως ''τρομοκράτη εγκληματία''. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εξέδωσε το γραφείο του ΡΚΚ στην Ιταλία και μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Οτζαλάν είναι πρόθυμος να βοηθήσει "για να σταματήσει η τρομοκρατία".

17/11: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επισκέφθηκε το Κιργιζιστάν και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Ασκαρ Ακάγιεφ. Κατά την επίσκεψη αυτή εγκαινιάστηκε το τουρκικό πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα του Κιργιζιστάν Μπισκέκ, στο οποίο η Τουρκία έχει επενδύσει κεφάλαια 13 εκατ. δολαρίων. Διαδηλωτές που βρίσκονται έξω από τις ιταλικές διπλωματικές αποστολές στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζουν να απαιτούν την έκδοση του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τη Ρώμη. Επίσης περίπου 50 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την ιταλική πρεσβεία στην Αγκυρα, καίγοντας την ιταλική σημαία, ενώ 20 άτομα στην Κωνσταντινούπολη κατέθεσαν μαύρο στεφάνι μπροστά από το ιταλικό προξενείο. Αντίθετος με τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της θανατικής ποινής προκειμένου να διασφαλιστεί η έκδοση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν από την Ιταλία εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ από τη Βιέννη.

18/11: Κατηγορίες κατά της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου με αφορμή την υπόθεση έκδοσης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, εκτόξευσε η Αγκυρα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, απόσπασμα του οποίου μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, κατηγορείται η Ελλάδα και η Κύπρος ότι παρέχουν δήθεν προστασία στους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα είπε στο κοινοβούλιο τη Τρίτη ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει τον Οτζαλάν στη Τουρκία εφόσον ακόμη ισχύει η θανατική ποινή σε αυτή τη χώρα.

19/11: Ο ΟΟΣΑ προβλέπει- για τις αρχές του επόμενου αιώνα- σημεία ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας στην περίπτωση που τηρηθεί το πρόγραμμα που τέθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. O Τούρκος πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σάλσμπουργκ τη γενέτειρα του Μότσαρτ, σήμερα την τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του στην Αυστρία. Τον κ. Ντεμιρέλ συνόδευσε ο πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ ο οποίος μάλιστα τον ξενάγησε σε αυτή του την περιοδεία και του έδειξε πως οι Αυστριακοί προσελκύουν εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την πώληση προς την Τουρκία τριών πυραυλικών φρεγατών τύπου Perry και οχτώ τύπου Knox, το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 205 εκατομμύρια δολάρια. Με ευρύτατη πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε πρόταση ψηφίσματος όλων των μεγάλων πολιτικών ομάδων με την οποία καταδικάζεται η Τουρκία, για την απόφασή της να αντικαταστήσει την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την τακτική της να αρνείται την επαναλειτουργία της. Ο Τούρκος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Μπακί Ιλκίν έσπευσε να καθησυχάσει την Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλλάχ Οτζαλάν θα έχει αμερόληπτη δίκη στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας προετοιμάστηκε να καταργήσει τη θανατική ποινή.

20/11: Ο τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας NTV μετέδωσε ότι η Αγκυρα μποϋκοτάρει το πετρέλαιο από τις εταιρείες BP της Βρετανίας και Amoco από τις ΗΠΑ εξαιτίας της αντίθεσης που εξέφρασαν στο αίτημά της για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα επανέλαβε τη σθεναρή θέση της κυβέρνησής του να μην εκδώσει τον ηγέτη του ΡΚΚ τονίζοντας ότι "υπάρχουν αρχές τις οποίες δεν μπορεί να κάμψει καμία απειλή".Το εφετείο της Ρώμης αποφάσισε τον κατ' οίκον περιορισμό του αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ακυρώνοντας διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, το οποίο είχε εκδώσει η Τουρκία.

21/11: Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ζήτησε η Τουρκία στην ανοιχτή της ρήξη με την Ιταλία για το θέμα της έκδοσης του Οτζαλάν. Μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου για κατ' οίκον περιορισμό του Οτζαλάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. εκτόξευσε απειλές κατά της Ιταλίας. Απείλησε ότι η Τουρκία θα κάνει την Ιταλία να πληρώσει για τα σφάλματά της.

22/11: Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ δήλωσε ότι η χώρα της επιθυμεί να εκδοθεί ο Οτζαλάν στην Τουρκία "για να δικαστεί για την τρομοκρατική του δράση". Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντως, παρεμβαίνοντας στο θέμα Οτζαλάν εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης και της ιταλικής δικαιοσύνης. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Ιταλίας να εκδώσει τον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ενώ η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε το μποϋκοτάζ στις ιταλικές επιχειρήσεις. Περίπου 130.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Καϊσέρι, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ιταλία τρομοκράτης" και καίγοντας φωτογραφίες του Οτζαλάν και παπούτσια ιταλικής κατασκευής. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, ανακοίνωσε ότι οι ιταλικές εταιρείες θα αποκλειστούν από τις τουρκικές στρατιωτικές συμφωνίες.

24/11: Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν επεσήμανε τις ανησυχίες της Μόσχας για την εφαρμογή νέων περιορισμών από την Άγκυρα στο καθεστώς ναυσιπλοίας, στο Βόσπορο. Η ρωσική διπλωματία υποστηρίζει ότι πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε απόφασης της Τουρκίας θα πρέπει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τους συμβαλλόμενους στη συνθήκη του Μοντρέ, που υπογράφτηκε το 1936, ώστε να εκφραστούν όλες οι απόψεις για το καθεστώς ναυσιπλοίας στα στενά. Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση της Ιταλίας να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν και σε κάθε περίπτωση να μην τον εκδώσει στην Τουρκία. Την ύπαρξη ενός ευρύτερου σχεδίου για τη φυσική του εξόντωση, όχι μόνον με τη συμμετοχή της Τουρκίας, αποκαλύπτει ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, και την ίδια στιγμή αφήνει αιχμές για τη χώρα μας και τη Ρωσία για το θέμα της παροχής στον ίδιο πολιτικού ασύλου. Στη συνέντευξη του στην κουρδική εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολίτικα", που εκδίδεται στη Γερμανία, ο αρχηγός του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τον τρόπο που έφυγε από τη Δαμασκό για να καταλήξει στη Ρώμη μέσω Μόσχας, και ταυτόχρονα ζητάει να γίνει μια Διεθνής Διάσκεψη για το Κουρδικό και να εφαρμοσθούν οι νόμοι των Ηνωμένων Εθνών και για το λαό του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την απόφαση της Ιταλίας να μην εκδώσει τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ο Ζακ Σαντέρ προειδοποίησε ότι οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις εάν η τουρκική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις απειλές της όσον αφορά στο μποϋκοτάζ των ιταλικών εταιρειών, επειδή η Ρώμη αρνήθηκε να εκδώσει τον Οτζαλάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ εγκατέλειψε την επιμονή του για την έκδοση του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας αυτή τη φορά να εκδοθεί στη Γερμανία ή να σταλεί σε τρίτη χώρα. Ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν υποστήριξε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι η Ρωσία αρνήθηκε να του αποδώσει πολιτικό άσυλο εξαιτίας έντονων διπλωματικών πιέσεων από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, διαψεύδοντας έτσι δημόσιες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που υποστήριξαν ότι ο Οτζαλάν δεν βρέθηκε ποτέ σε ρωσικό έδαφος.

25/11: Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, η τουρκική κυβέρνηση δεν επέβαλε επίσημα εμπάργκο στα ιταλικής προέλευσης προϊόντα, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν,. Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει κυβέρνηση μέσα σε τρεις ή τέσσερις μέρες και να ξεκινήσει συνομιλίες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αργότερα. "Η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς κυβέρνηση" διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. "Κατέρρευσε" η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ.


Ανασκόπηση 1998 (Τουρκία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων