Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ

2/3: Έκθεση που προετοιμάστηκε με εντολή του προέδρου Ντεμιρέλ αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί με τετελεσμένα να δημιουργήσει χώρους κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ "παρενοχλεί" συνεχώς τα τουρκικά αεροσκάφη όταν εκτελούν πτήσεις στην περιοχή. Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το 75% της ηρωίνης που κατάσχεται στην Ευρώπη επεξεργάζεται στην Τουρκία, από όπου και εξάγεται λαθραία.

3/3: Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επισκέφθηκε επίσημα την Ισπανία συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών και από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, με σκοπό την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. 4/3: Δέκα χιλιάδες περίπου δημόσιοι υπάλληλοι της Τουρκίας πραγματοποίησαν πορεία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους κατά νόμου που τους στερεί το δικαίωμα της απεργίας.

6/3: Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατηγόρησε σε συνέντευξή του τη Βόννη ότι βρίσκεται πίσω από τον απόρριψη της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση συγκρίνοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας με το ναζιστικό δόγμα του "ζωτικού χώρου". Έντονη ήταν η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές πρωτοφανείς, προσβλητικές και συκοφαντικές. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Σεζγκίν εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας να συνεισφέρει στρατιωτικά, εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει δυνάμεις του στο Κοσσυφοπέδιο O τουρκικός στρατός άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ για τις παραχωρήσεις προς τους Ισλαμιστές, και συγκεκριμένα για την άρση της απαγόρευσης μουσουλμανικής ενδυμασίας στα θρησκευτικά σχολεία.

10/3: Η προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ναμί Τσαγάν στη Βόννη ματαιώθηκε εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας.

11/3: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέδωσε νέα διπλωματική επιστολή στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη γραπτή ανακοίνωση εκφράζεται η ελπίδα πως αυτή τη φορά η Ελλάδα θα εκτιμήσει την τουρκική πρωτοβουλία και θα αποδεχτεί τις προτάσεις για αμοιβαίες επισκέψεις και συναντήσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ευνοϊκό για την επίλυση των διαφορών.

12/3: Δέκα χιλιάδες περίπου άτομα πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή Γκαζί της Κωνσταντινούπολης, εις μνήμην των αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και αριστερούς διαδηλωτές, που συνέβησαν τρία χρόνια πριν. Η Τουρκία υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΠΓΔΜ για τη βελτίωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Υπεγράφη προκαταρκτική συμφωνία αξίας 441 εκ. δολαρίων, ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και γαλλική εταιρεία πυραύλων, με σκοπό την κοινή παραγωγή αντι-αρματικών πυραύλων Eryx για τον τουρκικό στρατό. Δύο Κούρδοι πρώην βουλευτές καταδικάστηκαν σε ποινές με αναστολή, με την κατηγορία της άσκησης προπαγάνδας με σκοπό την απόσχιση.

13/3: Η Άγκυρα κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη σοβαρότητας και καλών προθέσεων, με το επιχείρημα ότι η Αθήνα απέρριψε "εντός 24 ωρών" την τουρκική πρόταση για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών. Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αναχώρησε για τη Γεωργία συνοδευόμενος από 6 υπουργούς και 400 περίπου επιχειρηματίες. Στη διάρκεια της επίσκεψης εξασφάλισε την υποστήριξη της Γεωργίας στο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν.

16/3: Αμερικανοί βουλευτές κατήγγειλαν την προσπάθεια της Τουρκίας να διαβρώσει μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία εδρών Τουρκικών Σπουδών, με στόχο την προώθηση της τουρκικής ιστορικής άποψης για τη γενοκτονία των Αρμενίων, τις σφαγές στη Σμύρνη και τον Πόντο, καθώς και την εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

17/3: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν χαρακτήρισε "νόμιμη" την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στα Κατεχόμενα ισχυριζόμενος ότι "απορρέει από τους όρους των συνθηκών του Λονδίνου και της Ζυρίχης". Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον τουρκικό στρατό οδεύουν προς κρίση, καθώς ο στρατός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της κυβέρνησης στη μάχη κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Εκατό περίπου ισλαμιστές φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των ακαδημαϊκών αρχών να απαγορεύσουν στις φοιτήτριες να φέρουν ισλαμικά σύμβολα, όπως οι μαντήλες κεφαλής.

20/3: Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε θετική την πρόταση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ισμέτ Σεζγκίν για υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ωστόσο, σημείωσε ότι μια τέτοια πρόταση δεν πρέπει να περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον τουρκικό στρατό λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με αλλεπάλληλες αμοιβαίες δηλώσεις. Ο κ. Γιλμάζ επανέλαβε ότι η μάχη κατά του φονταμενταλισμού είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, πράγμα που απέρριψε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, μετά από συνάντηση των πέντε κορυφαίων στρατηγών της χώρας.

23/3: Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ υπέκυψε στις πιέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Στο μεταξύ, εννιά άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

25/3: Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δέχτηκε επιθέσεις σχετικά με πακέτο αντιφονταμενταλιστικών μέτρων που ανακοίνωσε, τόσο από τους Ισλαμιστές όσο και από τον στρατό. Ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού ναύαρχος Σαλίμ Ντερβίσογλου και ο Αλβανός ομόλογος του Ρόμπερτ Μπάλι υπέγραψαν πρωτόκολλο για την αναβάθμιση των ναυτικών βάσεων της Αλβανίας. Τα τουρκικά σχέδια προβλέπουν επίσης τον εκσυγχρονισμό της αλβανικής ναυτικής ακαδημίας, αλλά και των ναυπηγείων "Πασαλιμάνι".

31/3: Το συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας-Κατεχομένων συνεδρίασε στην Άγκυρα και αποφάσισε τη δημιουργία "κοινής οικονομικής ζώνης" ανάμεσα στην Τουρκία και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου


Ανασκόπηση 1998 (Τουρκία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων